Artık bu kelime bile bir rant malzemesi olarak kullanılır oldu ya.. 'insân' Sosyal varlık anlamına geliyor arapçada. 'üns' tür kökeni. ünsiyet eden, dostça davranan, toplum içerisinde yaşayan, iyi huylu olan anlamlarına gelir köken olarak. 'hepimiz insanız..! ' Ezik tarafın sloganı oldu bu; haksızlığa uğrayan, zulüm gören kesimin sloganı.. Keşke güçlünün sloganı olsaydı.. Amerika insan olduğu için girdi Irak'a değil mi.. Avrupa o yüzden sömürüyor afrika'yı.. Onların 'insan' tarifi bizimki ile aynı anlama gelmiyor maalesef.. Bizimki 'hepimiz insanız' ımız hüsn-ü niyetten ibâret.. Bir hristiyan için 'insan' hristiyan olandır. Gerisi kendilerine hizmet için yaratılmış yaratıklardır.. Hâkeza Yahudi için de durum böyle.. Hiç birinde islâmın insana bakışı gibi bir bakış yok..! Ve siz hâla bağırın; 'Hepimiz insanız..! ' diye.. Benim iyi niyetli kardeşlerim..
Ey insan başlangıcın bir damla su, üstüne sürülse namazın olmaz, sonun ise çürümüş kokuşmuş en yakın arkadaşının bile midesini kaldıracak bir ceset... Bu tafra bu kibrin kime,aslında sende aynısın bende...
kul olmayı başarabilendir.ağlayabilme yetisi olan seven yaşayan beynini doğru kullanabilendir. insan değerli bir taştır ama yanlış yontulursa kömürolur ve yanar.
İki çeşit insan örneği... Mehmet Âkif bir toplantı onrası,sonradan görme bir gencin alaycı sayılabilecek tarzdaki şu sorusu ile karşılaşır... genç sorar....üstat, siz baytarsınız aynı zamanda değilmi? ...diye sorar... Âkif gayet sakin cevabını yapıştırır... evet....,bir yeriniz mi ağırıyordu? ... İşte iki tür insan örneği... anlıyana dostlar.....
şu yaşıma geldim yani 29 hala çözemedim nedir neyin nesidir ne işle uğraşır geçimini neyle sağlar bir insan ayni zamanda kaç kışılığı üstünde barındırır anlaşılmasi en zor yaratıktır allah muhafaza etsin bizi bizden korusun erenler :)
Yaşamını sürdürebilmek için dünyadaki her şeye, her canlıya ihtiyacı olan fakat diğer canlıların hiçbirinin kendisine ihtiyaç duymadan yaşamını sürdürebileceği, aciz varlık. Şöyleki yeryüzünde insan olmasaydı bitki, hayvan, mikrop, börtüböcek; hepsi yaşamını sürdüreblirdi. Fakat insan bunlar olmadan yeryüzünde yaşamını sürdüremez..
Canlı varlıklar üç kısımdır.Bitkiler,hayvanlar,insanlar.İnsanın bütün canlı varlıklarla benzer tarafı vardır.Bitkilerde canlı ama insana bitki dir denmez.Kedi,kpek,ayı,maymun...canlıdır.Yerler, içerler, gelişirler,ürerler...İnsanda da bu benzer yönler var diye insana bunların hiç biri denmez.Hatta ağırlığı ve hacmi olan her şeye madde denme tanımından hareketle insanı madde olarak tanımlamak altına bakır demek gibi bir kıymet bilmemezlik olur.Elbette insanda maddi boyut var.Ama akıl,kalp(manevi) vicdan ve bunlarla bağlı olan manevi boyutuyla düşünüldüğünde,varlıkların en üstünü dür.İnsan demek gerekir. Zannımca insana ve insanlığa karşı hoyratça davranmaların altyapısında Yaratan'ın en güzel surette ve ahseni takvimde yaratmışım dediği ve çok değer verdiği insanı kıymetine layık bir şekilde kavrayamama sorunu vardır.Altının kıymetini sarraf bilir...
