KADİR GECESİ 1000 AYDAN HAYIRLIDIR YANİ ÖMRÜMÜZ KADAR......................... ŞİMDİ İNSANLAR ALLLAHÁ İNANIYOR FAKAT TÜM PİSLİGİ YAPIYO AMA İNANMAMAK GİBİDİR NASILMI ÇÜNKÜ UMUDUNU KESMİŞLER DERLERKİ HANİ NERDE PARA ÇALIŞIYORUZ YOK DEMEKKİ UMUDU KESMİŞLER UMUT KESMEK İNANMAMAK DEMEKTİR O YÜZDEN DİKAT...............
Allah'ın, 'isteyin affedeyim, isteyin vereyim' dediği gündür Kadir Gecesi. Benim doğum günümdür. İstedim vermediLer. Birrrr kedim bile yok. O derece yani. Hayatta tek sevdiğim adam bir 'sebep' bile lütfetmeden beni terketti. Şimdi bir Kadir Gecesinde Hakk'tan af dilese 'affedilecek' mi o hıyar? Hakk affetse bile ben affetmem. Vipassana meditasyonunu rağmen affetmem. Canım(ız) dan 'can' kazıtan birini ya Cenâb-ı Hakk’ın 'ibade' etmesi ya da benim gibi bir adil-i mutlakın ihkâk-ı hak etmesi gerekir.
Kadri kıymeti bilindiği takdirde bilen ve hürmet gösterene eteğine tutunup cennete girme şerefini veren mübarek gece. Allah seni hakkıyla eda etmeyi nasip eder inşallah.
Beni hiç kimse yanlış anlamasın ama eğer kişi her haltı işleyip, her naneyi yiyiyorsa ve yılda sadece bir gün, bin aydan daha hayırlı bir gün olan Kadir Gecesinde, birkaç dua edip birkaç rekat namaz kılarak günahlarının tamamen affedileceğini düşünüyorsa bence çok yanılıyor. Bence kişi yaptığı hatalardan ya da işlediği günahlardan ötürü, bu gecede gerçekten yürekten inanarak, bir daha bu hataları ya da günahları tekrar yapmayacağına söz verirse (tövbe ederse mi diyelim) o zaman Allah kişinin dualarını kabul edip, günahlarını affedebilir. Yoksa dediğim gibi sen 364 gün hadi namazı, niyazı, orucu, zekatı bir tarafa koyalım, eşine dostuna zulmet, onların kalplerini kır, milletin dedikodusunu yap, ondan sonrada otur Kadir gecesinde dua et ve cennete gitmeyi düşün. Ben bunu biraz saçma buluyorum. Bu arada bu konuda bilgi sahibi arkadaşlar varsa ve bizleri aydınlatırlarsa çok sevinirim....Kadir Geceniz şimdiden mübarek olsun.
Tanrım beni baştan yarat denilebilecek kadar mühim bir gece... Aslında Allah inanan ve ibadetini yapan için her gecenin böyle olduğunu buyurmaktadır... Sevap ve günah gizli... İmanla paranın kimde olduğu belli olmaz...
her sene aynı diyalogun geçtiği, kitabımızın indirilmeye başlandığı gece:
anne-sen de namaz kıl bu gece! pirenses-ofs:(seninle kılınmıyor ki, dikkat dağıtıyon:( anne-sessiz dua edersem unutuyorum... pirenses-sesli edince de ben sinir oluyom:(
DUA GÖZYAŞI HUZUR AF GÜZELLİK Keşke yılda birkaç bırakın bir gece olsun bu dünyadan vazgeçip salt hak olanı arayabilseydik.Gözümüzü kapayınca unutabilseydik kendimizi mesela belki o gece kadire ulaştığımız gece olurdu.
Ramazan ayının kıymetli oluşunun en önemli sebeplerinden birisi de içinde bin aydan daha hayırlı kabul edilen Kadir gecesinin bulunmasıdır. Onun içindir ki Müslümanlar Kadir gecesini bütün belirli zamanlardan daha üstün tutmuşlardır. Fakat Rabbimiz Kadir gecesini ramazanın içinde gizlemiştir. Yani ramazanın kaçıncı gecesinin Kadir gecesi olduğu bilinmemektedir. Bunda sayısız hikmetler mevcuttur. Öncelikle bu geceyi ihya etmek isteyen kişi ramazanın her gecesini kadir bilip ona göre her geceyi ibadetle ve taatle geçirecektir. Atalarımızın “Her geceyi Kadir, her geleni Hızır bil” sözü bu gerçeği teslim etmektedir. Biz Müslümanlar da bu hikmetli sözün gereğini yerine getirmek için ramazan gecelerinin içini manevi feyiz ve bereketle dolduracağız.
