Kültür Sanat Edebiyat Şiir

ayasofya sizce ne demek, ayasofya size neyi çağrıştırıyor?

ayasofya terimi Ss tarafından tarihinde eklendi

  • Ahmet Yavaş
    Ahmet Yavaş

    Gecikilmiş olsa da Ayasofya'nın ibadete açılmasına sevindim. Böylece 18 senedir sözü edilip siyasi rant aracı olarak kullanılan bu konu fiili olarak gerçekleşmiş oldu. Milletimizi geren, boş yere oyalayan lüzumsuz gündemlerin birinden kurtulmuş olduk.
    Bir ibadet yerinin müze olarak kullanılması hoş değildi. İster cami, ister ister kilise, isterse havra olsun mabetler Allah'ın adının yüceltildiği yerlerdir. Ve O Allah bütün evrensel dinlerin inandığı Allahtır. Dolayısyla Ayasofya bu amaç doğrultusunda kullanılmalıdır.
    Ayasofya'nın ibadete açılışını Müslümanlar "zafer " Hristiyanlar yas olarak algılamamalıdır.
    Batı dünyası da bunu bir yenilgi şeklinde düşünüp intikamcı bir hesaba asla girmemelidir.
    Olay , müzeye dönüştürülmüş bir mabedi yapılış amacına uygun olarak yeniden ibadete açmaktır. Gerisi boş laf, lüzumsuz gösteri ve showdur.

  • Kübra Belgü
    Kübra Belgü

    ''Fethin sembolü, manası, kalbgâhı Ayasofya'dır. Ayasofya kapalı kaldıkça kalbimiz çalışmıyor demektir. Sultan Fatih'in fetihten muradı; Ayasofya'yı camiye tahvil ederek, hilâli salibe galebe kılmaktır.'' Ahmet Haluk Dursun

  • Tuna Kafkas
    Tuna Kafkas

    .
    ...
    .....
    beyzade enderûnu halkalayan kapıların,
    ve zarif mavi camiinin,
    derin ayasofyanın,
    kubbeleri, kilit taşları, revakları geçiyorken
    gözlerimin önünden,
    filika kılıklı bir teknede,
    çağın mahyasına dizilmiş dört kandili düşünüyor
    ve geleceğe bakıyordum…,
    .....
    ...
    .

  • Nevfel Denizel
    Nevfel Denizel

    Fetih ile en güzel dönüşümü yaşamıştır.

  • Zulmü Alkışlayamam
    Zulmü Alkışlayamam

    On beş asrın şahidi Ayasofya...

  • Erdem Ülkün
    Erdem Ülkün

    Kutsal bilgelik 'Yunanca'sı Hagia Sophia', İtalyanca'sı,Santa Sophia dır.

  • Hakan Orhan
    Hakan Orhan

    4.yy. da isodoros adlı mimarın yaptığı muhteşem bazilika.hepimizin bildiği gibi Fatih zamanında camiye çevrilmiş, 1934 yılında da Bakanlar Kurulu Kararıyla müzeye dönüştürülmüştür.Son yıllarda da burayı yeniden camiye çevirmek için STK ve kimi gruplarca çeşitli girişimlerde bulunulmuşsa da amacına ulaşamamıştır.Sürekli Vakıflar Tarihi Eserler ve Çevreye Hizmet Derneği bu konuda Başbakanlığa müracatta bulunmuş,sonuç alamamış,sonrasında Danıştay'a dava dilekçesi vermiş ve Danıştay davayı reddetmiştir.

  • Faruk Erturan
    Faruk Erturan

    ALLAH IN MESCİDLERİNDE O'NUN ADININ ANILMASINA ENGEL OLAN ve o mescitlerin yıkılmasına çalışandan daha zalim kim olabilir?

    İşte onlar bu mescidlere ancak korkarak girmeleri gerekir.
    Onlar için dünyada bir rezillik ve ahirette de büyük bir azap vardır.

