GERESİN SAVAŞI (ISPARTA GELİNCİK KÖYÜ) Sene 774 yılı, hilâfet Abbasiler de Hâlife Mehdî dedir. Abbasiler 750 yılında Emevilerin ardından kurulmuş bir devlettir. 750 yılının Hazreti Peygamber dönemine olan yakınlığı unutmayalım. Katırcıoğlu tarih kitabında 774 yılında Harun Reşid’in başında olduğu güçlü bir orduyla Isparta’nın batısında, Isparta Burdur arasında Geresin denilen mevkî de büyük bir savaş ile Isparta’yı ele geçirdiğini ve kısa süre sonra Bizans’ın taze kuvvetleriyle bu orduyu tekrar dışarı çıkardığından bahseder. Mutlaka bu bilgi bir kaynağa dayandırılmaktaysa da ben bu kaynağı bilmiyorum. Geresin bugün Gelincik Köyü’nün eski adı ve herkes bunu bilir. Isparta’nın batısında ve Burdur Isparta arasında olması coğrafi olarak uyumlu. Ancak 774 yılı tarihinde Ebu Câfer Harun (sonradan Reşid ünvanı alacak) daha 11 yaşındadır. Hilafet babasındadır. Babası adına ordu başında gelmiş olabileceği göz önünde bulundurulsa da 11 yaş bir ordu kumandanı için küçüktür. Sultanlık, hükümdarlık bu yaşlar için yapılmış olsa da mutlak ordu kumandanlığı için henüz erkendir. Zaten Halife Harun Reşid’in ordusu olarak nakledilmekte ve dediğim gibi bu tarihte Harun Reşid daha çocuk ve hilafet babasındadır. Abbasi Bizans savaşları ve İstanbul’a dayanan İslam Ordusu’nun mücadelesini kaynaklar 780 itibariyle vermektedirler. Tabi bu detay ve ihtilaflar tarihçi konularıdır. Isparta tarihi anlamında çalışmalar olmadığı için bu bilgiler hiç konuşulmaz tartışılmaz. Ancak bu nakledilen tarihi bilgilerin mutlak bir dayanağı vardır ve önemsenmelidir. Çünkü Uluborlu’da, Senirkent civarında şimdilik benim gözlemlediğim Arap Mezarlıkları vardır. Bu mezarlıkların bahsi geçen yıllar aralıklarında Arap Ordularının Bizans’a saldırması sırasında şehit olanların defnedildiği halk arasında konuşulmaktadır. Öyle ki daha ince araştıramadığım Uluborlu merkezde cami bahçesinde hâlen sahabe-i ikrâmdan şehitlerin kabirleri olduğu söylenilen mezarlar hâlen var. Şayet yer gösterilerek GERESİN’ mevkiinde böyle bir savaş olmuş ise bu savaştan kalma mezarlara, daha doğrusu bunun işaretlerine rastlamak mümkündür. Her ne kadar Bizans Müslüman mezarlarını tahrip etse de bir yerden bu savaşın izi, hem coğrafi hem de tarihi anlamda araştırılmaya açık bir konudur. Isparta’nın bu dönemde bazı köylerinin Müslüman olduğu hatta Uluborlu ve Senirkent civarında yaylaklarda Isparta fethinden yani İslamlaşmasından önce Müslümanların yaşadığı da oldukça tekrarlanan rivayetlerdendir Kaynak:BEKİR MANAV
Giresun (Yeni ismi Gelincik, halk arasındaki ismi Geresin) Köyü 1963 yılında yapılan halkoylaması sonucunda Isparta iline bağlanmıştır. Resmi Kayıtlara Göre 1914 Burdur Depremi’nde Enkaz Altında Kalarak Vefat Edenlerin Mahalle ve Köylere Göre Dağılımı 4 Ekim Pazar gecesi saat 18:30 sıralarında 7.1 şiddetinde meydana gelen deprem, Burdur ve Isparta’da etkili olmuş, çok sayıda insanın ölümüne ve binanın yıkılmasına neden olmuştur. Depremden sonra 3 gün boyunca 467 artçı deprem daha olmuştur[1]. Resmi kayıtlara göre Burdur Merkez’de 501, köylerinde 156, toplamda 657 kişi enkaz altında kalarak yaşamlarını yitirmişlerdir[2]. 110 kişi enkaz altından sağ olarak kurtarılmıştır.
