Enver Usta’da okumadık, biz de öğrenci olduk.
Ot gibi yaşamadık, Türkiye sevdasıyla dolduk.
Gündüzler ne kelime, geceleri dahi çalıştık.
Her türlü güçlükler, çileler, belalara alıştık.
Enver Usta’da okumadık, fakülteler bitirdik.
..
CIVIL CIVIL
Okullar açılınca
Bahçeler cıvıl cıvıl
Kimi gülün dalında
Kimileri uçuşur…
..
Bu hesaptan sonuç çıkmaz,
Formulünüz yanlış hocam.
Hangi yöntem doğru ise,
Bir bilene danış hocam.
Madem gerek sağlam sonuç,
İhtimalli bir, iki, üç.
..
Dünyaya bir bakıp gören
İlim öğren, bilim öğren
Cehaleti yıkıp, süren
İlim öğren, bilim öğren
Öğrenci ol, öğretmen ol
Eğitim al, bilgiler dol
..
Ömrü hayatı Kuran'a hizmet etmekle geçti,
Hayatı Kuran olan insan Süleyman Efendi.
İslam inancı ile küfre karşı bayrak açtı,
Hayatı Kuran olan insan Süleyman Efendi.
Yüce Allah'a iman edip Hak yolundan gitti,
Allah Peygamber aşkıyla İslama hizmet etti.
..
eğri doğruya
öğrenci öğretmene
sargın kalınca
güzeli payda
dostluğu paylaşırken
ılgın* kalınca
..
baskın yerdik
gece yarılarında
olmayacak zamanlarda
sabah mahmurluğunda
dolaplar sergen
yataklar alt üst
suç unsuru kitaplar yırtık
..
Sorarlar, ‘Kimsin sen? Ne var heybende? ’
‘Geldin, gidiyorsun; az anlat bize! ’
Çok koştum, üstelik çabuk büyüdüm;
Çalıştım, didindim; her zoru gördüm.
Her dalda kendimi güçlü kılmaya,
En iyi olmaya ve başarmaya
..
Dalgın olanların haline bakın,
Aklımda diyerek dışarı çıkın,
Uyarmak içinde elini sıkın,
Ne hoş tatlı idi nisan bir şaka.
Kalemi, silgiyi dileyen kapar,
Komik hareketle bülöfler yapar,
..
Beş sene boyunca aynı kızın peşinden koştu Barış (Üniversitenin ilk haftasında, amfide görür görmez karar vermiş Güliz’e aşık olmaya.) Mezuniyet törenine kadar da bir an bile vazgeçmedi. Güliz onu sevmedi. Ama uzak da tutmadı kendinden. Hemen hemen her gün görüştüler. Barış hislerini hiçbir zaman saklamadı. Kızın sevgilileri oldu arada. Barış’ın hiç olmadı. Zamanla herkes öyle kanıksadı ki bu durumu, Güliz’in sevgilileri bile Barış’ı yadırgamamaya başladı. Bir çeşit eğlenceye dönüştü hepimiz için onun bu hali. Bu işte o salak diye uzaktan parmakla gösterildiğine bile şahidim. İlk bir kaç yıl o kadar samimi değildik biz. Ortak arkadaşlar vasıtası ile durumdan haberdardım. O zamanlar da acırdım haline uzaktan uzağa. Güliz’e de kızıyordum içten içe..
Üçüncü sınıfla birlikte Barış’la samimiyetimiz de ilerledi. Sordum bir gün. Yoğun bir ucuz şarap akşamı. Bir artı bir öğrenci evinin mutfağındaydık ve kafalar hafiften dumanlanmaya başlamıştı.
”Neden Barış? ”
”Efendim! ”
..
Bozkırda bir feryat yetişin!
Ekranda bir talk show tepişin!
Meydanda memur duyun sesimizi.
Sahada futbolcu sayın gollerimizi.
Üniversitede öğrenci, gözünde yaş.
Utanıp sıkılmaz yaşayan binbir baş.
Küçüldükçe küçüldü pazarda file,
..
Öğrenci, veliler heyacan yaşar,
Öğretmen çalışır sorunu aşar,
Karneyi alanlar evine koşar,
Onbeş tatil olur yarı dönem de.
Uzakta olanlar hasret giderir,
Hocalar gerekli ödevi verir,
..
Bebeklik çağımız sona eriyor,
Çocuklar büyüyüp ora giriyor,
Çalışsınlar diye ödev veriyor,
Bütün okular da var öğretmenim.
Annem, babam gibi oluyor sıcak,
Her dilden insana açıyor kucak,
..
