Geçenlerde Hakan Yedican ile Hamza Yardımcıoğlu'nun birlikte gerçekleştirdiği bu sohbet videosunu izledim. Dinlemesi keyifli bir sohbetti gerçekten. Bir de Hakan Yedican Hamza Yardımcıoğlu ile böyle bir sohbeti gerçekleştirmekten dolayı çok mutluydu. Onun mutluluğu bana da yansıdı. Böyle, insanların birbirlerini gerçekten sevdiklerini, çıkarsız, samimi dostluklar kurduklarını görmek beni çok mutlu ediyor. Hakan Yedican'ın İlhan Berat Yılmam ile de çok güzel bir dostluğu var. Hakan Bey'in ilgi duyduğu alanlar için zaman ayırabilmesi, ilgi duyduğu tarihi yerlere seyahat etmesi, ilgi duyduğu alanda araştırmalarını sürdürmesi, sevgisini ve bilgisini yaptığı işe yansıtabilmesi çok hoş. Videolarını ilginç ve bilgilendirici buluyorum, izlemeyi seviyorum.
Sulukulelizâde Ahmet Mithat mûsûkî ile söyleşi… Buyurdu ki: Gacilerim şoparlarım talebelerim... İmdi biraznan yöresel takılabilirim Bugünkü ders-i musukimizde bendenizin gözümün nuru, evimin gururu “darbuka”dan bais edeceğiz inşaalla…darbukamızı ilk yapanın Afrika’n memleketlerinde yaşayan izencilerden bir zat-ı mübarek olduğunu düşünmekteyim.el’asıl bendeniz den güneşten yana biraz kavruk biraznan da esmerim… Erneyse dersimize dönelim darbukanın eyisi geçi derisinden yapılır. Gerilir bakılır “düm-tek” sesini aeng ilen veriyorsa ne alâ. Sonrasında maalleye çıkılır, sokaklar dolaşılırkene peşine takılan insan adedince darbukamız derecelendirilir. Darbukanın en eyisi peşine tüm maalleyi dökenidir. Başından üstünden para saçılanı ise ziyadesiyle makbûldur. Demektir ki emi çalan maaretli emi darbuka eyi seslidir. Velasılı şu besteyi talim edelim talebelerim şoparlarım gacilerim… Bir\dal-da\i-ki\ki-raz\bir-i\al\bir-i\be-yaz Düm\düm-tek\düm-tek\düm-tek\düm-tek\düm\düm-tek\düm-tek Sal-la-sa-na\sal-la-sa-na\men-di-li-ni\ak-şam\ol-du\gön-der-se-ne\sev-di-gi-mi Düm-düm-tek-tek\düm-düm-tek-tek\düm-düm-düm-tek\düm-tek\düm-tek-düm-tek\düm-tek-tek-düm Eywalla… Bugünlük dersimizi bitirdik efendim Adi kalın sağlıcakla…
Sulukulelizâde Ahmet Mithat mûsûkî ile söyleşi… İmdi, telli çalgılardan saz ve bağlamadan bahsedeceğiz inşalla dersimiz itibariyle. Âşıklarımızın elinden düşürmediği atıştıkları, ozanlarımızın yanık sesine şeâdet eden tellerin sapına bağlandığı bir alettir bağlama. Bağlamanın elektrik bağlananına da saz denir zikreylemiş idik. Mair parmaklariyle sazın telleri üzerinde tezene oynatana ise ne denir evladlarım? Evet, “sazan”denir ki bunların sanat musikisine gönül verenine ise “sazende” denir. Talebelerim… sazanlarımızın aşıklarımızın aşık atışmalarımızın en güzel örneği arzu ile Kamber atışmasıdır. Ne azindir, ne târâjiktir bu öykü cümleniz bilirsiniz.Arzu ile Kamber kardeş gibin büyürken Arzu aşık olur ağabeyine. Anladığınız gibin Arzu sarımtırak bir kızdır. Kamber ise neredeyse benim kadar yakışıklıdır. Tamininiz üzre saz kamberindir. Kamber söyledikçe Arzu sazı elinden çekip alır biraz o söyler,biraz kamber. İkisi de birbirini pâyeler. Ortalık düğün yeri gibin olur. Ve yine anladığınız gibin “kambersiz düğün olmaz”lafz-ı şerifi de buradan gelmektedir. Talebelerim bir türküyle tatbik eyleyelim dersimizi: “sal-la \yarim \mendilini\,çok özledim \güzel ellerini dııın-gıır\ dıngır\dın-dın-dın-gır\dın-dın-dın-gır\dın-dın-dın-gır-gır adi \yine \söyle \sevdiğimi \erkezi \kıskandır…” dın-gır\dın-gır\dın-dın\dın-gır-gıır\dın-dın-gıır\dıın-gıır-dıngır …………………………………………………………………….. akşamlık talimimiz bu kadardı sabîler oşkalınız…
Geçenlerde Hakan Yedican ile Hamza Yardımcıoğlu'nun
birlikte gerçekleştirdiği bu sohbet videosunu izledim.
