Kültür Sanat Edebiyat Şiir

KAHRAMANMARAŞ GÖKSUN TOMBAK KÖYÜ sizce ne demek, KAHRAMANMARAŞ GÖKSUN TOMBAK KÖYÜ size neyi çağrıştırıyor?

KAHRAMANMARAŞ GÖKSUN TOMBAK KÖYÜ terimi tarafından tarihinde eklendi

  • Enver Akgün Arkeolog Konya Arkeoloji Müzesi
    Enver Akgün Arkeolog Konya Arkeoloji Müzesi

    Önce Devlet Gerisi Teferruat özdeyişi kapsamında yapmış olduğunuz bu çalışmalar; Has Tombaklı (Aliağanın Torunu Arap(ismail Ağa)nın oğlu olmakla gurur duyduğum bir hemköylünüz olarak sizi tebrik ediyorum. Dünyanın En Güzel Köyünün Çalışkan, Dürüst ,vefakar ve bir o kadarda Vatan Sevdalısı insanları Sizlere Saygılar, Sevgiler ve Selamlar gönderiyorum. Lütfen Kabul Buyurunuz. Ben aslında çok düşündüm Köyümüzün Tarihçesi ile ilgili bir kitap yazmayı. Nereden Geldik, aslımız, "soyumuz-sopumuz" nedir diye. Bu konuda kaynak taramasını sürdürüyorum. İnşallah bu kitabı yazmayı Tanrı-Allah bana nasip eyler. Mesleğim icabı Güzel Köyüme ancak 4-5 senede bir gelebiliyorum. Benim en büyük kaybım bu oldu. Ama başta söyledim ya; Önce Devlet Gerisi Teferruat özdeyişi içeriğini boş bırakmamak ve yakınlarıma örnek olmak için bu kaybım daha sonraki süreçte Vatan İçün kazanç olduğunu gördüm. Çünkü Bizler Köyün İlk Üniversitelisi: Hasan Cerit, Abdullah Yazıcı ve Enver Akgün. Öncekiler; (Kemal Karaoğlan, (Rahmetle anıyorum.) Recep Yazıcıoğlu (Allah Uzun Ömür Versin) Yemliha Karaca (Rahmetle anıyorum) Naci Akgün, Körağa (Ömer) Köroğlu Yakup Karaca, Hilmi Şeftali (Rahmetle Anıyorum) Mükremin Kılıç. Sonrakiler; Köyümden (1563 Yılı Maraş Tahrir Defterlerinde; Tombak-ı Kebir, Tombak-ı Sagir); çok sayıda bu kutsal vatan toprağı içinde ve dışında Kandaşlara, Dindaşlara ve ayrım gözetmeden hizmet veren, yakından uzaktan aynı soy ismi taşıyan taşımayan çok bereketli bir nesil yetiştiğine inanıyorum. Tüm Köyümün Güzel İnsanlarına Saygılar-Sevgiler, Selamlar. Enver Akgün. İleti Adresim; [email protected]. İş Tlf. 0332 351 32 07

  • Selahattin akgün
    Selahattin akgün

    Köyümüz 3 aşiretten oluşmuş tecir avşar ceritlerden.
    Allah tüm geçmişlerimize rahmet eylesin.

  • KÖmer KÖROĞLU
    KÖmer KÖROĞLU

    Tombak, Kahramanmaraş ilinin Göksun ilçesine bağlı bir mahalledir.

    Kahramanmaraş iline 150 km, Göksun ilçesine 42 km uzaklıktadır. Elbistan'a 25 ve Afşin ilçesine ise yaklaşık 17 km'dir. Göksun ilçesinin batı istikametinde en son köyüdür. Tombak köyü doğusunda Ceyhan nehri,batısında Ericek köyü,kuzeyinde Afşin Soğucak köyü,güneyinde Karadut köyü ile çevrili düz bir ovada kurulu sulak, verimli tarla ve bahçelerin bulunduğu bir köydür.Köylülerin geçimi tarım ve hayvancılığa dayalı olmasına rağmen son yıllarda köyün gençleri sahip oldukları çeşitli meslekleri gereği yurdumuzun çeşitli illeri ile yurt dışında çalışarak yatırımlarını köye yapmaktadırlar.Köy diğer bazı köyler gibi aşırı şekilde göç vermemiş olup 2020 yaklaşık nüfusu 2.500' dür.Şu an köyümüzde Anaokulu,İlkokul ve Ortaokul bulunmaktadr.

    Köyün tarihi 15.yüzyıla kadar dayanmakta olup büyük bölümü geçmişte göçebe hayatı yaşıyormuş.(Türkoğlu ile Tombak arası mevsim değişikliğine göre)Tecirli,Avşar ve Ceritlerden oluşan halkı huzur ve barış içinde yaşamaktadır.

    Köyün yöresel yemekleri ; İçli köfte,pakla (barbunya)kıyması(köfte),tereyağlı bulgur pilavı,çoban aşı,içli kömbe,sulu börek,bilik(Ramazan Bayramı öncesi her hane tarafından mutlaka yapılan bir gelenek),pakla sulusu (kuru fasulye),tarhana çorbası,çökelek böreği,çirtme(cacık),süzme böreği,herre,simit şorası(çorba),guymak,gildikli(köfteli aş),sütlü şora(çorba),pakla kızdıması,düğün yemeği olarak suluman,yarma pilavı...

    Düzenleyen : K.Ömer KÖROĞLU

    Tarih ve Yer 29/06/2020 -İzmir

  • Osman Cerit
    Osman Cerit

    TOMBAK köyümüz son zamanlarda sayın muhtarımız ALİ CERİT gelişmiş bir kasaba görünümü almaktadır.yolları asvalt kanalizasyon çalışmaları son hızıyla devam etmektedir.temiz ferah ve gelişmekte olan bir şirin köyümüzdür.muhtarımız sayın ALİ CERİTE başarılarının devamını diler durmak yok hizmete devam ve herşey tombak için.vede bu şarkı burda bitmez.