yakınında bulunup uzak olmaktansa uzakta bulunup uzak kalmak daha iyi değilmidir? böylelikle bir karine olmaktan çıkar yalnızlık ve başka bir tanım bulabilirim.. çok önceleri kelimelere imanımı kaybettim.. sonra durdum.. düşündüm.. ve hiç iman etmediğim için şükrettim rabbime.. ah akılsız lisanım.. şehadetle kelimenin ne gibi bir ilintisi olabilirdi.. kalple itkan değilmiydi iman? yani senelerdir göğsümde taşıdığım bu ahlaksız adam sizce müminmidir.. kiminiz bu soruyu cevaplamak için kollarınızı sıvıyorsunuz görüyorum.. görüyorum ki aynada sadece yüzünü gören adam ve kadınlar bu hayvana bir isim koyma telaşındalar.. hiç düşünmüyormusunuz.. rabbim belki görünmek istediğim için gözlerinizi kör eder.. belkide rabbim adını olur olmaz ağzıma aldığım için beni mesh eder.. bir sülüğe çevirir ve kanınızı içerken bile yüzüme gülümseyebilirim.. insan ne çok az bilir.. ah insan.. kendine ne çok zalimdir...
Peyami Safa’ya göre,hayata verdikleri mânâ bakımından insanları dört tipe ayırmak mümkündür: 1-Keyif adamı, 2-Rahat adamı, 3-İş adamı 4-İdeal (mefküre) adamı.
Keyif adamı hayatın mânâsını hayatın kendisinde arar:Yaşamak için yaşar.Maddi ve manevi zevklerin peşindedir.Manevi zevkleri güzelliğe,iyiliğe,hakikate götürdükleri için değil,zevk için reddetmez.İçki,curcuna saz,kaba espri,sohbet,fıkra ve hikaye anlatma zevki,kumar,dedikodu,otomobil ve kotra gezintileri seyahat ve ziyafetler hayatını doldurur.
Rahat adamı tenbel tipidir.Çok defa keyif adamı tipiyle karışır.Etliye sütlüye karışmamak ve hiçbir ideal için hiçbir mücadeleye katılmamak onun mizacıdır.Az kazanç ve bol rahat.”Azıcık aşım,ağrısız başım…”
İş adamı tipi yalnız başarı peşindedir.Bu hedef uğruna her türlü yüksek değeri fedâ eder.Kazanmak,kazanmak,daima kazanmak…Gayesi kazanmak olduğu için,kazandığını yemez,daha fazla kazanmaya sarfeder.
İdeal adamı tipi,bütün güzellikleri,iyilikler ve hakikatleri içine alan yüce bir hayır için yaşar.Jeanne D’Arc adındaki câhil çoban kızının İngilizleri Fransız vatanından kovması bir ideal harikasıdır.Almanya,İtalya,Polonya,Çekoslovakya,Yugoslavya ideal sayesinde yeniden doğmuşlardır.
Aristo der ki,”İnsan düşünen bir hayvandır.” Neden böyle demiş olabilir Aristo? Öküz yemek yer ve su içer.Tıpkı İnsan gibi. Öküz uyur,dinlenir.Tıpkı insan gibi. İnsan hareket eder ve nefes alır.Tıpkı öküz gibi. Ve görüldüğü gibi… Öküz ve insan arasında şimdilik tek bir fark bile yok. Ancak! İnsan düşünür,öküz düşünemez. İşte bu yüzden insan düşünen bir hayvandır. Ve bence,insan düşünen bir hayvandır demek,düşünmeyen insan hayvandır demek. Madem ki düşünmeyen insan hayvandır,öyleyse düşünmeyen insana hayvan demek,hakaret değil,hakikattir. Kaba saba ve üstün körü de olsa bir izah denemesi benimkisi… ;)
Artık bu kelime bile bir rant malzemesi olarak kullanılır oldu ya..
'insân'
Sosyal varlık anlamına geliyor arapçada.
'üns' tür kökeni.
ünsiyet eden, dostça davranan, toplum içerisinde yaşayan, iyi huylu olan anlamlarına gelir köken olarak.
'hepimiz insanız..! '
Ezik tarafın sloganı oldu bu; haksızlığa uğrayan, zulüm gören kesimin sloganı..
Keşke güçlünün sloganı olsaydı..
Amerika insan olduğu için girdi Irak'a değil mi..
Avrupa o yüzden sömürüyor afrika'yı.. Onların 'insan' tarifi bizimki ile aynı anlama gelmiyor maalesef.. Bizimki 'hepimiz insanız' ımız hüsn-ü niyetten ibâret.. Bir hristiyan için 'insan' hristiyan olandır. Gerisi kendilerine hizmet için yaratılmış yaratıklardır.. Hâkeza Yahudi için de durum böyle.. Hiç birinde islâmın insana bakışı gibi bir bakış yok..!
