Fire Vermeden Uzat Gülünü*
bir gül uzat sen benim incinmiş yerlerime
alevlerden ve hançerden geçirip
bir gül uzat
sevincimden çalayım kendimi yerden yere
---
pusatım yok, günüm merhem istiyor
korunaksız kaldım ben bu ...
Fire Vermeden Uzat Gülünü*
bir gül uzat sen benim incinmiş yerlerime
alevlerden ve hançerden geçirip
bir gül uzat
sevincimden çalayım kendimi yerden yere
---
pusatım yok, günüm merhem istiyor
korunaksız kaldım ben bu ...
© Copyright Antoloji.Com 2016. Bu sayfada yer alan bilgilerin her hakkı, aksi ayrıca belirtilmediği sürece Antoloji.Com'a aittir. Sitemizde yer alan şiirlerin telif hakları şairlerin kendilerine veya yetki verdikleri kişilere aittir. Sitemiz hiç bir şekilde kâr amacı gütmemektedir ve sitemizde yer alan tüm materyaller yalnızca bilgilendirme ve eğitim amacıyla sunulmaktadır.
Şu anda buradasınız:Deniz Ercivan Nedire Yazılan Yorumlar Sayfası
23 Şubat 2025 Pazar - 06:04:58
ukrayna
15.02.2021 - 23:37İçinden geldiği gibi yazmalısın
15.02.2021 - 23:29Sonra dedim ki
15.02.2021 - 23:08plaka
15.02.2021 - 22:03Geceye Bir Söz Bırak
15.02.2021 - 21:58ermeniler
15.02.2021 - 21:50ermeniceden dilimize geçmiş kelimeler
1.Avanak 'Kolaylıkla kandırılabilen veya aldatılabilen, aptal, bön' anlamına gelen
Ermenice 'sıpa, eşek yavrusu' anlamına gelen havanag kelimesinden geldiği düşünülünüyor.
2. Bızdık 'Ufak çocuk' anlamına gelen
Ermenice 'küçük, ufak' anlamına gelen bıdig/bızdig kelimelerinden geldiği düşünülünüyor.
3.Godoş 'Pezevenk' anlamına gelen
Ermenice 'boynuz' anlamına gelen godoş kelimesinden geldiği düşünülünüyor.
4.İşmar 'El, göz veya baş ile yapılan işaret' anlamına gelen
Ermenice 'işaret, simge, alamet' anlamına gelen nşmar kelimesinden geldiği düşünülünüyor.
5. Madik 'Dolap, hile' anlamına gelen
Ermenice 'parmak' anlamına gelen madig kelimesinden geldiği düşünülünüyor.
6. Madımak 'İlkbaharda kırlarda yetişen, ufak yeşil yapraklı, ıspanak gibi pişirilip yenilen bir bitki' olan
Ermenice 'meyan kökü, glycirrhiza' anlamına gelen madudag kelimesinden geldiği düşünülünüyor.
7. Mor 'Kırmızı ile mavinin karışmasından oluşan renk, menekşe renginin kırmızıya çalanı' olan
Ermenice 'karadut veya böğürtlen' anlamına gelen morm/mor kelimelerinden geldiği düşünülünüyor.
8. Moruk 'Gençlere göre yaşlı anne, baba / yaşlı erkek' anlamlarına gelen
Ermenice 'sakal' anlamına gelen moruk kelimesinden geldiği düşünülünüyor.
9. Örnek'Bir şeyin benzeri, tıpkısı, kopyası, misil' anlamına gelen.Ermenice 'model, nümune, misal, mesel, tarz, usul' anlamına gelen orinag kelimesinden geldiği düşünülünüyor.
10. Pancar 'Ispanakgillerden, vitamince zengin bir bitki' olan
Ermenice 'yaprak, pancar yaprağı' anlamına gelen pançar kelimesinden geldiği düşünülünüyor.
11. Pezevenk 'Gizli ve yasal olmayan cinsel ilişki öncesinde aracılık eden kimse' anlamına gelen
Ermenice 'fahişebaşı' anlamına gelen pozavak kelimesinden geldiği düşünülünüyor.
12. Tırtıl 'Yumurtadan çıkan kelebek kurtçuklarının ilk durumu' anlamına gelenErmenice 'kurtçuk, larva' anlamına gelen trtur kelimesinden geldiği düşünülünüyor.
alıntı
Geceye Bir Söz Bırak
15.02.2021 - 20:45İran müziği
15.02.2021 - 19:51İran müziği
15.02.2021 - 17:11İran müziği
15.02.2021 - 16:21İran müziği
15.02.2021 - 15:49biricik
15.02.2021 - 14:27esmeray
15.02.2021 - 14:13vasıfsızlık
15.02.2021 - 13:46Vasıfsızlık anlamı, kısaca tanımı:
Vasıfsız : Niteliği olmayan, niteliksiz.
