Kültür Sanat Edebiyat Şiir

Gökhan Oflazoğlu
Gökhan Oflazoğlu

İnsan boşuna bir hevestir.

  • figür14.02.2023 - 10:57

    Söz de sembolize olup, varlık hakkı kazandığımız, dil, aynı zamanda bir müzikal iletişimi yoğunlaşarak varlığın içlerine doğru taşır, dinlemeyi hedeflersek, sadece işitmeyi değil. Söz, müzik birlikteliği, dans içeriği de beraber dünyayı açıklama ve kavramada en yetkin örneklerini Tragedya sanatında verir, mistik destekle, bir coşkunluğa ulaşarak, antik çağlardan beri nadir de olsa, değişik coğrafyalar da raslanması, açıklayıcılıktaki benzersizliği, kaynağıyla örtüşen, vesile varlıklarının dünyayı oluşturanlara bir armağanıdır, tabii niyeti ve duyarlığı olanlara. Eğitilmiş duyarlıklar evrenin seslenişidir, benzer karşılıklarına.

  • müzik14.02.2023 - 09:43

    Dünyanın görmezden gelinmesi sorunu olarak gördüğü düşüncesinde Heidegeer, - Nesneler bizimle karşılaştığında ilk önce dünya anlaşılır. Bu nedenle, dünyanın belirli bir anlamda tüm nesnelerden daha dışarıda olduğunu, tüm nesnelerden daha nesnel olduğunu ancak yine de nesnelerin varlık kipine sahip olmadığını söyledik.

    Ve 1955 - 56 ders döneminde, müzikle ilişkilendirerek - Elbette kulaklarımızla bir Bach figürünü işitiyoruz, ancak yalnızca şu anda işitileni, kulak zarına ses dalgaları olarak çarpan şeyi bırakırsak, o zaman bir Bach fügünü asla işitemeyiz. Dinlemiyor, işitiyoruz.

    Zaten, sorun da bu, ama, efendim o da Nazi idi, - kısa bir süre - diyen de mutlaka melek, - herkesin kendinle ilgili görüşü - kendi görüşleri egemen olduğunda, Filozof - Heidegeer ve Husserlin öğrencisi - Jan Patocka ya muhalif insancı anlayışı nedeniyle, Çek Cumhuriyetinde baskı ve sansürle canından bezdirdiklerini ve sonunda kaldıramayıp öldüğünü saymayalım, Rusya da benzer olayları söylemeye gerek bile yok, zaten tarih boyunca da insanlar kol kola, halay çekerek yaşamışlardı, yaptığı affedilmez gerçekten, demek ki sorun, insan, yani önce nitelik, ruhsal, o da güç almakta, dağılmamak için disipline edilmekte bir referans noktasına ihtiyaç duyuyor, tam koruma sağlamasa da, bir umut oluşturarak, gerisi gayretle ve yatkınlıkla ilgili, edindiği kanılarla, doğru, yanlış, hiç de niyeti olmayana, hiçbir zaman faydası da olmayacağı gerçek, kararını vermişin kararı olmaz. Kolay gelsin.

  • bilinç12.02.2023 - 08:40

    Anlam verme ise, anlam veren bir şeyi, önkoşul olarak gerektirir. Bu anlam veren şey, saf bilinçtir. Bu şekilde, saf bilinç, mutlak ve birinci olandır. Başka şeyler ancak saf bilinç sayesinde var olabilirler. Bütün deneyime bağlı birlikler, aynı şekilde psişik yaşantılar, bu en yüksek öz şeklinin mutlak yaşantı bağlılıkları için birer işarettirler. Bu öz şeklinin yanında, başka öz şekilleri düşünülebilirse de, bunların hepsi aynı anlamda aşkın, göreceli ve rastlantıya bağlıdırlar. O dünyaya ve doğaya bağlı olmayan, kendisiniden başka bir varlığa dayanmayan bir varlık alanıdır. Doğa varlığı , bilinç varlığını sınırlandıramaz, Çünkü doğa bilincin bir bağlılığı olarak ortaya çıktı. Bilinç kendi başına bir varlık olarak ilk olandır ve bizim için de ilktir. O bir şey varlığıdır, yapısı gereği de eğilimseldir, yani bilinç tarafından görülebilen bir varlıktır. Saf bilinç, doğa ile hiçbir bağ kurmadan da düşünülebilir.

    Edmund HUSSERL, 1938

    Onun için tarihin mistiklerine, saf bilinç¹i deneyimeleyenler olarak da bakılır.

  • şiir11.02.2023 - 16:30

    Öylece giderler oraya, buraya, sağır oldukları kadar da kör, şaşkın, kararsız soylar,
    Paylarına düşen de şudur, budur demek kadar, bu değil demek,
    ayna ve hiç de aynı değil demek, hepsi de, ama, hepsi de geri dönmeden asla, ilerlemezler.

    Parmenides,

    Yeni sorunlar değil, kısaca.

  • soluk11.02.2023 - 16:26

    Platonun yapıtının binlerce yıl sonra, hala bize esen soluğu gibi, fırtınanın kalkış noktası bu yüzyıl değil. Çağların derinliklerinden geliyor ve arkasında bıraktığı şey tamamlamış olmanın işaretini taşıyor, bu da bütün tamamlamışlıklar gibi, çağların derinliklerine dönüyor.

    Hannah ARENDT, Freiburg da Hocası olan Heidegeer e saygı duruşuyla ifade ederek.

  • çağdaş11.02.2023 - 15:56

    Bana öyle geliyor ki... temel olan herşeyin, eskisinden farklı ve daha sert bir biçimde yalnızlıkla çarpışmak zorunda olduğu bir çağa giriyoruz, sessizlikle beslenir ve onun için yaşar. Yıkılmaz olanı gözetir, başlangıçta olanın uzak çevresinde kurar her günü.

    Heidegeer, 1976

    Güç kazanmada, neden iman.

  • düşünmek11.02.2023 - 15:44

    Düşünce bilimlerin sağladığı gibi bir bilgiye götürmez, düşünce yaşamı sürdürmede yararlı olsun diyedir. - Heidegeer, 1976

  • şair11.02.2023 - 15:35

    Hölderlin sıkıntılı dönem şairlerinin öncelidir, gelgelelim bu öncel bir geleceğe doğru gitmez, tersine ordan gelir, öyle ki gelecek, daha onun sözünün gelişinde mevcuttur.


    Neden Şairler Konferansından, 12.9.1946, Heidegeer.

  • insan11.02.2023 - 15:14

    Teknik uygarlık, insanın şu büyük içsel sorununu, temel sorununu çözmedi, salt yaşamak değil, insanca bir varoluş nasıl sağlanır. - Jan Patocka. Çek Filozof.

    Neden iman.

  • uzak11.02.2023 - 15:07

    Uzaklardan gelen bu hakikatin barınağı tam olarak insanın içinde olsa bile salt insan işiymiş görmek yanlış olur, hakikatin eskil belirişi, aynı zamanda gelecekte belirişidir.

    Jan Patocka, Çek Filozof.