Kadir gecesi her ne kadar ramazan ayının içinde gizlenmişse de bu gecenin ramazanın son on gününde aranması tavsiye edilmiştir. Bütün bunlara rağmen ülkemizde Kadir gecesi ramazanın yirmi altısını yirmi yedisine bağlayan gece olarak kabul edilir. Ramazanın son günleri yaklaştığında Kadir gecesinin heyecanı bütün hücrelerimizi sarar. Manevi açıdan Kadir gecesine hazırlanırız. Bu gecenin feyiz ve bereketinden azami derecede istifade etmek için planlamalar yaparız. O geceyi ibadetlere ayırırız.
Hadis kaynaklarında Allah Resulü’nün Medine’ye hicretten sonra her yıl Ramazan’ın son on gününde itikâfa çekildiği ve hanımlarını da teşvik ettiği mevzuunda bilgiler yer almaktadır. İtikâf sözlükte bir şeye devam etmek, insanın kendisini bir yerde alıkoyması, bir yere kapanıp ibadetle meşgul olması anlamındadır. Dinimizdeki anlamı ise bir mescitte Allah’ın rızasını kazanmak için belli âdâb içerisinde bir müddet kalmaktır. İtikâfa girene ‘mu’tekif’ veya ‘âkif’ denir. Hz. Ayşe anamız Resulullah’ın ramazanın son günlerinde nasıl davrandığını şöyle rivayet etmiştir: “Ramazan’ın son on günü girince, Resulullah geceleri ibadetle geçirirdi. Ailesini de ibadet etmeleri için uyandırırdı. İbadet için diğer zamanlardan daha fazla gayret gösterirdi.”
Ashab-ı Kiram’dan Ebu Saîd (ra) anlatıyor: “Biz Hz. Peygamber (sav) ’le birlikte Ramazanın orta on gününde itikâfa girdik, yirminci günün sabahı olunca eşyalarımızı (evlerimize) taşıdık. Resulullah Efendimiz bir hutbe irad etti ve sonra şunu söyledi: “İtikâfa girmiş olanlar, itikâf mahallerine dönsünler. Zira bu gece bana Kadir Gecesi’nin hangi gece olduğu gösterilmişti, sonra unutturuldu. Siz, son onda ve tek gecelerde arayın. Ayrıca bu gece kendimi su ve çamur içinde secde eder gördüm.” Resulullah (sav) itikâf mahaline dönünce, o günün sonuna doğru hava bozdu. Mescit o sıralarda (üzeri dallarla örtülmüş) çardak şeklindeydi. Hz. Peygamber’in burnu ve burun yumuşağı üzerinde su ve çamur bulaşığını gördüm. Bu gece 21. gece idi.” (Buhârî, Fadlu Leyle-i-Kadr)
Daha evvel de belirttiğimiz gibi ayların sultanı olan Ramazan’a kadir kıymet kazandıran, Kur’ân’dır. Rivayetlere göre Kur’an bu ayda bir bütün olarak dünya semasına inmiştir. Daha sonra yine ramazan ayı içerisinde parça parça Resulullah’a gönderilmeye başlanmıştır. Bir kısım ayetler belli olaylara cevap olarak gelmiştir. Bu mübarek ayetler zor zamanlarda muhataplara cevap olsun diye Resul-i Ekrem’imizin imdadına yetişmiştir.
Kadir gecesine erişen Müslüman bu mübarek geceyi büyük bir bahtiyarlık ve kazanç olarak addetmelidir. Geceden sehere kadar ibadet ve dua etmeliyiz. Bu gecede özellikle inanarak ve samimiyetle yapılan dualar asla geri çevrilmez. Bu dualarla Allah arasında perde yoktur. Nefeslerimiz direkt Allah’a ulaşır. Her Müslüman dilinin döndüğünce bu vakitler içerisinde ümmetin saadeti ve barışı için dua edip yalvarmalıdır. Nitekim nasıl dua edeceğimize dair Hz. Ayşe anamızın şu sözlerini dikkatinize sunuyorum:
“Dedim ki, ‘Ya Resulullah, Kadir Gecesine rastlarsam nasıl dua edeyim? ’ Resulullah Aleyhissalâtü Vesselam “Allahümme inneke afüvvün tuhibbü’l-afve fa’fu annî (Allah’ım, Sen affedicisin, affetmeyi seversin, beni de affeyle) dersin’ buyurdu”
Dünya denen bu mezrada çok sınırlı bir zaman kalacağız. Sonra asıl yurdumuz olan ebedi âleme göç edip gideceğiz. Orada büyük bir hesaba çekileceğiz. Herkes yaptığının karşılığını görecek. Kimse Allah’tan başka arka bulamayacaktır. Eğer burada alnımızın ak, göğsümüzün dik olmasını istiyorsak dünyadaki manevi fırsatları kaza etmeyelim. Çünkü fırsatlar her zaman kapımızı çalmaz; çalsa da biz evde olmayız. Ne olur manevi hayatımızın tanzimi için her geceyi Kadir, her geleni Hızır bilelim. Bütün Müslümanların Kadir gecesini en derin duygularımla kutluyor, düşman çizmeleri altında inim inim inleyen Müslüman kardeşlerimizin kurtuluşuna vesile olmasını Cenab-ı Allah’tan niyaz ediyorum.
