Kültür Sanat Edebiyat Şiir

necip fazıl kısakürek sizce ne demek, necip fazıl kısakürek size neyi çağrıştırıyor?

necip fazıl kısakürek terimi Çç tarafından tarihinde eklendi

  • İmran Tekin
    İmran Tekin

    sultanı şuara

  • Fatih Küçük
    Fatih Küçük

    Türk edebiyatına damgasını vurmuş, gelmiş geçmiş en büyük şairdir O.
    Kendini şair zanneden bazı vatan hainlerine; hem insanlığı hem de şairliği öğreten, yüce şahsiyettir O.
    Kendisini rahmetle anıyorum.Ruhun şad olsun üstad Necip Fazıl.

  • nazimi palyaçoya çeviren şairler sultanı.....

  • İmran Tekin
    İmran Tekin

    çile adamı allah için şöhreti parayı zevki sefa hayatını elinin tersiyle itti kendisi cumhuriyet tarihinin yurt dışına gönderdiği ilk talebelerdendi (paris) o allahın bu ülkeye bir lütfudur nazımla kıyaslanamaz bile..! ! ! !

  • Sonsuzluk Kervani
    Sonsuzluk Kervani

    Tam bir çile adamı,yaradılış gayesini idrakiyle birlikde aldığı nefesini aşk ile süslemiş büyük düşünür,fikir adamı ve tartışmasız şairlerin sultanı..

  • Gürkan Arık
    Gürkan Arık

    Elimde sükutun nabzını dinle
    dinle de gönlümü alıver gitsin
    şaçlarımdan tutup kor gözlerinle
    yaşlı gözlerime dalıver gitsin

    yürü gölgen seni uğurlamakta
    küçülüp,küçülüp kaybol ırakta
    yolu tam dönerken arkana bak da
    köşede bir lahza kalıver gitsin

    ümidim yılların seline düştü
    şaçının en titrek teline düştü
    kuru yaprak gibi eline düştü
    istersen rüzgara salıver gitsin
    ....................! ! ! ! !

  • Soner Demir
    Soner Demir

    kelimeler kifayetsiz kalıyor dilimde cümleler düğümleniyor ona karşı sadece resmine bile bakmak sanki onunla yüzyüze konuşuyormuşum gibi güzel bir his veriyor bana yaram derin

  • Ali Aydın
    Ali Aydın

    Büyük Üstad... Rusyadan Bir Rus Komutan Şöyle Demiştir ^10 Tane Nazım Hikmet Olacağına 1Tane Necip Fazıl Olsun Bize Yeterdi..^

  • S_gönülal
    S_gönülal

    Büyük bir üsdat (Reisbey) (parmaksız salih) sakarya destanı...........N.fazılı anlatmak zor.

  • Manolya
    Manolya

    BEKLENEN
    Ne hasta bekler sabahı
    N etaze ölüyü mezar
    Ne de şeytan bir günhaı
    Seni beklediğim kadar

    Geçti,istemem gelmeni
    Yokluğunda buldum seni
    Bırak vehmimle gölgeni
    Gelme artık neye yarar......

    Var mı böyle bir anlatım,derinlik,ifade gücü,yaşatma,söz sanatı....Hani kimde.....Ruhun şad olsun Üstat....

  • Zübeyir Yazıcıoğlu
    Zübeyir Yazıcıoğlu

    Necip Fazıl Kısakürek hakkında bilgi alabileceğiniz bir link
    www.necipfazil.com

  • Zübeyir Yazıcıoğlu
    Zübeyir Yazıcıoğlu

    Necip Fazıl Kısakürek dönemin en büyük şairlerinden biridir. Hatta bir çok kişi onun son dönemlerin en büyük şairi olduğunu düşünmektedir. Necip Fazıl sadece şair değil aynı zamanda bir yazardır. Şiir yönüyle daha çok tanınmıştır. Necip Fazıl Kısakürek bütün şiirlerini Çile ismindeki kitabında toplamıştır. Bütün eserleri hayranlık uyandırıcı çevremdede gördüğüm kadarıyla Necip Fazıl hayranlarının baş kitaplarından biride Çile kitabıdır. Kafa kağıdı isimli romanınıda öneririm. Siyah pelerinli adam, Reis bey, Tohum okuduğum tiyatro yazılarından, Siyah pelerinli adam eserini vcd olarak izledim. Hikaye kitaplarıda var üstadın inşallah okurum. Necip Fazıl insanlığın gerisinde kalmış insanlar sayesinde kendisinden tam istifade edilemeyen, ömrünün birçoğu hapislerde geçen ileri görüşlü bir şair ve yazarımızdır. Onun hayatını şöyle özetleyen bir yazı eklemeyi uygun gördüm.

