bknz:bence uyumayi deneyiniz :)) amma sakin koyun falan saymayiniz bazilarini kurt kapiyor bazisi citten atlarken ayagini kiriyor biri yoldan cikiyor,o arada sabah oluyor zaten siz en iyisi gidip bir yerden atlayin bknz:saka saka :)
Dış uyaranlara karşı bilincin uyuştuğu,tepki gücünün ve etkinliklerinin büyük ölçüde azaldığı dinlenme durumudur.İnsanlar ve bazı hayvanların en temel gereksinmelerinden biridir.Düzenli aralıklarla uyuma vücut sağlığının korumasına ve uyum işlevlerine yardımcı olur.
Uyku insan hayatında sırrı tam olarak çözülememiş enteresan bir olaydır. Uykunun nasıl olduğunu bir bakıma hepimiz biliriz. Uyuyan bir insanda aşağıdaki durumlar gözlemlenir;
· Yatarak uyur.
· Gözleri kapalıdır.
· Çok yüksek bir ses olmadıkça, hiçbir şeyi işitmez.
· Daha yavaş ve ritmik olarak nefes alır.
· Adeleler tamamen gevşemiştir.(Eğer bir koltukta otururken uyumuşsanız, derin uykuda koltuktan düşebilirsiniz.)
· Bir veya iki saatte bir kendi vücudunu elleri ile kontrol eder.
Bunlara ilave olarak kalp atışı yavaşlar ve beyinde rüya denilen çok ilginç olaylar oluşur. Diğer bir deyişle uyuyan insan çevresinde oluşan şeylerin çoğuna ilgisizdir. Uyuyan bir insan ile komada olan bir hasta arasındaki en önemli fark, uykuda olanın yeterli bir dış müdahale ile uyandırılabilmesidir. Vahşi doğada yaşayan hayvanlar için bu düzgün ve etrafa ilgisiz, yaklaşık sekiz saatlik uyuma periyodu pek mümkün görünmemekte, bu durumun insanın evrimi süresince oluştuğu sanılmaktadır. Sürüngenler, kuşlar ve memeliler hepsi uyurlar. Onlar da uykularında kısa süreler için de olsa çevreleri ile ilişkilerini keserler. Bazı balıkların ve kurbağa gibi hem suda, hem de karada yaşayanların da belirli sürelerde aktivitelerini yavaşlattıkları, fakat hiçbir zaman çevre ile ilgilerini kesmedikleri biliniyor. Böceklerin ise uyuyup uyumadıkları bilinmiyor, ancak onların da bazıları gece, bazıları gündüz hareketsiz kalıyor. Beyin dalgaları üzerinde yapılan çalışmalar sonucu, sürüngenlerin rüya görmedikleri, kuşların çok az, memelilerin ise hepsinin uykularında rüya gördükleri saptanmıştır. İlginç olan noktalardan biri şu ki, inekler ayakta uyurken değil de, yatarken rüya görebilmektedirler.
Hayvanların uyku süreçleri de farklıdır. Örneğin insan bir kere ve uzun süre uyurken, köpekler kısa aralıklarla bütün gün uyurlar. Hayvanların bazıları uyku için geceyi tercih ederken, bazıları gündüzü tercih eder. İnsanların uyku ihtiyacı yaşlandıkça azalır. Yeni doğmuş bir bebeğin uyku ihtiyacı günde 20 saat iken, dört yaşında 12 saate, on sekiz yaşında 10 saate düşer. Yetişkinler uyku için yedi-dokuz saate ihtiyaç duyarlar ama, genelde 6 saat yeterlidir.
Eğer bir insanın başına 'elektroensephalograf' (ezberlemeniz gerekmez!) adını taşıyan bir cihaz bağlarsanız, o insanın yaydığı beyin dalgalarını kaydedebilirsiniz. Uyanık ve hareketsiz durumdaki bir insanın beyni, saniyede on kez salınım yapan 'alfa' dalgaları yayar. Hareketli bir insanın beyni ise, salınımı iki kez fazla olan 'beta' dalgaları yayar. Uyku sırasında ise beyin, salınımları çok daha az olan iki yür dalgayı, 'teta' ve 'delta' dalgalarını yayar. 'Teta' dalagalarını salınımı saniyede 3.5 ila 7 arasında olup, 'delta' dalgalarınınki saniyede 3.5'tan azdır. İnsanın uykusu derinleştikçe, beyin dalgaları da yavaşlar. İnsanda en derin ve uyandırılmasının en zor olduğu uyku zamanında, beyin artık 'delta' dalgaları yaymaya başlamıştır. Şimdi geldik işin en ilginç yönüne. İnsan gece uykudayken çeşitli zamanlarda beklenmeyen şeyler oluşur. İngilizce'deki 'Hızlı Göz Hareketleri' kelimelerinin baş harflerinden alınarak 'REM' uykusu da denilen ve insanların çoğunluğunda bir gecede 3-5 kez görülen bu safhada, beyin dalagaları uyanık bir insanınki kadar hızlanır. Bir insanı veya bir köpeği REM uykuları sırasında seyrederseniz, gözlerinin öne ve arkaya hızla titrediğini görürsünüz. REM uykusu safhasında köpeklerin çoğunda, insanların ise bir kısmında, kollarda, bacaklarda ve yüz kaslarında seğirmeler de görülebilir. Rüya REM uykusu safhasında olur. Bu safhadaki bir insanı uyandırırsanız, rüyasını çok canlı hatırlar ve anlatabilir. REM safhası dışındaki uykularda insanlar genellikle rüya görmezler. Geceleri iyi bir uyku çekebilmek için, hem REM, hem de bunun dışındaki safhaların birlikte yaşanması gereklidir. REM kısmı uyku süresinin yüzde 25 kadarını kapsamalıdır. Normal uykudaki bir REM veya rüya bölümü 5 ila 30 dakika sürer. Uyku ilaçları daha çabuk ve derin uyumanızı sağlayabilirler ama uykunuzun ve özellikle de REM kısmının kalitesini değiştirirler. Uykudan önce alınan alkol de beyinin dalga yayma sistemini ve düzenini etkiler. Düzenli bir uyku için insan her zaman aynı saatte yatmalı, hafta sonları da dahil aynı saatte uyanmalıdır.
sobanın yanında minderimde sıcacık yatarken mırıl mırıl uyurum ben :))))
gozum kapali yapabildigim tek sey.....
sahibine git!
Yeniliş ve dahi kaçış...
bknz:bence uyumayi deneyiniz :)) amma sakin koyun falan saymayiniz bazilarini kurt kapiyor bazisi citten atlarken ayagini kiriyor biri yoldan cikiyor,o arada sabah oluyor zaten siz en iyisi gidip bir yerden atlayin
bknz:saka saka :)
uyumak istiyorummmmmm....ama uyuyamıyorum:..(
Unutmak istediklerini rüyanada dahil eden feci bir olay
bknz:unutmak icin baska bir sey deneyiniz benden söylemesi..
Beni benle savasa zorlayan bir mecburiyet...
diğer adı yarım ölümdür bakmayın onun sewimli olduğuna....
güney yarı küreye endeksli benimkisi...o tarafta uyurken herkes benim de uykum gelir.
En güzel uyku bile, uyanilan anin degerine ulasilamaz.
Andre Gide
kendimizi sorguladigimiz anda, son bulurmu bu uykumuzda...
kısa süreli unutmaNIn en kolay yolu
'yattım Allah kaldır beni nur içine daldır beni'nin Metallica versiyonu bile var;
now i lay me down to sleep
pray the lord my soul to keep
if i die before i wake
pray the lord my soul to take..
bknz.enter sandman
benim anne de yatmadan şunu söletirdi;
yattim Allah kaldir beni
nur içine daldır beni
can bedenden ayrılırken
iman ile gönder beni..
