'Kelime olarak “yedi tavır” anlamına gelen atvâr-ı seb’a, bir tasavvuf terimi olarak nefsin; emmâre, levvâme, mülhime, mutmainne, râziye, marziyye ve kâmileden ibaret yedi tavrı anlamında kullanılmaktadır. '
Ebû Hüreyre radiya'llâhu anh (sened-i muttasıl ile) Nebiyy-i Ekrem salla'llâhu aleyhi ve sellem Efendimiz'in şöyle buyurduklarını rivâyet etmiştir: Yedi kimseyi Allâhu Teâlâ kendi zıllinden başka zıl olmayan (Kıyâmet) gününde kendi zılli altında barındıracaktır: (Birincisi) imâm-ı âdil, (ikincisi) Rabbine (tâat ve) ibâdet içinde perverde olmuş genç, (üçüncüsü) gönlü mescidlere merbut olan kimse, (dördüncüsü) Allah yolunda sevişip buluşmaları da, ayrılmaları da buna müstenid olan iki kimsenin her biri, (beşincisi) mansıb ve cemâl sâhibi bir kadının matlûbu olduğu halde 'Ben Allah'dan korkarım' diyerek harâmı irtikâb etme) yen erkek, (altıncısı) infâk ettiğinden solundaki haberdâr olmayacak kadar ahfâ olarak sadaka veren adam, (yedincisi de) tenhâda (lisânen, yâhud kalben) Allâhu Teâlâ'yı zikredip de gözü (dolup) taşan kişi.
Yedi gizli ilimler hazinesi Her şey yedi üzerinden birin varisi Birin insanda yedi kapı ile belirmesi Ve birin insanı eşref i mahlukat görmesi Ruhundan nefesin mahlukatta yedi simetrisi Bitkilerin yedi ana türde bilinmesi ve ayın yedi evresi Yer altında yedi katman silsilesi ve ğöğün yediye bölünmesi Notaların yedi sesi ve neyde yedi bilmecesi İnsanın gökkuşağında yedi resmi,toprağın yedi nefesi Memleketimin yedi bölgesi,birin gözüyle istanbulun yedi tepesi Güldeki yedi katman harikası,belkide bülbülün yediye inlemesi Vakitlerin yediye bölünmesi, insanın herdaim şükretmesi Dünyanın yedi kıtası ve yedi harikası Cennetin yedi kapı eşleşmesi,insanın yedi nefsi Üzümde yediveren sevinci,ışıkta yedinin mucizesi Kabede yedi kere dönülmesi,rahimde yedi ay bilmecesi Kuranda yedi uyurlar mağarası,kehf suresi Yedi ayetlik fatiha suresi kuranın incisi İşte tum bunlar insanın varlık bilmecesi Birin mahlukatta bilinmek istemesi ve yediyi düşünmeyi,hissetmeyi sadece insana vermesi Bizden söylemesi
bera bin azib den:allah rasulu bize 7 şeyi yerine getirmeyi emir buyurdu hastayı ziyaret etmeyi cenazeleri kabre kadar yolcu etmeyi (tesyi) yani aksırana allah sana merhamet etsin demeyi zayıf ve güçsüzlere yardım etmeyi zulme uğrayana el uzatıp mağduriyetini gidermeyi selamı yaymayı ve yemin edeninin yeminini yerine getirmesini (buhari ve müslim)
Pitt'te Allah verdi bir hâl var. Yoo, yoo mesele yakışıklılığı falan değil. Hayır kesinlikle değil. O yüzden, bir kare görüntüsü bile yeter. Hayır hayran falan da değilim. Gözlemciyim sadece. Seven filminde Brad Pitt de unutulmamalıdır.
