ALAK SURESİ
Mekkidir. Adını ikinci ayetinden alır. 5 ayeti ilk inen ayetlerdir.
Vahiy; Allah insanla konuşmaya başladığında başladı. Vahiy bir gök sofrasıydı insanlığın ruhlarının önüne rabbimiz tarafından serildi acıkan ruhlar doysun diye, insan yolunu bulsun diye, kâinatın göz bebeğine çöp batmasın, kâinatın göz bebeği kör olmasın diye.
ALA SURESİ
Mekkidir. İsmini ilk ayetinden alır.
En yüce, tek yüce, biricik yüce manalarına gelir.
ALİ İMRAN SURESİ
Adını 33. Ayetinden geçen bir aileden alır. Ali İmran’da İmran Ailesi demektir. İmran, Hz. İsa’nın anne tarafından dedesi. Medenidir. İlk 83 ayeti hicretin 9. Yılında Necran Hristiyanlarının Medine’yi ziyaretleri sırasında indiği söylenir. Bu yıl “elçiler yılı” olarak ünlenmiştir. Necranlı Hristiyanlar 64 kişilik bir ekip kurarlar ve İslam’ı araştırmak için Medine’ye gelirler. Tartışmayı genelde Hz. İsa’nın üzerinden yaparlar. Bu heyetin içerisinde de bir fikir birliği yoktur. Kimisi Hz. İsa’yı ilah, kimisi oğul, kimisi teslis iddiasındaydılar. Tartışma sonucu Kur’an karşısında söyleyecek söz bulamazlar. İslam’a davet eder Peygamberimiz ona da razı olmazlar. O zaman “mülaane”ye davet eder Resulullah. Yani “kim hak üzerindeyse, hak üzerinde olmayana Allah’ın lanetini dileyelim” denir. Necranlıların içerisinde bir heyet arkadaşlarını bundan vaz geçirirler. Çünkü Resulullah’ın peygamber olduğunu çok iyi bilenler vardı. Bu heyet ibadetlerini Peygamber Mescidinde eda ederler. İslam devletinin otoritesini kabul ederler ve bu ziyaret son bulur.
Bu surenin muhtevası Hristiyanlaşma diyeceğimiz bir temayüle karşı, Müslümanları uyarmak üzere gelmiştir. Bakara Suresi Müslümanları Yahudileşme tehlikesine karşı uyarıyordu. Hristiyanlar Peygamberlerini ilahlaştırırken İncil’deki birtakım kelimeleri, birtakım cümleleri yanlış yorumlayarak ilahlaştırdılar.
1. Bir yoruma göre bu harfler “Ey insanlar, elinizde tuttuğunuz bu metin, Allah’ın size hitap ettiği bu metin işte gördüğünüz bu harflerden oluşmuştur. Bakın Allah size harflerden oluşan bir metin içerisinde ebedi mesajını bildirmektedir” anlamına gelir. Hz. Ebubekir “Her kitabın bir sırrı vardır, bir gizemi vardır, bir şifresi, bir anahtarı vardır. Kur’an’ın şifresi, gizemi, anahtarı da bu harflerdir.
2. Allah’ı tanıtarak giriyor. İlahi kimliğe ait bilgiler veriyor bize. Kendisinden başka ilah olmayan Allah. Kimdir? Hayatın ve varlığın kaynağıdır, dayanağıdır. Bu bir kimliktir. Allah’ı dinlerken, Allah’ın sözlerine muhatap olurken, sıradan bir sözmüş gibi davranmayın. Unutmayın sizi muhatap alan, size söz söyleyen, şu anda sizinle diyaloga giren zat, sizin varlığınızın da kaynağıdır, dayanağıdır.
3. Tevrat: İbranicede Tora kelimesinden türeyen bu kelime “kanun” manasına gelir. İncil, Yunancada “müjde” anlamına gelir. Hz. İsa’ya verilen mesajdır.
AL KALEMİ AL ELİNE
Ne var ne yok yazmak için,
Al kalemi al eline.
Kötülere kızmak için,
Al kalemi al eline.
ALLAH İÇİN VERMELİ (CİNAS)
Kul hakkına dikkat et, geçmesin sakın bir kıl.
Güzelliği emredip, beş vakit namazı kıl.
Tevazuyla donanıp, nefsi öne çıkarma,
ARAFAT
Koskoca yeryüzünde pusulayı kaybetmiş,
İki insan kaderi örülür Arafat’ta.
Âdem ile Havva’nın firak hasreti bitmiş,
Aşkın ilk kıvılcımı görülür Arafat’ta.
l ARAF SURESİ
1
Kur’an’ın bu muhteşem sitesi ARAF adını almış.
ASR SURESİ
Asr Suresi: Kur’an’ın sıkılıp içine sıkıştırılması. Usare de aynı kökten gelir; meyvenin sıkılıp suyunun çıkarılması.