Rahmet ve mağfiretin hayatımızı çepeçevre kuşattığı mübarek bir zaman dilimizdeyiz. Dört bir yanımız nimetlerle ve bereketlerle çevrilmiş… Bu günler sayılıdır ve kıymeti bilinmelidir. Manevi fırsatlar tıpkı maddi fırsatlar gibi belirli zamanlarda kapımızı çalar, bunları ganimet bilip değerlendiremezsek gelecekte pişmanlık duyarız. Fakat bu, geçen zamanı ve fırsatları geri getirmeye yetmez.
Mübarek zaman dilimlerinden birisi de ramazan-ı şeriftir. Bu ayda Allah’a yakın olamayanlar zarardadır. Bu ayın gününü ve gecesini salih amellerin nuruyla tezyin etmeliyiz. Ramazanın içinde gizlenen bir gece vardır ki o geceyi ibadetle geçirenler bin aya eşit bir zamanın manevi kârını hanelerine yazdırmış olurlar. Bu gece mübarek Kadir gecesidir. Yüce Rabbimiz bu geceye dair şu övücü sözleri dile getiriyor:
“Biz onu (Kur’an’ı) Kadir gecesinde indirdik. Kadir gecesinin ne olduğunu sen bilir misin? Kadir gecesi bin aydan hayırlıdır… O gecede, Rablerinin izniyle melekler ve Ruh (Cebrail) , her iş için iner dururlar. O gece, esenlik doludur. Tâ fecrin doğuşuna kadar.” (Kadir Suresi 1-5. Ayetler)
Bu ayetlerde de belirtildiği gibi Kur’an-ı Kerim Kadir gecesinde yeryüzüne inmeye başlamıştır. Bu olay da bu gecenin kutsiyetini artırmaktadır. Bu gecedeki ibadet, içerisinde Kadir gecesi bulunmayan bin ayda yapılan nafile ibadetten daha faziletlidir. Gelecek bir seneye kadar cereyan edecek olan her türlü hadiseler Allah Teâlâ’nın ezelî kaza ve takdiri ile ilgili meleklere bu gecede bildirilir. Bu gecede yeryüzüne Cebrail ve çok sayıda melek iner. Bu gece tanyerinin ağarmasına kadar esenliktir, her türlü kötülükten uzaktır. Yeryüzüne inen melekler uğradıkları her mümine selam verirler. Bu güzellikler senede bir gece gerçekleşir. Onun için kıymetini bilip gereğini yerine getirmeliyiz.
Kadir gecesinin kendine mahsus bir ibadeti yoktur. Kadir gecesini, namaz kılarak, Kur’ân-ı Kerim okuyarak, tevbe, istiğfar ederek ve dua yaparak değerlendirmek en kârlı ve mantıklı bir davranıştır. Üzerinde namaz borcu olanların nafile namazı kılmadan önce hiç değilse beş vakit kaza namazı kılmaları daha faziletlidir. Kazası yoksa nafile kılar. Fakat bu ahir zamanda kazası olmayan kişiye rastlamak pek mümkün değildir. Onun için nafile yerine, kazalarımızı kılıp üzerimizdeki namaz borcundan kurtulmalıyız. Bu gecenin öyle bir anı vardır ki o anda yapılan ibadet ve dualar mutlaka makbul olur. Bu önemli anı yakalamak için gecenin bütününü tevbe ve istiğfar ile geçirmek gerekir. Bu tılsımlı vaktin saklı olması müslümanın bütün geceyi ibadetle geçirmesinin gerekliliğini ortaya koyar. Akıllı insan da her dakikasını Allah’ı anmakla ve ona yönelmekle geçirir.
Bilindiği gibi Kadir gecesinin ne zaman olduğu meçhuldür. Bunda da sayısız hikmetler vardır. Şayet zamanı belli olsaydı diğer günleri gaflet içerisinde geçirebilirdik. Sevap bakımından kârlı çıkmak için bu geceye yüklenirdik. Bu da doğru bir davranış olmazdı. Kul her zaman Allah’ı anmalı, kalbini onun sevgisiyle doldurmalıdır. İbadette devamlılık esastır. Bir yıl yan gelip yatıp bütün ibadetleri bir akşama sığdırmak samimi imanla ve kulluk anlayışıyla bağdaşmaz. Peygamber Efendimiz (sav) ramazanın son on gecesi itikâfa girer ve ev halkını da ibadete yönlendirirdi. Eskilerimiz Kadir gecesiyle ilgili olarak şu özlü ifadeyi söylemişlerdir: “Her geceni Kadir bil; her geçeni Hızır bil” Böyle düşünülürse müslümanın iman hususunda her zaman kararlı ve sabit durması sağlanmış olur.
