MİRAC SOHBETİ
1﴿ Bir gece, kendisine bazı âyetlerimizi gösterelim diye kulunu Mescid-i Harâm’dan çevresini mübarek kıldığımız Mescid-i Aksâ’ya götüren Allah eksikliklerden münezzehtir. O, gerçekten her şeyi işitmekte ve görmektedir.
Boykot yılları. Nübüvvetin 6 veya 7 yılında başlayan takriben 3 yıl süren Mekke’nin tarihinin karardığı dönem.
Önce Amcası Ebu Talip vefat eder.
MÜCADELE SURESİ
Adını ilk ayetinden alıyor. Hakkını arayan kadın anlamına geliyor. Medeni bir suredir. İniş zamanı hicretin dördüncü yılının sonuna veya beşinci yılın başına tekabül ediyor. Cahiliye uygulamasına son veren bir sure. ZİHAR: Kadına, sırtın bana anam gibidir deyip, karısını ne boşuyor ne de hanımı olabiliyor. Kur’an kadını bir mağduriyetten kurtarmak için bir sure indiriyor. Münafikun ile Hucurat sureleri arasında yer alır.
1. Allah bu kadının dilekçesini kabul etti der gibi. Evs bin Samit isimli sahabi Havle Binti Feğlebeye zihar yapar. Karısını anasına benzetmek. Ona ne kocalık yapıyorne de eşlik. Köle gibi bir şey. Cahiliye geleneği olan bu adet, Allah Resulünün inşa ettiği neslin özgüveni. Kocası ben söyleyemem demesine karşın Hz. Havle, ben söylerim diyor. Özgüvene bakın.
2. Bu sentetik bir hadise, siz eşinize annem demekle anne olunur mu? Zıharda böyle bir durum. Kadına yönelik bir haksızlık. (Zıharın Yahudilerden geçtiğini söyleyenler de var) ---Hakikat ve adalet, gelenekten daha üstündür.---Bu esma ile bitiyorsa, bu ayet bugüne kadar, bu gibi konularda geçmiş günahları affeder. Ama bir daha olmasın demiş oluyor.
3. Neden köle azat etmek derseniz? İnsan onurunu çiğnemek, onu köleleştirmek anlamına gelir, bir insanı öldürmüş gibi oldun. Şimdi bir köleyi özgürleştir ki, onuru yerine gelsin. Köleliği bitirmenin önü açılıyor.
MÜDDESSİR SURESİ
Adını ilk ayetinden alır. Kur’an’da sadece burada geçer.
Müzzemmil’in zıt anlamlısı.
MUHAMMED SURESİ
Adını, kendi güzel, adı güzel Muhammed’den alıyor. Kıtal suresi de denmiş. Medine’de inmiştir, hicretin hemen ardından nazil olduğunu anlıyoruz. Konusu: ilahi inşa süreci olan vahiy, hayatı mana ve anlamından soyutlayan hayvanlaşır demeğe getirir. Davası olan fedakârlık yapar. Fedakârlık yapmayanın davası yoktur. Sonunda da Allah için vazgeçilmez olduğunuzu düşünmeyin. Sizin yerinize yepyeni bir ümmet çıkarır.
Davet: Mekke’deki muhalefeti bırakmış, Medine’de iktidara geçiş kulvarına geçmiştir.
1. Tek dünyalı olduklarından tüm iyilikleri dünyevi çıkar için yaptıklarından dolayı ahireti unutmuşlardır. Dünyevi karşılık beklemişler ve karşılığını da almışlardır. SEBİLİLLH: Allah’ın yolu her geçtiği yerde, ey yolcu kalk ve yoluna koyul der. Allah insanı hiçbir zaman kıskanmaz. Çünkü Ona yetişmemiz mümkün değil.
2. Kur’an’da 4 yerde Peygamberimizin ismi geçer. İniş sırasına göre ilk bu surede geçmiştir. Muhammed, övülmüş, övülmeye layık manasına geliyor. O dönemde Muhammed diye bir nebinin geleceğini bekleyenler vardı. O dönem 6 kişide bu isim vardı. Pek kullanılan bir isim değildi.---BALEHUM: O düzelince insanın her eyleminin düzeldiği, o bozulunca her şeyin bozulduğu merkez, kalp, akılda diyenler var. Aklımız eylemimizin merkezidir. Aklımızda tasavvurumuz belirler, bu dosttur, düşmandır, kardır, zarardır gibi o tasavvuru kim inşa ediyorsa, onu o yönetir. Vahiy doğruya, şeytan ateşe götürür.
