İlçe merkezine 24 km. uzaklıktadır. 2000 yılı sayımına göre nüfusu, 2885'dir. Daha önceleri de bir yerleşim yeri olduğu belli olan Köknar, 1583 yılına ait tahrir kayıtlarında bugünkü Çaykara ilçesi sınırları içinde belirtilen 12 köyden biri olarak 'Ogene-i Sufla' adı ile gösterilir. 1876 tarihli Trabzon Vilayet Salnamesinde Aşağı ve Yukarı Ogene adlarıyla iki ayrı köy olarak belirtilirler. İlk yerleşenleri, Genç, Sonay, Özcan, Liman, Göral, Gargar, Kalma, Yıldız, Bilici, Şimşek, Kalem soyadını taşıyan ailelerin ataları olan 5 kardeş oldukları söylenir. 1960 yılındaki yer adları düzenlemelerinde adı, Köknar olarak değiştirilmiştir. Köknar, tarihi Of - Çaykara Bayburt anayolu üzerinde, Karaçam Vadisinin iki yakasında ilçenin arazisi en geniş köyüdür. Bir mahallesi de Gavlatan'dan inen derenin kuzeybatı yamaçlarındadır. Oldukça stratejik bir öneme sahip olan Kakart geçidi, bu köyün sınırları içindedir. Bir orman köyü olan Köknarın tarıma elverişli arazisi sınırlıdır. Hayvancılık dışında en önemli geçim kaynağı yurt içi ve yurt dışı gurbettir. Son dönemlerde eğitim düzeyi giderek yükselmektedir. Yıllardan beri sağlıklı işleyen bir yol düzenine kavuşamayan köyün su, elektrik ve telefon sorunu yoktur. Köknar köyünün yaylaları; Turnalı, Şeyhi ve Eğrisu'nun yanında Ogene (Köknar) Yaylası'dır.
KÖKNAR KÖYÜ BİLGİLENDİRME
İlçe merkezine 24 km. uzaklıktadır. 2000 yılı sayımına göre nüfusu, 2885'dir. Daha önceleri de bir yerleşim yeri olduğu belli olan Köknar, 1583 yılına ait tahrir kayıtlarında bugünkü Çaykara ilçesi sınırları içinde belirtilen 12 köyden biri olarak 'Ogene-i Sufla' adı ile gösterilir. 1876 tarihli Trabzon Vilayet Salnamesinde Aşağı ve Yukarı Ogene adlarıyla iki ayrı köy olarak belirtilirler. İlk yerleşenleri, Genç, Sonay, Özcan, Liman, Göral, Gargar, Kalma, Yıldız, Bilici, Şimşek, Kalem soyadını taşıyan ailelerin ataları olan 5 kardeş oldukları söylenir. 1960 yılındaki yer adları düzenlemelerinde adı, Köknar olarak değiştirilmiştir.
Köknar, tarihi Of - Çaykara Bayburt anayolu üzerinde, Karaçam Vadisinin iki yakasında ilçenin arazisi en geniş köyüdür. Bir mahallesi de Gavlatan'dan inen derenin kuzeybatı yamaçlarındadır. Oldukça stratejik bir öneme sahip olan Kakart geçidi, bu köyün sınırları içindedir.
Bir orman köyü olan Köknarın tarıma elverişli arazisi sınırlıdır. Hayvancılık dışında en önemli geçim kaynağı yurt içi ve yurt dışı gurbettir. Son dönemlerde eğitim düzeyi giderek yükselmektedir.
Yıllardan beri sağlıklı işleyen bir yol düzenine kavuşamayan köyün su, elektrik ve telefon sorunu yoktur. Köknar köyünün yaylaları; Turnalı, Şeyhi ve Eğrisu'nun yanında Ogene (Köknar) Yaylası'dır.