Vasıf : Nitelik.
Niteliksiz : Ayırt edici özelliği olmayan, basit, düz. Nitelik bakımından üstün olmayan, kalitesiz.
Durum : Duruş biçimi, konum, tavır. Bir şeyin içinde bulunduğu koşulların hepsi, vaziyet, hâl, keyfiyet, mevki, pozisyon. Ad soyundan kelimelerin birbirleriyle edatlarla ve fiillerle ilişkilerini belirleyen biçim, hâl. Bireyin toplum içindeki ilişkileriyle belirlenen yeri.
Olma : Olmak işi.
Kaynak: https://nedir.ileilgili.org/vas%C4%B1fs%C4%B1zl%C4%B1k
vasıfsızlık
15.02.2021 - 13:38KIZ hepsi senin mi?
oynama şıkıdım şıkıdım:)
şu an ne dinliyorum
15.02.2021 - 13:27serbest kürsü
15.02.2021 - 13:21Sonra dedim ki
15.02.2021 - 13:16Kendinizi bir dörtlükle ifade edebilir misiniz?
15.02.2021 - 13:10Kendinizi bir dörtlükle ifade edebilir misiniz?
15.02.2021 - 13:06İçinden geldiği gibi yazmalısın
15.02.2021 - 13:02leblebi
15.02.2021 - 12:57kış aylarında bozayla birlikte)
İçinden geldiği gibi yazmalısın
15.02.2021 - 12:55hikaye
15.02.2021 - 12:39Hikaye Anlatım Teknikleri
GÖSTERME (SAHNELEME) TEKNİĞİ
Olaylar, kişiler, varlıklar okuyucuya doğrudan sunulur. Anlatıcı, okuyucu ile eser arasına girmez. Bu teknikte kişilerin konuşmaları ve hareketleri yansıtılarak okuyucunun kendisini, eserin kurmaca dünyasında hissetmesi sağlanır. Gösterme tekniği; diyalog, iç konuşma veya bilinç akışı şeklinde olabilir:
DİYALOG TEKNİĞİ. Kahramanların karşılıklı konuşmalarına dayanan anlatım tekniğidir. Kahramanlar, sosyal statülerine uygun biçimde konuşturulur.
İÇ KONUŞMA (İÇ MONOLOG) TEKNİĞİ. Karakterin duygularının ve düşüncelerinin, mantık sırasıyla, karakterin ağzından olduğu gibi anlatılmasıdır. İç konuşma tekniğinde, kahramanın duygu ve düşünceleri sesli düşünme şeklinde yansıtılır. Bu anlatım tekniğinde kahraman, karşısında biri varmış gibi kendi kendine konuşur. Bu teknik, karakterin iç dünyasının okuyucu tarafından anlaşılmasında çok önemli bir yer tutar.
BİLİNÇ (ŞUUR) AKIŞI TEKNİĞİ. Kişilerin duygu ve düşüncelerini, herhangi mantıki bir bağ ve gramer kuralı endişesi taşımaksızın, düzensiz bir şekilde ve çağrışım ilkesi paralelinde doğrudan doğruya okuyucuya aktarmaktan ibarettir. Genellikle XX. yüzyıl modern roman ve hikâyesinde kullanılmış bir anlatım tekniğidir. Kişilerin iç dünyaları, o kişilerin kendi kendilerine konuşmaları şeklinde verilir. Kahraman anlatıcı ve bakış açısı söz konusudur. Bilinç akışında, iç konuşmadan farklı olarak cümleler arasında mantık ilişkisi zayıftır. Yazar, okuyucuyu kahramanın iç dünyası ile baş başa bırakmayı hedefler. Bilinç akışı ile iç konuşma tekniği genellikle iç içe kullanılır.
TAHKİYE ETME TEKNİĞİ. Kişi Tanıtımı. Genellikle iki tarzda yapılır:
1) Figürün, bizzat anlatıcı tarafından genel bilgilendirici pasajlar ile tanıtılmasıdır. Bu tarz kişi tanıtımları sonucunda figürlere yönelik sempatiler, kabuller ya da redler okuyucuya yazar tarafından hazır olarak verilmiş olur.
