Kültür Sanat Edebiyat Şiir

  • calut / golyat04.10.2003 - 00:53

    Kurani Kerimde de anlatildigi gibi, Hz. Allah Israil(Yakub) ogullarini Misir'dan kurtardiktan sonra, peygamberleri Musa A.S vasitasiyla onlara filistin arzi üzerindeki topraklari vad etti. Ama vadin yerini bulmasi icin onlarin savasmalari gerekiyordu. Savasla emr olundular.
    Savasmalari emr olunan kral ise, kudreti ile malum bulunan calut idi. Fizik sartlar muvacehesinde onu yenmelerine imkan yoktu ve bunu gözönünde tutan 1. kusak museviler savasa yanasmadilar. Musa A.S.'a sen rabbinle beraber git savas, biz glemeyecegiz dediler.
    Ibn-i Hladun'un da degindigi üzere yillarca sehrin tembellestirici, heybeti, gayreti ve siddeti törpüleyici ortaminda hem de baskaldirmaya cesaret edemeyecek kadar zillet icinde yasamaya aliskin olmayan israilogullari tabiatlari icabi bu kadar azametli bir düsmanla savasmayi göze alamazlardi.
    Sonra Hz. Allah onlari ceza olmak üzere cöle terk etti. Yine Ibn-i Haldun'a göre cölün zor hayat sartlarinda yapilari telakkileri degisti, zorluklarla mücadele etmeyi, korkulacak seylerle basa cikmayi ögrendiler. Özellikle yeni yetisen kusaklar cölün bahadirlastirici etkisi ile yetistiklerinden onlar biraz daha cesaretli idiler. Bir neslin degismesi 40 yil ceker Ibni Haldun'a göre.
    40 sonra Musa A.S. vefat ettikten sonra, Israoilogullarinin basina gecen Talut onlara vefat eden peygamberlerinin Hz. Allah'tan getirdigi vaadleri ve emirleri aktardi. Calut ve ordusu üzerine saldirmaya ikna etmesi hic de zor olmadi.
    Bazi hadislerde sembolize edildigi üzere deve benzetilen ülkenin ve güclerinin topugunda zayif bir noktasi vardi (aşilin topuğu) . Bu noktadan hücum ettiler.. Iclerinde o zaman genc bir nefer olan Davut (sonradan peygamber ve kral olan kendisine Zebur inen) Calutu öldürdü ve basini gövdesinden ayirip düsmanlarinin önüne cikartinca mukavemet kirildi. Israilogulari o topraklara sahip oldular.

  • avam04.10.2003 - 00:38

    Arapcada umum kelimesi ile ayni kökten gelir. Genel, kitle, ahali, popülite falan gibi manalar tasir.
    Insanlarin geneli, cogunlugunu olusturan sürü ve bu sürünün bir ferdi.
    Havas (elit) olmayan.

  • mecelle-i ahkam-ı adliye04.10.2003 - 00:29

    40.
    Âdetin delaletiyle manayi hakiki terk olunur.
    (Toplumda adet halini aldigi sekilde artik gercek manasi kasd edilmeyip, mecaz manasi kasd edilen sözlerde, hukuken de gercek mana itibara alinmaz.)

  • mecelle-i ahkam-ı adliye04.10.2003 - 00:24

    39.
    Ezmanin tagayyürü ile ahkamin tagayyürü inkar olunamaz.
    (Zaman ve sartlar degistikce, örf ve adete mebni vaz olunmus hükümlerin de degismesi gerektigi gercegi inkar edilemez)

  • mecelle-i ahkam-ı adliye04.10.2003 - 00:22

    38.
    Âdeten mümteni' olan sey, hakikaten mümteni' gibidir.
    (mesela akil balig olan bir kimsenin yalan yere kendisinin birisine borclu oldugunu söylemesi, adete göre imkansiz oldugundan, bunun yalan olmasi da hakikaten imkansiz add edilir ve onun bu yöndeki ikrarina, yalana ihtimali bulunmayan söz muamelesi yapilir.)

  • mecelle-i ahkam-ı adliye04.10.2003 - 00:17

    37.
    Nasin istimali (yani insanlarin seriata muhalif olmayan örf ve adetleri) bir huccettir (yani bir delildir) ki (ihtiyac aninda ona müracaat ve) onunla amel vacib olur.

  • mecelle-i ahkam-ı adliye04.10.2003 - 00:15

    36.
    Âdet muhakkemdir
    (Seriata muhalif olmadikca, toplumun kabul ettigi örf ve adetlerle hüküm verilir.)

  • mecelle-i ahkam-ı adliye03.10.2003 - 23:11

    35.
    Islenmesi memnu olan seyin istenmesi dahi memnudur.
    (rüsvet gibi alinip verilmesi yasak olan seyin baskasina yaptirilmasi dahi yasaktir)

  • mecelle-i ahkam-ı adliye03.10.2003 - 23:09

    34.
    Almasi memnu olan seyin vermesi dahi memnudur.
    (rüsvet gibi, almasi yasak olan seyi vermek dahi yasaktir.)

  • mecelle-i ahkam-ı adliye03.10.2003 - 23:07

    33.
    Iztirar gayrin hakkini iptal etmez
    (Zorla bir isi islemeye mecbur kilinan kisi, zorla yaptigi bu isten dolayi mesul tutulmamasi gerekir. Ama zorlama ile isledigi fiil, baskasinin hukukuna tecavüz sonucu doguruyorsa, zorlama var diye zarar altinda kalan 3. kisinin hakki da ortada birakilmaz, tazmin ettirilir)