    Bakara-114

  • Hilal Çelik
    Hilal Çelik

    ayasofya..... herkesin bu konu ile ilgili bildiği bir çok şey war elbette ama ben farklı bşy paylaşmak istiyorum (belki de bence farklıdır)

    fatih sultan mehmet ayasofyaya ilk cuma namazı kılmak için gireceğinde hocası akşemseddin hazretlerine
    hocam bana bu gün burada namaz kıldırmak için öyle birini getirin ki daha bir vakit namazını kazaya bırakmış olmasın diyor
    hocası akşemseddin ferman hünkarımındır diyip huzundan ayrılıyor namaz vakti geldiği zaman yüce sultan soruyor
    hocam namaz için imam buldunuz mu akşemseddin üzgün hayır diyor bulamadık hem dergahta hem dergahın dışında araştırdık ama henüz bir vakit namazını kazaya koymayan hiç kimseyi bulamadık

    o fatih sultan mehmet ayağa kalkıyor ve o zaman bir sırrımı daha açıklamanın zamanı geldi diyor ve imama olarak cemaatin önüne kendisi geçiyor

    kısadan hisse ayasofyayı fetheden fatih sultan mehmet sıradan bir mehmet değildir ki sıradan bir fethedici olsun konu daha çok fatih sıltan mehmetle alakalı oldu ama benim aklıma ayasofya denince ilk bu geliyor...........

  • Sultan Fatih Yağcı
    Sultan Fatih Yağcı

    Osmanlı coğrafyasında Kilise iken camiye çevrilen mâbetlere verilen genel ad.
    Toplam 10 tane büyük ayasofya bulunmakla beraber
    en meşhuru ve en çok üzerinde spekilasyon yapılanı İstanbul Ayasofya Cami
    Trabzon Ayasofya Camiside aynı şekilde kiliseden camiye dönüştürülmüştür.
    Zamanının bir diğer büyük Ayasofyasıda Selanik Ayasofya camisidir fakat
    1911 de selanikte çıkan büyük bir yangında harabeye dönmüştür.
    1912 yılında Sultan Reşat tarafından tamir edilerek ibadete açılan
    Selanik Ayasofya Camisi
    Selanik'in yunanlılara geçmesinden sonra tekrar kiliseye çevrilmiştir..

  • Bilal Yozgatlı
    Bilal Yozgatlı

    Ulu mabed; Niye hicrana büründün böyle;
    Fatih'in devrini bir nebzecik olsun söyle....

  • Murat Ateş
    Murat Ateş

    Bir toplumun kaderinin bağlandığı yer.

  • Akgül Helvacı
    Akgül Helvacı

    kutsal bir yeri çağrıştırıyor

  • Depeche Mode
    Depeche Mode

    bekle güzelim olur....puhahahahahaaa...

  • Boo Nnn
    Boo Nnn

    inanıyorum ki birgün tekrar cami olacak(inşallah) .

  • Gülçin Yilmaz
    Gülçin Yilmaz

    yekpare mermer küplü, kayan rampalı devşirme yapı.

  • Borahan Bilen
    Borahan Bilen

    Şu anki Ayasofyanın yapılış tarihi 532 -537 yılları arasıdır...

  • Elif Ak
    Elif Ak

    Hagia Sophia = Kutsal Bilgelik

    Hagia Sofia adinda Turkiye’de uc kilise vardir. Bunlara literaturde istanbul ayasofyasi, Tabzon ayasofyasi ve iznik ayasofyasi denir. En eski, en buyuk, en gorkemli ve baskentte yer almasi sebebiyle en cok taninani istanbul ayasofyasi’dir. Trabzon ayasofyasi yer mozaikleri, freskleri ve usta ellerden cikma tas isciligi ile, iznik ayasofyasi ise isa freski ve konsil toplantilarinin yapildigi yer olmasi nedeniyle onem tasir.