Bazı insanlar için hırs,
Kendilerini geliştirmeye,
Daha iyi olmaya yöneltecek,
Üretici, enerji verici bir duygudur.
Hırs onları başarıya ulaştıran,
Aracın yakıtı olur.
Geçek potansiyellerini körükler.
..
Küba’da Machado işletiyordu adasını
makinelerle, ABD’nde yaratılmış
ithal eziyetlerle,
makineli tüfekler ıslık çaldı,
Küba’nın çiçek ihtişamını süpürdü
ve yitti denizin nektarı,
ve hafif yaralı öğrenci
..
Artık günümüzde bin adet basılan şiir kitaplarının bile bu ülkede,bir kısmının eşe dosta dağıtılması dışında,şiir kitaplarının okunmaması; yayınevlerinin ‘şiir kitabı’ deyince uzak durmaları size ne düşündürüyor..Edebiyat dergilerinin yayıncılarına,şiir atölyelerinin şeflerine ne düşündürüyor..Dergilerinde eşinin dostunun şiir kitaplarını göklere çıkartanlara ne düşündürtüyor..Her yerde adı şair olarak zikredilen,ödüller alanlara ve onlara ödül verenlere ne düşündürtüyor..
Bunun bir sorumlusu yok mu..
Kaç tane adam gibi şiir eleştirmeni var,bilimsel bir bakışla şiire eğilen..
Eleştirmen varsa nerede..yoksa..ortadakiler nedir..
Artık,günümüz şiiri üzerine laf ederken,muğlaklığı bırakıp,kime ne denecekse apaçık denme zamanı gelmiştir..Putların son yıkılışından bu yana çok zaman geçti..Artık yeniden putların yıkılma zamanı gelmiştir..O zamandan bu zamana medya adı verilen bir hortlak dolaşmaktadır ortalıkta; ve putlarını o seçmektedir..onlara rağmen putları yıkmanın tam da zamanıdır..Bu da “bir kısım insanlar,şairler,tayfa” gibi sözcüklerle birileri eleştirilerek yapılamaz..
..
Yürekler konuşsun silahlar sussun,
Havada canlılar özgürce uçsun,
Düşmanlık düşünen sevgiler saçsın,
Dünya barışına katkı sağlansın.
Öğrenci,veliler artık uyanın,
Yanında olunuz fikir yayanın,
..
Yeter ki sen büyü yetiş çocuğum
Ben yolunu bir, bir açarım yavrum
Adam olmak bir ulu iş çocuğum
Ben sana ışıklar saçarım yavrum
Seni benden öte görmek tek gayem
Sensin şu dünyada inan sermayem
..
Ulusum
Cumhuriyetine uyandı bu gün yine
Seksen beşinci doğum gününe,
Bayram yeri olmuş sokak cadde
Kurban olayım yaşlısına gencine.
Bayrak, flama cümbüş her yer
..
Geçtiğimiz kış mevsiminde Ankara’ya geldiğimde merkezi Ankara’da bulunan ÇAMLIDERE VE DOĞA DOSTLARI DERNEĞİ yönetiminden bir davet aldım. Dernek Başkanımız Gazeteci Yazar Ali ÖCAL ve dernek yönetimindeki hemşerilerim beni dernek merkezinde her hafta düzenledikleri Çarşamba buluşmalarına devet ediyorlardı. Belirlenen gün geldiğinde şair dostlarımızdan hemşerim Ahmet EROĞLU ve yine dernek yönetiminden hemşerimiz Kadir CİVELEK beni Aydınlıkevler’den aldılar ve Yenimahelle’de bulunan dernek lokaline götürdüler. Dernek binasına girişimizde değerli dernek başkanımız Ali ÖCAL hemşerim başta olmak üzere; Ali GÜREL, Faruk ÇALIŞICI, Güresel EYLEN, Davut ERŞAHİN, İsmail ÇETİNER, Ümit KAYA, Mehmet YILMAZ, Hasan ERŞAHİN, Ali Fuat ATALIK, Hasan CEYLAN ve şu an tek tek isimlerini hatırlayamadığım Çamlıdereli gönül ehli hemşerilerim beni büyük bir içtenlikle karşıladılar, bağırlarına bastılar. Yıllardır gurbeti sıla bilmiş bir Çamlıdereli olarak doğrusunu söylemek gerekirse değerli başkanım Ali ÖCAL dahil bu hemşerilerimin bir çoğuyla ilk kez yüz yüze tanışma fırsatı buluyordum. O günkü toplantıya değerli hemşerimiz spor adamı ve işadamı Sami ALTUNYUVA’da kıtıldı. O akşam, gecenin ilerleyen saatlerine kadar şiirden, edebiyattan, sanattan ve spordan konuştuk, doyumsuz bir sohbet yaptık.Gerçekten böylesine gönül ehli ve Çamlıdere sevdalısı hemşerilerimle tanışmaktan ve birçok konuda ortak görüşlerimizi paylaşmaktan büyük keyif aldım.
