prof. dr. ekmeleddin ihsanoğlu sizce ne demek, prof. dr. ekmeleddin ihsanoğlu size neyi çağrıştırıyor?
prof. dr. ekmeleddin ihsanoğlu terimi Var Mısın? tarafından tarihinde eklendi
prof. dr. ekmeleddin ihsanoğlu terimi Var Mısın? tarafından tarihinde eklendi
Sayın Ekmelettin İhsanoğlu'nun gibi Türk büyüklerinin oması insanı gururlandırıyor.
Sizlere sonsuz teşekkürler ediyor saygı ve sevgilerimi sunuyorum.
Nuriye Akman'in kendisiyle yaptigi roportaj:
http://www.zaman.com.tr/? bl=roportaj&alt=&trh=20050131&hn=134888
Iko genel sekreteri
istanbul üniversitesi edebiyat fakültesinde bilim tarihi anabilim dalı açan öğretim üyesi. bir süre sonra aynı bölüm yök tarafından kapatılmış olup mezunları felsefe'ye kaymıştır.
EKMELEDDİN İHSANOĞLU MEHMET AKİF ERSOYUN VASİYETİNİ YERİNE GETİRMİŞ VE ONUN TERCÜME ETTİĞİ MEALİ YAKMIŞTIR
İKÖ (İslam Konferansı Örgütü) Genel Sekreteri Prof. Dr. Ekmeleddin İhsanoğlu’nun, ünlü şair Mehmet Akif Ersoy’un Kuran-ı Kerim mealini yıllar önce 17 yaşında bir gençken yaktığı ortaya çıktı. Prof. İhsanoğlu, 1961’de yaşanan bu olayla Mehmet Akif Ersoy’un bu yöndeki vasiyetinin yerine getirildiğini bir yıl önce TEMPO Dergisi’ne açıkladı. İhsanoğlu, Tempo Dergisi muhabiri Nilüfer Kas’a aynen şöyle dedi:
‘Mehmet Akif’in bir vasiyeti vardı. Akif yaptığı bu tercümeden memnun değildi. Vasiyet yerine getirilmiştir. Benim diyeceğim budur. Bu konu tarihe mal olmuştur. Bu insanlara saygılı olmamız lazım.’
İHSANOĞLU: 'İKÖ İÇİNDE BİR DÖNÜM NOKTASINA ŞAHİT OLDUK'
İslam Konferansı Örgütü genel sekreterliğine seçilen Prof. Dr. Ekmeleddin İhsanoğlu, İKÖ'de genel sekreterin seçimle belirlenmesinin ve bu göreve bir Türkün gelmesinin çok önemli bir gelişme olduğunu söyledi.
İKÖ GENEL SEKRETERİ İHSANOĞLU: 'TEŞEKKÜR EDERİM'
İKÖ genel sekreterliğine seçilen Ekmeleddin İhsanoğlu da, Türk hükümetine, Başbakan'a ve Bakan'a güvenlerinden dolayı teşekkür etti.
1943 yılında Kahire’de doğan İhsanoğlu’nun bilim tarihi, Türk kültürü, İslam dünyası ve Batı dünyası ilişkileri ve Türk-Arap ilişkileri hakkında değişik dillerde çok sayıda kitap, makale ve tebliği bulunuyor.
İhsanoğlu, Mısır Ayn Şems Üniversitesi Fen Fakültesi’nden mezun olduktan sonra El Ezher Üniversitesi’nde akademik hayata başladı. Türk kültürünü küçük yaşta aile çevresinde tanıyan İhsanoğlu, Kahire Milli Kütüphanesi’nde ve Ayn Şems Üniversitesi Edebiyat Fakültesi’nde Osmanlı kültürü ve edebiyatı ile ilgili araştırma ve eğitim çalışmaları yaptı. 1974’te Ankara Üniversitesi Fen Fakültesi’nde doktorasını tamamladıktan sonra, İngiltere’de Exeter Üniversitesi’nde doktora sonrası çalışmalar yaptı.
İslâm ve Batı kültürüyle yakından teması olan İhsanoğlu, 1984’te profesör oldu. Prof. İhsanoğlu, İslâm Tarih, Sanat ve Kültür Araştırma Merkezi’nin genel direktörlüğünün yanı sıra İÜ Edebiyat Fakültesi Bilim Tarihi Bölümü ile Türk Bilim Tarihi Kurumu’nun başkanlığını ve İÜ Bilim Tarihi Müze ve Dokümantasyon Merkezi müdürlüğü görevlerinde bulundu. UNESCO ve Harvard Üniversitesi’ndeki görevlerinin yanı sıra millî ve uluslararası birçok bilim kurumunun üyesi olan İhsanoğlu, bilim ve eğitim tarihine katkı ve hizmetlerinden dolayı birçok ödül aldı. Devlet Üstün Hizmet Madalyası sahibi olan İhsanoğlu evli ve 3 çocuk babası.