Kültür Sanat Edebiyat Şiir

Ulusal Egemenlik sizce ne demek, Ulusal Egemenlik size neyi çağrıştırıyor?

Ulusal Egemenlik terimi Sezgin Yeşiltaş tarafından tarihinde eklendi

  • Özgür Gündoğan
    Özgür Gündoğan

    23 Nisan 1920’lerin devrimci kazanımlarının sürdürülmesi, dün olduğu gibi bugün de zorunludur. Çünki, 23 Nisan 1920, sorunlarımızın çözüme kavuştuğu, hem ulusal, hem de evrensel bir değerdir.
    Dünyamızın geçirdiği bütün değişimler, bütün gelişmeler, ulusal egemenliği savunmayı ve ona sarılmayı dahada zorunlu hale getirmiştir. Ulusal egemenliğini kaybetmiş veya kazanamamış tüm uluslar, en azından “yüzyıllık yanlızlığı” ve sıkıntıyı yaşadıkları da değişen dünyanın değişmeyen bir başka gerçeğidir.

  • Kimya Hatun
    Kimya Hatun

    Ulusal egemenlik demek, halkın kendi kendini yönetmesi, kendisini ilgilendiren kararları doğrudan ya da temsilcileri aracılığıyla kendisinin alması demektir.

    Ülkemizde Kurtuluş Savaşı öncesinde egemenlik padişaha aitti. Padişah ülkeyi tek başına yönetir, iki dudağının arasından çıkan her söz kanun kabul edilirdi.

    Kurtuluş Savaşı sırasında M. Kemal Atatürk TBMM’nin kuruluşuna önayak olmuş, daha Kurtuluş Savaşı aşamasında halkın temsilcileri aracılığıyla TBMM’de görüşülen ve alınan kararlara katılması sağlanmıştır.

    Cumhuriyetin ilanından sonra hilafetin kaldırılması, padişahlığın sona erdirilmesi, siyasi partilerin kurulmasının ve serbest seçimlerin yapılmasının sağlanmasıyla ulusal egemenlik güçlendirilmiştir. Çok partili döneme geçilmesiyle ulusal egemenlik iyice pekiştirilmiş ve günümüz ulusal egemenlik anlayışına ulaşılmıştır.


    Cumhuriyetin kurucusu, askeri-siyasal-iktisadi bağımsızlığı ulusal egemenliğin ayrılmaz üç kavramı olarak belirtir.(Nutuk) kurikolela

  • Kimya Hatun
    Kimya Hatun

    Ulusal egemenlik, hakimiyetin kayıtsız şartsız milletine ait olmasıdır. Türkiye Cumhuriyeti'nin kurucusu ve milli kahraman Mustafa Kemal, ulusal egemenliği, bir vatan üzerinde yaşayan bir halkın bütün kararlarını kendisinin verebilmesi, yönetimini demokratik seçimlerle gelen siyasal partilerin oluşturduğu TBMM aracılığıyla seçmesi gerektiğini söylemiştir. Bu yönetim ilkesi aynı zamanda üç ilkeyi kapsar:

    1. Emperyalistlere ve mandacılara karşı bağımsızlık. 2. Padişah ve halifeye karşı bağımsızlık. 3. İktisadi bağımsızlık.(İzmir İktisat Kongresi, Mustafa Kemal'in konuşması)

  • Şerife Duman
    Şerife Duman

    Bugün Ulusal Egemenlik nedir bilmeyen, ve bu bütünlük için birşey yapmayan zaten esaret altındadır.... Görünür de boyunduruk altına girse ne olur girmese ne olur.... Zaten onların ayaklarında görünmeyen prangalar vardır.....

  • Serkan Şengül
    Serkan Şengül

    çok gereklidir..

  • Rabia Kobal
    Rabia Kobal

    Her yılın 23 Nisanında hatırladığımız yıllaaar önce yaşanan gerçek.Aslında bayram kutlamaktan öte 1920 yılının 23 Nisan ını sevinerek onurla anmak ve 1923 teki ulusal hazineyi hatırlamak.