  • Elif Ak
    Elif Ak

    Ayrica dünyanın en büyük hat yazıları bu müzede bulunur. 1848 yılında yaptırılan yaklasık 5.5 metre boyunda olan 4 levha, dışarı cıkartılmasın diye kapıdan büyük olacak sekilde içeri de yapılmıstır. Camii müzeye cevrildikten sonra sanat özelligi tasımadıgı için yerlerinden indirilir fakat kapılardan cıkartılamaz. Bir kenara yıgılırlar. 1949'da tekrar eski yerine asılırlar.

  • Elif Ak
    Elif Ak

    istanbul'da bizans devrinden kalan en ünlü kilisedir. 1453'te fatih sultan mehmed'in istanbul'u almasıyla camiye çevrilmiş, 1935'te müze oluncaya kadar bu amaçla kullanılmıştır. Büyük Kostantinos'un istanbul'u imparatorluk merkezi haline getrip kenti yeni baştan ele alması sırasında bugünkü ayasofya'nın yerinde bir kilise yaptırılmış, m.s.326 yıllarına rastlayan bu ilk yapıdan sonra m.s. 360'ta imparatorun oğlu konstantinos küçük geldiği veya bir depremde yıkıldığı için yapıyı yeni baştan daha büyük olarak ele aldırmıştır. Büyük kilise (megale ekklesia) adıyle anılan ve bazilikal bir plan gösterdiği sanılan yapı v. yüzyıldan sonra daha çok hagia sophia adıyle tanınmış ve bu ad sonuna kadar yaşamıştır.

    404 tarihinde bir ayaklanma sırasında yanan kilisenin yerine theodosios ii. devrinde 415'te yapılan yenisinin bazı kısımları bugünde görülmektedir. bu yapının batı yüzünü süslediği anlaşılan sütunlu galeri ile narteks duvarlarını bir kısmı 1935 yılında yapılan kazılarla bugünkü ayasofya'nın batı avlusunda ortaya çıkmıştır.

    532 yılında çıkan yangından Ayasofya kurtulamamış, ayaklanmadan sonra Justinianos'un çağında ikinci bir örneği olmayacak büyüklükte ve özellikte bir yapı istemesi üzerine, devrin iki önemli mimarından aydınlı anthemios ile miletoslu isidoros sorumluluğu yüklenmişler, yangınların etkileyemeyeceği her türlü malzemenin en zengin şekilde kullanılacağı bir kilisenin yapımına girişmişler 537 tarihinde tamamlanan yapı, büyük bir açılış töreninden sonra imparatorun 'ey süleyman seni geçtim' demesine sebep olacak kadar etkileyici olmuştu.

    Zaman içerisinde birçok yangın ve deprem atlatan ayasofya, 29 mayıs 1453'te istanbul'un Türkler tarafından alınmasından sonra Fatih Sultan Mehmet tarafından camiye çevrilmiş ilk cuma namazı burada kılınmıştı. Camiye çevrilmesi sırasında yapının ana çizgileri korunmuş, figürlü mozaiklere bile dokunulmamıştır. Bunlar ancak kanuni devrinde badanayla örtülmüştür. Güneydoğudaki büyük dayanak duvarların Fatih devrinde yapıldığı, ayrıca tuğla minarenin eklendiği kabul edilir. Sultan ikinci Bayezid devrindeyse kuzeybatıdaki ince minare, sultan ikinci Selim devrinde de Mimar Sinan tarafından batıdaki iki kalın minare eklenmiş ve yer yer dayanaklarla kuvvetlendirilmiştir. Mimar Sinan'ın yaptığı dayanaklar ve onarımlar yapının bugüne kadar ulaşabilmesini sağlamıştır.

