Kültür Sanat Edebiyat Şiir

Osman Aslan
Osman Aslan

Kim demiş ki büyük insan kudretli olandır; İnsanın büyüğü, yüreğinde sevgi ve insanlık taşıyandır.

  • tutkularının peşinden gitmek28.09.2020 - 16:11

    İnsanın yaşamdan hala umudunu kesmediğinin göstergesidir.

  • Yıllarboyu Tarih Dergisi26.09.2020 - 19:41

    Yıllarboyu Tarih Dergisi Hürriyet Grubu'na bağlı Hürgün Gazetecilik tarafından 1978-1985 yılları arasında 8 yıl boyunca 85 sayı yayımlanmıştır. Bu aylık derginin genel yayın müdürü Çetin Emeç, sorumlu yazı işleri müdürü Eser Tutel, yayın danışmanı ise Midhat Sertoğlu'ydu. Daha çok yakın tarih konularına yer verirdi. Yılda 12 sayı çıkıyor, her yıl fasikül sayısı yeniden 1'den başlıyordu. Bunun istisnası ilk çıkmaya başladığı 1978 yılıdır. 1978'de Ocak ayında değil de Nisan ayında çıkmaya başladığı için o yıl 9 sayı yayımlanmıştır. 1985 yılında Mart ayında çıkan 3. sayısı ile (sıra olarak 85'inci sayı) yayın hayatı sona ermiştir. Gazete kağıdına renkli basılan derginin fasikülleri 74'er sayfaydı ama "Yaşadığımız Yüzyıl" adlı dergiye bağlı ekiyle birlikte 100 sayfa oluyordu. Yayıncısının sattığı albenili cilt kapaklarıyla 6 aylık ciltler halinde ciltletilebiliyordu. 1978 yılının cildinde 9 sayı, yani o yıl çıkan tüm sayılar vardı.

  • bitmeyen kavga26.09.2020 - 11:28

    Maalesef siyasi kavgalar arkadaşlık tanımaz. Tarih boyunca çok örneği görülmüş bir kuraldır bu. Troçki'den Necip'e, Mihailoviç'ren Bin Bella'ya kadar pek çok lider, en yakın fikir ve eylem arkadaşlarının kurbanı olmuşturlar. Yani bu kavga kıyamete kadar sürecektir..

  • arabesk22.09.2020 - 05:50

    1989'da ölen yönetmen Ertem Eğilmez'in son çevirdiği filmdir. Eğilmez, bir zamanlar kendisinin de içinde bulunduğu klasik Yeşilçam sinemasını neredeyse tüm entrikalarını abartıp karikatürize ederek kullandığı bu son filmiyle, hem bir özeleştiri gerçekleştirmiş, hem de bugünün seyircisine tanıdık ve eğlenceli gelecek bu yaklaşımla büyük bir ticari başarı elde etmişti. Müjde Ar ve Uğur Yücel'in farklı yöntemler kullanarak filmin "absurd” yapısına katkı getiren "bozguncu” oyunları ve Şener Şen'in ustası olduğu komik oyunculuğu, "Arabesk”in Türk sinemasında çevrildiği dönemin en parlak yapıtlarından biri olmasını sağlamıştır.

  • Neden hep 'Keşke böyle olmasaydı' deriz hayatta?22.09.2020 - 05:44

    Bazen umursamazlıktan, bazen düşüncesizlikten, bazen ise şanssızlıktan... siz ne kadar iyi niyetli olsanız da insan bazen kaderin önüne geçemiyor işte...

  • Dünya Barış Günü (Uluslararası Barış Günü)21.09.2020 - 15:45

    Gülümsemenin dili, dini, ırkı yoktur zira tüm insanlar aynı dilde gülümser. Kimsenin gülüşünün solmayacağı barış ve huzur dolu bir gezegende yaşayabilmek temennisiyle, '21 Eylül Dünya Barış Günü' kutlu olsun

  • Dünya Barış Günü (Uluslararası Barış Günü)21.09.2020 - 15:40

    Dünya Barış Günü 1981 yılında Birleşmiş Milletler tarafından ilan edilmiş ve ilk kez 1982'de kutlanmıştır. Uluslararası Barış Günü olarak da bilinen Dünya Barış Günü ilk başlarda, Almanya'nın 1939 yılında Polonya'yı işgal ettiği tarih olan 1 Eylül olarak kabul edilmekteydi, ancak bu tarih 7 Eylül 2001 tarihli Birleşmiş Milletler Kararı ile 21 Eylül olarak kabul edilmiştir.

  • Metin Oktay17.09.2020 - 10:33

    Bir kişinin taç giymeden de "Kral" olabileceğini gösteren tek insandır Metin Oktay!

  • Tarkan filmindeki ahtapot16.09.2020 - 18:18

    Filmde kullanılan ahtapotun şöyle ilginç bir hikayesi varmış; çizgi romandaki senaryoya sadık kalınarak öncelikle sahnede ejderha kullanılmak istenilmiş ancak teknik yetersizlikten ötürü bu proje gerçekleşmemiş. Bundan ötürü daha önce başka bir film için parası ödenerek Fransa'da yaptırılan ve filmde kullanılmaktan vazgeçildiği için gümrükten alınmayıp, kaderine terk edilmiş ahtapot akıllara gelmiş. Aylar, hatta belki de yıllar sonra gümrükten ahtapot çekilmiş çekilmesine de; gümrük muayenesi(!) sırasında ahtapot patlamış ve bir türlü şişirilemiyormuş. Onarım çabaları da çare olmamış. Filmde ahtapotun yarısının şişkin, yarısının sönük, denizin üzerinde ebelek gibi yüzmesinin nedeni buymuş. Kartal Tibet de canavar ahtapotla cebelleşirken inandırıcı olsun diye ahtapotun kollarını kendisine dolamak için çok çaba harcasa da Kartal Tibet'in yüzme bilmemesi de hesaba katıldığında ortaya sevişme sahnesi gibi bir durum çıkmış.

    Tabi bu dönemde Türkiye'de çekimi gerçekleştirebilecek su altı kamerası bulunmaması da teknik ekibi zora sokmuş. Çözümü, sahneyi Antalya'da bir otelin havuzuna taşıyarak bulmuşlar. Havuzun bir cephesi duvar yerine akvaryum gibi camdan oluşuyormuş ve cam yapının arkasında da otelin barı varmış. Kamerayı bara yerleştirip, havuzdaki mücadele sahnesi kameraya alınarak odağı kaçık, bulanık sahne çekilebilmiş.

  • OMD (Orchestral Manoeuvres in the Dark)16.09.2020 - 17:07

    İngiliz kökenli Synthpop ve New wave grubudur. Kısaca OMD olarak bilinirler. Kuruldukları 1978'den 2020'ye kadar gelebilmiş nadir gruplardandır. Özellikle 80'lerde yıldızı parlayan OMD'nin bir çok parçası bilgisayar oyunlarında, TV programlarında ve filmlerde kullanılmıştır. "Enola Gay", "If you leave", "Messages", "Electricity", "Tesla Girls", "Secret" ve "Locomotion" akılda kalan parçalarıdır..