Kültür Sanat Edebiyat Şiir

  • gözlük07.04.2005 - 21:38

    İbn-i Heysem, optik ilmin kurucusudur. Görme olayının gözden çıkan ışınlarla değil, dışarıdan gelen ışınlar yoluyla olduğunu ispat etti. Gözlüğü ilk defa keşfetme şerefi ona aittir.

  • küçük kan dolaşımı07.04.2005 - 21:37

    ''13. yüzyılda bilim adına önemli gelişmelere damgasını vurmuş olan bir başka isim de İbn Nefis adıyla tanınan Alaeddin Ali ebi'l-Hazam el-Kureyşi'dir. Mu'cezü'l-Kanun adlı ünlü eserinde İbn Nefis, pekçok tıbbi açıklamada bulunmuş ve oldukça rağbet görmüştür. Eserin en önemli özelliği, İbn Nefis'in küçük kan dolaşımını tıpkı 16. yüzyılda bu dolaşımı Harvey'den önce tarif eden Michel Servetus gibi tarif etmesidir.

    Servetus'un, İbn Nefis'ten yaklaşık üç yüzyıl sonra küçük dolaşımı açıklaması ve onunla aynı anatomik yapıyı tarif etmesi son derece önemli bir konudur. Çünkü o döneme kadar klasik inanç, anatomide septumun (bir organın iki ayrı bölümünü birbirinden ayıran ayırıcı zar veya duvar) geçirgen olduğu yönündedir. Oysa İbn Nefis, herhangi bir gözleme dayanmadan septumun geçirgen olmadığından yola çıkmış ve bu sonuçlara varmıştır. Nitekim sonraki yüzyıllarda septumun geçirgen olmadığı gözlemlerle ispatlanmıştır.

    İbn Nefis, kuşkusuz bu önemli keşfi ile tıp tarihinin en önemli isimlerinden biridir. Yaptığı keşfin önemi ve değeri kendisinden üç yüzyıl sonra ortaya çıksa da Osmanlı dönemine büyük faydaları dokunmuş önemli tıp adamı vasfını korumuştur...''

  • sosyoloji07.04.2005 - 21:32

    Sosyolojinin kurucusu olarak Auguste Comte gösterirler bazıları ise Saint Simon’u... Esas İbn-i Haldun, sosyolojinin kurucusu sayılır. Zamanına gelinceye kadar hikâye gözüyle bakılan tarihi bir ilim haline getirmiştir...

  • sibernet07.04.2005 - 21:25

    Sibernetiğin kurucusu N. Wiener olarak bilinir ama Cezeri, günümüzden 9 asır önce su ve basınç gücünden faydalanarak otomatik saatler, robotlar icat etmiştir. Dolayısıyla sibernetiğin ilk kurucularından sayılır.

  • ölüm anı07.04.2005 - 21:21

    arghhhh! ! !

    bkz. son sözler

  • bitkiler07.04.2005 - 21:20

    Dinavari, bitkilerin dunyasina yuzyillar once pencere acmis ve geriye kalan eserleri bugunku incelemelere ve arastirmalara ilham olmustur ama bunlar hicbir zaman Dinewarinin calismalariyla olculemez. Geriye kalan eserleriyle bile hala soz sahibi olan bilginimiz... Eger eserlerinin cogu gunumuze ulassaydi cozumu olmayan hastaliklarin sifasi olsun, botanik gibi bitkileri ilgilendiren her konuda isik tutardi. Bugunun teknolojisiyle bile zor edinilen cogu bilgiyi bir daha bastan bulunmasina gerek kalmazdi...

    bkz. dinavari (dineveri)

  • kimya07.04.2005 - 21:08

    modern kimyanın babası Robert Boyle diye bilinir ya da Lavosier fakat esas kimyanin en büyük ismi ve babasi bir Turk bilginidir: Cabir Bin Hayyan.

    ''Tarih boyunca bir çok bilgin meşhur olabilmek için kitaplarında hep ona atıfta bulunmuşlardır.''

    ''Cabir Bin Hayyan’ın irili ufaklı yaklaşık 2000 tane eseri olduğu rivayet edilmektedir.''

  • küçük kan dolaşımı07.04.2005 - 20:48

    Avrupalılardan üç asır önce küçük kan dolaşımını keşfeden müslüman bilgin İbn-i Nefis 'dir.

  • cebir07.04.2005 - 20:38

    Cebirin gelişmesinde ve Fibonacci'nin kitablarının oluşmasında da temel rol oynayan 'hesap makinası' lakaplı kisi Ebu Kamil Suca'dir.

  • diferansiyel hesabı07.04.2005 - 20:34

    ''Newton, diferansiyel integral hesabı bulmuştur'' derler, fakat gercekte Newton’dan önce diferansiyel hesabını keşfeden, cebir ilmini geometriye ilk uygulayan, dünyanın çapını ve iki meridyen arasını doğru olarak hesaplayan müslüman bilgin Sabit Bin Kurra'dir.