Kültür Sanat Edebiyat Şiir

  • felsefe24.12.2006 - 23:21

    -Felsefecilerin çoğunluk ateist oldukları yönünde bir kanaat var.

    Bu kanaat entelektüel kültürümüzle felsefeciler arasındaki uçurumun ürünüdür. Felsefe tarihinde ateist felsefeciler var. Ama beşerî ve özgür tefekkür yapan her akımda olabilir bu. Filozofların ezici çoğunluğu, mutlaka müesses dinlerdeki gibi olmasa da bir biçimde Tanrı’ya, ya da bir temel prensibe veya kâinatın onu var kılan bir temel ruha sahip olduğuna inanmaktadır. Belki bu inançlarını ifade ediş biçimleri basmakalıp olmadığı için genel toplum tarafından dışlanmışlar. Spinoza’ya bakın mesela. Bir 17. yüzyıl düşünürü. Yahudi cemaati tarafından dışlanmış. Ne Hıristiyanlığın ne de Yahudiliğin genel telakkisine uygun bir Tanrı telakkisi var. Ama bir felsefeci açısından bakıldığında en temel Tanrı inancı ondadır.

    -Yani felsefenin dinlerle bir sorunu yok mu diyorsunuz?

    Dindarlığı, donmuş bir kalıplar ve alışkanlıklar sistemi olarak değerlendirirseniz, bununla felsefenin bir sıkıntısının olmaması mümkün değil. Ama bu çeşit bir dindarlıkla dinin de sıkıntısı olmalıdır. Şuuru ve tefekkürü olmayan bir dini yaşayışın, o dine fevkalade zararı vardır. Din evvela tefekkürdür. Tefekkürü besleyen de felsefedir. İlahi vahiy ile beşeri akıl arasında bir alışveriştir, din adına tefekkürle buluşmak. Bu, fanatizmin olmadığı bir dindir. Din felsefeden yararlandığı gibi felsefe de dinden istifade eder. İnanan bir filozofun, ufkunun çok geniş olacağını düşünüyorum. Dinî alanın farkına varmaya çalışan bir felsefe de geniş ufuklu bir felsefedir.

  • söz24.12.2006 - 23:17

    Kimi söz vardır söylenmiştir ve değiştirmiştir çağını; kimi söz vardır, derinden etkilemiştir insanları, insanlığı.

  • aşk24.12.2006 - 22:55



    woooaw, agliyorum bak (:

  • dedikodu24.12.2006 - 22:31

    Ey iman edenler! Zannın bir çoğundan kaçının. Çünkü zannın bir kısmı günahtır. Birbirinizin kusurunu araştırmayın. Biriniz diğerini arkasından çekiştirmesin. Biriniz, ölmüş kardeşinin etini yemekten hoşlanır mı? İşte bundan tiksindiniz. O halde Allah'tan korkun. Şüphesiz Allah, tevbeyi çok kabul edendir, çok merhamet edendir.




    (yeni Caktim)

  • tsunami24.12.2006 - 22:02

  • resim24.12.2006 - 21:44

    http://ic3.deviantart.com/images/store/bt/e/ec68cfe444ed27e7.jpg

  • enteresan24.12.2006 - 21:13

    Kimlik kayıplarınızı gazete ilanı yapın,somutlaşın! ...
    Kaybettiklerimin hesabını kalbimden çekin
    Bildiğim kadarıyla limitsizim,depremsiyonlardayım
    Gözyaşlarımla boğulacaksın,farkmazlardasın
    Uçurumun önünde,ölüme kafa tutarcasına sarkmaktayım
    İfadelerinizi tartmaktayım,yabani yamyamlar tarafından yabana atılmaktayım
    Selametle...

  • doğum günü24.12.2006 - 20:47

    Son doğum günümde kendime yeni bir ben aldım
    Umarım kaderin bitiş çizgisinden uzağım tanrım! ..umarım tanrım...

  • dj24.12.2006 - 20:44



    uuii bende Scratch atmak istiyorum.. (:

  • sıradışı insanlar24.12.2006 - 20:31

    hulki cevizoğlu