Kültür Sanat Edebiyat Şiir

stalingrad sizce ne demek, stalingrad size neyi çağrıştırıyor?

stalingrad terimi Dadasdasdasd tarafından tarihinde eklendi

  • Turgay Karakuş
    Turgay Karakuş

    Bence 'Hitler Stalingrad yerine Moskovaya saldırsaydı savaş değişirdi' tezi tam gerçeği aksettirmiyor. Çünkü O günkü SSCB bütün silah fabrikalarını Sibirya'ya taşımıştı ve Hitler Stalingradı alsaydı daha ilerisine gitmeyecekti.Arhangelsk'den Astrahan'a kadar arada nehirlerin bulunduğu doğal bir doğu cephesi oluşturacaktı. Sonra Batı cephesinde yeni bir güç olarak savaşa giren ABD nİn hamlelerine karşı koymaya başlayacaktı. Bu arada Ruslar ürettikleri yeni tank,top,tüfekle doğudan tekrar taaruza geçip Almanları gene Berlin'e kadar süpürecekti. Sonuçta Hitler ABD ve SSCB arasında gene tost olacaktı. Stalingrad da yenilmesi bu süreci kısalttı. Niçin yenildiğine gelince Don ordusunu ikiye böldü. Bölünen bir ordu Stalingrad a diğeri güneye Elbruz dağına yöneldi. Stalinradı bu yüzden alamadı ve taaruzun yenilgiye dönüşmesinin başlangıcı bu şekilde orduyu ikiye bölmesi oldu.

  • Yeşil Hazretleri ``
    Yeşil Hazretleri ``

    'Bundan binlerce yıl sonra bile, 'Stalingrad' ismi telaffuz edilirken, bizden korkulacak ve saygı duyulacak...'

    H.Goering (1943) .

    ...

  • Alpertunga Çağ
    Alpertunga Çağ

    Stalingrad Hitlerin yaptığı bir hesap hatasını ifade etmektedir.böylelikle alman ordularının en elit birlikleri savaşamadan açlık soğuk cephanesizlik gibi düşman dışı etkenler tarafından yok edilmiştir...Hitler ordusundaki Manstein gibi değerli generalleri dinleyip stalingrad yerine doğrudan moskova üzerine ikinci kez saldırsaydı savaşın gidişatının bambaşka olacağını düşünüyorum.

  • Deniz
    Deniz

    Tarih: 21. 08.1942 – 02.02.1943
    Yer: Stalingrad

    Taraflar
    Almanya-------Sovyetler Birliği
    İtalya--------
    Romanya-------
    Macaristan-------


    Kumandanlar
    Friedrich Paulus-----Vasiliy Chuikov
    Erich von Manstein-----Aleksandr Vasilyevskiy
    Hermann Hoth ------Georgy Jukov

    Güçler
    1500000------- 1700000
    Kayıplar
    740,000-------750,000
    100000 esir oldu----- 40.000 sivil

    Sonuç: Sovyetler Birliği kazandı.

  • Deniz
    Deniz

    STALİNGRAD......VOLGANIN KIYISI..........ÇOK GÜZEL BİRŞEHİR...

    YOLDAŞ STALİN İN EMRİ; .......................

    HİÇKİMSE........................................................................................

    BİR ADIM DAHA.....................................GERİ CEKİLMEYECEK! ! !

    Ve savaşın dönüm noktası.... Her cephede zaferi gören alman ordusunun tükenişinin cephesi......

    Faşist Alman ordusunun Sovyetleri çökertmek için hedef olarak sectiği ve bir an önce almayı çok istediği 3 şehirden (MOSKOVA....... LENİNGRAD..... STALİNGRAD) biri ve...... tüm savaş boyunca hiç karşılaşmadığı derecede direnişi ve yenilgiyi gördüğü şehirlerden ilki.

    2. Paylaşım savaşının dönüm noktası Alman ordusunun gücünün ve moralinin bittiği şehir...

    Eğer Almanlar Volgayı gecebılseydi önlerinde çok büyük bir engel kalmayacaktı... Ama Hitler hesabında HATA yapmıştı! ! ! ! ! ! ! ! ! ! ! ! ! ! ! ! ! ! ! ! !

    Tabi Hitler bu direnişi Sovyetlerden beklemiyordu ve onun fikrine göre Sovyetler sadece kapısı sağlam bir binaydı ve kapıyı yıktıkları anda bina kendiliğinden yıkılacaktı...

    bunu söylerken boşuna söylemiyordu...

    Yaptığı PROPAGANDALARA GÜVENİYORDU...........................