Kadir Gecesinin Ramazan’ın hangi gecesine rastladığı hususunda pek çok rivayet bulunmakla birlikte, Ramazan’ın son on gününde aranması tavsiye edilmiştir. Bazı hadis-i şeriflerde de ramazanın yirmi yedinci gecesine denk geldiği bildirilmektedir: “Onu yirmi yedinci gecede arayınız” hadisi buna işaret etmektedir.
Kadir gecesinde yapılan ibadetler Allah katında çok makbuldür. Bu gece manevi bakımdan çok kârlı bir gecedir. Fakat bu geceye güvenip diğer günlerde ibadetleri askıya almak akıllı müslümanın yapacağı iş değildir. Resulullah Efendimiz: “Kim inanarak, sevabını ancak Allah’tan bekleyerek Kadir gecesinde kıyam üzere olursa (uyanık kalıp ihya ederse) geçmiş günahları affedilir.” buyurmaktadır. Bu hadiste ifade edildiği üzere bu gece uykumuzdan feragat edelim. Bol bol Allah’ı zikredelim; tövbe istiğfar edelim. Ruhlarımızı manevi kirlerden arındıralım. Şafak söktükten sonra günah yükünü üzerinden atmış bir şekilde yeni güne tertemiz bir surette doğalım. Bütün Müslümanların Kadir gecesini kutluyor, bu gecenin Müslüman âleminin uyanışına vesile olmasını Cenab-ı Allah’tan niyaz ediyorum.
Canım Ablacığım; Haluk'la birbirimizi görür görmez aşık olduk... Haluk hem yakışıklı bir cocuk hem de kırmızı BMW'si var. Beni ailesiyle tanıştırmak için evine götürdü. Fakat evde kimsecikler yoktu. Bana: - Şimdi gelirler, beklerken birer bardak kola içelim dedi. Haluk kendi kolasını içer içmez uyumaya başladı. O kadar itip kaktım ama uyanmadı. Ablacığım; Sevdigim erkek acaba hasta falan mı? Evlenmem de bir mani var mı? Rumuz:Bedriye
Sayısız nimetlerin ihsan edildiği,gecede indirilen kur-anın hadimi olanlara cennetin vaad edildiği,iyilerin iyiliklerine bir e bin verildiği,kötülerin tövbekar oldukların da annelerinden doğduğu güne döndüğü geceye selam olsun,selam olsun o geceyi hakkı ile eda edenlere,selam olsun gecenin sahibi kur-an ile amel edenlere,selam olsun ehl-i sünnet vel cemaat mensuplarına.
kadir gecesi öyle büyük bir geceki fazileti anlatmakla bitmez Kurani kerim bu gece indi bin aydan daha hayirli bir gece insallah Allahim bizi cümlemizi nice kadir geceleine kavustursun AMIN
Ey Tanrım! Dün gece sana dua ettim, ne dediğimi çok iyi hatırlamıyorum, ama nooooooolur sonradan eklediğimi de kabul et, lütfen lütfen lütfen...
Kadir gecesi O'nun büyüklüğünden istifade etmeye çalıştığımız gündür...Annelerimizi anneler gününde hatırladığımız gibi, isteklerimiz beynimize doluverir, gözler kararır, ve durum daha da berbatlaşır...
KADİR GECESİ 1000 AYDAN HAYIRLIDIR YANİ ÖMRÜMÜZ KADAR......................... ŞİMDİ İNSANLAR ALLLAHÁ İNANIYOR FAKAT TÜM PİSLİGİ YAPIYO AMA İNANMAMAK GİBİDİR NASILMI ÇÜNKÜ UMUDUNU KESMİŞLER DERLERKİ HANİ NERDE PARA ÇALIŞIYORUZ YOK DEMEKKİ UMUDU KESMİŞLER UMUT KESMEK İNANMAMAK DEMEKTİR O YÜZDEN DİKAT...............
Allah'ın, 'isteyin affedeyim, isteyin vereyim' dediği gündür Kadir Gecesi. Benim doğum günümdür. İstedim vermediLer. Birrrr kedim bile yok. O derece yani.
Hayatta tek sevdiğim adam bir 'sebep' bile lütfetmeden beni terketti. Şimdi bir Kadir Gecesinde Hakk'tan af dilese 'affedilecek' mi o hıyar? Hakk affetse bile ben affetmem. Vipassana meditasyonunu rağmen affetmem. Canım(ız) dan 'can' kazıtan birini ya Cenâb-ı Hakk’ın 'ibade' etmesi ya da benim gibi bir adil-i mutlakın ihkâk-ı hak etmesi gerekir.
Kutsal sayılan en büyük gecemiz
kadir gecesi okunması gereken dua.
Allahümme inneke afüvvün kerimün tuhibbül afve fa'fu anna.