AYASOFYA AÇILDI
(Mehmet Ersöz Hocama)
Tam seksen altı yıldır hüzünle bekliyordu,
İçli gözyaşlarını derdine ekliyordu,
Onu mahzun görünce başımız zonkluyordu.
BAKARA SURESİ
Medeni bir suredir. Adını 67-73. Ayetler arasında aktarılan İsrailoğulları ile ilgili olaydan almaktadır. 286 ayettir. Hicretin 2. Yılında indirilmiştir. Bu sure Fatiha suresinden sonra gelmesi tesadüfi değildir. İHDİNESSIRATEL MÜSTEKIM diye dua ederken, bakara süreside bu duaya cevap veriyor. Bu surede yaklaşık 120 ayet İsrailoğullarının nasıl Yahudileştiğini bize anlatacak. Onun için bakara suresi, adeta Fatihanın bir tefsiri niteliğinde.
1. Bu üç harf huruf-u mukattaadır. Müstakil harfler. Bu tür harfler Kur’an’da 29 surenin başında gelir. Toplam 14 harften oluşmuştur. Birli ve beşli harfler arasında değişir. Bu arap dilinin yapısına da bir göndermedir. Çünkü arap dilini oluşturan tüm kelimeler debir ile beş arası kelimelerden müteşekkildir. Anlamı konusunda tüm müfessirler tarafından çok uzun yorumlar yapılmış. Hz. Ebubekir: Her kitabın bir sırrı var. Kur’an’ın sırrı da Huruf-u Mukattaadır der. Hangi surenin başına gelmişse ilk ayetler hep vahyin önemini anlatır, vahye atıf yapar. Allah’ın vahyini öne çıkararak başlamaktadır. Bu harflerin işlevi vahye dikkat çekmektir ve meydan okumaktır.
2. LAREYBEFİH: Kesinlikle şüphe yok. Bu kitabın kaynağının ilahi olduğuna şüphe yok biçiminde anlaşılır. Bu kitabın müttakiler için bir kılavuz, bir rehber, doğru yolu gösteren bir kılavuz oluşunda şüphe yoktur. MUTTAKİN: Allah bilinci diye çevrilir. Etimolojik anlamı, korkmak, korunmak, sakınmaktır. Cehennem ile insan arasına engel koymak. Bir insanın muttaki olması: Allah’a karşı sorumluluk şuuruyla donanabilmesi ile mümkündür. Bu bir şuur meselesidir. Engeli, Allah’a daha yakın olmak için koyarız. Allah’a karşı duyulan bir muhabbet ve yakınlığı da ifade eder.
3. Gayba iman ederler. İdrak edemedikleri hakikatlerin olduğunu kabul ederler. 5 duyunun yada aklın hakikati bilmede yeterli olmayacağını idrak eder ve inanırlar. GAYB: Yok olan, gaip olan değil, insan idrakinin, hafsalasının, insan idrakinin kavramaktan aciz olduğu hakikat demektir. Adeta şu söyleniyor. Gaybe iman etmeyen bu kitaptan istifade edemez. MÜTTEKİNin özelliklerini sayıyor Kur’an 1. Gayba iman edecek. 2. Namazı istikamet üzere ikame ederler. 3. İbadeti yalnızca ve yalnızca Allah rızasını gözeterek yaparlar. 4. Kıldığı namazla, hayatında yaptığı diğer eylemler arasında doğrudan bir orantı kurarlar. Yani bir ömrü Allah için yaşamak. 5. Allah yolunda harcayanlardır. İşe yaramayanlardan harcayanlar değil, kendilerine rızık olarak verilenlerden sarfedenler. Gayba iman, namaz ve zekat üç özellik sayılıyor. Birincisi imana taallük ediyor. Yani kul ile Allah ilişkisine. İkincisi namaz, yani kulun hem nefsi hem de Rabbi ile olan ilişkisine. Zekat ise kuldan topluma doğru, kulun toplumla ilişkisinden bahsediyor.
4. biz Müslümanlar sadece kendi peygamberimize değil, Ondan önceki tüm peygamberlere iman etmeyi, imanın olmazsa olmaz bir unsuru olarak görürüz. YUKINUN: yakın derecesinde iman. Sanki yaşar gibi inanmamız isteniyor.
Yığın yığın olsa da,dağlar kadar günahım,
Senin şanındandır af,affet bizi Allah’ım.
Yüreğiniz dert görmesin.Dualarınız kabul olsun.
Neredeyse bir yıl olacak siz benim bir şiirime lutfedip görüş bildireli. Utanarak itiraf ediyorum ki şiirlerinizi okumaya bugün başladım. Antolojiye eskisi kadar sık uğrayamıyorum. Okuduğum iki şiiriniz diğerlerinin de çok güzel olduğunun habercisi. Allah nasip ederse hepsini okuyacağım. Selamlar...