iki anlamı var, biri yemek fiilinin -di'li geçmiş zamanda, 3. tekil şahıs tarafından yapılmış olanı, diğeri ise kendi halinde gariban bir sayı.. 'asal' olması onu azıcık 'asil' yapıyor gibi görünse de, çarpım tablosundaki yeri pek sevimli sayılmaz.. yeni öğrenenler için beladır.. kimi inançlara göre mübarek bir sayıdır, 'yedi kere okumak, yedi kere üflemek' deyimleri sıkça kullanılır.. misal; aklıma küçükken birinin kabahatini gördüğünde ve olayı ele güne duyurmadan önce emin olmak gerektiği konusunda şunun söylendiğini hatırlarım, 'durun günahını almayın, gözünü yedikere ovuşturup ovuşturup bakacaksın, yedisinde de aynı manzarayı görürsen emin olup, yaftayı yapıştıracaksın'.. hukuken de böyle güvenilirliği vardır işte.. yine bu asil ve de asal sayının bir başka önemi de, bir grup yurdum insanı tarafından 'uğurlu sayı' adledilmesidir.. kime ne zaman ve de nasıl uğur getirdiği bize karanlık olsa da, ısrarla tutup dururlar bu sayıyı.. bir sayı tut deseniz, ya da hadi bi sayı söyle de sana hediye çekelim deseniz, ortaya fırlarlar 'aman yedi olsun, uğurlu sayımdır' diye.. oysa bilmezlerki yedinin bundan haberi bile yoktur..
amaaaaan yedinin derdi, bizi mi gerdi allasen? on dakikadır aklımı yedi yahu..
Sizin için yerde olanların tümünü yaratan O'dur. Sonra göğe istiva edip de onları yedi gök olarak düzenleyen O'dur. Ve O, herşeyi bilendir. (Bakara Suresi, 29)
Sonra, duman halinde olan göğe yöneldi... Böylece onları iki gün içinde yedi gök olarak tamamladı ve her bir göğe emrini vahyetti... (Fussilet Suresi, 11-12)
Dünya, yaşam için gerekli olan özelliklerin tümüne sahiptir. Bunlardan bir tanesi de canlıları koruyan özel bir kalkan görevini yerine getiren atmosferdir. Bugün Dünya atmosferinin üst üste dizilmiş farklı katmanlardan meydana geldiği bilinmektedir. Atmosfer aynen ayette bildirildiği gibi, tam yedi temel katmandan oluşmaktadır. Bu, elbette ki Kuran'ın mucizelerinden biridir.
'Görmüyor musunuz; Allah, yedi göğü birbirleriyle bir uyum (mutabakat) içinde yaratmıştır? ' (Nuh Suresi, 15)
O, biri diğeriyle 'tam bir uyum' (mutabakat) içinde yedi gök yaratmış olandır... (Mülk Suresi, 3)
Bu ayetlerde Türkçeye 'uyum' olarak çevrilen Arapça 'tibakan' kelimesi, aynı zamanda 'tabaka, bir şeyin uygun olan kapağı ve örtüsü' anlamlarına da gelir ki, üst katın alt kata uygunluğunu vurgular. Kelimenin çoğul kullanımında ise 'tabaka tabaka' anlamı kazanmaktadır. Ayette tarif edilen tabaka tabaka halindeki gök, kuşkusuz atmosferi en mükemmel şekilde ifade eden açıklamalardır.
20. yüzyıl teknolojisi olmadan tespit edilmesi hiçbir şekilde mümkün olmayan bu bilgilerin, 1400 yüzyıl önce indirilmiş olan Kuran-ı Kerim'de açıkça bildirilmesi ise elbette ki çok büyük bir mucizedir.
Allah, yedi göğü ve yerden de onların benzerini yarattı. Emir, bunların arasında durmadan iner; sizin gerçekten Allah'ın herşeye güç yetirdiğini ve gerçekten Allah'ın ilmiyle herşeyi kuşattığını bilmeniz, öğrenmeniz için. (Talak Suresi, 12)
Yukarıdaki ayette dikkat çekilen bu bilgiye bilimsel kaynaklarda da yer verilmekte ve yeryüzünün yedi katmandan oluştuğu açıklanmaktadır. Bilim adamlarının sıraladığı bu katmanlar şöyledir:
1. Kat: Litosfer (su) 2. Kat: Litosfer (kara) 3. Kat: Astenosfer 4. Kat: Üst manto 5. Kat: Alt manto 6. Kat: Dış çekirdek 7. Kat: İç çekirdek
ATVAR-I SEBA
'Kelime olarak “yedi tavır” anlamına gelen atvâr-ı seb’a, bir tasavvuf terimi olarak nefsin; emmâre, levvâme, mülhime, mutmainne, râziye, marziyye ve kâmileden ibaret yedi tavrı anlamında kullanılmaktadır. '
Ebû Hüreyre radiya'llâhu anh (sened-i muttasıl ile) Nebiyy-i Ekrem salla'llâhu aleyhi ve sellem Efendimiz'in şöyle buyurduklarını rivâyet etmiştir:
Yedi kimseyi Allâhu Teâlâ kendi zıllinden başka zıl olmayan (Kıyâmet) gününde kendi zılli altında barındıracaktır:
(Birincisi) imâm-ı âdil,
(ikincisi) Rabbine (tâat ve) ibâdet içinde perverde olmuş genç,
(üçüncüsü) gönlü mescidlere merbut olan kimse,
(dördüncüsü) Allah yolunda sevişip buluşmaları da, ayrılmaları da buna müstenid olan iki kimsenin her biri,
(beşincisi) mansıb ve cemâl sâhibi bir kadının matlûbu olduğu halde 'Ben Allah'dan korkarım' diyerek harâmı irtikâb etme) yen erkek,
(altıncısı) infâk ettiğinden solundaki haberdâr olmayacak kadar ahfâ olarak sadaka veren adam,
(yedincisi de) tenhâda (lisânen, yâhud kalben) Allâhu Teâlâ'yı zikredip de gözü (dolup) taşan kişi.