  • Ferruh Safak
    Ferruh Safak

    Egemenligin ulusa ait oldugunu belirtmek icin kullanilan terimdir.

    Ulus, bu hakkini kendini temsilen sectiklerine devreder dense de, gunumuz Turkiye'sinde bu tamamen parti baskanlarinin keyiflerine birakilmis durumdadir. Onlarin istemedigi biri, kim olursa olsun, isterse agziyla kus tutsun, parti adina secilemez...

  • Şerife Duman
    Şerife Duman

    Atalarımızın kanıyla yazılmış ancak tek vücut olunduğunda sağlanabilecek, bir anlamı olan ulusa mal olacak....
    Sanki her bir harf ağlıyor da kan damlıyor....
    Allah (c.c.) bütünlüğümüzü bozmasın......

  • Limonî Erz
    Limonî Erz

    etnik olarak değil, bütün herkesi kapsayan kollayan egemenlik, elimizden kaydırılmaya çalışılan yani...

  • Osmanlim Osmanlim
    Osmanlim Osmanlim

    Demokratik bir ortamda konusulur hersey...

  • Osman Ayhaner
    Osman Ayhaner

    Bağımsız olan devletler için önemli terim:-(

  • Erdem Ülkün
    Erdem Ülkün

    Siz, bakmayın TBBM'sindeki o yazıya Oligarşik devlette ulusal egemenlikten söz edilemez.O terim bağımsız devletler için geçerlidir. Ülkemizde demokasinin sol ayağı kesilmiştir.

  • Nusret Orhan
    Nusret Orhan

    Bir ulusun namusu,
    şerefi
    geleceğidir.

  • Nusret Orhan
    Nusret Orhan

    Kayıtsız şartsız millete ait olduğu söylenen milli egemenlik,
    vazgeçilmez,
    taviz verilmez,
    korunması gereken değerli bir hazinedir.

  • Eren Erensoy
    Eren Erensoy

    Vazgeçilmezimiz

  • Eren Erensoy
    Eren Erensoy

    Aslı: Milli eğemenlik

  • Kara Dut
    Kara Dut

    Atam ulusal egemenlik için canını verdi...ulus egemenliginin önemini vurguladı...kimsenin boyunduruguna girmeyelim lütfen duyarlı olalım....

  • Murad Yıldız
    Murad Yıldız

    Kazanılan herşey kaybedile bilir ve kaybedilen herşey geri kazanıla bilir birileri bunu unutmasın.

  • Fısıltı Fısıltı
    Fısıltı Fısıltı

    anayasamıza girmiş bir maddedir ki kendileri ilk üçtedir..ama icraatte egemnlik nerde bilinmemektedir..bence ulusal egemenlik yüksek makam ve mevkilerde bulunan Türkiyeye hizmet anlayışına sahip olmayan bir takım aydıncıkların elinde olmasıdır..

  • Murat Mutlu
    Murat Mutlu

    Milletin, devlet yönetimive hakim olması ve onun doğrultusunda yönetilmesidir. Ne kadar uzak bir tanım oldu...

  • Ahmet Yasin
    Ahmet Yasin

    Ulusal Egemenlik; egemenligin, ulusun yada milletin oldugunu gösterir. Öbür deyişle devlette egemenliğe sahip güç milletin kendisidir.

    'Egemenlik kayıtsız şartsız millettindir' sözünde Egemenliğin ve gücün millette olduğunu, 'kayıtsız, şartsız' derken, öne hiç bir şart ve husus öne sürülmeksizin kayısız ve şartsız milletin ve halkın iradesinin herşeyden üstün ve önce geldiğini gösterir.