    MÜSLÜMANLAR VE TÜRKLER hakkında kullandığı sözler tam bir AJİTASYON ve PROPAGANDADIR

    Müslümanları ve Türkleri sevdiği söylenen Hitler aslında bu propagandayı savaşı başlatmadan önce Sovyetlerde yaşayan Almanları da kullanarak Sovyetler Birliği içinde yaşayan Müslüman ve Türklere yapmıştı...
    Savaş boyuncada Kızılorduya bu kadar fazla kayıp verdirmesinin sebebi don kazakları ahıska türkleri kırım türkleri ve birliğe bağlı diğer ülkelerdeki müslüman... türk... kimliği taşıyan VATAN HAİNLERİNİN bol miktarda yardımını almasıdır................

    Boşuna propaganda değildir yani! !

    Tabiki Sovyetlerde yaşayan tüm müslüman ve türk kimliği taşıyanlar değildir Vatana ihanet eden...

    Bitabiki Savaştan sonra İhanetin bedelini ödetmeden durmamıştir STALİN Vatan hainlerine! ! !

    Kısaca STALİNGRAD DİRENİŞİN KALESİDİR! ! ! !

  • Deniz
    Deniz

    STALİNGRAD..... Şimdiki adı Volgagrad----
    Za Rodina--- Vatan için----
    Bu slogan STALİNGRAD SAVUNMASI nda kullanılmaya başlanmış ve tüm cephelerde STALİNGRAD SAVUNMASI Kızılordu ve Halk için bir itici güç olmuştur--------

    Tam bir Savaş Tarih Müzesi------
    Hitler pisliğini sevenlerin görmesi gereken yer---

  • Yiğit Yılmaz
    Yiğit Yılmaz

    Tarihin gördüğü en büyük savaşlardan biridir.Dişe diş kana kan savaşılmıştır.Almanların ellerinde az bir cephaneyle savaşıyorlardı.Bu cephede savaşan Alman ordu 6.Ordudur.Almanya'nın ikinci dünya savaşından yenik çıkacağı bu savaşla belli olmuştur.zaten ondan sonra almanla her cephede yenilmiştir.sonraları stalingrad şehri ismini volgagrad almıştır.

  • Selçuk Akçaören
    Selçuk Akçaören

    Stalingard savaşınında almanları durduran başlıca etken ağır hava şartlarıdır.Yoksa sovyet birlikleri kolay kolay toparlanamazlardı..
    Ama Hitler iyiki Rusya ya saldırmış..
    Yoksa bu iki deli(Stalin-Hitler) ittifak yasaydı vay dünyanın haline..

  • Hamza Ressam
    Hamza Ressam

    stalingrad bütün tarihçiler tarafından ikinci dünya savaşı için bir dönüm noktası olarak nitelendirilir.o tarihlerde naziler tüm avrupa diyebileceğimiz kadar büyük bir toprağı işgal etmişlerdi(belçika, hollanda, lüxemburg, polonya, danimarka, norveç, fransa, yunanistan, çekoslavakya, sırbistan bunlardan bazılarıdır.) .yalnız naziler bu kadar büyük bir alana yayılmışken dimağları hala açtı.ve batıdan sonra gözleri bakir doğuya yönelmişti.naziler doğuyu ele geçirmek için yeni bir yayılma siyaseti hazırladılar: Neuer Lebensraum im Osten (dğuya yeni bir yaşam alanı) ...almanlar 1942'nin ağustosunda tüm avrupa da zirveye oturmuştu.
    nazi ordusu 22 Haziran 1941'de Sovyetler Birliği'ne karşı yeni imzaladıkları ve dostluk niteliği taşıyan birbirine karşı saldırmazlık antlaşmasına (Molotov-Ribbentrop Paktı) ihanet ederek barbarrossa harekatını başlattılar.almanlar üç şehri işgal bölgeleri arasında favori tutyorlardı: Leningrad,Moskova,Staligrad.bu üç şehir ayrıca Rusyayı güney kuzey olarak ayıran bir çizgi niteliğindedir.bu yüzden de iştah kabartmaktadır.Almanlar leningradı ele geçirirler.ama ilk başarısızlıklarını 1941 kışında Moskova önünde yaşarlar.
    1942'nin ağustosu geldiğinde savaş bugün ki adı Volvograd olan ayrıca stalin'in adını taşıyan STALİNGRAD yakınlarına gelir. şehir rus halkı için çok önemlidir çünkü gerek stratejik konumu gerekse stalinin adını taşıması nedeniyle manevi değeri çok fazladır.bu yüzden şehir halkının stalingrad'ı teslim etmeye hiç niyetleri yoktur.bu da savaşın çetin olacağı ve çok kan akacağının bir habercisi niteliğindedir.
    Stalingrad muharebesi, Nazilerin dünyayı fethetme umutlarının sonunu temsil ettiği gibi, direnen Avrupa ve dünya halklarına da moral kaynağı olmuş, yenilmez bilinen kudretli Alman ordularının yok edilebileceğini göstermiştir.
    almanların baskını bakalım nasıl gerçekleşmiş?
    22 Haziran 1941 günü ani Alman saldırısı Rusları çok şaşırttı. Bu şaşkınlık o denli büyüktü ki saldırıyı izleyen ilk birkaç saatte Stalin bunun tamamen yanlışlıkla yapılmış bir harekat olduğuna inandı ve kendilerine saldıran Alman birliklerine karşılık veren Rus tümenlerin komutanlarından bazılarını idam ettirdi. Ancak her şey gerçek ve bir o kadar da ciddiydi.

