hıdrellezin tarihçesini bugüne kadar hiç merak etmedim ama arşatıracağım bana göre hıdrellez bizim koşuşturmalardan yıkılan hayallerimizden kaybolan umutlarımızdan bir nevi kurtulmaktır hıdrellez günü sabah gün dğmadan akar su kenarına gidip dilek dilenir yanı kısaca yeni bahar yeni hayat yeni umutlar beklenir ama güzel bir bekleyiş ben hep denerim dileğim her zaman olur masum ve samımı bir dilek tır içten olupta allahtan isteyınce olmayacak şey yoktur kul sıkışmayınca hızır yetışmezmiş yeni baharı yeni istek ve umutlarlarla karşılamak
Adaklar, hayaller,dualar,dilekler...umut edinme adına bir süre daha nefes alınmayı sağlayacak düşler görme zamanlarından biri... ev istiyorsan ev çiz, gül ağacına dileklerini yaz as, denize at hatta, evde dolma yap bereket olsun bi de nar kır kapıda, bereket kapından taşsın.... bir süre daha geçer günler böylece, sen yaşamı, yaşam seni idare eder gidersiniz... Hızır ile ilyasa da selam söyle, geçen sene bana uğramadılar :)
Hıdırellezi tam anlamıyla Edirne (Kırkpınar güreşlerinin yapıldığı alan) Sarayiçi'nde yada yine Edirne'de söğütlükte yaşayabilirsiniz. her yıl çevre illerden özellikle İstanbul'dan onlarca otobüs gelir Hıdırellez etkinlikleri için. Edirne'yi yaşayanlar bilir. Gelip görmenizi tavsiye ederim. O eğlenceyi başka bir ortamda bulamıycanıza garanti verebilirim.
Eee nasıl anlatılır ki: Hz İlyas(r.a) ile hz. Hızır(r.a) ın yeryüzünde buluşması..Hızır'ın karada,ilyas ’ın denizde hiç umulmayan bir zamanda çıkıp geldiği söylenir.HIDIRELLEZ.aynı zamanda baharın başlangıcı, bereket ve bolluğa adım atış günüdür.
Hıdırellez deyince çocukluğuma ait bir sürü anı canlanıyor gözümde.Ama en güzel hıdırellez kutlamalarının da Ahırkapı da yapıldığını biliyorum. (Edirne deki Kakava şenliklerine benziyor.) Hadi site sakinleri bu hıdırellezi Ahırkapı da kutluyalım.Unutamayıcağınız bir kutlama olsun. :)
hıdırellez bereketin sembolüdür. ogün yemekler yapılır biraraya gelinip şenlikler düzenlenir. gençler çeşitli geleneksel oyunlar oynar. Hıdırellez hızır ve İlyas isimlerinin birleşimidir. Zaten 5 mayısı 6 mayısa bağlayan gece Hızır ve İlyas bir gül ağacı altında bir bedene bürünmüşler. bu yüzden 5 mayıs akşamı herkes istediği şeyin resmini çizip gül ağacı altına gömer. darda(zor durumda) olanların imdadına yetişen hızır o gece tüm dilekleri alır ve gerçekleşmesine yardım edermiş....
Hıdrellez, bütün Türk dünyasında bilinen mevsimlik bayramlarımızdan biridir. Ruz-ı Hızır (Hızır günü) olarak adlandırılan hıdrellez günü, Hızır ve İlyas Peygamber’in yeryüzünde buluştukları gün olması nedeniyle kutlanmaktadır. Hızır ve İlyas sözcükleri birleşerek halk ağzında hıdrellez şeklini almıştır. Hıdrellez günü, Gregoryen takvimine göre 6 Mayıs eskiden kullanılan Rumi takvim olarak da bilinen Julyen takvimine göre 23 Nisan günü olmaktadır.
Halk arasında kullanılan takvime göre eskiden yıl ikiye ayrılmaktadır: 6 Mayıs’tan 8 Kasım’a kadar olan süre Hızır Günleri adıyla yaz mevsimini, 8 Kasım’dan 6 Mayıs’a kadar olan süre ise Kasım Günleri adıyla kış mevsimini oluşturmaktadır. Bu yüzden 6 Mayıs Günü kış mevsiminin bitip sıcak yaz günlerinin başladığı anlamına gelir ki, bu da kutlanıp bayram yapılacak bir olaydır.