(sadakallahül azim)
Kadri kıymeti bilindiği takdirde bilen ve hürmet gösterene eteğine tutunup cennete girme şerefini veren mübarek gece. Allah seni hakkıyla eda etmeyi nasip eder inşallah.
merhabalar bu mubarek kadir gecesinin herkese hayırlara vesile olmasını diliyorum
Beni hiç kimse yanlış anlamasın ama eğer kişi her haltı işleyip, her naneyi yiyiyorsa ve yılda sadece bir gün, bin aydan daha hayırlı bir gün olan Kadir Gecesinde, birkaç dua edip birkaç rekat namaz kılarak günahlarının tamamen affedileceğini düşünüyorsa bence çok yanılıyor. Bence kişi yaptığı hatalardan ya da işlediği günahlardan ötürü, bu gecede gerçekten yürekten inanarak, bir daha bu hataları ya da günahları tekrar yapmayacağına söz verirse (tövbe ederse mi diyelim) o zaman Allah kişinin dualarını kabul edip, günahlarını affedebilir. Yoksa dediğim gibi sen 364 gün hadi namazı, niyazı, orucu, zekatı bir tarafa koyalım, eşine dostuna zulmet, onların kalplerini kır, milletin dedikodusunu yap, ondan sonrada otur Kadir gecesinde dua et ve cennete gitmeyi düşün. Ben bunu biraz saçma buluyorum.
Bu arada bu konuda bilgi sahibi arkadaşlar varsa ve bizleri aydınlatırlarsa çok sevinirim....Kadir Geceniz şimdiden mübarek olsun.
Öldükten sonra ruhlarımız nerede toplanıyorlar veya özgürlermi
dünyaya gele biliyorlarmı
Ramazan-ı Şerifin son 10 günü içine gizlenmiş esrarlı bir gece Hz Allah o geceyi yakalayıp istifade edenlerden nasip eylesin
Tanrım beni baştan yarat denilebilecek kadar mühim bir gece... Aslında Allah inanan ve ibadetini yapan için her gecenin böyle olduğunu buyurmaktadır... Sevap ve günah gizli... İmanla paranın kimde olduğu belli olmaz...
İnananların Kadir Gecesi mübarek olsun..
bu gece olduğu ne malum, ramazanın her gecesi olabilirdi... 1/29 ihtimal..
her sene aynı diyalogun geçtiği, kitabımızın indirilmeye başlandığı gece:
anne-sen de namaz kıl bu gece!
pirenses-ofs:(seninle kılınmıyor ki, dikkat dağıtıyon:(
anne-sessiz dua edersem unutuyorum...
pirenses-sesli edince de ben sinir oluyom:(
slm arkadaşlar tüm herkesin mübarek kadir gecesini en içten dileklerimle kutlarım.... sağlık, başarı ve mutluluk... bizim olsun...
DUA GÖZYAŞI HUZUR AF GÜZELLİK
Keşke yılda birkaç bırakın bir gece olsun bu dünyadan vazgeçip salt hak olanı arayabilseydik.Gözümüzü kapayınca unutabilseydik kendimizi mesela
belki o gece kadire ulaştığımız gece olurdu.
herkesin kadir gecesi mübarek olsun
layıkıyla idrak etmek dilegiyle
bütün antoloji üyelerin kadir gecesi mubarek olsun
kader gecesi..meleklerin yeryüzüne inip tüm müminlere selam verdiği özel bir gece....
COK HAYIRLI BIR GECE....
HER GECEYİ KADİR BİLMEK
M.NİHAT MALKOÇ
Ramazan ayının kıymetli oluşunun en önemli sebeplerinden birisi de içinde bin aydan daha hayırlı kabul edilen Kadir gecesinin bulunmasıdır. Onun içindir ki Müslümanlar Kadir gecesini bütün belirli zamanlardan daha üstün tutmuşlardır. Fakat Rabbimiz Kadir gecesini ramazanın içinde gizlemiştir. Yani ramazanın kaçıncı gecesinin Kadir gecesi olduğu bilinmemektedir. Bunda sayısız hikmetler mevcuttur. Öncelikle bu geceyi ihya etmek isteyen kişi ramazanın her gecesini kadir bilip ona göre her geceyi ibadetle ve taatle geçirecektir. Atalarımızın “Her geceyi Kadir, her geleni Hızır bil” sözü bu gerçeği teslim etmektedir. Biz Müslümanlar da bu hikmetli sözün gereğini yerine getirmek için ramazan gecelerinin içini manevi feyiz ve bereketle dolduracağız.
Kadir gecesi her ne kadar ramazan ayının içinde gizlenmişse de bu gecenin ramazanın son on gününde aranması tavsiye edilmiştir. Bütün bunlara rağmen ülkemizde Kadir gecesi ramazanın yirmi altısını yirmi yedisine bağlayan gece olarak kabul edilir. Ramazanın son günleri yaklaştığında Kadir gecesinin heyecanı bütün hücrelerimizi sarar. Manevi açıdan Kadir gecesine hazırlanırız. Bu gecenin feyiz ve bereketinden azami derecede istifade etmek için planlamalar yaparız. O geceyi ibadetlere ayırırız.