Köyde ilk okul 1927 yılında açılmış ve 1932 yılına kadar devam etmiş. Daha sonra Geresin Köyü ilkokulu adı altında Burdur iline bağlı olup,1963 yılında Gelincik Köyü İlkokulu olarak Isparta’ya bağlanmıştır.1985 yılında yeni okul binası yapımına başlanmış ve okul 1987/1988 eğitim öğretim yılında yeni binaya taşınmıştır.
gelincik köyü bana yükseklik temiz hava yeşillik birlik beraberlik gelincik çiçeğini temiz suyunu kaynaktan çıkan suyu insanlarında sadece birliği beraberliği asıl ana bilinirse bu köyde yaşamayı daha çok seveceğim
Önceki bölümde Alibeylerden bahsettim.Daha iki aile var.Ambarlar,Hancılar.1950 den önce bu aileler geniş topraklara sahiptiler.Ama 2014 te köyde durum nedir? Gelincik'in önceki adı Geresin idi ve Burdur'a bağlıydı.Eskiden şimdiki gibi araçlar olmadığı için şehirlere gidip gelmeler yaya veya eşekle yapıldığı için Burdur'a 4 saatte; Isparta'ya ise iki saatte ulaşılıyordu.halkoylaması yapıldı.Halk Isparta'yı tercih etti. Gelincik hakkında tatmin edici bilgi Isparta ve Burdur'daki arşivlerden sağlanabilr.Ben Isparta ve Burdur'a eposta ile ulaşmak istedim başarlı olamadım.Benden daha atak bir arkadaş gerekli bilgileri bu sütunlarda ilgilenenler ulştırırsa sevinirim.
Gelincik köyünün tarihi hakkında sağlam bilgimiz yok.İlk insanların mekan tuttuğu yerler gibi bir oymak Başpınarı keşfettiği gibi bu beldeyi mesken tutmuş.Bu Kayı boyundan mı,yoksa sarı keçili,karakeililerden mi? bilinmiyor.Köyde yaşayan zengin ailelerden biri Alibeyler olarak bilinen Mahmut Çavuş:bir lakabı da yörük idi.Devlet erkanı arasında itibarı yüksekti.Tahminim kurtuluş savaşına katılmış. Gelincik köyü halkına başka ırktan mezhepten insanlar katılmamıştır.Ahmet Mehmeti ayşe fatmayı tanır.Dolaysyla dayanışma kuvvetlidir İstanbul'daki kuruluşa teşekkür ederim.
Üst b ölümde kısa bilgi verdim.Akademik çalışmadan uzak.Hem Burdur kültür md.lüğüne hem Isparta'ya internetten başvurum oldu.Gereken bilgiyi alamadım.İzmir'de yaşıyorum.Obölgede bulunsaydım başarılı olurdum. Gelincik köyü Isparta'nın batısına düşer, şehirden 13 km. uzaklıkta şirin vahaada bir cennet görünümü arzeder.Halk geçimini ziraatle uğraşarak sağlar.Kışın halı dokuma işçiliği bütçeye katkıda bulunur.Arazi yetersizliğ sonucu bazı köylüler yurt dışına gitmişlerdir.Dönüşleri köylünün yaşayışında olumlu etki bırakmıştır.Köyde kuvvetli bir dayanışma vardır.Zor işleri imece yoluyla çözerler.Dindardırlar.Eğitime önem verirler.Şimdiye kadar yüksek dereceli bir eleman yetişmedi.Öğretmen imam ast.sb çıkardı bildiğim kadarıyla.
Gelincik köyü Isparta'nın batısna düşen merkez köylerinden biridir.Yaz mevsimi yayla havasına sahip olup sıcaktan bunalanlar için tercih edilen bir yerdir.Halkı birbirine tutkun olup zor işlerde imece ile sorunları çözerler.Bu düğünlerde ve bilhassa ev yapımında kendini gösterir.Halkı çlışkandır.Dinine düşkündür.Bir o kadarda eğitime önem verirler.Geçimleri ziraatla olup her türlü sebze ve meyva yetiştirirler. Gülcülük ve elma yetiştiriciliği ön saftadır.Son zamanlarda vişne yetiştiriciliği revaç görmüştür.Arazi yetersizliğinden dolayı bir kısım köylüler yaşam şartlarını yükseltmek için dış ülkelere gitmek zorunda kallmıştır.Köyün üst tarafında kaynak suyu ebuzemzem gibidir. Görmenizi tavsiye ederim.
ısparta gelincik köyü eski adıyla geresin kiraz demek.3000 yıl önce rumların anadoluda bulunmadığı dönemde bile o dönemin yerleşikleri tarafından kiraz anlamında kullanılmış bir isimdir geresin.
GERESİN SAVAŞI (ISPARTA GELİNCİK KÖYÜ)
Sene 774 yılı, hilâfet Abbasiler de Hâlife Mehdî dedir.