    Bu büyük saldırı öncesinde Hitler, bu konuda çekingen davranan bazı generallere şöyle moral veriyordu; ”Karşımızda sadece kapısı sağlam olan çürük bir bina var. Biz sadece kapıyı tekmeleyeceğiz ve ardından bina tamamen çökecek.” Savaşın ilk birkaç ayında bu söz doğrulanır gibi oldu. Alman savaş makinesi, İngiltere Savaşında oldukça yıpranan ancak hala çok büyük bir güç olan Luftwaffe’ nin (Alman Hava Kuvvetleri) koruma şemsiyesi altında hızla ilerledi, birçok Rus tümenini yok etti ve sonbaharda Moskova önlerine kadar geldi. Ancak kış mevsimine hazırlıklı olmayan Alman birliklerinin artık ilerleyecek gücü kalmamıştı. Ayrıca Luftwaffe artık o kadar etkili bir güç olmaktan yavaş yavaş çıkıyordu çünkü uçakların ve mühimmatın mevzilendiği havaalanları çok gerilerde kalmıştı ve yeterli hava desteği kara birliklerine sağlanamıyordu. Ayrıca Almanların ele geçirdiği topraklar o denli ilkel ve fakir bölgelerdi ki bırakın havaalanını piyade ve tankların ilerleyeceği doğru dürüst yollar bile yoktu. Bu nedenle savaş, Moskova önlerinde tekrar şiddetleneceği bahara kadar durdu. Bu arada Ruslar da cepheye yeni Sibirya tümenleri getirmek, savaş üretimlerini arttırmak ve ilk şoku atlatarak toparlanmak imkanı buldular.

    Almanların savaş teknolojisi ise Ruslara kıyasla çok daha iyiydi. Ruslar bu savaş için hazırlanmamışlardı. Saldırı başladığında ise silah araştırma-geliştirme çalışmaları neredeyse tamamen durdu. Ancak Almanların ilerleyişi Moskova önlerinde karlara saplandığında Ruslar rahat bir nefes aldılar. Artık fabrikalar üretime geçebilirdi. 1942 yılında Kuzey Buz Denizinden Müttefik konvoylarının (efsanevi PQ, QP ve HX konvoyları) yardımı başladı ve böylelikle Ruslar giderek güçlendiler. Öncelikle halledilmesi gereken sorun Alman Zırhlı birlikleriydi. Alman savaş stratejisi ağırlıklı olarak panzerlere bağlıydı. Eğer bu panzer güçleri zayıflatılırsa zafer piyade bakımından daha güçlü olan Rusların olacaktı. İşte bu nedenle zaten tasarımı 1930 yıllardan başlayan ve asıl kullanım amacı tank yok etmek olan IL-2 Sturmovik üretime konuldu. Bu tank kadar güçlü, düşürülmesi üzerinde taşıdığı inanılmaz zırhı nedeniyle oldukça güç olan hızlı uçak sayesinde panzerleri durdurabilen Ruslar daha ileriki yıllarda en az Alman tankları kadar hızlı, etkili ve güçlü tanklar ürettiler ve böylelikle savaşı kazanan taraf oldular.

  • Ekim Adalı
    Ekim Adalı

    Bundan tam 63 yıl önce 19 Kasım 1942'de Stalingrad karşı taaruzu başladı. Avrupa'yı kasıp kavuran faşist Alman savaş makinesi Sovyet ülkesine saldırıp Stalingrad'a ulaşmıştı. Stalingrad'ın ardı Sosyalizm'in başkenti Moskova'ydı. Stalingrad geçilmemeli, faşistler buradan öteye bir adım daha atmamalıydı. Bu durumda Bolşevik Parti ve emekçi Sovyet halkları bir adım daha geri atmama iradesini ortaya koydu.