    Necip Fazıl Kısakürek (Şair-Yazar)

    1904 yılında İstanbul’da doğdu. Çeşitli okullarda, bu arada Amerikan Koleji'nde okudu ve orta öğrenimini Bahriye Mektebi'nde yaptı(1922) . Bu askeri okulda, din derslerini, Aksekili Ahmed Hamdi, tarih derslerini Yahya Kemal'den görmüş, ama asıl anlamda 'edebiyat ve felsefeden riyaziyeye ve fiziğe kadar iç ve dış bir çok ilimde derin ve mahrem mıntıkalara kadar nüfuz edebilmiş' dediği İbrahim Aşkî'nin etkisinde kalmıştır.İbrahim Aşkî, verdiği kitaplarla onun 'deri üstü deri bir plânda da olsa' tasavvufla ilk temasını sağlamıştır. Kısakürek Bahriye Mektebi'nin 'namzet ve harp sınıflarını bitirdikten sonra' Darülfünun Felsefe Bölümü'ne girmiş ve oradan mezun olmuştur (1921-1924) . Felsefedeki en yakın arkadaşlarından biri Hasan Ali Yücel'dir. Milli Eğitim Bakanlığı bursu ile bir yıl Paris'te gitmiştir. (1924-1925) . Yurda döndükten sonra Hollanda, Osmanlı ve İş Bankalarında memurluk ve müfettişlik gibi görevlerde bulunmuş (1926-1939) , Ankara'da Dil ve Tarih Coğrafya Fakültesi, Devlet Konservatuvarı ile İstanbul'da Güzel Sanatlar Akademisi'nde dersler vermiştir (1939-1942) . Daha gençlik yıllarında basınla ilişkiye geçen Kısakürek, bu tarihten sonra memurlukla ilişkisini kesmiş, hayatını yazarlık ve dergicilikten kazanmaya başlamıştır.Necip Fazıl Kısakürek 25 Mayıs 1983 tarihinde Erenköy'deki evinde öldü.Naşı, Eyüp sırtlarındaki kabristana defnedilmiştir.

    Ödülleri

    Necip Fazıl Sabır Taşı adlı oyunuyla 1947 yılında C.H.P. Piyes Yarışmacı Birincilik Ödülü'nü almıştır. Kısakürek'e doğumunun 75. yıldönümü dolayısıyla Kültür Bakanlığı'nca 'Büyük Kültür Armağanı' (25 Mayıs 1980) ve Türk Edebiyatı Vakfı'nca 'Türkçenin Yaşayan En Büyük Şairi' ünvanını vermiştir.

    Yazı Hayatı

    Necip Fazıl'ın yayınlanan ilk şiiri Örümcek Ağı adlı kitabına 'Bir Mezar Taşı' başlığıyla alacağı 'Kitabe' şiiridir ve 1 Temmuz 1923 tarihli Yeni Mecmua'da çıkmıştır. Necip Fazıl hatıralarında 'benim de yerim bu el oldu yâhu/ Gençlik bahçesinde sel oldu yâhu' dizeleriyle başlayan bu şiir dolayısıyla Ahmet Haşim'in 'Çocuk Bu Sesi nerden buldun sen? ' dediğini yazmaktadır. Kısakürek bu tarihten itibaren 1939 yılına kadar Yeni Mecmua, Milli Mecmua, Anadolu, Hayat, Varlık gibi dergilerle Cumhuriyet gazetesinde yayımlanan şiir ve yazılarıyla ününü genişletmiştir.Necip Fazıl 1925 yılında Paris'ten yurda döndükten sonra, aralıklı şekilde ama uzun sürelerle Ankara'da kalmış, üçüncü gelişinde, bazı bankaların da desteğini sağlayarak 14 Mart 1936 tarihinde Ağaç adlı bir dergi çıkarmıştır. Yazarları arasında Ahmet Hamdi Tanpınar, Ahmet Kutsi Tecer, Mustafa Şekip Tunç'un da bulunduğu Ağaç, yeni kapanmış olan Yakup Kadri'nin sahipliğindeki Kadro dergisinin Burhan Belge, Vedat Nedim Tör, Şevket Süreyya Aydemir ve İsmail Husrev Tökin gibi yazarlarının savunduğu ve dönemin etellektüellerini hayli etkilemiş bulunan materyalist ve marksizan düşüncelerine karşı spiritüalist ve idealist bir çizgi izlemeyi öngörmüştür. Ankara'da altı sayı çıkan Ağaç dergisini Kısakürek daha sonra İstanbul'a nakletmiş, ancak dergi 17'nci sayıda kapanmıştır.Ve Büyük Doğu Necip Fazıl, 1943 yılında bu defa, dini ve siyasi kimliği de olan Büyük Doğu dergisini çıkarmış, 1978 yılına kadar aralıklarla haftalık, günlük ve aylık olarak çıkardığı Büyük Doğu'da iktidarlara cephe almış, yazı ve yayınları yüzünden mahkemelere düşmüş, dergi birçok kez kapatılmıştır. Özellikle İslam medeniyetini ve tarihini savunan Necip Fazıl giderek milletimizin sevdiği bir insan olmuştur. Necip Fazıl 1947 yılında Büyük Doğu'nun toplatılması üzerine ayrıca Borazan diye bir siyasi mizah dergisi de çıkarmıştır.

