Kültür Sanat Edebiyat Şiir

  • paradoxlardan seçmeler16.06.2004 - 07:57

    ögretmen cuma günü söyle diyor: 'gelecek hafta hiç ummadiginiz bir gün sizi yazili yapacagim.' sinavin haftaya cuma günü yapilamayacagi açik, çünkü cumaya kadar sinav yapilmamissa o gün herkes okula sinav olacagini bilerek gelecektir. ayni nedenle persembe de yapilamaz, çünkü cuma günü yapilacak sinav sürpriz olmayacagindan persembe'ye kadar sinav olmamissa ögrenciler sinavin o gün yapilacagina kesin gözüyle bakacaklardir. bu da persembe günü yapilacak sinavin sürpriz olmamasi demektir. o halde sinav persembe'den önce yapilmalidir. ancak sinav sali günü de yapilmamissa persembe günü de yapilamayacagindan çarsamba günü yapilmalidir. bu da çarsamba günü yapilacak sinavi sürpriz olmaktan çikarir. ayni sekilde mantik yürütürsek, sali ve dolayisiyla pazartesi günü yapilacak sinavin da sürpriz olamayacagi sonucuna variriz. öyleyse ögretmen gelecek hafta sinav yapmayacaktir. fakat biraz düsünürsek, ögretmenin gelecek hafta yerine gelecek yil demis olmasi durumunda da ayni akil yürütmeyle sürpriz bir sinavin yapilamayacagi sonucuna varirdik. ama bu saçmalik; çünkü hepimizin bildigi gibi, her dönem 3 sinav olacagini bildigimiz halde ögretmenin 'çikarin kagitlari, yazilisiniz,' demesi her zaman sürprizdir.

  • paradoxlardan seçmeler16.06.2004 - 07:57

    Karisim Paradoksu: Bir fincan sütümüz ve bir fincan da kahvemiz var. Bir kasik sütten aliyoruz ve kahve fincanina döküyoruz.iyice karistirip oradan da bir kasik aliyoruz ve süte döküyoruz. Simdi sorumuz geliyor: Kahvedeki süt mü yoksa sütteki kahve mi daha fazladir?

  • paradoxlardan seçmeler16.06.2004 - 07:56

    Russell açmazı(Paradoksu) 1872 ile 1970 yılları arasında yaşamış, yaptışı çok sayıda felsefe çalişmasıyla özellikle çözümleyici felsefe geleneşinde pek çok konuda yetke olma konumuna gelmiş ingiliz felsefeci Bertrand Russell'in, 'kümeler kuramı'nda ortaya çıktıgını düşünerek açık bir biçimde gösterdişi kendi adıyla anılan mantık açmazı. Russell'ın bulguladığı söz konusu açmaz, birtakım kümelerin kendilerinin üyeleriyken, buna karşı birtakım kümelerin kendilerinin üyeleri olmamaları saptaması üstüne kurulmuştur. Buna göre, ağaçlardan oluşan bir 'A Kümesi' bir küme olmasına karşın kümenin kendisi bir ağaç degildir, dolayısıyla da kendisinin bir üyesi degildir. Öte yanda, ağaç olmayanlar kümesi diye bir küme tanımlanacak olursa, bu küme açıkça kendisinin kümesi olacaktır. Bu bağlamda Russell, 'Kendisi kendi üyesi olmayan bütün kümeler kendisinin bir üyesi midir yoksa değil midir? ' diye bir soru ortaya atarak felsefe tarihinin en önemli mantık açmazlarından birini ortaya koymuştur. Sorunun yanıtı 'evet, üyesidir' diye verildiğinde üyesi olmadığı söylenmiş olmakta, buna karşı soru 'hayır, üyesi değildir' diye yanıtlandığındaysa üyesi olduğu söylenmiş olmaktadır. Russell'ın bu soruyla parmak bastığı bu açmazın varlığının, gerek kümeler kuramının sonraki gelişimine ivme kazandırması, gerekse de küme tasarımıza ilişkin kavrayışımızı derinleştirmesi bakımından son derece önemli etkileri olmuştur. Russell, daha sonraki çalişmalarında açmazı çözmeye yönelik çeşitli arayışlar içerisinde olmuş, en sonunda da kendi bulduğu 'tipler kuramı' yardımıyla açmazın açmaz olmaktan çıkışını savunmuştur.

  • sadettin tantan15.06.2004 - 20:33

    soyismi ne kadar hoş..
    Bambam Çakıl fln geldi aklıma..

  • enteresan diyaloglar15.06.2004 - 19:43

    Temsilci: iyi günler Erdinç Beyle görüsebilir miyim?
    Müsteri: Babam Tuvalette hemde yeni girdi 1 saat çikmaz simdi...

  • enteresan diyaloglar15.06.2004 - 19:42

    Temsilci: E-mail adresiniz varsa alabilir miyim?
    Müsteri: ç[email protected]

  • enteresan diyaloglar15.06.2004 - 19:40

    _hoşgeldin Basri
    _sana öyle geliyor! (Vizonteleden bayıldığım bi replik)

  • garip14.06.2004 - 20:40

    kafamın ermediği ya da üşendiğim durumlarda sıkça kullandığım bi kelime..kullanıp sıyrılırım..

  • gandalf14.06.2004 - 20:39

    aa çok saygı duyduğum,2-3 kez okuduğum bi şahaserin en karizma beyaz kıllı kahramanıdır kendisi..

  • enteresan diyaloglar13.06.2004 - 19:15

    _hh..happşuu! !
    _çok yaşa..
    _sen karışma allahın işine!