Ahmet Bektaş Şiirleri - Şair Ahmet Bektaş

Ahmet Bektaş

Sosyal Mekan

Sosyal mekanları tek tek saymayacağım, sosyal mekanları dolduran insanlardan bahsedeceğim. Ana grup olarak dinsel, etnik köken ve ideolojik olarak ayrışan bu mekanların ortak özellikleri insanları bir çatı altında toplaması. Camiler, Cem evleri, ideolojik dernekler, siyasi partiler, hemşeri derneklerinden tutun çevreci ve hayvanseverlerin hatta avcıların oluşturduğu sosyal mekanlar...

Toplumda kabul görmüş, bütçeden destek alan sosyal mekanların başında Camiler yer alır! Ayrıca camilerde cemaat yardımları da hatırı sayılır bir meblağ tutar!
Camiler günümüzde çok önemli sosyal ihtiyaca cevap veriyor. Bireysel ibadetlerin cemaatle yapılması yanında cenaze namazları gibi etkinliklerin de vaz geçilmez mekanıdır.

Devamını Oku
Ahmet Bektaş

“Şimdüçbuçuk Okuyan Derin Danışman Olur”


“Şimdüçbuçuk okuyan derin Danışman olur” Yunus Emre

Peygamber yerine geçen hocalar

Devamını Oku
Ahmet Bektaş

Takdir Tedbir

“Takdir edilen şeyler geldiğinde tedbirler geçersiz kalır.”
Hz. Ali (K.V)

Takdir tedbir meselesi iç içe. Tedbir de takdirden. İzafiyet olduğu için takdir ve tedbir olarak yansır. Hepsi takdir.Takdirin işleyişi ise yine göreceli olarak yansır. Asıl asla bilinmez bu boyutta.

Devamını Oku
Ahmet Bektaş

Feleğin tezgâhında işlendi,
Üzerimize türlü nakışlar.
Zamanın şeridine takıldı ömürler.

Ne fark eder?
Hangi on yıllarda bırakıldı izler.

Devamını Oku
Ahmet Bektaş

Zoru sevdim

Uzanıp kolay toplamışlar yakındakileri.
Şu uzakta asılı olan benimki.
Zoru sevdim…
Kırılgandır uçta dal.

Devamını Oku
Ahmet Bektaş

Kurgu

 
Kurgu nedir?

TDK Güncel Türkçe Sözlük:4. Bir işe hazırlamak için yapılan telkin.

Devamını Oku
Ahmet Bektaş

Haydi tut ellerimi, gidiyoruz hayal ötesine.
Sevdalıların kavuştuğu, acıların bittiği yere.
Vadiler dolusu çiçek, kevser akıyor dere.
Mevsim hep bahar, bak şu taze meyvelere.

Orası güzellerin yurdu, kapalı çirkinliklere.

Devamını Oku
Ahmet Bektaş

Her kilidi açan anahtar vardır.
Gönlüme süzülen güzelim yardır.
Özledim sevdiğim hasretin zordur.
Saramazsam söyle neye yararım.

Devamını Oku
Ahmet Bektaş

Benim Helal Kapsamım Kendi Hoşuma Gidenler

Hayat ve insanlardan hatta kendinden korkan insan bir dayanak arar! Bu dayanağı da dini inanç üzerinden sağlamaya çalışır çünkü ona ilk öğretilen budur! İnançla verilen tüm teselli ve sığınmalar insanda öyle yerleşir ki bu onun dışında bir kalın kabuk oluşturur. İçinde kendini güvende hissedeceği bir sığınağı oluşmuştur. Ne zaman sıkılsa dine sarılır ve kendini bir şekilde rahatlatır. Başına gelenleri de kadere havale eder, bunlar aslen kendi tercihleridir. Önceki yazılarımda "Elest" (Kalu bela) yani ruhsal boyuttaki soyut tercihlerinin bir "An" da olması ve bu tercih anının da tüm yaşama yayılmasını anlatmıştım. İnsana hariçten bir şey gelmez, aslında insanı yaşamda bulanlar da aslen kendi yaptığı tercihlerdir.

İnsan, illa ki çok çaresiz kalmalı; böylece insan kendini tanır ve kendi oluşturduğu bir kabuğun içinde hapis olduğunu idrak eder! Yoksa çaresiz duruma düşmeyen bir insan, çarenin kendinde olduğunu fark edemez! Yani tercihlerini beğenmiyor ise onların kaynağında kendini görmeli. Bu durumda ancak yeni tercihlerle kendini yeniler. Eski tercihlerin somutlaşmasını da rıza ile kabul eder ki yeni tercihe uygun zemin hazırlansın...Yoksa debelenir durur. Bu hale "Dabbe" Yerde debelenen denir. Kıyam ise ayağa kalkıştır, kendi oluşturduğu kabuğu kırıp zuhur etmektir!

Devamını Oku
Ahmet Bektaş

Delil

Delil algıya görecelidir!
Somut algılama araçlarından en gelişmişi göz kabul edilir! Yargıda “Görgü şahitleri” dinlenir; bilirkişiler, danışmak içindir. Medyumların tahminleri veya din, bilim adamların akılları somut yargıya etki etmez!

Öyle ki bazı göz de yanılır bu nedenle tek görgü şahidi bazı durumlarda yeterli olmaz! Bazı durumlarda pozitif deliller çok önemli. Görgü şahitleri bir cinayeti gördüğünü söyleyebilir; o halde ceset aranır, cinayet aracı da aranır! İmkan dahilinde olması da önemli; 1990 doğumlu birini 1980 de işlenen bir suçla suçlanamaz!

Devamını Oku