Hızır ve Hıdrellezin kökeni hakkında çeşitli fikirler ortaya atılmıştır. Bunlardan bazıları Hıdrellezin Mezopotamya ile Anadolu kültürlerine ait olduğu; bazıları ise İslamiyet öncesi Orta Asya Türk kültür ve inançlarına ait olduğu yolundadır. Oysaki Hıdrellez Bayramı’nı ve Hızır inancını tek bir kültüre mal etmek olanaksızdır. İlk çağlardan itibaren Mezopotamya, Anadolu, İran, Yunanistan ve hatta bütün Doğu Akdeniz ülkelerinde bahar ya da yazın gelişiyle ilgili bazı tanrılar adına çeşitli tören ve ayinlerin düzenlendiği görülmektedir.
Hızır, yaygın bir inanca göre, hayat suyu (ab-ı hayat) içerek ölmezliğe ulaşmış; zaman zaman özellikle baharda insanlar arasında dolaşarak zor durumda olanlara yardım eden, bolluk-bereket ve sağlık dağıtan, Allah katında ermiş bir ulu ya da peygamberdir. Hızır’ın hüviyeti, yaşadığı yer ve zaman belli değildir. Hızır, baharın, baharla vücut bulan taze hayatın sembolüdür. Hızır inancının yaygın olduğu ülkemizde Hızır’a atfedilen özellikler şunlardır:
1. Hızır, zor durumda kalanların yardımına koşarak insanların dileklerini yerine getirir.
2. Kalbi temiz, iyiliksever insanlara daima yardım eder.
3. Uğradığı yerlere bolluk, bereket, zenginlik sunar.
4. Dertlilere derman, hastalara şifa verir.
5. Bitkilerin yeşermesini, hayvanların üremesini, insanların kuvvetlenmesini sağlar.
6. İnsanların şanslarının açılmasına yardım eder.
7. Uğur ve kısmet sembolüdür.
8. Mucize ve keramet sahibidir.
Hıdrellezle İlgili Diğer İnançlar
Hıdrellez’de tamamen inançtan kaynaklanan, yapılması uygun veya uygun olmayan davranışları belirtmek gerekir
Hıdrellez gece ibadetle geçirilir. Ertesi gün temiz giyimli olarak dolaşmak gerekir. Evde genel temizlik yapılır. Çeşitli yiyecekler hazırlanır. Hıdrellez günü için, yumurta kaynatılır. Ağzı açık bükme, katmer, börek, irmik helvası vb. gibi yemekler hazırlanır. Hıdrellez sahabı erken kalkmak uğurlu kabul edilir. Sabahleyin dua edilmesi, dilek ve temennilerde bulunulması, toplu olarak ailece yemek yenilmesi, Kuran kıraatı, sabah namazından önce kabir ziyareti yapılması gereken adetler olarak görülmektedir. Ellere ve ayaklara kına yakılır. (kadınlar) Akarsuya, dilekler bir kağıda yazılarak bırakılır. Mesela İzmir ve çevresinde dilek kağıtları Hıdrellez sabahı denize bırakılmaktadır. Nişanlı çiftler arasında karşılıklı hediyeler gönderilir. Hıdrellez günü evler ilaçlanmaz. Nasip süpürülür inancı ile bazı bölgeler de evler süpürülmez. Kuru baklagiller bir torba içinde bahçede ağaçlara asılır. Hıdır Baba’nın kamçısıyla bunlara dokunması ve bereket getirmesi dileği tutulur. Buna benzer biçimde ev, araba, çocuk ziynet eşyası resimleri de yapılarak bahçeye muhtelif yerlere asılır. bullet Evde kalma tehlikesiyle karşı karşıya genç kızların başları üzerinde Hıdrellez günü yeni kullanılmamış kilit açılır. Hıdrellez günü, açların doyurulması, dargınların barıştırılması, üzüntülü olanların sevindirilmesine çalışılır. Hıdrellez’de içki içilmez, kumar oynanmaz. Yoğurt çalınır. Ancak maya kullanılmaz. