Buralarda mevsim hala kış sevdiceğim. Duldalıklar da ölü kuşlar Toprağın altından çıkamayan nergizler... Oralarda mevsim ne? / Güneş orda da doğuyor mu? Sen de özlüyor musun beni?
GÜLÜMSE EY HAYAT..! / Ş..Tamer Baharlar yağdır ey hayat Dinsin yıldızların matemi Denizlere dökülsün ırmaklar. Baharlar yağdır ey hayat Yitirsin dilini hüzün Tahammüle dursun şafaklar. Zümrüdü-anka soyundandır çocukların Güzelleştiren bakışında iradenin Mümkünü yok Sarılacaktır yaralar. Yeter ki sen gülümse Gü-lüm-se Gülümse ey hayat!
Hürrem Haseki Sultan (1500-1506 arası; Rutenya, Lehistan - 15 Nisan 1558, İstanbul) doğum adı: Alexandra Lisowska[1], Osmanlıca adı: خ ر م س ل ط ا ن , Avrupa'da tanındığı ad: Roxelana) , Osmanlı padişahı I. Süleyman'ın nikahlı eşi ve sonraki padişah II. Selim'in annesidir. Renkli hayatı ile efsaneleşmiş; entrikaları, zekası, cesareti, ihtiraslarıyla ün salmış bir Hanım Sultan'dır.[2] Hayatı romanlara, tiyatro oyunlarına, opera eserlerine konu olmuştur. Devlet işlerinde etkin rol oynayarak Osmanlı İmparatorluğu’nda 'Kadınlar saltanatı' denilen devri başlattığı kabul edilir.[2] Sultan Süleyman'ın nikahlı karısıdır. II. Selim, Mihrimah Sultan, Şehzade Cihangir, Şehzade Bayezid, Şehzade Mehmed'in annesidir. Hürrem Sultan'ın bu beş çocuktan başka çocuğu yoktur.[..wikipedia
Bugünkü bilgisayar bilimi ve dijital elektroniğin temeli olan 2'lik(binary) sayı sistemini ve 0(sıfırı) bulmuştur. Cebir sözcüğü de Harezmî’nin 'El’Kitab’ül-Muhtasar fi Hısab’il Cebri ve’l-Mukabele” (Cebir ve Denklem Hesabı Üzerine Özet Kitap) adlı eserinden gelmektedir. Bu eser aynı zamanda doğu ve batının ilk müstakil cebir kitabı olma özelliğini taşımaktadır. Matematik alanındaki çalışmaları cebirin temelini oluşturmuştur. Bir dönem bulunduğu Hindistan’da sayıları ifade etmek için harfler ya da heceler yerine basamaklı sayı sisteminin kullanıldığını saptamıştır. Harezmî'nin bu konuda yazdığı kitabın Algoritmi de numero Indorum adıyla Latinceye tercüme edilmesi sonucu, sembollerden oluşan bu sistem ve sıfır 12. yüzyılda batı dünyasına sunulmuştur. Hesab-ül Cebir vel-Mukabele adlı kitabı, matematik tarihinde birinci ve ikinci dereceden denklemlerin sistematik çözümlerinin yer aldığı ilk eserdir. Bu nedenle Harezmî (Diophantus ile birlikte) 'cebirin babası' olarak da bilinir. İngilizcedeki 'algebra' ve bunun Türkçedeki karşılığı olan 'cebir' sözcüğü, Harezmî'nin kitabındaki ikinci dereceden denklemleri çözme yöntemlerinden biri olan 'el-cebr'den gelmektedir. Algoritma (İng. 'algorithm') sözcüğü de Harezmî'nin Latince karşılığı olan 'Algoritmi'den türemiştir ve yine İspanyolcadaki basamak anlamına gelen 'guarismo' kelimesi Harezmî'den gelmiştir. Ayrıca Harezmî dünyanın gelmiş geçmiş en büyük matematikçilerini başında gelir.
Acı doruğa ulaştığında gözyaşı gelmezmiş gözlerden, Neden hiç ağlamadığını anladım.. Ağlayanı güldürebilmek,ağlayanla ağlamaktan daha değerliymiş, Gözyaşımı kahkahaya çevirdiğinde anladım.. can yücel
abdal_şifa istemem balından.
Bizi iyi anlayanların hepsi uzaklarda
Bizlerde hep onların yanındayız..Uzaklarda.
S.Saygınoğlu
Buralarda mevsim hala kış sevdiceğim.
Duldalıklar da ölü kuşlar
Toprağın altından çıkamayan nergizler...