Süt falan demeyelim sonra bir takim seylere mahal vermis oluruz :))
Bknz:bad tetikde
Zerdüşt/Merdûşt
ben sütümle beraber yatağa jump
bknz.Allahtan okula akşama doğru uğruyorum yoksa halim nice olurdu..
...m var hemde asamayacagim kadar cok cay cay yakinda karadenize rakip olucam zira migdemin yamaclarinda cay tohumlari filizlenmeye basladi :)
Dış uyaranlara karşı bilincin uyuştuğu,tepki gücünün ve etkinliklerinin büyük ölçüde azaldığı dinlenme durumudur.İnsanlar ve bazı hayvanların en temel gereksinmelerinden biridir.Düzenli aralıklarla uyuma vücut sağlığının korumasına ve uyum işlevlerine yardımcı olur.
Unuttugum birsey :)
3 saat yetiyor..
'Uyku, katillerin bile çeşmesi;
Yorgan, Allahsıza kadar sığınak.
Teselli pınarı, sabır memesi;
Size şerbet, bana kum dolu çanak'
NFK
Uyku sıradan insanın sığınağıdır.
zaman kaybı
ölümün her gün tekrarladigimiz provasi; zamani geldiginde en mükemmel, en kusursuz ve en huzurlu sekilde bu dünyaya veda edebilmek nasip olunsa..
Suan yapmamakla asrin hatasini yaptigim tek sey cünkü sabah kalkarken getirisi uyusukluk oluyor ve siz gidiceginiz yere gec kaliyorsunuz...
vakit kaybı kısa tutmak gerek uykusuzluk ise 6 saat uyuyanlar için tamamen psikolojik
uyandıktan sonra yataktan çıkmak benim için gerçekten bi sorun..:((
ama çıktıktan sonra da uyku falan kalmıyor...
yaparken öldüğünüzü görebildiğiniz, beynin reset yemiş hali veya beynin hata yapıp scandisk yaptığı an :)
(bence ölüme en yakın geçirilen boyuttur uyku)
Uyku nedir?
Uyku insan hayatında sırrı tam olarak çözülememiş enteresan bir olaydır. Uykunun nasıl olduğunu bir bakıma hepimiz biliriz. Uyuyan bir insanda aşağıdaki durumlar gözlemlenir;
· Yatarak uyur.
· Gözleri kapalıdır.
· Çok yüksek bir ses olmadıkça, hiçbir şeyi işitmez.
· Daha yavaş ve ritmik olarak nefes alır.
· Adeleler tamamen gevşemiştir.(Eğer bir koltukta otururken uyumuşsanız, derin uykuda koltuktan düşebilirsiniz.)
· Bir veya iki saatte bir kendi vücudunu elleri ile kontrol eder.
Bunlara ilave olarak kalp atışı yavaşlar ve beyinde rüya denilen çok ilginç olaylar oluşur. Diğer bir deyişle uyuyan insan çevresinde oluşan şeylerin çoğuna ilgisizdir. Uyuyan bir insan ile komada olan bir hasta arasındaki en önemli fark, uykuda olanın yeterli bir dış müdahale ile uyandırılabilmesidir.
Vahşi doğada yaşayan hayvanlar için bu düzgün ve etrafa ilgisiz, yaklaşık sekiz saatlik uyuma periyodu pek mümkün görünmemekte, bu durumun insanın evrimi süresince oluştuğu sanılmaktadır.
Sürüngenler, kuşlar ve memeliler hepsi uyurlar. Onlar da uykularında kısa süreler için de olsa çevreleri ile ilişkilerini keserler. Bazı balıkların ve kurbağa gibi hem suda, hem de karada yaşayanların da belirli sürelerde aktivitelerini yavaşlattıkları, fakat hiçbir zaman çevre ile ilgilerini kesmedikleri biliniyor. Böceklerin ise uyuyup uyumadıkları bilinmiyor, ancak onların da bazıları gece, bazıları gündüz hareketsiz kalıyor.