Hadis kaynaklarında Allah Resulü’nün Medine’ye hicretten sonra her yıl Ramazan’ın son on gününde itikâfa çekildiği ve hanımlarını da teşvik ettiği mevzuunda bilgiler yer almaktadır. İtikâf sözlükte bir şeye devam etmek, insanın kendisini bir yerde alıkoyması, bir yere kapanıp ibadetle meşgul olması anlamındadır. Dinimizdeki anlamı ise bir mescitte Allah’ın rızasını kazanmak için belli âdâb içerisinde bir müddet kalmaktır. İtikâfa girene ‘mu’tekif’ veya ‘âkif’ denir. Hz. Ayşe anamız Resulullah’ın ramazanın son günlerinde nasıl davrandığını şöyle rivayet etmiştir: “Ramazan’ın son on günü girince, Resulullah geceleri ibadetle geçirirdi. Ailesini de ibadet etmeleri için uyandırırdı. İbadet için diğer zamanlardan daha fazla gayret gösterirdi.”
Ashab-ı Kiram’dan Ebu Saîd (ra) anlatıyor: “Biz Hz. Peygamber (sav) ’le birlikte Ramazanın orta on gününde itikâfa girdik, yirminci günün sabahı olunca eşyalarımızı (evlerimize) taşıdık. Resulullah Efendimiz bir hutbe irad etti ve sonra şunu söyledi: “İtikâfa girmiş olanlar, itikâf mahallerine dönsünler. Zira bu gece bana Kadir Gecesi’nin hangi gece olduğu gösterilmişti, sonra unutturuldu. Siz, son onda ve tek gecelerde arayın. Ayrıca bu gece kendimi su ve çamur içinde secde eder gördüm.” Resulullah (sav) itikâf mahaline dönünce, o günün sonuna doğru hava bozdu. Mescit o sıralarda (üzeri dallarla örtülmüş) çardak şeklindeydi. Hz. Peygamber’in burnu ve burun yumuşağı üzerinde su ve çamur bulaşığını gördüm. Bu gece 21. gece idi.” (Buhârî, Fadlu Leyle-i-Kadr)
Daha evvel de belirttiğimiz gibi ayların sultanı olan Ramazan’a kadir kıymet kazandıran, Kur’ân’dır. Rivayetlere göre Kur’an bu ayda bir bütün olarak dünya semasına inmiştir. Daha sonra yine ramazan ayı içerisinde parça parça Resulullah’a gönderilmeye başlanmıştır. Bir kısım ayetler belli olaylara cevap olarak gelmiştir. Bu mübarek ayetler zor zamanlarda muhataplara cevap olsun diye Resul-i Ekrem’imizin imdadına yetişmiştir.
Kadir gecesine erişen Müslüman bu mübarek geceyi büyük bir bahtiyarlık ve kazanç olarak addetmelidir. Geceden sehere kadar ibadet ve dua etmeliyiz. Bu gecede özellikle inanarak ve samimiyetle yapılan dualar asla geri çevrilmez. Bu dualarla Allah arasında perde yoktur. Nefeslerimiz direkt Allah’a ulaşır. Her Müslüman dilinin döndüğünce bu vakitler içerisinde ümmetin saadeti ve barışı için dua edip yalvarmalıdır. Nitekim nasıl dua edeceğimize dair Hz. Ayşe anamızın şu sözlerini dikkatinize sunuyorum:
“Dedim ki, ‘Ya Resulullah, Kadir Gecesine rastlarsam nasıl dua edeyim? ’
Resulullah Aleyhissalâtü Vesselam “Allahümme inneke afüvvün tuhibbü’l-afve fa’fu annî (Allah’ım, Sen affedicisin, affetmeyi seversin, beni de affeyle) dersin’ buyurdu”
Dünya denen bu mezrada çok sınırlı bir zaman kalacağız. Sonra asıl yurdumuz olan ebedi âleme göç edip gideceğiz. Orada büyük bir hesaba çekileceğiz. Herkes yaptığının karşılığını görecek. Kimse Allah’tan başka arka bulamayacaktır. Eğer burada alnımızın ak, göğsümüzün dik olmasını istiyorsak dünyadaki manevi fırsatları kaza etmeyelim. Çünkü fırsatlar her zaman kapımızı çalmaz; çalsa da biz evde olmayız. Ne olur manevi hayatımızın tanzimi için her geceyi Kadir, her geleni Hızır bilelim. Bütün Müslümanların Kadir gecesini en derin duygularımla kutluyor, düşman çizmeleri altında inim inim inleyen Müslüman kardeşlerimizin kurtuluşuna vesile olmasını Cenab-ı Allah’tan niyaz ediyorum.
