Taraf / Karşı Taraf
Taraf olmak özgürlük elbet. İnsan dilediği kişiye ya da ideolojiye, dine, hatta futbol takımına taraf olabilir. Böylece kendi aidiyetini tatmin eder. İdeal olan ise tüm güzelliklere taraf olmak. Bunu başaranlar Yunus, Mevlana gibi zatlar olmuş.
Taraftarlık içselleştirilmezse taklidi olan taraftarlar radikalleşir ve kraldan çok kralcı olur. Yani sadece taraf olur, hatta neye taraf olduğu dahi önemsizdir. Taraf olup şiddetle savunmak yeterlidir onun için.
Uyduruk Muhabbetler
Eşek kurttan kaçıyormuş, dostu tilkiye rast gelmiş. Kurdun peşinde olduğunu söylemiş ve ondan yardım istemiş! Tilki ona çalılıklara saklanmasını, kurt gelince onu savacağını söylemiş. Eşek saklanmış, kurt da yetişmiş! Tilki kurnaz sormuş; “Hayrola kurt kardeş nefes nefese kalmışsın? ” Kurt; “Eşeği kovalıyorum, buraya doğru kaçtı gördün mü? ” Tilki, eliyle çalılığı işaret ederken dili ile de yüksek sesle “Görmedim” dermiş. Neyse ki kurt telaştan işareti anlamamış ve koşarak oradan uzaklaşmış. Eşek çalılıktan çıkınca tilki arsızca demiş; “Seni kurtardım, ‘Görmedim’ dedim”. Eşek; “Evet dedin ama elin başka dilin başka konuştu”. Aklımda kalan kadarıyla yazdığım bu hikayedeki hal insanlar arasında sıkça gözlemlenebilir.
Çok kaliteli bir hesap makinesi, yanlış hesaplıyor ise o makinenin kalitesine bakılmaz. Hesaba bakılır. “Bu makinenin ustası melek gibi biriydi” edebiyatı yapılmaz! Bir fikir; aciz, kinci, fesat, yalaka, düzenbaz insanlar yetiştiriyor ise o fikir sahibinin iyi niyetine bakılmaz, sonuca bakılır.
Yer Demir Gök Bakır
“Yer demir gök bakır” çaresizliği anlatmak için söylenen bir söz! Yerden de gökten de fayda olmadığı durumu ifade etmek için…
Yer ve gök ilişkisi her dönem insanların ilgisini çekmiş. Gökte ne var, göktekiler yerdekilerden üstün mü? Yerdekileri göktekiler mi yönetir? Tanrı gökte mi? Melekler gökte mi? Cehennem yerin dibinde mi? Bu sualler her insanın aklına bir veya daha fazla gelmiştir. Kimi üzerinde durup ciddi meşgul olur, kimi de fazla önemsemez! Ama bu yer gök ilişkisi insana bir şekilde bulaşır…
Mutlu Aile Tablosu Hayal Mi?
Mutluluğu sadece yuvada yani aile kurumunda aramak ne kadar doğru?
Mutluluğa aile kurumunda doruk noktada ulaşmak elbet ideal. Ve daha mantıklı, daha kolay olmakla birlikte, inanın en zor olanı bu aslında! Demem o ki bazı aile yapısı mutsuzluğun kaynağı olurken bazısı da mutluluk kaynağı.
Bende yansıyamazsın
Güneş dolunayda yansıyor,
Ay yakamozda…
Bende yansıyamazsın,
Kaybolursun.
Gülümse
Salın, savrulsun kızıl saçların özgürce;
Kızıl dudaklı kadın, gülümse...
Kim durabilir, sevginin önünde!
Nefis terbiyesi açlıkla olur.
Oruçlu zekatı gönülden verir.
Belayı bedenden sadaka savar.
Bereketin dahi sırrıdır oruç.
Erkeklik Organının Örtüsünü Kesmek
Halk arasında "Sünnet" diye adlandırılan bu eylemin getirisi ve götürüsü üzerinde kendimce feslefe yapacağım! Tıbbi yanını doktorlara, dinsel yanını da dini literatüre bırakacağım!
Argo dilde anlatılmış bir fıkrayla tebessüm ettirip, düşünmeye sevk etmek isterim! Eski zamanda sahtekarın biri bir köye imam olmuş. Ahali fazla bilgili olmadığından imamın gerçek imam olup olmadığını da anlayamamış. Teravih namazında kadınların da camide olduğu bir vaazında; "Muhterem hanımlar, beylerinize söyleyin ayakta bevl etmesinler (işemek) , günah olur! Eğer 'Hoca kendi zaten ayakta bevl ediyor' derlerse, benim geçerli maazeretim var, benimki zaten yere değiyor; eğilmeme gerek kalmıyor." Sahtekardan imam olunca vaazın konusu da böyle olmuş...
Hatıralar
Bu gün Bayram
Hasbıhal ettik maziden,
Yaşlı, genç tüm dostlarla…
Şiir Şaire Ayna
Şiir, şairin iç sesinin şiirin verdiği imkanlar çerçevesinde bağırmasıdır. Şair, iç sesini şiire dökerken kelimeler asla yeterli olmaz! Bu nedenle imgelere sığınır, imgeler de kurtarmaz ve satır aralarına saklar çığlıklarını!
Şiirden şairin iç dünyasına bir yol vardır ama bu yol çok karmaşıktır, ehil olmayan kaybolur. Çünkü şifrelidir şairin sözleri. Her şeyi apaçık yazamaz! Çünkü yeterli değildir elindeki araç, yani şiir.
Bu şaire henüz hiç kimse yorum yapmadı. İlk yorum yapan sen ol!