komşunun tombik oğlu denizin kendini saklamak için atladığı çalıların arkasında kestiren masum bi köpeğin inlitileri ve can havliyle kaçışı.. aklıma ilk gelen bu..çook eğlenceliydi ya.. keşke saklambaç oynadığımız yıllara dönebilsek...
'yürek zorlu yolculuklara gebe, onbeşinde sevdalı çağındadır..' daha onbeşimdeydim,yüreğim zorlu yolculuklara gebeydi ve grup yorum şarkıları bütürdü bizi.. hele de eski albümleri..tek geçerim bu alemde..
Kimi der ki kadın uzun kış gecelerinde yatmak içindir. Kimi der ki kadın yeşil bir harman yerinde dokuz zilli köçek gibi oynatmak içindir. Kimi der ki ayalimdir. Boynumda taşıdığım vebalimdir. Kimi der ki hamur yoğuran. Ne o, ne bu, ne döşek, ne köçek, ne ayal, ne vebal. O benim kollarım, bacaklarım. Yavrum, annem, karım, kız kardeşim, hayat arkadaşımdır...
8 MARTLAR KADINLARIN KAZANIMLARINI YAZDIKLARI TARİHTİR Eşit işe eşit ücret....Daha kısa çalışma saati... Daha iyi gelir.. Oy hakkı... Doğum izni talebi.... n 1857 yılında kadın işçiler, New York'da 12 saatlik ağır çalışma saatine, düşük ücrete karşı yürüyüşler yaptılar. Polis tarafından dağıtıldılar. n 1908 yılında 15 bin kadın daha kısa çalışma saati, daha iyi gelir ve oy hakkı için yürüdü. Doğum izni talebinde bulundular. 'EKMEK ve GÜL' sloganıyla yürüdüler. EKMEK, yaşama güvencesi ve karın tokluğunu, GÜL ise daha kaliteli yaşamı simgeliyordu. n İlk Kadın Günü 28 Şubat 1909 da kutlandı. Avrupa'daki kadınlar da şubat ayının son pazar gününü 'Kadın Günü' olarak kutlamaya başladılar. n 1910 yılında Clara Zetkin, Alman Kadın Sosyalist Enternasyonali' nde 8 Mart'ın Dünya Kadınlar Günü olmasını önerdi ve kabul edildi. n 1911 Kopenhag kararından sonra ilk kez 19 Mart ta Avusturya, Danimarka, Almanya ve İsviçre de kutlandı. Yüz binlerce kadın ve erkek değişik aktiviteler yaptılar. Oy verme, seçme seçilme hakları yanısıra meslek edinme ve mesleki eğitim görme haklarını istediler. Bu kutlamalardan 2 hafta sonra Triangel yangınında 140 kadın öldü. Bu olay Amerika çalışma kurallarını büyük ölçüde etkiledi. 1917 yılında Rus kadınlar ' Ekmek ve Barış' için grev yaptılar. Yaşam koşullarının kötülüğünü protesto ettiler. Bu protesto, 8 Mart'ta gerçekleşti ve daha sonra bütün Avrupa ülkeleri tarafından da 8 Mart Dünya Emekçi Kadınlar Günü olarak kabul gördü.
Biraz da serüvendi yaşamak
Belki yatkındı büyük yolculuklara
Ki serüvenler daima büyük aşklar
Ve büyük yolculuklarla başlar
Ahmet Telli'nin en sevdiğim şiirlerinden...
Karşılıksız sevebilmekse sevda
Gerçek seven küle dönmüş her çağda
Elim kolum bağlanmışsa kıyında
Sana olan sevdamdandır bilesin..
Hakanım Yeşilyurdum ne güzel söylüyo ya.. :)
evin içinde avaz avaz bağırarak söylediğim,o güzel türkü..
yazık ki sadece bir kıtasını biliyorum..
ev halkı isyanda,fişimi çekmeseler bari :)
komşunun tombik oğlu denizin kendini saklamak için atladığı çalıların arkasında kestiren masum bi köpeğin inlitileri ve can havliyle kaçışı..
aklıma ilk gelen bu..çook eğlenceliydi ya..
keşke saklambaç oynadığımız yıllara dönebilsek...
insanın başına gelebilecek,en pis olaylardan biri..
her türlüsü çok can yakıcı..
aldatanları burdan esefle kınıyorum..tüüüh onların suratlarına..
Biz,yorgun bir kentin aşık yüzleriyiz senle...
'yürek zorlu yolculuklara gebe,
onbeşinde sevdalı çağındadır..'
daha onbeşimdeydim,yüreğim zorlu yolculuklara gebeydi
ve grup yorum şarkıları bütürdü bizi..
hele de eski albümleri..tek geçerim bu alemde..
tavşan dağa küsmüş,dağın haberi olmamış..
tamı tamına budur :))
KADIN
Kimi der ki kadın
uzun kış gecelerinde
yatmak içindir.
Kimi der ki kadın yeşil bir harman yerinde
dokuz zilli köçek gibi oynatmak içindir.
Kimi der ki ayalimdir.
Boynumda taşıdığım vebalimdir.
Kimi der ki hamur yoğuran.
Ne o, ne bu, ne döşek, ne köçek, ne ayal, ne vebal.
O benim kollarım, bacaklarım.
Yavrum, annem, karım, kız kardeşim,
hayat arkadaşımdır...
Nazım HİKMET
8 MARTLAR KADINLARIN KAZANIMLARINI YAZDIKLARI TARİHTİR
Eşit işe eşit ücret....Daha kısa çalışma saati... Daha iyi gelir.. Oy hakkı... Doğum izni talebi....
n 1857 yılında kadın işçiler, New York'da 12 saatlik ağır çalışma saatine, düşük ücrete karşı yürüyüşler yaptılar. Polis tarafından dağıtıldılar.
n 1908 yılında 15 bin kadın daha kısa çalışma saati, daha iyi gelir ve oy hakkı için yürüdü. Doğum izni talebinde bulundular. 'EKMEK ve GÜL' sloganıyla yürüdüler. EKMEK, yaşama güvencesi ve karın tokluğunu, GÜL ise daha kaliteli yaşamı simgeliyordu.
n İlk Kadın Günü 28 Şubat 1909 da kutlandı. Avrupa'daki kadınlar da şubat ayının son pazar gününü 'Kadın Günü' olarak kutlamaya başladılar.
n 1910 yılında Clara Zetkin, Alman Kadın Sosyalist Enternasyonali' nde 8 Mart'ın Dünya Kadınlar Günü olmasını önerdi ve kabul edildi.
n 1911 Kopenhag kararından sonra ilk kez 19 Mart ta Avusturya, Danimarka, Almanya ve İsviçre de kutlandı. Yüz binlerce kadın ve erkek değişik aktiviteler yaptılar. Oy verme, seçme seçilme hakları yanısıra meslek edinme ve mesleki eğitim görme haklarını istediler.
Bu kutlamalardan 2 hafta sonra Triangel yangınında 140 kadın öldü. Bu olay Amerika çalışma kurallarını büyük ölçüde etkiledi. 1917 yılında Rus kadınlar ' Ekmek ve Barış' için grev yaptılar. Yaşam koşullarının kötülüğünü protesto ettiler. Bu protesto, 8 Mart'ta gerçekleşti ve daha sonra bütün Avrupa ülkeleri tarafından da 8 Mart Dünya Emekçi Kadınlar Günü olarak kabul gördü.