    ESERLERİ

    Şiir: Örümcek Ağı, Kaldırımlar, Ben ve Ötesi, Sonsuzluk Kervanı, Çile, Şiirlerim, Esselâm, Çile Oyun: Tohum, Bir Adam Yaratmak,Künye, Sabır Taşı, Para, Nami Diğer Parmaksız Salih, Reis Bey, Ahşap Konak, Siyah Pelerinli Adam, Ulu Hakan Abdülhamit, Yunus Emre.

    Roman: Aynadaki Yalan, Kafa Kağıdı

    Hikaye: Birkaç Hikâye Birkaç Tahlil, Ruh Burkuntularından Hikâyeler, HikâyelerimHatırat: Cinnet Mustatili, Hac, O ve Ben, Bâbıâli.

    Üstad'ı rahmetle anıyoruz.

  • Martin Gore
    Martin Gore

    anlamak ama yanlis anlamak......yanlis taraf seçmek.....yetenegi harcamak..............statükoya hizmet etmek...toklarin yaninda saf tutmak....

  • Meryem Türkeri
    Meryem Türkeri

    Hikayelerim adlı kitabın yazarıdır.

  • Manolya
    Manolya

    Senin yerini kimse dolduramadı,doldurmaya çalışslar da dolmayacak bu belli...Sana alternatif sunulan isim(lere) e bakıyorumda,tırnağın etmez ya üstad.Neyse...Ruhun şad olsun....

  • Nevi Gazel
    Nevi Gazel

    O'nu anlamak kolay değil..

  • Martin Gore
    Martin Gore

    beyinsel kabizlik......

  • Bir Kara Karga
    Bir Kara Karga

    saf fikir..önü arkası her yanı fikir...fikri ve fikir çilesi

  • Nevi Gazel
    Nevi Gazel

    insan, bir mes'ut zalim,insan bir mağrur cahil,
    tekne kırık, su azgın ve kayıplarda sahil...
    N.F.K

    sanatı yalnızca 'ideoloji'den ibâret sananların onu anlayamaması normal karşılanmalıdır.duyguları ve düşünceleri dar kalıplara sığdırmak en kolayı.edebiyat söz sanattıdır,duygu sanatıdır, salt ideolojiye hizmet etmemelidir.
    N.F.K'te ise bu kavramların hepsini görebiliyoruz.'şair'liğin hakkını verenlerden.

  • Martin Gore
    Martin Gore

    bu yetenek böyle cahilce harcanirmi......tipki tolstoy gibi......muhtesem bir yazi gücü ama beyin süblümlesmis....

  • Orçun Gülfidan
    Orçun Gülfidan

    Aşağıladığı öz diliyle ünlenmiş biri.

  • Yasemin Yeğin
    Yasemin Yeğin

    Sokaktayım, kimsesiz bir sokak ortasında;
    Yürüyorum, arkama bakmadan yürüyorum.
    Yolumun karanlığa karışan noktasında,
    Sanki beni bekleyen bir hayâl görüyorum.

    Kara gözler kül rengi bulutlarla kapanık;
    Evlerin bacasını kolluyor yıldırımlar.
    İn cin uykuda, yalnız iki yoldaş uyanık;
    Biri benim, biri de serseri kaldırımlar.

    İçimde damla damla bir korku birikiyor;
    Sanıyorum her sokak başını kesmiş devler...
    Üstüme camlarını, hep simsiyah dikiyor;
    Gözüne mil çekilmiş bir ama gibi evler.