KADİR GECESİNİN KADRİ
M.NİHAT MALKOÇ
Rahmet ve mağfiretin hayatımızı çepeçevre kuşattığı mübarek bir zaman dilimizdeyiz. Dört bir yanımız nimetlerle ve bereketlerle çevrilmiş… Bu günler sayılıdır ve kıymeti bilinmelidir. Manevi fırsatlar tıpkı maddi fırsatlar gibi belirli zamanlarda kapımızı çalar, bunları ganimet bilip değerlendiremezsek gelecekte pişmanlık duyarız. Fakat bu, geçen zamanı ve fırsatları geri getirmeye yetmez.
Mübarek zaman dilimlerinden birisi de ramazan-ı şeriftir. Bu ayda Allah’a yakın olamayanlar zarardadır. Bu ayın gününü ve gecesini salih amellerin nuruyla tezyin etmeliyiz. Ramazanın içinde gizlenen bir gece vardır ki o geceyi ibadetle geçirenler bin aya eşit bir zamanın manevi kârını hanelerine yazdırmış olurlar. Bu gece mübarek Kadir gecesidir. Yüce Rabbimiz bu geceye dair şu övücü sözleri dile getiriyor:
“Biz onu (Kur’an’ı) Kadir gecesinde indirdik. Kadir gecesinin ne olduğunu sen bilir misin? Kadir gecesi bin aydan hayırlıdır… O gecede, Rablerinin izniyle melekler ve Ruh (Cebrail) , her iş için iner dururlar. O gece, esenlik doludur. Tâ fecrin doğuşuna kadar.” (Kadir Suresi 1-5. Ayetler)
Bu ayetlerde de belirtildiği gibi Kur’an-ı Kerim Kadir gecesinde yeryüzüne inmeye başlamıştır. Bu olay da bu gecenin kutsiyetini artırmaktadır. Bu gecedeki ibadet, içerisinde Kadir gecesi bulunmayan bin ayda yapılan nafile ibadetten daha faziletlidir. Gelecek bir seneye kadar cereyan edecek olan her türlü hadiseler Allah Teâlâ’nın ezelî kaza ve takdiri ile ilgili meleklere bu gecede bildirilir. Bu gecede yeryüzüne Cebrail ve çok sayıda melek iner. Bu gece tanyerinin ağarmasına kadar esenliktir, her türlü kötülükten uzaktır. Yeryüzüne inen melekler uğradıkları her mümine selam verirler. Bu güzellikler senede bir gece gerçekleşir. Onun için kıymetini bilip gereğini yerine getirmeliyiz.
Kadir gecesinin kendine mahsus bir ibadeti yoktur. Kadir gecesini, namaz kılarak, Kur’ân-ı Kerim okuyarak, tevbe, istiğfar ederek ve dua yaparak değerlendirmek en kârlı ve mantıklı bir davranıştır. Üzerinde namaz borcu olanların nafile namazı kılmadan önce hiç değilse beş vakit kaza namazı kılmaları daha faziletlidir. Kazası yoksa nafile kılar. Fakat bu ahir zamanda kazası olmayan kişiye rastlamak pek mümkün değildir. Onun için nafile yerine, kazalarımızı kılıp üzerimizdeki namaz borcundan kurtulmalıyız. Bu gecenin öyle bir anı vardır ki o anda yapılan ibadet ve dualar mutlaka makbul olur. Bu önemli anı yakalamak için gecenin bütününü tevbe ve istiğfar ile geçirmek gerekir. Bu tılsımlı vaktin saklı olması müslümanın bütün geceyi ibadetle geçirmesinin gerekliliğini ortaya koyar. Akıllı insan da her dakikasını Allah’ı anmakla ve ona yönelmekle geçirir.
Bilindiği gibi Kadir gecesinin ne zaman olduğu meçhuldür. Bunda da sayısız hikmetler vardır. Şayet zamanı belli olsaydı diğer günleri gaflet içerisinde geçirebilirdik. Sevap bakımından kârlı çıkmak için bu geceye yüklenirdik. Bu da doğru bir davranış olmazdı. Kul her zaman Allah’ı anmalı, kalbini onun sevgisiyle doldurmalıdır. İbadette devamlılık esastır. Bir yıl yan gelip yatıp bütün ibadetleri bir akşama sığdırmak samimi imanla ve kulluk anlayışıyla bağdaşmaz. Peygamber Efendimiz (sav) ramazanın son on gecesi itikâfa girer ve ev halkını da ibadete yönlendirirdi. Eskilerimiz Kadir gecesiyle ilgili olarak şu özlü ifadeyi söylemişlerdir: “Her geceni Kadir bil; her geçeni Hızır bil” Böyle düşünülürse müslümanın iman hususunda her zaman kararlı ve sabit durması sağlanmış olur.
Kadir Gecesinin Ramazan’ın hangi gecesine rastladığı hususunda pek çok rivayet bulunmakla birlikte, Ramazan’ın son on gününde aranması tavsiye edilmiştir. Bazı hadis-i şeriflerde de ramazanın yirmi yedinci gecesine denk geldiği bildirilmektedir: “Onu yirmi yedinci gecede arayınız” hadisi buna işaret etmektedir.
