Nasirüddin Tusi,İslam felsefesinde hakettiği ilgiyi görememiş tarihi bir kişiliktir.İbn Sina'nın işarat'ını şerh etmiş,ilk defa sistemli ahlak eserini (ahlak-ı Nasıri) meydana getirmiştir.Kendisi Şii olmasına rağmen Gazali'nin(ki eşari'dir) ahlak anlayışı ile(mistik ahlak) Aristo'nun akılcı ahlak anlayışını uzlaştırmıştır. Tusi'nin çağı olan 13.y.y. İsmailiye mezhebinin en parlak çağıdır.Kendisi önce vali nasirüddin'e övgüler yazdı ve bu nedenle ismailiye tarafından el üstünde tutuldu.Daha sonra Abbasi halifesi Mutasım'a da övgüler dizince takibata uğradı ve İsmailiye mezhebince dışlandı. Nasirüddin Tusi denince akla Moğol Han'ı Hülagü gelir.Bu han,Bağdat'ı yakıp yıktıktan sonra kendisine sığınan Tusi tarafından adeta yumuşatıldı,yola getirildi.Hülagü han,Tusi'nin yönderliğinde İslam uyg.çağının en önemli rasathanesini kurdu,başına da Tusi'yi getirdi.Yanına da kütüphane ve üniversite yaptı. Şii olmasına rağmen sünni medreselerine de eserleri klasik olarak girdi.Günümüzde kitapçılarda ahlak-ı Nasıri adlı eserini bulabilirsiniz.Burada günümüz için de geçerli belirlemeler vardır. Op.Dr.Zafer Eren
Nasirüddin Tusi,İslam felsefesinde hakettiği ilgiyi görememiş tarihi bir kişiliktir.İbn Sina'nın işarat'ını şerh etmiş,ilk defa sistemli ahlak eserini (ahlak-ı Nasıri) meydana getirmiştir.Kendisi Şii olmasına rağmen Gazali'nin(ki eşari'dir) ahlak anlayışı ile(mistik ahlak) Aristo'nun akılcı ahlak anlayışını uzlaştırmıştır.
Tusi'nin çağı olan 13.y.y. İsmailiye mezhebinin en parlak çağıdır.Kendisi önce vali nasirüddin'e övgüler yazdı ve bu nedenle ismailiye tarafından el üstünde tutuldu.Daha sonra Abbasi halifesi Mutasım'a da övgüler dizince takibata uğradı ve İsmailiye mezhebince dışlandı.
Nasirüddin Tusi denince akla Moğol Han'ı Hülagü gelir.Bu han,Bağdat'ı yakıp yıktıktan sonra kendisine sığınan Tusi tarafından adeta yumuşatıldı,yola getirildi.Hülagü han,Tusi'nin yönderliğinde İslam uyg.çağının en önemli rasathanesini kurdu,başına da Tusi'yi getirdi.Yanına da kütüphane ve üniversite yaptı.
Şii olmasına rağmen sünni medreselerine de eserleri klasik olarak girdi.Günümüzde kitapçılarda ahlak-ı Nasıri adlı eserini bulabilirsiniz.Burada günümüz için de geçerli belirlemeler vardır.
Op.Dr.Zafer Eren
13. yüzyılda yaşamış Müslüman Türk Bilgini..