    Bu deyim aslında devletin demokratik bir devlet olduğunu gösterir. Çünkü biliyoruz ki birçok devlette erk, yetki ve egemenlik, kralların, tiranların, diktatörlerin, sultanların, şeriatın, şeyhlerin, mollaların yada bazı dar çıkarcı çevrelerin elindedir. İktidarın yani egemenliği milletin yani halkın sağladığı devletlere 'demokratik devlet' denilir.

    Türkiye Cumhuriyetinin rejimi açısından söylenmiş olan 'Egemenlik Kayıtsız Şartsız Milletindir' sözünden de anlaşılacağı üzere, işaret edilen gerçeklik Türkiye Cumhuriyeti'nin demokratik bir Cumhuriyet olduğudur.

    Ulus, millet adına, milletin ve ulusun verdiği ve tanıdığı yada seçtiği gücün dışında kimse konuşma hakkına yada birşey yapma hakkına sahip değildir. Ulusun ve milletin seçtiği kişiler halk tarafından demokratik bir biçimde seçilmiş olan milletvekilleri ve devlet reisleri olurken, kurumları da seçilmiş kişiler tarafından oluşturulan kurumlardır.

    Bu kurumlar, tarafsız, üstün adalet anlayışı, hak ve hukuku çerçevesinde yürüyen çağdaş hukuk anlayışı çerçevesinde seçilmiş hukukçular ve hukuk kurumları tarafından gözetlenir.

    Burada topluma, millete tanınmış ve sağlanmış olan demokratik, eşitlik, huzur ve barış ortamını korumak tümüyle hukuğun görevidir. Demokratik toplumlarda güç ve yetki milletin yani toplumun iken, bu ilkenin savunucusu ve gözeticisi de hukuktur.

  • Cgl Cgl
    Cgl Cgl

    devlet olma şartlarından biri...
    ulusal egemenlik kayıtsız şartsız milletinse, demokratik bir yönetim vardır o ülkede...

  • Kübra
    Kübra

    Ulusal Egemenlik nedir?

  • Dnz Ksk
    Dnz Ksk

    hiç bi zaman ulusa gecmemiş sey...

  • Lanet Herif
    Lanet Herif

    ulusa egemenlik diye de değiştirildiği olmuştur.

  • Gani Kapicigil
    Gani Kapicigil

    'Bir millet, varlığı ve hakları için bütün kuvvetiyle, bütün fikri ve maddi güçleriyle alakadar olmazsa, bir millet kuvvetine dayanarak varlığını ve bağımsızlığını temin etmezse, şunun bunun oyuncağı olmaktan kurtulamaz...

  • Duffy Duck
    Duffy Duck

    * Milli Egemenlik

    Egemenliğin, yani devleti kuran, yöneten en üstün gücün, kişilere veya belli zümrelere değil, doğrudan doğruya millete ait olması, cumhuriyetçilik ilkesini bütünler.
    Aristokratik veya oligarşik cumhuriyetler de vardır. Ama gerçek cumhuriyet, egemenliğin millete ait olduğu cumhuriyettir. Atatürk, TBMM'nin toplanmaya başladığı ilk günden başlayarak sırası geldikçe bütün gücün millette olduğunu belirtmiştir. O'na göre, 'millet her türlü isteğini yerine getirme gücüne sahiptir. Millet girişimlerinin önüne geçebilecek hiçbir kuvvet yoktur.'
    Atatürk'ün hem vatanın kurtuluşunu, hem de inkılâpları doğrudan doğruya milleti temsil eden TBMM kanalıyla gerçekleştirdiğini biliyoruz. Çünkü O, millet iradesinin üstünde bir güç olabileceğini kesinlikle kabul etmemiştir.
    Türkiye Cumhuriyeti, Türk Milleti'nin egemenliğini kendi eliyle kullanmasından doğup gelişmiştir. Egemenliği milletinin elinden almak artık düşünülemez.

    * Atatürk 23 Nisan’ı Neden Çocuklara Armağan Etmiştir?

    Atatürk çocuklara çok değer verir, gezilerinde okullara uğrar, ders dinler, sorular sorardı. 'Bugünün küçükleri yarının büyükleridir.' diyen Atatürk, yönetimin bayram süresince öğrencilere bırakılması geleneğini başlattı. 23 Nisan'da yönetim birimleri seçimle gelen kurullar bir süre çocuklara bırakılır. Bu güzel gelenek her yıl yinelenir. Her 23 Nisan'da bütün Türkiye bir bayram alanı olur. Çocuklar törenlerde konuşmalar yaparlar, şiirler okurlar. Gece fener alayları düzenlenir.


    * TBMM Ne Zaman Açıldı İlk Konuşma Ne Oldu?

    23 Nisan 1920 Cuma sabahı erken saatlerde, Ankara'da bulunan herkes Meclis Binası çevresinde toplandı. Halk, kendi kaderine sahip çıkmanın coşkusu içindeydi. Hacı Bayram Camii'nde kılınan öğle namazından sonra, saat 13.45'de, Ankara'ya gelebilen 115 milletvekili Meclis salonunda toplandı.
    Parlamento geleneklerine göre, en yaşlı üye olan Sinop Milletvekili Şerif Bey (1845) , Başkanlık kürsüsüne çıktı ve aşağıdaki konuşmayı yaparak Meclis'in ilk toplantısını açtı.
    'Burada Bulunan Saygıdeğer İnsanlar, İstanbul'un geçici kaydiyle yabancı kuvvetler tarafından işgal olunduğu ve bütün temelleri ile halifelik makamının ve hükümet merkezinin bağımsızlığının yok edildiği hepimizce bilinmektedir. Bu duruma baş eğmek, milletimizin, teklif olunan yabancı köleliğini kabul etmesi demektir. Ancak tam bağımsızlık ile yaşamak için kesin olarak kararlı bulunan ve ezelden beri hür ve başına buyruk yaşamış olan milletimiz, kölelik durumunu son derece ve kesinlikle reddetmiş ve hemen vekillerini toplamaya başlıyarak Yüksek Meclisimizi meydana getirmiştir. Bu Yüksek Meclisin en yaşlı üyesi sıfatıyla ve Allah'ın yardımıyla milletimizin iç ve dış tam bağımsızlık içinde alın yazısının sorumluluğunu doğrudan doğruya yüklenip, kendi kendisini yönetmeye başladığını bütün dünyaya ilan ederek, Büyük Millet Meclisi'ni açıyorum.'
    Bu açış konuşmasında, millî egemenliğe dayalı yeni Türk parlamentosunun adı da 'Büyük Millet Meclisi' olarak konulmuştu. Bu ad herkesçe benimsendi. Daha sonra Atatürk'ün tüm konuşmalarında yer aldığı şekliyle ve ilk kez 8 Şubat 1921 tarihli Bakanlar Kurulu Kararnamesinde de yazılı olarak, 'Türkiye Büyük Millet Meclisi' (TBMM) adı kalıcılık kazandı.

  • Gökhan Akgün
    Gökhan Akgün

    Bir toplumun üzerinde yaşadığı coğrafyayı deniz,hava ve kara olarak hakimiyeti altında tutması, iç ve dış işlerinde bağımsız olarak kendi hukukunu yürütmesidir.
    Türkiye milli egemenliğe sahipmidir?

  • Yağmur Bulut
    Yağmur Bulut

    Bireysel egemenlikle karıştırılmaması gereken yüce bir kavram. Günümüzde kendini ulus sanan kişilerle karşılaşmaya başladık. Türk Ulusu AKP hükümetine cumhurbaşkanı seçme görev ve yetkisini bir önceki seçimlerde vermiştir.

    Türk ulusu cumhurbaşkanını seçme tercihini zamanında yapmışken, acaba şimdi başka bir ulustan mı söz ediyoruz.

  • Ece Özdemir
    Ece Özdemir

    Asla kaybolmamalı...