Kahpe Gençlik
*
Türküler vardır, şarkılar vardır insanı derinden etkileyen, yüreğinin bam telini sızlatan. Bu türküler yıllar yılları kovaladıkça dudaklardan düşmez, ezgisi bitmez. “Kahpe Gençlik Türküsü” de benim için, bizim yöre insanı için yürek ağlatan bir türküdür. Bu türkü Batı Akdeniz Bölgesi’nde Dalaman Çayı havzasında, Toros yaylalarında, oradan Fethiye Körfezi’nde ve Göller yöresinde bir ağıt, iç dökme, derdini dağlara, ovalara, kurda kuşa umarsızca haykırmadır.
Çoğumuz bu türküyü Dirmil’in yanık sesli unutulmaz, sanatçısı Emin Demirayak’tan duymuşuzdur. Başka sanatçılar da çalıp söylüyor. Ancak rahmetli öğretmen arkadaşım “Yusuf Tumbat” kadar koygun, yüreğinin özünden çalıp söyleyen, türküyü içselleştirene az rastladım.
***
Her sabah başımı okşayan
Tebeşir tozlu, kalem tutan
Tahtaya inciler yazan
Güzel ellerinden
Son kez karne alacağım öğretmenim.
**
KASIMLAR
ve
Hacı Hüseyin Ağa
*
Acıpayam’da eğitim ateşini başlatan Yüreğil Mektebi’nin ilk muallimi, Karahöyüklü Ali Vehbi Aykota’nın (1881-1959) “Acıpayam (Garbi Karaağaç) Halkının Asırlık Tarihçesi” adlı değeri paha biçilmez eserinde 1915 öncesi Acıpayam ve köyleri hakkında tarihi, sosyal, ekonomik, kültürel açıdan bizlere kaynak olacak çok aydınlatıcı bilgiler bulunmaktadır.
*
Sıra sıra uzanır yaslı dağlar
Duman duman olmuş yaylalar
Ovalar yorgun, sarı benizli
Susmuş börtü böceğin dili.
***
Karşımda güzel Kasımpatı
KOCADAĞ
***
Koca bir dağdın arkamda
Önümde serili engin ova
Sokak sokak dolanan şu kasaba
Senden bir haber var mı baba?
KÖKLERİMİZ
DEDERASÛL DEDE’DEN
DEDESİL ve DEDEBAĞI’NA
1. Bölüm
*
Türk ulusunun ayak bastığı, yurt edindiği topraklarda eren, gazi, komutan veya uçbeyi gibi efsaneleşmiş kişilere ait yatırlar, türbeler vardır. Bu ulu kişiler Türklüğü ve İslam’ı gittikleri yerlere taşımış ve orada yaymış, kökleştirmişlerdir.
KÖKLERİMİZ
DEDERASÛL DEDE’DEN
DEDESİL ve DEDEBAĞI’NA
2. Bölüm
*
Karaağaç Baba, Germiyanlara karşı kazandığı zaferin sonunda Dederasûl Dede ve obasını konuk eder. “Dederasûl Bey, bana çok büyük bir iyilik yaptınız, dileyin benden ne dilerseniz,” der. Dederasûl Dede de “Konar göçerliği bırakıp obama bir yurt arıyorum. Başkaca bir dileğim yoktur beyim,” diye yanıtlar.
KÖKLERİMİZ
DEDERASÛL DEDE’DEN
DEDESİL ve DEDEBAĞI’NA
3. Bölüm
*
XV yüzyılda (1478’de) yaklaşık 181 olan Dederasûl köyü nüfusu geniş ovanın verdiği nimetlerle birçok köy ve kasabadan, başka illerden gelen göçlerle ve konar göçerlerin zorla yerleşik hayata geçirilmesiyle nüfusu hızla artmış 1522’de 267 ve 1568’de 825’e ulaşmıştır. Acıpayam ovasının en kalabalık ilk beş yerleşim yerlerinden biri olmuştur. “Dederasûl” adı söyleniş aşınmasına uğrayarak Dedesi ve Dedesil’e dönüşmüştür.
KÖKLERİMİZ
DEDERASÛL DEDE’DEN
DEDESİL ve DEDEBAĞI’NA
4. Bölüm (Son)
*
Gelelim tekrar köyümüzün tarihi bilgilerine. Selçuklular döneminde Konya vilayetine bağlı olan Hamit Ovası (Yeşil Sahra) Beylikler döneminde Isparta sancağına bağlanmışır. Burdur’un sancak olmasıyla Burdur’a ve daha sonra 1888’de Denizli’ye bağlanmıştır.
Hani Denizli yılı olacaktın
Bolluk, bereket sunacaktın
Caddeleri, alanları
Gördüğümüz her yeri
Donatmıştık yirmi yirmi.
*
iyi akşamlar dayıcım.şuan erkanı internet cafede zorla tutuyorum bu mesajı yazmak içinn. şiirlerin gene çok güzel kalemine ve o güzel yüreğine sağlık. sağlıcakla kalın saygı ve selamlarla....şiirlerin devamını merakla bekliyoruz..
Çocukluğumda hep Kerem ile Aslı Tahir ile Zühre
Ferhat ile şirin bu efsanleri dinleyip büyüdüm ve sanırım bu yüreğimdeki aşkı ölümsüz kıldı....