Ve siz hâla bağırın;
'Hepimiz insanız..! ' diye..
Benim iyi niyetli kardeşlerim..
biyolojide iki ayaklı HAYVAN...... :-)
Anlatılanı, anlama kapasitesi mevcuttur...Ama bazen de, anlatılmak istenenlerin eyleme dönüşmesini bekler....Bu durum...Böyle sürüpppppppppppp giderrr.... :))))))))))))))))))))))
sadece anlayabidiği kadarını anlar........bazen de anlamak istediğini..........
Ey insan başlangıcın bir damla su, üstüne sürülse namazın olmaz, sonun ise çürümüş kokuşmuş en yakın arkadaşının bile midesini kaldıracak bir ceset... Bu tafra bu kibrin kime,aslında sende aynısın bende...
İnsan:
Okuduklarının................% 10’ unu,
İşittiklerinin...................% 20’ sini,
Gördüklerinin................% 30’ unu,
Görüp işittiklerinin.........% 50’ sini,
Söylediklerinin..............% 80' ini,
Yaptıklarının.................% 100’ ünü
hatırlayabilen varlıktır..
insan..bir mesut zalim..
insan bir mağrur cahil....
e hal böyle olunca da hatanın doğuştan olduğunu düşünür elbet...
vâ esefâ!
kul olmayı başarabilendir.ağlayabilme yetisi olan seven yaşayan beynini doğru kullanabilendir. insan değerli bir taştır ama yanlış yontulursa kömürolur ve yanar.
The people is a social animal!
İki çeşit insan örneği...
Mehmet Âkif bir toplantı onrası,sonradan görme bir gencin alaycı sayılabilecek tarzdaki şu sorusu ile karşılaşır...
genç sorar....üstat, siz baytarsınız aynı zamanda değilmi? ...diye sorar...
Âkif gayet sakin cevabını yapıştırır...
evet....,bir yeriniz mi ağırıyordu? ...
İşte iki tür insan örneği...
anlıyana dostlar.....
anlamak istediği kadarını anlar........
Bknz: İnsan nisyan ile malumdur...
şu yaşıma geldim yani 29 hala çözemedim nedir neyin nesidir ne işle uğraşır geçimini neyle sağlar
bir insan ayni zamanda kaç kışılığı üstünde barındırır anlaşılmasi en zor yaratıktır allah muhafaza etsin bizi bizden korusun erenler :)
Biraz akıl, biraz çamur;
hamur.
Elma, havva, adem;
âlem.
Nemli çelişki.
Ve kesinlikle
deli!
varken var.....yokken yok olan....yani aynı sey; ne var nede yok.......
Yaşamını sürdürebilmek için dünyadaki her şeye, her canlıya ihtiyacı olan
fakat diğer canlıların hiçbirinin kendisine ihtiyaç duymadan yaşamını sürdürebileceği,
aciz varlık.
Şöyleki yeryüzünde insan olmasaydı bitki, hayvan, mikrop, börtüböcek; hepsi yaşamını sürdüreblirdi.
Fakat insan bunlar olmadan yeryüzünde yaşamını sürdüremez..
düşünebilen hayvan.
yaşayan canlıların en gelişmişi
Âciz...
Fezâları arşınlar ve sandala motör takar gibi,kalbe pil takar da,basit bir nezlenin hakkından gelemez…
yaşayan canlıların en gelişmiş şekli
Canlı varlıklar üç kısımdır.Bitkiler,hayvanlar,insanlar.İnsanın bütün canlı varlıklarla benzer tarafı vardır.Bitkilerde canlı ama insana bitki dir denmez.Kedi,kpek,ayı,maymun...canlıdır.Yerler, içerler, gelişirler,ürerler...İnsanda da bu benzer yönler var diye insana bunların hiç biri denmez.Hatta ağırlığı ve hacmi olan her şeye madde denme tanımından hareketle insanı madde olarak tanımlamak altına bakır demek gibi bir kıymet bilmemezlik olur.Elbette insanda maddi boyut var.Ama akıl,kalp(manevi) vicdan ve bunlarla bağlı olan manevi boyutuyla
düşünüldüğünde,varlıkların en üstünü dür.İnsan demek gerekir.