2) Figürün kimliği ve kişiliği hakkında özellikle bir ön bilgi verilmez; bunlar olay akışı içinde ânın gerektirdiği davranış, diyalog, iç konuşma gibi çeşitli uygulamalar aracılığıyla ortaya konur. Böylece figürlerin dış ve iç portreleri, parçaların adım adım birleştirilmesiyle ve nesnel gerçeklikteki hâliyle oluşturulur.
OLAY En az iki kişinin ya da iki kişi yerine geçen kavram veya varlığın bireysel farklılıklar sebebiyle karşı karşıya gelmesi veya çatışması sonucu ortaya çıkan eyleme “olay” denir.
OLAY ZİNCİRİ Olayın ortaya çıkardığı eylemler zincirine “olay zinciri” denir. Kurmaca olmayan metinlerde (anı, biyografi…) olay zinciri söz konusudur.
OLAY ÖRGÜSÜ Konunun, kişi-mekân (yer) gibi ögelerin dikkate alınarak örülmesi, işlenmesi, kurgulanması, konuya biçim verilmesine “olay örgüsü” denir. Her öyküleyici anlatımda anlatılacak veya gösterilecek bir olay veya olay örgüsü bulunur. Hikâyede iki tür olay örgüsü görülür:
-Düz olay örgüsü: Olayların düz bir sıra hâlinde, kronolojik olarak anlatıldığı olay örgüsüdür.
-İlmekli olay örgüsü: Olay akışının iç içe olduğu, arada bir geçmişe dönük olayların anlatıldığı metinlerde görülen olay örgüsüdür.
GERİYE DÖNÜŞ TEKNİĞİ. Öykü anlatıcısı olayı içinde bulunduğu şimdiki zamandan alıp karakterin geçmişine ya da olayın meydana geldiği zamana gider. Kişiler ve olaylar hakkında bilgi verilirken kullanılabilir. Geriye dönüş tekniğinde yazar karakterlerin yerlerin ve olayların geçmişiyle ilgili bilgi vermeyi amaçlar. Geriye dönüş tekniği merak uyandırma, kahramanların ruhsal ve fiziksel durumlarının daha iyi çözümlenmesinde, olayların nedenlerinin açıklanmasında yazara büyük yarar sağlamaktadır.
İÇ ÇÖZÜMLEME TEKNİĞİ. Anlatı türleri içerisinde kahramanların iç dünyası, duygu, düşünce ve hayallerinin ifade edildiği bir anlatım tekniğidir.
ÖZETLEME TEKNİĞİ. Daha çok eski klasik eserlerde görülen bu teknikte, varlığı kuvvetle hissedilen anlatıcının olayları, kişileri veya hakkında bilgi vermek istediği herhangi bir şeyi özetleyerek anlatması esastır. Bu iş "bilinç akışı" veya "iç monolog" tekniklerinden yararlanarak yapılabilir.
PASTİŞ (ÖYKÜNME) TEKNİĞİ. Sanatçının, kendi eserini, başka eserleri taklit yoluyla yazması, yeniden kurmasıdır. Pastiş yaparken, orijinal eser doğrudan kullanılmaz, taklidi yapılır. Taklit edilen orijinal eser komedi olmadıkça güldürmeyi hedeflemez.
PARODİ (YANSILAMA) TEKNİĞİ. Ciddi sayılan bir eserin bir bölümü veya bütününü alaya alarak biçimini bozmadan ona bambaşka bir özellik vererek biçimle öz arasındaki bu ayrılıktan gülünç etki ortaya çıkaran oyun türüdür. Edebiyat alanına uygulandığında; bir metni başka bir amaçla kullanmak, ona yeni bir anlam yüklemektir. Yazarlar, ciddi bir metni, çoğunlukla sıradan başka bir metne ya da soylu bir metnin biçemini hiçbir kahramanlık olayı anlatmayan sıradan bir konuya uyarlarlar. Parodinin ilk çağda dayandığı temeller ve işlevsellik ile günümüzde dayandığı temel ve işlevsellik farklılık göstermektedir.
İRONİ (ALAY) TEKNİĞİ. İronik yaklaşımla yazarlar, gerçeğe vurgu yaparak, sarsıcı bir etki yapmayı hedeflerler. İroni; mimik, jest ve tonlama ile söylemek istenen şeyin altını dolaylı yoldan çizer. İronik anlatımın ilk öğesi gizlemektir. Yazar aslında gerçeği bilmektedir ancak bilinçli bir bilmezlik sergiler. İronik anlatımın bir başka ögesi de eleştirel bakıştır.
alıntı
Toplam 2805 mesaj bulundu