inisiasyon
x
Yedi gizli ilimler hazinesi
Her şey yedi üzerinden birin varisi
Birin insanda yedi kapı ile belirmesi
Ve birin insanı eşref i mahlukat görmesi
Ruhundan nefesin mahlukatta yedi simetrisi
Bitkilerin yedi ana türde bilinmesi ve ayın yedi evresi
Yer altında yedi katman silsilesi ve ğöğün yediye bölünmesi
Notaların yedi sesi ve neyde yedi bilmecesi
İnsanın gökkuşağında yedi resmi,toprağın yedi nefesi
Memleketimin yedi bölgesi,birin gözüyle istanbulun yedi tepesi
Güldeki yedi katman harikası,belkide bülbülün yediye inlemesi
Vakitlerin yediye bölünmesi, insanın herdaim şükretmesi
Dünyanın yedi kıtası ve yedi harikası
Cennetin yedi kapı eşleşmesi,insanın yedi nefsi
Üzümde yediveren sevinci,ışıkta yedinin mucizesi
Kabede yedi kere dönülmesi,rahimde yedi ay bilmecesi
Kuranda yedi uyurlar mağarası,kehf suresi
Yedi ayetlik fatiha suresi kuranın incisi
İşte tum bunlar insanın varlık bilmecesi
Birin mahlukatta bilinmek istemesi ve yediyi düşünmeyi,hissetmeyi sadece insana vermesi
Bizden söylemesi
yedi önemli birşeydir
yedi bence kişilik içerir.
bera bin azib den:allah rasulu bize 7 şeyi yerine getirmeyi emir buyurdu
hastayı ziyaret etmeyi
cenazeleri kabre kadar yolcu etmeyi
(tesyi) yani aksırana allah sana merhamet etsin demeyi
zayıf ve güçsüzlere yardım etmeyi
zulme uğrayana el uzatıp mağduriyetini gidermeyi
selamı yaymayı
ve yemin edeninin yeminini yerine getirmesini
(buhari ve müslim)
TOStumu 7M bekliorum..... :) :D
7
en sevdiğim sayı
'Tekrarlanan 7' (Kuran, Hicr suresi 87.ayet)
YeDi YaŞLı AdaM
En sevdiğim rakam.
filmin sonunda birad pitt e eşinin kafasını getiren adam kevin spacey miş..bu filmi kırk kere izledim de ben niye farketmedim kevin spacey i ya..._?
9'a kadar olan rakamlar arasında en kibar olanı.
Pitt'te Allah verdi bir hâl var. Yoo, yoo mesele yakışıklılığı falan değil. Hayır kesinlikle değil. O yüzden, bir kare görüntüsü bile yeter. Hayır hayran falan da değilim. Gözlemciyim sadece. Seven filminde Brad Pitt de unutulmamalıdır.
Bence bu filmi iyi yapan oyuncu Morgan Freeman dır.
