Recep Akıl Şiirleri - Şair Recep Akıl

Recep Akıl

aşka dair ne varsa hepsi geçmişte kaldı
köhnemiş bir hayatı sürükleyip dururum
geçmişten bu günüme taşıdığım bir şey yok
boşa yaşanmış ömrü yüreğinden vururum

yalan doğru hepsi boş hepsi bir kandırmaca

Devamını Oku
Recep Akıl

________________sürgünde

sarar bedenimi acı bir hüzün
üşütür yüreğimi
soğuk yalnızlıklar
donarım

Devamını Oku
Recep Akıl


Doğru kelimesinin insanda bıraktığı anlamın ortaya koymuş olduğu şey mutlak değil görecedir. Bakıldığı yerden kişiye, mekâna ve zamana göre değişim gösterir.

Bu sebepten doğrular ve yanlışlar kişinin düşünce ve fikir yapısının temelleri üzerinde değil de toplumsal statüsüne bağlı olarak içinde bulunduğu yaşam tarzı çerçevesinde oluşurlar.

Yine aynı faktörler düşünsel alt yapımızı da oluşturduğu için biz doğru ve yanlışlarımızı fikirlerimizin oluşturduğunu sanırız.

Devamını Oku
Recep Akıl


Türkçede kıskançlık çekememezlik anlamına gelen “haset” kelimesi bir ahlâk terimi olarak kişinin, başkalarının sahip olduğu maddi ve manevi imkânlarının kendisine geçmesini istemek anlamına geliyor.

Haset genellikle aralarında mesleki, iktisadi, ilmi, siyasi ve sosyal ilişkiler bulunan insanlar arasından ortaya çıkar. Psikolojik ve sosyal zararları bulunan ve şeytani bir huy olan haset dinimizce haram kılınmış, bunun karşıtı olan gıpta ve hayırda yarışma teşvik edilmiştir.

Ruhsal bir sapma, başka bir deyişle bir tür hastalık olan haset kavramı, insan doğasındaki bencillik duygusunu tetikleyerek başkalarının kendisinden maddi ya da manevi üstünlüğüne tahammül gösterememek şeklinde ortaya çıkıyor. Doğaldır ki bu durum haset sahibini bir tür bunalım içine sokuyor ve mutsuz ediyor.

Devamını Oku
Recep Akıl



131 - İnsan ne bildiğinin üzerine binip caka satacağına ne bilmediğinin bilinci içinde olmalıdır. Çünkü tevazu bilginin yansımasıdır.

132 - Barış, onu isteyenle yapılabilir ancak. Karşınızdakinin barıştan anladığı, barış bahanesiyle üzerinizde bir hegemonya kurmaksa o zaman gerçek bir barış için onunla savaşmayı göze almak gerekir. Çünkü barışa yol açmak, var olmak varlığı koruyabilmek için böyle bir mecburiyet ortaya çıkabilir.

Devamını Oku
Recep Akıl

141 - Bu dünyaya niçin geldiğini bilmeyen bir insan kaybolmuş demektir. O halde hiç zaman yitirmeden kendisini aramaya başlamalıdır.

142 - Cenabı Hakk'ın kendisine bağışladığı sonsuz nimetlerin şükrünü gerektiği gibi yerine getirmesi, insanoğlunun Rabbiyle arasında kurmuş olduğu en önemli köprüdür.

143 - Akıl her şeyi olduğu gibi ve yüzeysel görür. Bir şey derinlemesine ve etraflıca öğrenilip anlaşılmak isteniyorsa mantık ve muhakeme yeteneği de harekete geçirilmelidir. Aksi takdirde zaten ortada olandan fazlası görülüp kavranamaz. Bu durum ise varılacak yargıda isabetli olma oranını azaltır.

Devamını Oku
Recep Akıl

201 – İnsanın, insan olma vasfına layık olabilmesi için bilgelik, adalet, iyilik, sabır, şükür vb. bazı erdemlerin ne ifade ettiğinin idraki içinde olması ve dolayısıyla bu erdemleri hayatına raptetmesi elzemdir.

202 - Ölümün bizi nerede beklediği hiç belli değil. Mademki bu böyledir, öyleyse önce davranıp her an ve her yerde biz onu bekleyelim. Evet, her an ölümü bekliyor olmak yorucu bir iştir ama hiç değilse insanı gaflete düşmekten koruyup hazır tutar.

203 - İyi bir başlangıç başarının yarısıdır. Diğer yarısı ise iyi bir planlamadan sonra sabırla ve yılmadan çalışmaktan geçer.

Devamını Oku
Recep Akıl


211- Düşünce özgürlüğü isteyen kişi önce kendi düşüncelerini gözden geçirip varsa karanlığın pençesinden ve prangalarından kurtarmalıdır ki özgürlüğün getireceği aydınlığı görebilme imkânı kazanabilsin ve bu aydınlığı başkalarına da ulaştırabilsin.

212- Hayat karşısında kaybetmek mukadderdir. Önemli olan kaybolmamaktır.

213- İnsan nasihat vermeye bayılır ama bir başkasının kendisine aynı şeyi yapmasına ise sinir olur. Kim bilir belki de sırf bu yüzden nice değerli fikir ortaya çıkamamakta, çıksa da gerçek değerini bulamamakta ve heba olup gitmektedir.

Devamını Oku
Recep Akıl

1-Aşk, asıl kaynağından; Yaratan’dan yarattıklarına doğru yönelen bir yansımadır.

2 - Asıl sevdiğimiz çocuklarımız değil, onlara sarf ettiğimiz emektir. Bunun tersini söylemek insanın kendisini avutmaktan başka hiçbir işe yaramaz.

3 – Okumanın, araştırmanın, sorup, soruşturmanın, istişarenin geçerli olmadığı toplumlarda şarlatanlar kahraman olur.

Devamını Oku
Recep Akıl

Yasalar halkın ihtiyaçlarına hizmet etmesi amacıyla çıkartılırlar.

Böyle olmasına rağmen bazı durumlarda bazı yasaları halkın kabullenmesi kolay olmayabilir. Kamuoyu oluşturmak bu gibi durumlarda elzemdir.

İşte hükümetler de kimi yasaları çıkartabilmek için hitap etmiş oldukları kamuoyunun kendi yanlarında olmasını, en azından karşısında olmamasını isterler.

Devamını Oku