    Stalingrad savunması 2. Emperyalist Paylaşım Savaşı'nın dönüm noktasıdır. Saldırgan Alman ordularının, genç-yaşlı, kadın-erkek, bütün kent halkı tarafından 140 gün direnilerek belinin kırıldığı yerdir. Avrupa'nın işgalinde hızla sonuca gidebilen faşist Alman orduları, ilk kez Stalingrad önlerinde durduruldu ve yenildi. 'Bir adım daha geri gidilmeyecek', Nazi sürüleri Stalingrad önlerine dayandıklarında, Stalin'in önderliğindeki Savunma Halk Komiserliği'nin yayınladığı emir buydu. Bir Alman subayı ise yazdığı mektupta şöyle diyordu: 'Volga'ya ulaşmamıza yalnızca 1 kilometre var, fakat bu 1 kilometreyi bir türlü geçemiyoruz. Bu 1 kilometre için yapılan savaş, bütün Fransa'nın ele geçilirmesi için yapılan savaştan daha uzun sürdü.'



    Stalingrad irade demektir. Bu irade, Marksizm-Leninizm'in şekillendirdiği Sosyalist Anavatan'ın savunulması bilincini yaratmıştır ve mimarı Stalin'dir.

    Stalingrad direniş demektir. Her kilometre karesi için 100 bin top mermisi, havan yada bomba harcanan bu yıkıntılar kenti inançla direnen yiğit insanlarıyla sonuna kadar yaşadı ve savaştı.

    Stalingrad umut demektir. İtici gücünü tarihsel haklılıktan alan 'Büyük Anayurt Savaşı'nın bu tayin edici çarpışması 'yenilmez' sanılan faşist Alman ordularının da yenilebileceğini göstermesi ile tüm dünya halkları için bir umut ve esin kaynağı oldu.

    Hitlerci sürüler, Stalingrad savaşçılarının müthiş direnişi karşısında 700 bin asker, bin tank ve bin 400 uçak kaybettiler. 19 Kasım'da başlayan Sovyet karşı taaruzu, Stalingrad'ı kuşatan faşist Alman ordularının çember içine alınması ile sonuçlandı. Stalingrad, Nazi cellatları için sonun başlangıcıydı.

    Sadece, Stalingrad'da Bolşevik Partisi ve Sovyet halkları en nitelikli ve yiğit 2 milyon evladını kaybetti. (Tüm 2. Emperyalist Paylaşım Savaşı'nda bu rakam 20 milyondur.) Bu bedel Sosyalizm'in Halk Demokrasi'leri ile Dünya'nın altıda birinde yeni bir başlangıç yapması için ödendi.

    Bir faşist Alman subayının da dediği gibi Avrupa'yı hallaç pamuğu gibi atıp içerdeki işbirlikçilerinin yardımlarıyla bir günde ülkeler alan Alman faşizmi Sovyet proletaryası ve emekçi halkları önünde nasıl diz çökmüşse bugünün 'imparotorluk' antetli Amerikan emperyalizmi ve işbirlikçilerini de asıl tarih sahnesinden silecek olan Komünist Partiler önderliğinde savaşacak enternasyonel proletarya ve emekçi halklar olacaktır.

  • Bilal Kurddan
    Bilal Kurddan

    ikinci ünya savasının kaderinin degiştigi sehirdir.bir çok filme konu olmustur.iki tarafta (almanlar-ruslar) büyük kayıplar vermiştir.hitler stalingrdı alsaydı tüm sovyetleri ele geçirecekti ama geri çekilmeyi asla kabul etmeyen hitler stalingrad savasını kaybetti ve almanlar rusyadan geri çekilmeye basladılar...

  • F
    F

    Adolf Hitler'in aslında o kadar da büyük bir askeri deha olmadığını bize gösteren muharebeye sahne olan şehir. Hitler'in planında Stalingrad'ın önemi yadsınamazdı, ama yolladığı ordu tamamen yokolana kadar geri çekilme emri vermemesi bariz bir stratejik hatadır

  • Cem Nizamoglu
    Cem Nizamoglu

    Enemy at the Gates filminin esinlendiği yerlerden...

  • Cem Nizamoglu
    Cem Nizamoglu

    İktdarları değiştikçe adı değişen, Almalar'a karşı verilmiş desatansı savaşın olduğu, şehir ismi.Eski adı Volgograd olan şehirin Stalin ölünce yine aynı adı almıştır. Tsaritsin, Stalinabad (Duşanbe) adlarını da almıştır...

  • F
    F

    Tarihin en büyük savaşlarından birinin (belki de en büyüğünün) yaşandığı şehir. 1 milyon 100 bin asker ve sivil sovyet, 900 bin de alman üzere toplam 2 milyon kişi ölmüştür. 2. dünya savaşının gidişini ve dünyanın tarihini kökten değiştirmiştir.