Beyin dalgaları üzerinde yapılan çalışmalar sonucu, sürüngenlerin rüya görmedikleri, kuşların çok az, memelilerin ise hepsinin uykularında rüya gördükleri saptanmıştır. İlginç olan noktalardan biri şu ki, inekler ayakta uyurken değil de, yatarken rüya görebilmektedirler.
Hayvanların uyku süreçleri de farklıdır. Örneğin insan bir kere ve uzun süre uyurken, köpekler kısa aralıklarla bütün gün uyurlar. Hayvanların bazıları uyku için geceyi tercih ederken, bazıları gündüzü tercih eder.
İnsanların uyku ihtiyacı yaşlandıkça azalır. Yeni doğmuş bir bebeğin uyku ihtiyacı günde 20 saat iken, dört yaşında 12 saate, on sekiz yaşında 10 saate düşer. Yetişkinler uyku için yedi-dokuz saate ihtiyaç duyarlar ama, genelde 6 saat yeterlidir.
Uyurken beynimizde neler oluyor?
Eğer bir insanın başına 'elektroensephalograf' (ezberlemeniz gerekmez!) adını taşıyan bir cihaz bağlarsanız, o insanın yaydığı beyin dalgalarını kaydedebilirsiniz. Uyanık ve hareketsiz durumdaki bir insanın beyni, saniyede on kez salınım yapan 'alfa' dalgaları yayar. Hareketli bir insanın beyni ise, salınımı iki kez fazla olan 'beta' dalgaları yayar.
Uyku sırasında ise beyin, salınımları çok daha az olan iki yür dalgayı, 'teta' ve 'delta' dalgalarını yayar. 'Teta' dalagalarını salınımı saniyede 3.5 ila 7 arasında olup, 'delta' dalgalarınınki saniyede 3.5'tan azdır.
İnsanın uykusu derinleştikçe, beyin dalgaları da yavaşlar. İnsanda en derin ve uyandırılmasının en zor olduğu uyku zamanında, beyin artık 'delta' dalgaları yaymaya başlamıştır.
Şimdi geldik işin en ilginç yönüne. İnsan gece uykudayken çeşitli zamanlarda beklenmeyen şeyler oluşur. İngilizce'deki 'Hızlı Göz Hareketleri' kelimelerinin baş harflerinden alınarak 'REM' uykusu da denilen ve insanların çoğunluğunda bir gecede 3-5 kez görülen bu safhada, beyin dalagaları uyanık bir insanınki kadar hızlanır.
Bir insanı veya bir köpeği REM uykuları sırasında seyrederseniz, gözlerinin öne ve arkaya hızla titrediğini görürsünüz. REM uykusu safhasında köpeklerin çoğunda, insanların ise bir kısmında, kollarda, bacaklarda ve yüz kaslarında seğirmeler de görülebilir.
Rüya REM uykusu safhasında olur. Bu safhadaki bir insanı uyandırırsanız, rüyasını çok canlı hatırlar ve anlatabilir. REM safhası dışındaki uykularda insanlar genellikle rüya görmezler.
Geceleri iyi bir uyku çekebilmek için, hem REM, hem de bunun dışındaki safhaların birlikte yaşanması gereklidir. REM kısmı uyku süresinin yüzde 25 kadarını kapsamalıdır. Normal uykudaki bir REM veya rüya bölümü 5 ila 30 dakika sürer.
Uyku ilaçları daha çabuk ve derin uyumanızı sağlayabilirler ama uykunuzun ve özellikle de REM kısmının kalitesini değiştirirler. Uykudan önce alınan alkol de beyinin dalga yayma sistemini ve düzenini etkiler. Düzenli bir uyku için insan her zaman aynı saatte yatmalı, hafta sonları da dahil aynı saatte uyanmalıdır.
Gerçek orada bir yerde