Oralarda mevsim ne? / Güneş orda da doğuyor mu?
Sen de özlüyor musun beni?
GÜLÜMSE EY HAYAT..! / Ş..Tamer
Baharlar yağdır ey hayat
Dinsin yıldızların matemi
Denizlere dökülsün ırmaklar.
Baharlar yağdır ey hayat
Yitirsin dilini hüzün
Tahammüle dursun şafaklar.
Zümrüdü-anka soyundandır çocukların
Güzelleştiren bakışında iradenin
Mümkünü yok
Sarılacaktır yaralar.
Yeter ki sen gülümse
Gü-lüm-se
Gülümse ey hayat!
Önümden gitme seni izleyemeyebilirim, arkamdan da gelme yol gösteremeyebilirim; yanimda yürü ve yalnizca dostum kal. ALBERT CAMUS
Hürrem Haseki Sultan (1500-1506 arası; Rutenya, Lehistan - 15 Nisan 1558, İstanbul) doğum adı: Alexandra Lisowska[1], Osmanlıca adı: خ ر م س ل ط ا ن , Avrupa'da tanındığı ad: Roxelana) , Osmanlı padişahı I. Süleyman'ın nikahlı eşi ve sonraki padişah II. Selim'in annesidir.
Renkli hayatı ile efsaneleşmiş; entrikaları, zekası, cesareti, ihtiraslarıyla ün salmış bir Hanım Sultan'dır.[2] Hayatı romanlara, tiyatro oyunlarına, opera eserlerine konu olmuştur. Devlet işlerinde etkin rol oynayarak Osmanlı İmparatorluğu’nda 'Kadınlar saltanatı' denilen devri başlattığı kabul edilir.[2] Sultan Süleyman'ın nikahlı karısıdır. II. Selim, Mihrimah Sultan, Şehzade Cihangir, Şehzade Bayezid, Şehzade Mehmed'in annesidir. Hürrem Sultan'ın bu beş çocuktan başka çocuğu yoktur.[..wikipedia
erkan oğur__zülfü kaküllerin amber misali
HAREZMİNİN KAZANDIRDIKLARI
Bugünkü bilgisayar bilimi ve dijital elektroniğin temeli olan 2'lik(binary) sayı sistemini ve 0(sıfırı) bulmuştur.
Cebir sözcüğü de Harezmî’nin 'El’Kitab’ül-Muhtasar fi Hısab’il Cebri ve’l-Mukabele” (Cebir ve Denklem Hesabı Üzerine Özet Kitap) adlı eserinden gelmektedir. Bu eser aynı zamanda doğu ve batının ilk müstakil cebir kitabı olma özelliğini taşımaktadır.
Matematik alanındaki çalışmaları cebirin temelini oluşturmuştur. Bir dönem bulunduğu Hindistan’da sayıları ifade etmek için harfler ya da heceler yerine basamaklı sayı sisteminin kullanıldığını saptamıştır. Harezmî'nin bu konuda yazdığı kitabın Algoritmi de numero Indorum adıyla Latinceye tercüme edilmesi sonucu, sembollerden oluşan bu sistem ve sıfır 12. yüzyılda batı dünyasına sunulmuştur. Hesab-ül Cebir vel-Mukabele adlı kitabı, matematik tarihinde birinci ve ikinci dereceden denklemlerin sistematik çözümlerinin yer aldığı ilk eserdir. Bu nedenle Harezmî (Diophantus ile birlikte) 'cebirin babası' olarak da bilinir. İngilizcedeki 'algebra' ve bunun Türkçedeki karşılığı olan 'cebir' sözcüğü, Harezmî'nin kitabındaki ikinci dereceden denklemleri çözme yöntemlerinden biri olan 'el-cebr'den gelmektedir. Algoritma (İng. 'algorithm') sözcüğü de Harezmî'nin Latince karşılığı olan 'Algoritmi'den türemiştir ve yine İspanyolcadaki basamak anlamına gelen 'guarismo' kelimesi Harezmî'den gelmiştir. Ayrıca Harezmî dünyanın gelmiş geçmiş en büyük matematikçilerini başında gelir.
Acı doruğa ulaştığında gözyaşı gelmezmiş gözlerden,
Neden hiç ağlamadığını anladım..
Ağlayanı güldürebilmek,ağlayanla ağlamaktan daha değerliymiş,
Gözyaşımı kahkahaya çevirdiğinde anladım..
can yücel
Sevgi emekmiş,
Emek ise vazgeçmeyecek kadar, ama özgür bırakacak kadar sevmekmiş...
Can YüceL