Zannımca insana ve insanlığa karşı hoyratça davranmaların altyapısında Yaratan'ın en güzel surette ve ahseni takvimde yaratmışım dediği ve çok değer verdiği insanı kıymetine layık bir şekilde kavrayamama sorunu vardır.Altının kıymetini sarraf bilir...
dünyadaki en degerli ama en aptal canliyi
yakınında bulunup uzak olmaktansa uzakta bulunup uzak kalmak daha iyi değilmidir?
böylelikle bir karine olmaktan çıkar yalnızlık ve başka bir tanım bulabilirim..
çok önceleri kelimelere imanımı kaybettim..
sonra durdum.. düşündüm.. ve hiç iman etmediğim için şükrettim rabbime..
ah akılsız lisanım..
şehadetle kelimenin ne gibi bir ilintisi olabilirdi.. kalple itkan değilmiydi iman?
yani senelerdir göğsümde taşıdığım bu ahlaksız adam sizce müminmidir..
kiminiz bu soruyu cevaplamak için kollarınızı sıvıyorsunuz görüyorum..
görüyorum ki
aynada sadece yüzünü gören adam ve kadınlar bu hayvana bir isim koyma telaşındalar..
hiç düşünmüyormusunuz..
rabbim belki görünmek istediğim için gözlerinizi kör eder..
belkide rabbim adını olur olmaz ağzıma aldığım için beni mesh eder..
bir sülüğe çevirir ve kanınızı içerken bile yüzüme gülümseyebilirim..
insan ne çok az bilir.. ah insan.. kendine ne çok zalimdir...
'baliklar gibi dibini gormedigi seyi dipsiz zanneder' diyor nietzsche...
İnsan, maddi çıkarları manevi değerlerden üstün görmeyendir.
Peyami Safa’ya göre,hayata verdikleri mânâ bakımından insanları dört tipe ayırmak mümkündür:
1-Keyif adamı,
2-Rahat adamı,
3-İş adamı
4-İdeal (mefküre) adamı.
Keyif adamı hayatın mânâsını hayatın kendisinde arar:Yaşamak için yaşar.Maddi ve manevi zevklerin peşindedir.Manevi zevkleri güzelliğe,iyiliğe,hakikate götürdükleri için değil,zevk için reddetmez.İçki,curcuna saz,kaba espri,sohbet,fıkra ve hikaye anlatma zevki,kumar,dedikodu,otomobil ve kotra gezintileri seyahat ve ziyafetler hayatını doldurur.
Rahat adamı tenbel tipidir.Çok defa keyif adamı tipiyle karışır.Etliye sütlüye karışmamak ve hiçbir ideal için hiçbir mücadeleye katılmamak onun mizacıdır.Az kazanç ve bol rahat.”Azıcık aşım,ağrısız başım…”
İş adamı tipi yalnız başarı peşindedir.Bu hedef uğruna her türlü yüksek değeri fedâ eder.Kazanmak,kazanmak,daima kazanmak…Gayesi kazanmak olduğu için,kazandığını yemez,daha fazla kazanmaya sarfeder.
İdeal adamı tipi,bütün güzellikleri,iyilikler ve hakikatleri içine alan yüce bir hayır için yaşar.Jeanne D’Arc adındaki câhil çoban kızının İngilizleri Fransız vatanından kovması bir ideal harikasıdır.Almanya,İtalya,Polonya,Çekoslovakya,Yugoslavya ideal sayesinde yeniden doğmuşlardır.
Hindistan sevizi gibi özünü ve tadını kafatasının sert kabuğu içinde saklar. ;)
Aristo der ki,”İnsan düşünen bir hayvandır.”
Neden böyle demiş olabilir Aristo?
Öküz yemek yer ve su içer.Tıpkı İnsan gibi.
Öküz uyur,dinlenir.Tıpkı insan gibi.
İnsan hareket eder ve nefes alır.Tıpkı öküz gibi.
Ve görüldüğü gibi…
Öküz ve insan arasında şimdilik tek bir fark bile yok.
Ancak! İnsan düşünür,öküz düşünemez.
İşte bu yüzden insan düşünen bir hayvandır.
Ve bence,insan düşünen bir hayvandır demek,düşünmeyen insan hayvandır demek.
Madem ki düşünmeyen insan hayvandır,öyleyse düşünmeyen insana hayvan demek,hakaret değil,hakikattir.
Kaba saba ve üstün körü de olsa bir izah denemesi benimkisi… ;)
insan her dilde konusamaz ama her dilde susabilir; hadi bugün berlin'in hatrina almanca susalim...bubayy :))
iki fırka halindedirler. kadın ve erkek. bazen aynı türe mensub olduklarına nasıl karar verdiler anlamıyorum