O akşamki sohbetimiz esnasında; kurucusu bulunduğum Yeşilırmak Şiir Vadisi Grubu olarak Amasya’nın Taşova İlçesinde her yıl düzenlediğimiz, bu sene üçüncüsü yapılan ve artık geleneksel hale gelen BORABOY ŞİİR GÜNLERİ etkinliklerinden de söz edildi. Acaba böyle bir şiir ve sanat etkinliğini “Kendi memleketimiz Çamlıdere’de de yapabilir miyiz? ” sorusu çerçevesinde karşılıklı görüş alışverişinde bulunduk. Sonuçta 26-27 Haziran 2009 tarihinde ÇAMLIDERE ŞİİR GÜNLERİ adı altında bir şiir ve sanat etkinliği düzenlemeyi kararlaştırdık. O akşamki sohbetimizi müteakip etkinlik tarihine kadar geçen süre içerisinde sık sık dernek yönetimimizle iletişim halinde olduk ve etkinlikle ilgili hazırlıkları günü gününe takip etmeye çalıştık. 22-23 Mayıs 2009 tarihlerinde üçüncüsünü tertip ettiğimiz BORABOY ŞİİR GÜNLERİ etkinliğine derneğimiz yönetiminden Faruk ÇALIŞICI, Gürsel EYLEN, Hasan CEYLAN, Mehmet YILMAZ ve Ahmet TEZCAN’dan oluşan beş kişilik bir heyet katıldı ve derneğimiz adına etkinliğimizin onur konukları oldular. Nihayet ÇAMLIDERE VE DOĞA DOSTLARI DERNEĞİ öncülüğünde bu sene ilk kez düzenlenecek olan ÇAMLIDERE ŞİİR GÜNLERİ etkinlik tarihi gelip çattı. Amasya’daki yoğun iş programlarım ve tamamlamam gereken işlerim nedeniyle ancak etkinlik tarihinden bir gün önce izne ayrılabildim ve 24 Haziran 2009 Perşembe günü Çamlıdere’ye geldim. Çamlıdere’ye iner inmez ilk işim şair dostlarımızı konuk edeceğimiz Çamkoru İzcilik tesislerine gidip, o mekanları gezip görmek oldu. Çamkoru İzcilik tesislerinde İzcilikten sorumlu Bakanlığımız yöneticilerinden Barbaros YILMAZ ve Tesis Müdürümüz değerli hemşerim meslektaşım Yücel KAYA hocamdan bilgi aldım, son hazırlıklar tamamlanmıştı.
Etkinliğin ilk günü, yani 25 Haziran 2009 Cuma günü sabah saatlerinde yanıma eşimi ve iki kızımı da alarak Avdan Köyü önünde Çamlıdere – Çamkoru yol ayrımında Çamlıdere’ye gelecek konukları beklemeye koyulduk derken ilk görünen araçtan değerli dernek başkanımız Ali ÖCAL ve değerli eşleri, değerli hemşerim Gürsel EYLEN ve değerli eşleri ile programda güzel bir şiiri seslendiren Çamlıdereli öğrenci hemşerimiz Sevim BEKTEMİR kızımız indiler, birbirimizle merhabalaşıp kucaklaştık. Birkaç dakika sonra şair dostlarımızdan Hünkar DAĞLI kendi özel aracıyla geldi ve onun ardından da Çorumlu şair dostlarımızdan Rifat KURTOĞLU kendi özel aracıyla buluşma noktasında durdu. Aşık Kurtoğlu ile ilk kez burada yüz yüze tanışma fırsatı buludum ve böyle bir gönül dostunu tanımaktan kendi adıma mutluluk duydum. Birkaç dakika sonra da Ahmet EROĞLU ve Faruk ÇALIŞICI refakatinde Ankara’dan toplu olarak harek eden şair dostlarımız geldiler. Kısa süreli bir hoş beşten sonra hep birlikte Çamkoru İzcilik tesislerine gittik ve birlikte öğle yemeği yedik. Öğle yemeğinin ardından vakit kaybetmeden yine hep birlikte Çamlıdere İlçe merkezine geldik. Erkek katılımcılar Cuma namazı için Çamlıdere merkez camiine gitmek üzere dağılınca bayan katılımcılar Belediye Düğün salonunda dinlendiler. Cuma namazını müteakip tekrar toplanıp kısa bir şehir turu yaptık; Çamlıdere merkezinde kısa bir yürüyüş ve ardından şehir girişindeki Kamil