Gönül Kadını
İlk temasta fark eder sarraf mücevheri.
Tepede duran o saraya bakarsın uzaktan,
Keşfetmek istersin gizemli odaları…
Temizlese de hizmetçiler bırak ardında izleri.
Bahçemde açtı, güllerin en seçkini.
O'ndan yayılır, kokuların en güzeli.
Sanırdım hep böyle kalacak, ebedi.
Zaman ne kadar acımasız; sahi.
Önce kokusunu aldı, sonra rengini.
Hikmetin Sırları
Hikmet: “Tanrı'nın insanlar tarafından anlaşılamayan amacı! ” Maksat!
Felsefe; “Varlığın ve bilginin bilimsel olarak araştırılması”
“Bilinmek istemek”, ile “Bilgiyi saklamak” çelişiyor; o halde, ortada saklanan hiç bir şey yok! Sadece “Ulaşılamayan” var! Evrensel açıdan “Sır”, saklanan değil “Bulunamayan” şeklinde düşünülmeli! Ulaşıldığında veya bulunduğunda “Sır” kalkar, “Hikmet” görülür! Yani bilinmek isteyen, bilgiyi saklamaz! Belki o bilgi, liyakate göre açığa çıkar! Büyük ve kapsamlı bir kütüphanede, çok fazlaca bilgi var olmasına rağmen; o kütüphaneden yararlanamayan için bilgiler “Sır” gibidir! Bir yardımcı olmaksızın ulaşması neredeyse imkansız gibidir! Bu kütüphaneden yararlanmasını bilen için kabiliyeti ölçüsünde “Sır” kalkar! Yardım alan ile yardım edenin durumları da farklı değildir! Yardım eden, kendi kabiliyeti ölçüsünde yardım edebilir! İnsan açısından hikmetin kütüphanesi evren! İster yardımcı olsun, ister yardım alan olsun; kabiliyeti kadar hikmeti anlar!
Hayal
“Kardeşim sen düşünceden ibaretsin,
Geriye kalan et ve kemiksin,
Gül düşünür gülüstan olursun,
Geri dönmez zamanın sardığı,
Yıllar eskitir sevdiğim yeniyi.
Bahar da yaşar, sonunda hazanı.
Mutluluk da,aşk da şimdi başka;
Olgun meyve misali...
Kaç benden
Cüzamlıdan kaçar gibi
Bendeki sevda ateşinden,
Kalabalıklara kaç.
Kıyamam bu ateş yakar seni.
İtiraf, vicdanın hatasını telafi etme çabasıdır.
İtirafa konu olacak şeyler nelerdir?
Kişinin vicdanını rahatsız eden ama menfaati gereği göz yumduğu ya da kabul ettiği, taraf olduğu eylemler vicdanında rahatsızlık oluşturur. Bu rahatsızlıktan kurtulmak için hatalarını itiraf etmeyi seçer! İtiraf, kişinin kendi bildiği başkalarının bilmediği şeyler için geçerli. Biliniyorsa malumu izhar olur, itiraf değeri taşımaz.
İnsanın Seyri
Bilince kendinden, bilinç altına evrenden yansıyan düşünce sinyallerinin metafizik etkisi güçlenirse fiziksel tesire yol açar!
Canlının ürettiği tüm yaşamsal veriler evrende dalgalar halinde yayılır! Yayılan bu yaşamsal veriler kişiye göreceli iyi ise Cennet, kötü ise Cehennem şeklini alır.
Doğum, insan genindeki yazılımın ana rahminde okunmasıyla başlar. Dünya’ya adımını atan canlı ruhsal yazılımını güncellemeye başlar.
Genlerle aktarılan esas yazılımının üzerine ekledikleri ölümüne kadar sürer.İnsan ruhu bilgisayar fabrika yazılımı gibi, öğrendikleri ise işletim sistemi, yetenekler ise güncelleme.
İnsan Mısın?
Aslında evrende "Tek insan" Yaşıyor! O da kendini "İnsan" olarak gören herkes olabilir! İnsan ruhu tektir! Tüm insanlar aynı yazılımı kullanır!
İnsan neyi açığa çıkarıyor ise aslı da “O” dur! Sınırsız esma “İyi, kötü” göreceliliğinde açığa çıkar! Esmayı en kapsamlı olarak açığa çıkaran tek canlı bu boyutta insandır! İnsanı sınırlayan, esmayı sınırlamaya çalışıyor demektir ki bu Allah’a savaş açmaktır!
İnsan Neden Gelişemez?
Dolmadan boşalmaz! Önce bilgi ham olarak yüklenecek, bu süreçte sabır gerek! Sonra bilgi işlenecek, bu süreçte akıl gerek! Sonra bilgi nakledilecek, bu süreçte de özveri gerek! Biriktirmeden, hazmetmeden, ezberleri dağıtmaya çalışınca da şirinlik olur ama maksadı karşılamaz! Muhabbet olur, hani muhabbetimiz bol olsun!
Suya doğan bebeklerin hava ile temas ettiğinde solumaya başlamasına benzer bir durum vardır insan gelişiminde. Yani insan, yeni bir duruma ait verileri aldığında yeni duruma uyum için gerekeni yani aslında içinde saklı, kodlu olan davranışı açığa çıkarır! Kısır döngüden kurtulması da bazı şok tesiri yapan özel durumlarla olabiliyor. Mevcut duruma ayak uyduranların yeni bir duruma geçememesi bundandır! Mevcut durumu kabul vardır! Ormanda kurtlar içine büyümüş çocuğun öğrendiği vahşi davranışları normal olarak yapmasına benzer durum vardır. Geri kalmış toplumlardaki veya kabilelerdeki yerleşik gelenekler ve inançların tesiri de buna benzer!
Bu şaire henüz hiç kimse yorum yapmadı. İlk yorum yapan sen ol!