Dinlemesi keyifli bir sohbetti gerçekten. Bir de Hakan Yedican
Hamza Yardımcıoğlu ile böyle bir sohbeti gerçekleştirmekten dolayı
çok mutluydu. Onun mutluluğu bana da yansıdı. Böyle,
insanların birbirlerini gerçekten sevdiklerini, çıkarsız, samimi dostluklar
kurduklarını görmek beni çok mutlu ediyor. Hakan Yedican'ın
İlhan Berat Yılmam ile de çok güzel bir dostluğu var. Hakan Bey'in
ilgi duyduğu alanlar için zaman ayırabilmesi, ilgi duyduğu tarihi yerlere
seyahat etmesi, ilgi duyduğu alanda araştırmalarını sürdürmesi,
sevgisini ve bilgisini yaptığı işe yansıtabilmesi çok hoş.
Videolarını ilginç ve bilgilendirici buluyorum, izlemeyi seviyorum.
***GAVS’LA GÖNÜLDEN BİR SÖYLEŞİ...
Sordum, niçin nazlısınız?
Dedi, bu, tedbir almaktır.
Sordum, tedbirin gereği ne?
Dedi, aşkı yoklamaktır.
Sordum, buna gerek var mı?
Dedi, bu işte lazımdır.
Dedim, gönlünüz geniştir.
Dedi, gönülsüzler vardır.
Sordum, zayıflar no’lacak?
Dedi, vefa, taşımaktır.
Sordum, mahrum olan kimdir?
Dedi, münkir, münafıktır.
Sordum, mahrumiyet neden?
Dedi, bu, bir hükm-i Hakk’tır.
Sordum, mesleğiniz nedir?
Dedi, çözüp bağlamaktır.
Sordum, çözmek nasıl olur?
Dedi, kalbi boşaltmaktır.
Sordum, kalbin işi nedir?
Dedi, aşkla ağlamaktır.
Sordum, aşkın sırrı nedir?
Dedi, yârde yok olmaktır.
Sordum, yârin isteği ne?
Dedi, samimi olmaktır.
Sordum, samimiyet nedir?
Dedi, hep yâre bakmaktır.
Sordum, bu nasıl olacak?
Dedi, nefsi bırakmaktır.
Sordum, asıl dava nedir?
Dedi, has kulluk yapmaktır.
Sordum, bunun yolu nedir?
Dedi, Habib’e uymaktır.
Sordum, tavsiyeniz nedir?
Dedi, zikre sarılmaktır.
Sordum, zikrin aslı nedir?
Dedi, Allah’la olmaktır.
Sordum, buna çare nedir?
Dedi, dostunu bulmaktır.
Sordum, dostlar neyi sever?
Dedi, hizmete koşmaktır.
Sordum, hizmetten gaye ne?
Dedi, nefsini kırmaktır.
Sordum, işin aslı nedir?
Dedi, mert insan olmaktır..