Bostan parkında fotoğraf ve kamera çekimleri yapıldı, dernek başkanımız Ali ÖCAL burada yüksekçe bir yere çıkarak misafirlere Hoşgeldiniz dedi ve Çamlıdere hakkında kısa bir bilgilendirme yaptı. Ardından İlçemize yeni yapılan spor sahası ve kapalı spor salonu gezildi ve en son olarak da Çamlıdere’nin manevi sembolü Şeyh Ali Semarkendi Hazretlerinin Türbesi ziyaret edildi. Türbe ziyareti esnasında, katılımcı hocalarımızın ve şair dostlarımızın hayranlıklarını gizleyemedikleri gözlemlendi. Akşam saatlerinde Çamkoru’da toplu olarak yenilen akşam yemeğinin ardından GELENEKSEL SİNSİN ATEŞİ VE OYUNUUNU izlemek üzere yine toplu olarak Çamlıdere yaylasına hareket edildi. Son altı yıldan beri ilk kez oynanan yöreye ait bu özel oyun katılımcı sanat dostları ve kalabalık bir izleyici grubu tarafından ilgiyle izlendi. Gecenin ilerleyen saatlerine kadar süren sinsin oyununun ardından, misafirler konuk edildikleri Çamkoru izcilik tesislerine döndüler ve geceyi burada geçerdiler.
Ertesi gün, yani etkinliğin ikinci günü 26 Haziran 2009 Cumartesi günü izcilik tesislerindeki sabah kahvaltısının ardından katılımcılarla birlikte Çamkoru Göleti ve mesire alanı içinde bir gezinti yapıldı. Öğleye yakın saatlerde de etkinliğin Şiir Dinletisi bölümünün sunulacağı ALUÇDAĞI FESTİVAL ALANIN’na hareket edildi. Burada katılımcı şairler ve misafirler Çamlıdere Doğa Dostları Derneği Başkanı Ali ÖCAL ve dernek temsilcileriyle, Yeşilırmak Şiir Vadisi Grubu Kurucusu Taşova İlçe Milli Eğitim Müdürü Ali Rıza ATASOY tarafından karşılındı. İlk gelenler arasında İlçe Kaymakamımız Hüseyin PARLAK ve İlçe Belediye Başkanımız H. Caner CAN vardı. Öğle yemeği olarak katılımcılara ve izleyicilere Ankara döneri ve ayran ikram edildi. Çay molası ve festival alanındaki son hazırlıkların kontrolünden sonra etkinliğin şiir dinletisi bölümüne geçildi. Etkinliğin açış konuşmasını Çamlıdere ve Doğa dostları derneği Başkanı Gazeteci yazar Ali ÖCAL yaptı. Konuşmasında böyle anlamlı bir etkinliğin ilçemizde düzenlenmesinden duyduğu memnuniyeti dile getirerek; etkinliğe destek veren kişi ve kurumlara teşekkür etti. Ardından programın içeriğine ilişkin konuşmasını yapmak üzere mikrofona davet edilen Taşova İlçe Milli Eğitim Müdürü Eğitimci Şair Ali Rıza ATASOY ve ardından kürsüye gelen Çamlıdere Belediye Başkanı H. Caner CAN konuşmalarını ansızın bastıran sağanak yağmur altında tamamladılar. Yağmurun olanca şiddetiyle devam etmesi nedeniyle programa İlçe merkezinde Belediye Düğün salonunda devam edildi. Burada konuşmasını yapmak üzere kürsüye gelen Çamlıdere Kaymakamı Hüseyin PARLAK, katılımcı şairlere hitaben şairane bir konuşma yaptı ve böyle anlamlı bir etkinliğin İlçemizde düzenlenmesinden duyduğu memnuniyeti belirtti. Etkinliğin şiir dinletisi bölümü Kızılcahamam Anadolu İmam Hatip Lisesi Öğrencisi Asuman ARSLAN’ın kendine özgü yorumuyla Ali Rıza ATASOY’un TÜRBE / ÇAMLIDERE ŞİİRİ başlıklı şiirini seslendirmesiyle başladı, istek üzerine programın kapanışı da aynı şiirle yapıldı. Etkinlğin şiir dinletisi bölümünde her şair kendisine ait bir şiir seslendirdi ve akşama yakın saatlerde program sona erdi.
..