MÜLK SURESİ
Mülk Suresi adını, Allah’ın hükümran oluşunu anlatan ilk ayetten alır. Mekkidir. Belagat, önceleyen ses yapısı da bunun delilidir. Muhtemelen boykot dönemi surelerinden biri. Nübüvvetin 7 ile 9, yılları arasına tekabül eder.
Konusu: Allah, insan ve kâinat. Bunların arasındaki ilişki. Hayat ve ölümün yaratılış sırrı. Evrenin kusursuz nizamına bak diyor, ey insan.
1. TEBAREKE: Çekim dışı bir fiil. Kesintisiz bereketin kaynağıdır Allah. MÜLK: Kâinatın yegane sahibi, Malik-ül Mülktür. Ya biz neciyiz? Emanetçi. Sizde O’nun mülküsünüz Ey İnsanoğlu. Sana verdiği de, sen verince elinden çıkar ama Allah verince çıkmaz.
MÜMİNİN DURUŞU
İman, nerden geldiğin insana soruşudur.
Hakk karşısında namaz, müminin duruşudur.
İmtihanın sırrına ermek için dünyada,
MÜMİN SURESİ
40. sure. İki meşhur adı vardır. Münin ve Gafir. İniş zamanı Ebu Talip’in vefatının ardından inmiş olması muhtemeldir. Nübüvvetin 9. Yılına denk gelir. Konusu: İnsandır. İnsanın servet, büyüme, ilerleme ve büyüklük duygusunu en beliğ ve edebi şekilde anlatılmıştır.
1.HA MİM; Hurufu Mukattaa’dır. 35 farklı yorum yapmış tefsircilerimiz. Bu surelerden 3 tanesi dolaylı yoldan diğerlerinin hepsi doğrudan vahye atıfla başlar.
MÜMTEHİNE SURESİ
Adını 10, ayetinden alır. İmtihan edilen kadın manasına gelir. Meveddet Suresi olarak da anılmıştır. Medeni suredir. Hicretin 6, yılında inmiştir. Konusu: savaş ahlakıdır. Müminler ve toplum arasındaki sosyal ilişkileri düzenler.
1. Candan, yürekten sırdaş edinmeyin. Kader birliği yapmayın.---Sır veriyorsunuz, gönülden muhabbet besliyorsunuz.---HATİP BİN EBİ BELTA, bu zat mümindir. Bedir ve Uhudda savaşmıştır. Okçular tepesini terk edenlerden biriydi. Böyle olmasına rağmen, Efendimiz onu azarlamadı bile. Ebu Cehil’in kölesi bir kadın Medine’ye geliyor. 2 yıl Medine’de kalıyor. Hatip, bu kadınla Mekkelilere mektup yolluyor. Fakirdir, çocukları ve akrabaları Mekke’dedir. Onlara bir zarar gelmesin diye. Mektupta, muhakkak Resülullah sizin üzerinize geceler gibi büyük bir orduyla geliyor. Allah’a yemin olsun ki eğer o sizin üzerinize tek başına da yürüse, yine o galip gelir. Çünkü ona Allah nusreti ve zaferi vaat etmiştir. Resülullaha bu haber bildiriliyor. Hz. Ali 3 kişi ile bu kadının üzerine gönderiliyor. Büyük baskılar üzerine mektubu bulup Medine’ye getiriliyor. Mazeretlerini dinledikten sonra efendimiz onu affediyor.
2. 3. Zımmen yakınlarınızı kollamak için, şah damarınızdan yakın olan Allah’a uzak düşmeyin.
