Kültür Sanat Edebiyat Şiir

veysel karani sizce ne demek, veysel karani size neyi çağrıştırıyor?

veysel karani terimi Cem Nizamoglu tarafından tarihinde eklendi

  • Şahin Yıkılmaz
    Şahin Yıkılmaz

    Üveys El Karani Hazretleri

  • Ayşegül Çağlar
    Ayşegül Çağlar

    Veysel Karani ona ne diyeceğimi bile bilmiyorum.Resullahı (s.a.v) görmeden sevmeyi bize o kadar güzel gösteriyor ki: bizde görmeden seviyoruz ALEMLERİN SULTANINI VEYSEL KARANİ kadar olamasakta.Bizde seviyoruz SENİ.... ANAMDAN BABAMDAN DAHA ÇOK SEVİYORUM SENİ YA RASULLAH....

  • Filiz Eser
    Filiz Eser

    uveys el karani hz.leri resulullah aşığıydı hakkında ayrıntılı bilgi edindikten sora resul den sora onada aşık oldum.onun aşkı gibi aşk imanı gibi iman ibadeti gibi ibadet yani kısaca ona benzemek nasib etsin rabbim hepimize resule ve onun aşıklarına selam olsun.hepinizi bütün hak aşıklarını çok seviyorum.Allahın rahmeti ve bereketi üzerinize olsun.......

  • Filiz Eser
    Filiz Eser

    uveys el karani hz.leri resulullah aşığıydı hakkında ayrıntılı bilgi edindikten sora resul den sora onada aşık oldum.onun aşkı gibi aşk imanı gibi iman ibadeti gibi ibadet yani kısaca ona benzemek nasib etsin rabbim hepimize resule ve onun aşıklarına selam olsun.hepinizi bütün hak aşıklarını çok seviyorum.Allahın rahmeti ve bereketi üzerinize olsun.......

  • Sultan Fatih Yağcı
    Sultan Fatih Yağcı

    Türk olduğunuda söyleyenler var ama...
    ben yinede çok iyi araştırmalı derim..
    peh!
    benimde bugün herkese cevap veresim tuttu.
    bu son olsun...
    inşallah.

  • Ali Işık
    Ali Işık

    veysel karani hazretleri allahın rahman sıfatına mashar olmuş ender kullardan biridir.allahı hakkıyla bilen ve ona gönülden bağlı ve evliyaların piridir.onu bilenlere ve sevenlere selam olsun allah şefaatına nail eylesin.

  • Ekrem Erdal
    Ekrem Erdal

    hatırlatma sadece. mana bu gün de geçerli

  • Elif Cevahir
    Elif Cevahir

    Annesine itaatsizlik etmemek icin Peygamber efendimiz (s.a.s) i görmeden evine geri dönmek zorunda kalmistir.Bunun üzerine onun geldigini ögrenen Peygamberimiz kendisine bir hirka hediye etmisdir günümüzde mübarek gecelerde ziyarete acilir halk arasinda '' hirka-i serif 'diye de bilinir.

  • Sabit Dongu
    Sabit Dongu

    Yemen Çöllerinde Veysel Karani. (Tam adres okunamadı.)

  • Eray İnman
    Eray İnman

    Görmeden sevmenin okulu. görülmeden sevilmez diyenlere duyurulur. Görmeden seven tüm insanlar Üveys'in Yolu'nun yolcusudur.

  • Cem Nizamoglu
    Cem Nizamoglu

    Halk dilinde Veysel Karani olarak anılan tasavvuf büyüğünün asıl adı Üveys’dir. Nitekim onun yolunda olanlara mensubiyet ifadesi bakımından Üveysi denir. Veysel Karani’nin menkıbesi, Hz. Peygamber’i görmek için yanıp tutuşması ve anne sevgisini timsalleştirmesi bakımından tarihi kimliğini gölgelenmiş, onu bir efsane kahramanı heline getirmiştir.

    Güvenilir kaynaklara göre Veysel Karani Yemenli’dir. Babasının adı Amin’dir. Veysel karani, Hz. Peygamber yaşadığı sırada Müslüman olmuş, fakat kendisini görememiştir.