    Kaldırımlar, çilekeş yalnızların annesi;
    Kaldırımlar, içimde yaşamış bir insandır.
    Kaldırımlar, duyulur, ses kesilince sesi;
    Kaldırımlar, içimde kıvrılan bir lisandır.

    Bana düşmez can vermek, yumuşak bir kucakta;
    Ben bu kaldırımların emzirdiği çocuğum.
    Aman, sabah olmasın, bu karanlık sokakta;
    Bu karanlık sokakta bitmesin yolculuğum!

    Ben gideyim, yol gitsin, ben gideyim, yol gitsin;
    İki yanımdan aksın, bir sel gibi fenerler.
    Tak, tak, ayak sesimi aç köpekler işitsin;
    Yolumun zafer takı, gölgeden taş kemerler.

    Ne sabahı göreyim, ne sabah görüneyim;
    Gündüzler size kalsın, verin karanlıkları.
    Islak bir yorgan gibi, sımsıkı bürüneyim;
    Örtün, üstüme örtün, serin karanlıkları.

    Uzanıverse gövdem, taşlara boydan boya;
    Alsa buz gibi taşlar alnımdan bu ateşi.
    Dalıp, sokaklar kadar esrarlı bir uykuya,
    Ölse, kaldırımların kara sevdalı eşi...

  • Yasemin Yeğin
    Yasemin Yeğin

    Necip Fazıl, annesinin arzusuyla şair olmak istedi (bunu düşündüğünde henüz 12 yaşındaydı) ve ilk şiirleri Yeni Mecmua'da yayımlandı. Milli Mecmua, Anadolu, Varlık ve Yeni Hayat dergilerinde çıkan şiirleriyle kendinden söz ettirmeyi başardı. Daha sonra Paris'e gitti ve dönüşünde yayımladığı Örümcek Ağı ve Kaldırımlar adlı şiir kitaplarıyla edebiyat dünyasında patlama yaptı. Necip Fazıl bu eserleriyle genç yaşta şöhreti yakalayarak, çağdaşı şairlerin önüne çıkmayı başardı. Edebiyat çevrelerinde hayranlık aynı zamanda heyecan uyandırdı. 1932'de Ben ve Ötesi adlı şiir kitabını çıkardığında henüz otuz yaşına basmamıştı.

    Necip Fazıl için 1934 yılı hayatının dönüm noktası oldu. Çünkü hayat felsefesinin değişmesine neden olan ve Beyoğlu Ağa Camii'nde vaaz vermekte olan Abdülhakim Arvasi ile bu dönemde tanıştı. Ve bu kişiden bir daha kopmadı. Necip Fazıl'ın, üstün bir ahlak felsefesini savunduğu tiyatro eserlerini birbiri ardına edebiyatımıza kazandırması bu döneme rastlar (Tohum, Para, Bir Adam Yaratmak) .

  • İmran Tekin
    İmran Tekin

    cenabı hakkın (cc) bu ülkeye bir lütfudur keşke onu tam olarak anlayabilsek

  • Sinan Aa
    Sinan Aa

    'ÜSTAD' kelimesi bile az kalıyor onun için,onun şairliği,fikir adamlığı için...Keskin bir zeka,müthiş bir kafiye anlayışı bir daha ona en azından şairlik konusunda yaklaşabilen bir şair gelir mi? Hiç sanmıyorum!

  • Mucahid
    Mucahid

    insan ruhunun derinliklerinin everesti veya nirvanası

  • Erkan Orhan
    Erkan Orhan

    önyargımı kırdım....sevmeye başladım.....henüz ciğerime işlemese de, bir yerlerimi fena yakaladı.....- ;))

    Ne hasta bekler sabahı
    Ne taze ölüyü mezar
    Ne de şeytan, bir günahı
    Seni beklediğim kadar

  • Betül Kıs
    Betül Kıs

    tek kelime yetiyor onu anlatmaya ÜSTAD ALLAH mekanını cennet eylesin (amin) ..

  • Zehra Telo
    Zehra Telo

    Ne hasta bekler sabahı,
    Ne taze ölüyü mezar.
    Ne de şeytan bir günahı,
    Seni beklediğim kadar.

    Geçti istemem gelmeni,
    Yokluğunda buldum seni.
    Bırak vehmimde gölgeni,
    Gelme, artık neye yarar.
    ***Necip Fazıl KISAKÜREK.***

  • Ali Savas
    Ali Savas

    şiir üstadı, söz ustası