Kapakların efendisi Aslan Şükür sizce ne demek, Kapakların efendisi Aslan Şükür size neyi çağrıştırıyor?
Kapakların efendisi Aslan Şükür terimi Osman Aslan tarafından tarihinde eklendi
Kapakların efendisi Aslan Şükür terimi Osman Aslan tarafından tarihinde eklendi
Hayallerimizdeki kahramanları çizen gerçek bir kahramandı..
Maalesef Türk çizgi romanının unutulmaz kapak ressamı, 'Altın fırçalı adam' Aslan Şükür'ü kaybettik.
Çizgi roman severlerin çok yakından tanıdığı; Zagor, Mister No, Kızılmaske, Mandrake, Judas, Jeriko, Alaska, Gordon, Teksas, Tommiks, Yüzbaşı Volkan gibi sayısız çizgi romanın kapaklarını çizen büyük ressam Aslan Şükür geçirdiği kalp krizi sonrası tüm müdahalelere rağmen kurtarılamadı. Son zamanlarına kadar çizmeye devam eden büyük sanatçının cenazesi bugün (11.04.2022) ikindi namazının ardından Bakırköy Konyalı camiinden kaldırılacaktır. Başımız sağ olsun, Allah rahmet eylesin.
Tay Yayınlarından çıkan "James Bond" roman serisinin, "Şebnem" kes-yapıştır serisinin, Heidi citlerinin, Bonanza dergilerinin ve Altın Yayınevi'nden çıkan klasiklerin kapakları da hep kendisi tarafından çizilmiştir.. Düşündükçe daha onlarcası çıkar.. Lakin fazla da kasmayalım.. :))
Gençliğinde kendisini en çok etkileyen ressamların Remzi Türemen ve Nehar Tüblek olduğunu söylemiştir. Özellikle 80'li yıllarda Tay Yayınları'nın kapaklarından fırlayıp hayallerimize giren çizimleri ile zihnimize kazınmıştır.
Tay Yayınları'dan çıkan çoğu çizgi romanın kapağını kendisi çizmiştir. Mandrake, Zagor, Kızılmaske, Mister No, Teksas, Tommiks, Tom Braks, Yüzbaşı Volkan, Karaoğlan, Judas, Jeriko, Jil, Atlantis/Martin Mystere, Alaska/Ken Parker, Mini Ringo gibi unutulmaz kapakları çizen illustratör için çoğu kişinin ortak kanısı, çizdiği kapakların orjinallerinden daha güzel olmasıdır. Ayrıca söz konusu nefis kapaklar bir çeşit seksenli yıllar simgesi olarak da görülebilir. Çizdiği kapaklardaki kahramanların yüzlerinde, vücut hatlarında, kaslarında ve diğer uzuvlarında yaptığı gölgelendirmeler ve ayrıntılar nefistir. Kapakları, farkında olmasalar da bir sürü Türk okuyucunun beynine kazınmıştır. Bugün pek çoğumuz; Zagor, Mister No, Kızılmaske, Mandrake vs sözcüklerini duyduğumuzda ilk olarak aklımıza onun çizdiği kapakları getirmekteyiz.
Kendisinin Tay Yayınları ile tanışması Yücel Köksal’ın sayesinde olmuştur. Bakırköy’de turistik eşyaların üzerine resimler çizen sanatçının çizdiği resimleri çok beğenince onu Tay Yayınları'nın sahibi Sezen Yalçıner'in yanına götürür. Sezen Yalçıner çizimleri beğenir ve Aslan Şükür; Tom Braks ve Zagor kapaklarıyla işe başlar. Yıl 1971'dir. Bu yıldan itibaren Tay Yayınları kapanana dek kapakları Aslan çizer. Aynı dönem içinde başka yayınevlerine de çalışan Aslan Şükür, Nil Yayınları, Altın Kitaplar, İnkılap ve Aka, Öğün gibi bir çok yayınevine yüzlerce kapak yapar.
Zagor’dan Mister No’ya, Mandrake’den Kızılmaske’ye, Teksas'tan Tommiks'e, Gordon’dan Judas’a çok sayıda çizgiromanın kapağına imza atmış Türkiye'nin en ünlü ve en sevilen kapak ressamıdır..