    Bununla beraber Hz. Peygamber, onun ashab arasına katılanların hayırlısı olduğu ve pek çok kimseye şefaat edeceğini bildirmiştir. Veysel Karani’nin hayatının en büyük isteğine kavuşamaması, yani Hz. Peygamber’i göremeyeşinin sebebi, hasta ve yatalak annesinin yanından ayrılamamasıdır. Bu durumu Yunus Emre şu dörtlüğüyle dile getirmiştir:

    Anasından destur aldı durmadı,
    Kabe yollarından gözü ırmadı,
    Eve geldi Muhammed’i bulamadı,
    Yemen illerinde Veysel Karani.

    Adına Yunus Emre’nin de ilahiyi yazdığı Veysel Karani Türk tasavvuf edebeiyetında büyük sevgi ve alaka görmüş hakkında menkıbenameler, pek çok ilahi ve destan mahiyetinde hikayeler kalame alınmıştır.

    Sufi kaynaklardan bir kısmı Veysel Karani’nin Hz. Peygamberle görüştüğünü ileri sürerlerse de, diğer kaynaklar ve rivayetler bunun aksini savunmuşlardır. Yukarıda belirtildiği gibi, hasta annesini yalnız bırakamadığı için, medine’ye gidemeyen bu Sufi için Hz. Peygamber, Hz. Ömer ve Hz. Ali’ye, onunla görüşmek imkanının kendilerine nasip olacağını müjdelemiştir. Ayrıca duasını almalarıda bildirmiştir. Onlar da onu görecekleri anın gelmesini dört gözle beklemeye koyulmuşlardır. Hz. Ömer’in halifeliğidöneminin son yıllarına doğru, onun Yemen’den gelen bir hacı kafilesi ile gelip Mekke’de bulunduğunu öğrendiler. Hacılar Veysel’i Arafat yakınlarında deve güttüğünü haber verip, hakkında alaylı sözler söylerler. Fakat, Hz. Peygamber’in onun için söylediklerin, öğrenince bu tavırlarından ötürü nedamet duymuşlardır. Hz. Peyber’in kendisi hakkında söylediklerini naklettikleri gibi, hayır duasını da aldılar. Kendisine hediye ve para vermek yolundaki teşebbüsleri boşa gfitti. Maddi hiç bir şey kabul etmeyen Veysel, hacılarla birlikte yine Yemen’e dönmüştür.

    Daha sonra geri gelen Veysel Karani, Hz. Ali’nin halifeliği sırasında Medine’ye gitti ve Haracilerin ortaya çıkmalarına sebep olan Sıffin savaşında Hz. Ali’nin saflarında savaşçı olarak bulundu. Bir rivayete göre bu savaşta şehit olmuş, başka bir rivayete göre ise, yine Hz. Ali’nin hilefeti döneminde Şam’da hadis ilmiyle meşgül bulunduğu sırada vefat etmiştir. Rivayetlerden anlaşıldığına göre Üveys çok fakir bir ailenin küçük yaşta yetim kalmış bir çocuğudur ve son derece bağlı bulunduğu annesi ona analık, hem de babalık etmiştir.

    Hz. Peygameber’i hiç görmediği halde, inanması ve gönülden bağlanması, Peygamber tarafından da müjdelenmesi, tasavvufta bir mürşide ulaşmayıp onun ruhaniyetinden feyz alanlara “Üveysi” denmesine yol açmıştır. Yani görmediği bir şeyh tarafından yetiştirilen Sufiye, “Üveysi” bu yoldaki yetişme tarzına “Üveysilik” denmektedir.

    Daha sonraları Üveysilik dört zümre için kullanılmıştır:
    a) Hz. Peygamber’in ruhaniyetinden feyz alanlar.
    b) Veysel Karani’nin yolunda yetişenler.
    c) Herhangi büyük şeyhin ruhaniyetinden feyz alanlar.
    d) Hızır Alyhüsselam tarafından irşad edilenler.

    Veysel Karani halk tarafından çok sevilmiş ve bir çok iyi davranışlar ona bağlanarak misal haline getirilmiştir. Bu yüzden de kendisine fazlasıyla sahip çıkıldığından İslam Ülekerinde, Yunus Emre için olduğu gibi, pek çok yerde kabirleri bulunmktadır. Bunların hepsi gerçek kabir olmayıp sevgi dolasıyla ayrılmış mekanlardır.