SAYGIDEĞER
PROF. DR. İRFAN ÇAĞLAR ÖĞRETMENİMİZİN YAZILARİNDAN...
"Engelleri birer birer aşmaktır yürümek."
"Özgünlük zor iştir... Kişinin kendisi olması, doğruların yanında yer alması, vicdanının sesini dinleyebilmesi, yanlışa hayır diyebilmesi özgünlüğün insan davranışı üzerindeki etkilerinden bazılarıdır."
Şair-yazar ve düşünür Sezai Karakoç üstadım; dinimizin, ahlak anlayışımızın, örf, adet ve göreneklerimizin gereği bütün güzellikleriyle uygulanan, dostluğun, muhabbetin, Muhammed sevgisinin en güzel bir şekilde yaşandığı bir Anadolu kasabasında 1933 yılında dünyaya merhaba dedi.
Babası, Birinci Dünya Savaşı sırasında Kafkas cephesinde, dedesi Plevne Savaşında bulunmuş, mertlik ve yiğitlikleriyle tanınmış vatansever kişilerdir. Annesi dinine, yuvasına, milli ve manevi değerlerimize saygıda kusur işlemeyen, Anadolu kadının cümle fedakârlıklarını, çalışkanlığını, Allah’a kulluğunu gördüğümüz, evladını inançlarımızın öğütlediği gibi yetiştiren bir ev hanımıydı.
Düşünür, şair ve yazar üstadımız; daha ilkokul öğrenciliği yıllarında Battal Gazi kitaplarını, Muhammediyeleri okuyup peygamber kıssaları dinleyen, okul ve eğitimle ilgi kuran, ilk şirini lise üçte yazan, Büyük Doğu dergisinde müstear isimle yazdığı Sabır isimli şiiriyle ilk defa okurlara ulaşan (1), liseden sonra “mutsuzluğun şantiyesi” dediği büyük şehirde üniversite tahsiline yönelen, dersleriyle, şiirle, sanat ve edebiyat ile uğraşan, yazdığı şiir, deneme ve araştırmalarla Türk edebiyatına eskimez, pörsümez güzellikler armağan eyleyen, adı binlerce kişi tarafından bilinen, şiirleri, yazıları, eserleri hayranlık derecesinde beğenilerek okunan bir ustadır. Hakiki mânada usta bilinen birçok ustanın üstadıdır.
Her bir harfi kıymetli,
Hecesi dirayetli,
Bütünü çok heybetli;
En mânalı, en güzel,
Şiirdir Çanakkale.
Bir ömür özüyle, sözüyle, bütün benliği ile şiir yazan, şiir bayrağını hep doruklarda dalgalandıran, yerli ve milli şairlerin kalemiyle her daim kıbleyi gösteren erdemli üstadı, günümüz Türk şiirinin efsane ismi, odağı, otağı, seçkin ve seviyeli şairiydi.
“Şiir ses esansıdır, sonsuza yürümektir.”, “Şair, hem şiirin haysiyetini korumak hem de mensubu bulunduğu kültüre, medeniyete, dolayısıyla topluma yazdıklarıyla katkıda bulunmak mecburiyetindedir.” der, şiirle ve şuurla doğrulur, edeple koruduğu nevi şahsına münhasır portresiyle hep ileri hedeflere yürürdü.
Şiirlerinde; irade, Hakk’a ve hakikate sadıklık, imge yoğunluğu, müzikalite, şekil ve mâna güzelliği istikamet belirlerdi.
"Ben bir türkü söylerim
Kuşlar bir başka türkü
Yapraklar orkestradır sanki
Ben onları anlarım,
Onlar anlamaz beni."
1983 yılından itibaren 40 yıldır tanıdığım, mektuplaştığım, konuştuğum, sorumluğunda okurlara ulaştırdığı dergisini, şiir ve hikaye kitaplarını, romanlarını, deneme türündeki eserlerini okuduğum, bana ulaşan bilgilendirici mektuplarını yıllardır sakladığım, eleştirilerinden faydalandığım, sürekli ilgisi ve mütevazılığına gıpta eylediğim, nezaketinden etkilendiğim, bir ömür okuyup yazmasını hayranlıkla izlediğim saygıdeğer Muhsin Ilyas Subaşı üstadım; 1942 Şarkışla doğumlu. Yükseköğrenimini takiben çeşitli liselerde öğretmenlik görevini başarıyla deruhte eyledi. 1995 yılı emeklisidir. Daha lise öğrenciliği yıllarında, 22 Mayıs 1963’te Kayseri Ekspres gazetesinin yayın yönetmenliğini, yükseköğrenimi sırasında, iki gazetenin Sorumlu Yazı İşleri Müdürlüğü görevini üslenmişti. 1979/81 yılları arasında beğenilerek okunan Küçük Dergi’yi okurlara ulaştırdı. Bir TV’nin genel müdürlüğü ile İhlas Haber Ajansı’nın Bölge Müdürlüğü gorevini de yürüttü.
Her daim kaliteli eserleri okuması, birbirinden kaliteli deneme yazıları, yüreğininin güzelliklerini, edebî kabiliyetini ve yazı hünerlerini görünür eylediği şiirler, hikâyeler, romanlar yazması, araştırma ve incelemer gerçekleştirmesi ile tanınan, bilinen ve sevilen ve bendenizde çok emeği bulunan birçok ustanın üstadı; Alparslan (1962) isimli tiyatro eseri ile Vuslat Türküsü 1968), Aydınlığın Gözleri (1979), Bu Yüreğin Ülkesinde (1981), Sevgi Donanması (1982), Deryâdil (1985), Sevdâkâr (1988), Bir Sır Gibi (1991), Aşkistan (2005), Gül Seferi (2013), Tohum (2018) ve Bütün Şiirleri (2022) isimli şiir kitaplarını okurlarının tertemiz yüreklerine emanet eyledi.
Şiirden Şuura (2004), Şehirname (2011), Kendimden Önce (2020), Bir Ben Vardır Bende (2020), Şehirden Kültüre (2020) isimli zevkle okunan denemelerini ilgilenenlerin istifadesine sundu.
Mertliğin edep ve estetikle yoğrularak sunumudur, merhum ABDURRAHİM KARAKOÇ üstadımız.
Allah cennetmekân eylesin.
Amin.
SOYLU ZAFERLERE
Doğrulardan sapma, hakikate uy,
Soylu zaferlere kavuşursun sen.
Haklıyı destekle, mazlumları duy,
İlerle ilgiyle, ilimle, hikmetle,
Cümle değerleri, besle hep edeple.
Vefayı unutma, haklı öğüdü tut,
Yurdu, bayrağı sev, daim oku, okut.
Doğru nedir, kötü kimdir?
Tam vaktinde bilmeliyiz.
Hangi sözler demden demdir?
Tam vaktinde bilmeliyiz.
Bütün fertler bilin fâni,
merhaba hocam nasılsın nerelerdesin ???????????