    Bu yapının çevresinde bizans devrinden kalan ek yapılar vaftizhane ve hazine dairesidir. Bu ek yapılardan vaftizhane Csmanlı devrinde Sultan Mustafa ve Ibrahim'in türbesi olmuş, Sultan ikinci Selim türbesi Mimar Sinan, Sultan üçüncü Murad türbesi de Davut Ağa tarafından yapılmıştır. Ayrıca sultan üçüncü Mehmed'in kendi türbesi, bir okul binası, sultan birinci Mahmud döneminden özellikler taşıyan bir şadırvan ve imaret yapının çevresinde yer alır.

    Ayasofya, birçok özelliğiyle uzun yıllar birçok mimarı etkilemiş, çeşitli devirlerde gördüğü ek ve onarımlarla bugünkü şeklini almış bir yapıdır. Mimari ve süsleme zenginliğinin yanı sıra her devirde eklenen efsaneleriyle de büyük bir geçmişi içinde saklamaktadır.

  • Borahan Bilen
    Borahan Bilen

    Maalesef Ayasofya hakkında doğru bir bilgi bulamadım burada....532 de cami olduğunu yazandan tutun,Osmanlı izleri silindi diye yazana kadar....Lütfen buraya bir bilgi yazarken antoloji den yaralanmak isteyen insanlara doğru bilgi verecek şekilde yazınız...Ayasofyanın inşaatı 532 de başlamıştır.Ama henüz Peygamberimiz bile yokken nasıl cami olur burası..Mimarı Isodorostur...Eğer daha fazla bilgi edinmek isteyen varsa lütfen baş[email protected]

  • Begüm
    Begüm

    (26.07.2004 hurriyetim.com.tr'den bir haber)

    Atina’da camiye karşılık Ayasofya ibadete açılsın


    Yunan din adamlarının İstanbul ve Ayasofya ile ilgili niyetleri bir kez daha ortaya çıktı. Selanik Metropoliti Antimos, Ayasofya’yı istedi.


    Selanik Metropoliti Antimos, Avrupa’daki tek camisiz başkent Atina’ya cami yapımı karşılığında Türkiye’nin Ayasofya Müzesi’ni kiliseye dönüştürerek ibadete açmasını istedi. Antimos, İslam ülkelerinden de Ankara’ya bu konuda baskı yapmalarını istedi.

    YUNANİSTAN’ın Selanik kenti Metropoliti Antimos, Atina’da yapılması kararlaştırılan cami karşılığında İstanbul’daki Ayasofya Müzesi’nin kiliseye dönüştürülerek Ortodoks Hıristiyanlara tahsis edilmesini istedi.

    Pazar ayininde yaptığı konuşmada, İslam ülkelerinin Atina’da cami yapılması konusundaki iyi niyetlerine inanmadığını söyleyen Antimos, İslam ülkelerinin bu konuda inandırıcı olmak için, Atina’da yapılacak cami karşılığında İstanbul’daki Ayasofya Müzesi’nin kiliseye dönüştürülmesi için Türkiye’ye baskı yapmalarını istedi.

    Selanik Metropoliti Antimos şöyle konuştu:

    ’İslamcıların iyi niyetine inanmamızı mı istiyorsunuz? Öyleyse başta Suudi Arabistan olmak üzere tüm İslam ülkeleri, Türkiye’ye Poli’deki (İstanbul) büyük, kutsal ve tarihi mabet Ayasofya’yı tüm dünya Ortodokslarının ayin yapmaları için, Ortodoks Hıristiyan alemine vermesi için baskı yapmalıdırlar. Bunu yapın ki sizlere inanalım.’

    Atina’ya cami yapımı için seçilmiş olan Peaina bölgesinde, yöre halkının ve Yunanistan Kilisesi’nin yer seçimine itirazları nedeniyle halen inşaata başlanamadı. Avrupa başkantlerinden sadece Atina’da cami bulunmuyor.

  • Begüm
    Begüm

    Yıllardır süren restorasyon çalışması yalanı ile duvarlarındaki Osmanlı motifleri kazılıp çıkartıldı. İstanbul'da, Ayasofya merkezli bir Ortodoks Vatikan'ı yaratma çabaları var. Gelişmelere dikkat!