Pisagor felsefesinde evrende herşey bir sayıya bağlıdır. % rengin, 6 soğuğun, 7 sağlığın, 8 aşkın nedenidir.
iki anlamı var, biri yemek fiilinin -di'li geçmiş zamanda, 3. tekil şahıs tarafından yapılmış olanı,
diğeri ise kendi halinde gariban bir sayı.. 'asal' olması onu azıcık 'asil' yapıyor gibi görünse de, çarpım tablosundaki yeri pek sevimli sayılmaz.. yeni öğrenenler için beladır.. kimi inançlara göre mübarek bir sayıdır, 'yedi kere okumak, yedi kere üflemek' deyimleri sıkça kullanılır.. misal; aklıma küçükken birinin kabahatini gördüğünde ve olayı ele güne duyurmadan önce emin olmak gerektiği konusunda şunun söylendiğini hatırlarım, 'durun günahını almayın, gözünü yedikere ovuşturup ovuşturup bakacaksın, yedisinde de aynı manzarayı görürsen emin olup, yaftayı yapıştıracaksın'.. hukuken de böyle güvenilirliği vardır işte..
yine bu asil ve de asal sayının bir başka önemi de, bir grup yurdum insanı tarafından 'uğurlu sayı' adledilmesidir.. kime ne zaman ve de nasıl uğur getirdiği bize karanlık olsa da, ısrarla tutup dururlar bu sayıyı.. bir sayı tut deseniz, ya da hadi bi sayı söyle de sana hediye çekelim deseniz, ortaya fırlarlar 'aman yedi olsun, uğurlu sayımdır' diye.. oysa bilmezlerki yedinin bundan haberi bile yoktur..
amaaaaan yedinin derdi, bizi mi gerdi allasen? on dakikadır aklımı yedi yahu..
yedi uyurları
haftanın günlerini
Sizin için yerde olanların tümünü yaratan O'dur. Sonra göğe istiva edip de onları yedi gök olarak düzenleyen O'dur. Ve O, herşeyi bilendir. (Bakara Suresi, 29)
Sonra, duman halinde olan göğe yöneldi... Böylece onları iki gün içinde yedi gök olarak tamamladı ve her bir göğe emrini vahyetti... (Fussilet Suresi, 11-12)
Dünya, yaşam için gerekli olan özelliklerin tümüne sahiptir. Bunlardan bir tanesi de canlıları koruyan özel bir kalkan görevini yerine getiren atmosferdir. Bugün Dünya atmosferinin üst üste dizilmiş farklı katmanlardan meydana geldiği bilinmektedir. Atmosfer aynen ayette bildirildiği gibi, tam yedi temel katmandan oluşmaktadır. Bu, elbette ki Kuran'ın mucizelerinden biridir.
'Görmüyor musunuz; Allah, yedi göğü birbirleriyle bir uyum (mutabakat) içinde yaratmıştır? ' (Nuh Suresi, 15)
O, biri diğeriyle 'tam bir uyum' (mutabakat) içinde yedi gök yaratmış olandır... (Mülk Suresi, 3)
Bu ayetlerde Türkçeye 'uyum' olarak çevrilen Arapça 'tibakan' kelimesi, aynı zamanda 'tabaka, bir şeyin uygun olan kapağı ve örtüsü' anlamlarına da gelir ki, üst katın alt kata uygunluğunu vurgular. Kelimenin çoğul kullanımında ise 'tabaka tabaka' anlamı kazanmaktadır. Ayette tarif edilen tabaka tabaka halindeki gök, kuşkusuz atmosferi en mükemmel şekilde ifade eden açıklamalardır.
20. yüzyıl teknolojisi olmadan tespit edilmesi hiçbir şekilde mümkün olmayan bu bilgilerin, 1400 yüzyıl önce indirilmiş olan Kuran-ı Kerim'de açıkça bildirilmesi ise elbette ki çok büyük bir mucizedir.
1- Troposfer
2- Stratosfer
3- Mezosfer
4- Termosfer
5- Ekzosfer
6- İyonosfer
7- Manyetosfer
Allah, yedi göğü ve yerden de onların benzerini yarattı. Emir, bunların arasında durmadan iner; sizin gerçekten Allah'ın herşeye güç yetirdiğini ve gerçekten Allah'ın ilmiyle herşeyi kuşattığını bilmeniz, öğrenmeniz için. (Talak Suresi, 12)
Yukarıdaki ayette dikkat çekilen bu bilgiye bilimsel kaynaklarda da yer verilmekte ve yeryüzünün yedi katmandan oluştuğu açıklanmaktadır. Bilim adamlarının sıraladığı bu katmanlar şöyledir:
1. Kat: Litosfer (su)
2. Kat: Litosfer (kara)
3. Kat: Astenosfer
4. Kat: Üst manto
5. Kat: Alt manto
6. Kat: Dış çekirdek
7. Kat: İç çekirdek
http://www.kuranmucizeleri.com/yeryuzu_01.htm.
6+1