Abbasiler 750 yılında Emevilerin ardından kurulmuş bir devlettir. 750 yılının Hazreti Peygamber dönemine olan yakınlığı unutmayalım.
Katırcıoğlu tarih kitabında 774 yılında Harun Reşid’in başında olduğu güçlü bir orduyla Isparta’nın batısında, Isparta Burdur arasında Geresin denilen mevkî de büyük bir savaş ile Isparta’yı ele geçirdiğini ve kısa süre sonra Bizans’ın taze kuvvetleriyle bu orduyu tekrar dışarı çıkardığından bahseder. Mutlaka bu bilgi bir kaynağa dayandırılmaktaysa da ben bu kaynağı bilmiyorum.
Geresin bugün Gelincik Köyü’nün eski adı ve herkes bunu bilir. Isparta’nın batısında ve Burdur Isparta arasında olması coğrafi olarak uyumlu.
Ancak 774 yılı tarihinde Ebu Câfer Harun (sonradan Reşid ünvanı alacak) daha 11 yaşındadır. Hilafet babasındadır. Babası adına ordu başında gelmiş olabileceği göz önünde bulundurulsa da 11 yaş bir ordu kumandanı için küçüktür. Sultanlık, hükümdarlık bu yaşlar için yapılmış olsa da mutlak ordu kumandanlığı için henüz erkendir.
Zaten Halife Harun Reşid’in ordusu olarak nakledilmekte ve dediğim gibi bu tarihte Harun Reşid daha çocuk ve hilafet babasındadır.
Abbasi Bizans savaşları ve İstanbul’a dayanan İslam Ordusu’nun mücadelesini kaynaklar 780 itibariyle vermektedirler.
Tabi bu detay ve ihtilaflar tarihçi konularıdır. Isparta tarihi anlamında çalışmalar olmadığı için bu bilgiler hiç konuşulmaz tartışılmaz.
Ancak bu nakledilen tarihi bilgilerin mutlak bir dayanağı vardır ve önemsenmelidir. Çünkü Uluborlu’da, Senirkent civarında şimdilik benim gözlemlediğim Arap Mezarlıkları vardır.
Bu mezarlıkların bahsi geçen yıllar aralıklarında Arap Ordularının Bizans’a saldırması sırasında şehit olanların defnedildiği halk arasında konuşulmaktadır. Öyle ki daha ince araştıramadığım Uluborlu merkezde cami bahçesinde hâlen sahabe-i ikrâmdan şehitlerin kabirleri olduğu söylenilen mezarlar hâlen var.
Şayet yer gösterilerek GERESİN’ mevkiinde böyle bir savaş olmuş ise bu savaştan kalma mezarlara, daha doğrusu bunun işaretlerine rastlamak mümkündür.
Her ne kadar Bizans Müslüman mezarlarını tahrip etse de bir yerden bu savaşın izi, hem coğrafi hem de tarihi anlamda araştırılmaya açık bir konudur.
Isparta’nın bu dönemde bazı köylerinin Müslüman olduğu hatta Uluborlu ve Senirkent civarında yaylaklarda Isparta fethinden yani İslamlaşmasından önce Müslümanların yaşadığı da oldukça tekrarlanan rivayetlerdendir
Kaynak:BEKİR MANAV
merhabalar köyün tarihcesi nedir
Giresun (Yeni ismi Gelincik, halk arasındaki ismi Geresin) Köyü 1963 yılında yapılan halkoylaması sonucunda Isparta iline bağlanmıştır.
Resmi Kayıtlara Göre 1914 Burdur Depremi’nde Enkaz Altında Kalarak Vefat Edenlerin Mahalle ve Köylere Göre Dağılımı
4 Ekim Pazar gecesi saat 18:30 sıralarında 7.1 şiddetinde meydana gelen deprem, Burdur ve Isparta’da etkili olmuş, çok sayıda insanın ölümüne ve binanın yıkılmasına neden olmuştur. Depremden sonra 3 gün boyunca 467 artçı deprem daha olmuştur[1]. Resmi kayıtlara göre Burdur Merkez’de 501, köylerinde 156, toplamda 657 kişi enkaz altında kalarak yaşamlarını yitirmişlerdir[2]. 110 kişi enkaz altından sağ olarak kurtarılmıştır.
Köyde ilk okul 1927 yılında açılmış ve 1932 yılına kadar devam etmiş. Daha sonra Geresin Köyü ilkokulu adı altında Burdur iline bağlı olup,1963 yılında Gelincik Köyü İlkokulu olarak Isparta’ya bağlanmıştır.1985 yılında yeni okul binası yapımına başlanmış ve okul 1987/1988 eğitim öğretim yılında yeni binaya taşınmıştır.