Kadir gecesinde yapılan ibadetler Allah katında çok makbuldür. Bu gece manevi bakımdan çok kârlı bir gecedir. Fakat bu geceye güvenip diğer günlerde ibadetleri askıya almak akıllı müslümanın yapacağı iş değildir. Resulullah Efendimiz: “Kim inanarak, sevabını ancak Allah’tan bekleyerek Kadir gecesinde kıyam üzere olursa (uyanık kalıp ihya ederse) geçmiş günahları affedilir.” buyurmaktadır. Bu hadiste ifade edildiği üzere bu gece uykumuzdan feragat edelim. Bol bol Allah’ı zikredelim; tövbe istiğfar edelim. Ruhlarımızı manevi kirlerden arındıralım. Şafak söktükten sonra günah yükünü üzerinden atmış bir şekilde yeni güne tertemiz bir surette doğalım. Bütün Müslümanların Kadir gecesini kutluyor, bu gecenin Müslüman âleminin uyanışına vesile olmasını Cenab-ı Allah’tan niyaz ediyorum.
Güzin Abla
Canım Ablacığım;
Haluk'la birbirimizi görür görmez aşık olduk... Haluk hem yakışıklı
bir cocuk hem de kırmızı BMW'si var. Beni ailesiyle tanıştırmak
için evine götürdü. Fakat evde kimsecikler yoktu. Bana:
- Şimdi gelirler, beklerken birer bardak kola içelim
dedi. Haluk kendi kolasını içer içmez uyumaya başladı. O kadar itip kaktım ama uyanmadı.
Ablacığım;
Sevdigim erkek acaba hasta falan mı? Evlenmem de bir mani var mı?
Rumuz:Bedriye
Güzin ablanın cevabı:
- Benim Sevgili Yavrum, Anan seni Kadir gecesi doğurmuş....
- ;)) .Pp
en mübarek gecedir. O geceyi dualar la geçirmeliyiz
her kadir gecesi hiç uyumadan KURAN okuduğum gündür taaaaaaa sabah ezanına kadar....
Kadir suresi:
1. Biz onu Kadir Gecesi'nde indirdik.
2. Kadir Gecesi'nin niteliğini sana gösteren nedir?
3. Kadir Gecesi bin aydan daha hayırlıdır!
4. Melekler ve Rûh, Rablerinin izniyle o gecede her iş için iner de iner!
5. Bir esenlik ve huzur vardır; sürüp gider o, tan yeri ağarıncaya kadar!
BİN GECEDEN DAHA HAYİRLİ,BİR KURTULUŞ GECESİ,RAHMET KAPİSİNİN SABAHA KADAR ARDİNA KADAR AÇİLDİĞİ,MELEKLERİN YERYÜZÜNE AKİN AKİN RAHMET SAÇMAK İÇİN ALLAH(CC) 'NİN İZNİYLE İNDİĞİ,BİR AF,BİR MA'RİFET GECESİ,KUR'AN-I KERİM BU MÜBAREK GECEDE İNMİŞTİR.ALLAH'IN O GECENİN HAYRİNA BİZLERİ AFFETSİN İNŞALLAH.
Sayısız nimetlerin ihsan edildiği,gecede indirilen kur-anın hadimi olanlara cennetin vaad edildiği,iyilerin iyiliklerine bir e bin verildiği,kötülerin tövbekar oldukların da annelerinden doğduğu güne döndüğü geceye selam olsun,selam olsun o geceyi hakkı ile eda edenlere,selam olsun gecenin sahibi kur-an ile amel edenlere,selam olsun ehl-i sünnet vel cemaat mensuplarına.
kadir gecesi öyle büyük bir geceki fazileti anlatmakla bitmez Kurani kerim bu gece indi bin aydan daha hayirli bir gece insallah Allahim bizi cümlemizi nice kadir geceleine kavustursun AMIN
'Kim Kadir gecesini, faziletine inanarak ve alacağı sevabı Allah'tan bekleyerek ibadet ve taatla geçirirse geçmiş günahları bağışlanır' (Buhârî, Kadir, 1) .
'Allahümme inneke afüvvün tühıbbü'l-afve fa'fu annî:
Allah'ım sen çok affedicisin, affi seversin, beni affet.' AMİNNN.....
Ey Tanrım! Dün gece sana dua ettim, ne dediğimi çok iyi hatırlamıyorum, ama nooooooolur sonradan eklediğimi de kabul et, lütfen lütfen lütfen...
Kadir gecesi O'nun büyüklüğünden istifade etmeye çalıştığımız gündür...Annelerimizi anneler gününde hatırladığımız gibi, isteklerimiz beynimize doluverir, gözler kararır, ve durum daha da berbatlaşır...
O'ndan böyle olmamayı dilemeli...