Dilaver Selvi (Gönülden Gönüle)
den bir bölüm :)
kalbim kırık, perişan
izlerin bende kaldı
sırlarına vasılken
gizlerin bende kaldı
nigah*
Sulukulelizâde Ahmet Mithat mûsûkî ile söyleşi… Buyurdu ki:
Gacilerim şoparlarım talebelerim... İmdi biraznan yöresel takılabilirim
Bugünkü ders-i musukimizde bendenizin gözümün nuru, evimin gururu “darbuka”dan bais edeceğiz inşaalla…darbukamızı ilk yapanın Afrika’n memleketlerinde yaşayan izencilerden bir zat-ı mübarek olduğunu düşünmekteyim.el’asıl bendeniz den güneşten yana biraz kavruk biraznan da esmerim…
Erneyse dersimize dönelim darbukanın eyisi geçi derisinden yapılır. Gerilir bakılır “düm-tek” sesini aeng ilen veriyorsa ne alâ. Sonrasında maalleye çıkılır, sokaklar dolaşılırkene peşine takılan insan adedince darbukamız derecelendirilir. Darbukanın en eyisi peşine tüm maalleyi dökenidir. Başından üstünden para saçılanı ise ziyadesiyle makbûldur. Demektir ki emi çalan maaretli emi darbuka eyi seslidir.
Velasılı şu besteyi talim edelim talebelerim şoparlarım gacilerim…
Bir\dal-da\i-ki\ki-raz\bir-i\al\bir-i\be-yaz
Düm\düm-tek\düm-tek\düm-tek\düm-tek\düm\düm-tek\düm-tek
Sal-la-sa-na\sal-la-sa-na\men-di-li-ni\ak-şam\ol-du\gön-der-se-ne\sev-di-gi-mi
Düm-düm-tek-tek\düm-düm-tek-tek\düm-düm-düm-tek\düm-tek\düm-tek-düm-tek\düm-tek-tek-düm
Eywalla…
Bugünlük dersimizi bitirdik efendim
Adi kalın sağlıcakla…
Sulukulelizâde Ahmet Mithat mûsûkî ile söyleşi…
İmdi, telli çalgılardan saz ve bağlamadan bahsedeceğiz inşalla dersimiz itibariyle. Âşıklarımızın elinden düşürmediği atıştıkları, ozanlarımızın yanık sesine şeâdet eden tellerin sapına bağlandığı bir alettir bağlama. Bağlamanın elektrik bağlananına da saz denir zikreylemiş idik. Mair parmaklariyle sazın telleri üzerinde tezene oynatana ise ne denir evladlarım?
Evet, “sazan”denir ki bunların sanat musikisine gönül verenine ise “sazende” denir.
Talebelerim… sazanlarımızın aşıklarımızın aşık atışmalarımızın en güzel örneği arzu ile Kamber atışmasıdır. Ne azindir, ne târâjiktir bu öykü cümleniz bilirsiniz.Arzu ile Kamber kardeş gibin büyürken Arzu aşık olur ağabeyine. Anladığınız gibin Arzu sarımtırak bir kızdır. Kamber ise neredeyse benim kadar yakışıklıdır. Tamininiz üzre saz kamberindir. Kamber söyledikçe Arzu sazı elinden çekip alır biraz o söyler,biraz kamber. İkisi de birbirini pâyeler. Ortalık düğün yeri gibin olur. Ve yine anladığınız gibin “kambersiz düğün olmaz”lafz-ı şerifi de buradan gelmektedir.
Talebelerim bir türküyle tatbik eyleyelim dersimizi:
“sal-la \yarim \mendilini\,çok özledim \güzel ellerini
dııın-gıır\ dıngır\dın-dın-dın-gır\dın-dın-dın-gır\dın-dın-dın-gır-gır
adi \yine \söyle \sevdiğimi \erkezi \kıskandır…”
dın-gır\dın-gır\dın-dın\dın-gır-gıır\dın-dın-gıır\dıın-gıır-dıngır
……………………………………………………………………..
akşamlık talimimiz bu kadardı sabîler
oşkalınız…
SÖYLEŞİ NEY SÖYLEYİN
sohbet etmeyi
iki kişinin konuşması
Sohbet