Muhtar erkan iyi günler diler
ben gelincik köyü muhtarı bu siteye giren herkez bir şeyler yazsın
gelincik köyü bana yükseklik temiz hava yeşillik birlik beraberlik gelincik çiçeğini temiz suyunu kaynaktan çıkan suyu insanlarında sadece birliği beraberliği asıl ana bilinirse bu köyde yaşamayı daha çok seveceğim
Önceki bölümde Alibeylerden bahsettim.Daha iki aile var.Ambarlar,Hancılar.1950 den önce bu aileler geniş topraklara sahiptiler.Ama 2014 te köyde durum nedir? Gelincik'in önceki adı Geresin idi ve Burdur'a bağlıydı.Eskiden şimdiki gibi araçlar olmadığı için şehirlere gidip gelmeler yaya veya eşekle yapıldığı için Burdur'a 4 saatte; Isparta'ya ise iki saatte ulaşılıyordu.halkoylaması yapıldı.Halk Isparta'yı tercih etti.
Gelincik hakkında tatmin edici bilgi Isparta ve Burdur'daki arşivlerden sağlanabilr.Ben Isparta ve Burdur'a eposta ile ulaşmak istedim başarlı olamadım.Benden daha atak bir arkadaş gerekli bilgileri bu sütunlarda ilgilenenler ulştırırsa sevinirim.
Gelincik köyünün tarihi hakkında sağlam bilgimiz yok.İlk insanların mekan tuttuğu yerler gibi bir oymak Başpınarı keşfettiği gibi bu beldeyi mesken tutmuş.Bu Kayı boyundan mı,yoksa sarı keçili,karakeililerden mi? bilinmiyor.Köyde yaşayan zengin ailelerden biri Alibeyler olarak bilinen Mahmut Çavuş:bir lakabı da yörük idi.Devlet erkanı arasında itibarı yüksekti.Tahminim kurtuluş savaşına katılmış.
Gelincik köyü halkına başka ırktan mezhepten insanlar katılmamıştır.Ahmet Mehmeti ayşe fatmayı tanır.Dolaysyla dayanışma kuvvetlidir
İstanbul'daki kuruluşa teşekkür ederim.
Üst b ölümde kısa bilgi verdim.Akademik çalışmadan uzak.Hem Burdur kültür md.lüğüne hem Isparta'ya internetten başvurum oldu.Gereken bilgiyi alamadım.İzmir'de yaşıyorum.Obölgede bulunsaydım başarılı olurdum.
Gelincik köyü Isparta'nın batısına düşer, şehirden 13 km. uzaklıkta şirin vahaada bir cennet görünümü arzeder.Halk geçimini ziraatle uğraşarak sağlar.Kışın halı dokuma işçiliği bütçeye katkıda bulunur.Arazi yetersizliğ sonucu bazı köylüler yurt dışına gitmişlerdir.Dönüşleri köylünün yaşayışında olumlu etki bırakmıştır.Köyde kuvvetli bir dayanışma vardır.Zor işleri imece yoluyla çözerler.Dindardırlar.Eğitime önem verirler.Şimdiye kadar yüksek dereceli bir eleman yetişmedi.Öğretmen imam ast.sb çıkardı bildiğim kadarıyla.
Gelincik köyü Isparta'nın batısna düşen merkez köylerinden biridir.Yaz mevsimi yayla havasına sahip olup sıcaktan bunalanlar için tercih edilen bir yerdir.Halkı birbirine tutkun olup zor işlerde imece ile sorunları çözerler.Bu düğünlerde ve bilhassa ev yapımında kendini gösterir.Halkı çlışkandır.Dinine düşkündür.Bir o kadarda eğitime önem verirler.Geçimleri ziraatla olup her türlü sebze ve meyva yetiştirirler. Gülcülük ve elma yetiştiriciliği ön saftadır.Son zamanlarda vişne yetiştiriciliği revaç görmüştür.Arazi yetersizliğinden dolayı bir kısım köylüler yaşam şartlarını yükseltmek için dış ülkelere gitmek zorunda kallmıştır.Köyün üst tarafında kaynak suyu ebuzemzem gibidir. Görmenizi tavsiye ederim.
ısparta gelincik köyü eski adıyla geresin kiraz demek.3000 yıl önce rumların anadoluda bulunmadığı dönemde bile o dönemin yerleşikleri tarafından kiraz anlamında kullanılmış bir isimdir geresin.