4. Bir insanın kâfirliği açıkça anlaşılmış ise ve küfrü üzerine de ölmüşse ona rahmet dilenmez, dua edilmez.
MÜNAFİKUN SURESİ
Münafıklardan bahsettiği için ismi bu oldu. Medenidir. Hicretin 5, yılında indirilmiştir. 102, sırada yer alır. NUZÜL SEBEBİ: Zeyd bin Erkam anlatıyor. Münafık Abdullah bin Ubey’in müttefiklerinden Cuheyneli bir genç Sinan deve suluyor. Hz. Ömer’in işçisi Cahcah geliyor. Haydi yeter artık birazda ben sulayayım diye şakavari takılıyor. Hatta ensesine hafifçe vurarak sıra istiyor. Sinan bunu ciddiye alıyor ve kavgaya başlıyorlar. Biri yetişin ey Ensar diyor, diğeri de yetişin ey Muhacirler diyor. Allah Resulü bunu duyduğunda çok az gösterdiği tepkiyi gösteriyor ve diyor ki “bu cahiliye davası da nerden çıktı.” Muhacirlik ve Ensarlık iki İslami kavram, asabiyete alet ediyorlar. Bir yanlışa alet ediyorlar. Kavramların masum olması hiçbir şey değiştirmiyor. Yanlış kullanılmaya görsün.
Takva dışındaki üstünlük iddiası, merdut bir asabiyettir.---Bunun üzerine İbni Ubey, Ensar’ın, muhacirlerden desteğini çekmesini istiyor. Ve şöyle diyor. Şerefliler, şerefsizleri oradan çıkaracak. Zeyd bu sözü duyuyor. Amcasına haber veriyor. Amcası da Hz. Peygambere haber veriyor. Ubey’i çağırıyor ve Allah adına yemin ederek söylediklerini inkâr ediyor. Resülullah o an için beyana itibar ediyor. Allah mühürlemedikçe Resülullah mühürlemez. Bunun üzerine Zeyd, amcam bana sen Müslümanları üzerine yalancı dedirtmek için çalışıyorsun dedi. Benim başımdan kaynar sular döküldü, dünyam yıkıldı, başımı taşlara vurasım geldi. O akşam geri dönüş yolunda Resülullah’ı gördüm, yanıma geldi başımı okşadı. Elleri ile kulağımı tuttu, gülümser bir tavırla yanımdan uzaklaştı. Bunu gören Ömer, Resül sana ne dedi deyince; olayı anlattım. Bana gözün aydın dedi. Hz. Ebubekir’de aynı şeyi söyledi. Sabah olunca Resülullah Münafikun Suresini okudu. Ve beni doğruladı. Peygamberimiz ve ashabın ileri gelenleri Allah bu kulağı tasdik etti diye Zeyd ’in kulağını okşarlardı.
1. MÜNAFIK: nefak kökünden geliyor. Nefak: köstebek yuvasına deniyor. Ne zaman gelip, ne zaman çıkacağı belli değil. Yer üstünde gezmez. Çok ilginç, köstebek kördür. Kör olmasa Allah Resulüne gelip de Allah adına yemin eder mi? Köstebeğin ilginç bir hareketinden çiftçinin ektiği, patates, soğan gibi bitkileri yer altında yuvasında biriktirir. Bunları yemezdi. Münafığın da servete bakış açısı bu. Yemeyeceğini, tüketmeyeceğini biriktir. İnfak, nifakın panzehridir. Hz. Ömer, Ebu Huzeyfe’nin kılmadığı cenazesini kılmazmış. Hz. Hanzala’nın hikâyesi (zor karşısında inkar ettim demesi)---Söyledikleri doğru ama doğru olana inanmıyorlar.
2. Münafığın yüreğindeki tereddüt, acaba, ya doğruysa sorusu hep aklında. Üç tip münafık vardır. 1. Kâfirden beter münafık. 2. Bocalama içindeki tipler. Ne şiş yakar ne kebap. 3. Kalplerinde hastalık olanlar.
MURSELAT SURESİ
Mekkidir. Nuzül sırasında 33, resmi sıralamada 77.
Gönderilenler manasına gelir. İlk yıllarda inmiştir. Dördüncü yıla tekabül eder.
Yığın yığın olsa da,dağlar kadar günahım,
Senin şanındandır af,affet bizi Allah’ım.
Yüreğiniz dert görmesin.Dualarınız kabul olsun.
Neredeyse bir yıl olacak siz benim bir şiirime lutfedip görüş bildireli. Utanarak itiraf ediyorum ki şiirlerinizi okumaya bugün başladım. Antolojiye eskisi kadar sık uğrayamıyorum. Okuduğum iki şiiriniz diğerlerinin de çok güzel olduğunun habercisi. Allah nasip ederse hepsini okuyacağım. Selamlar...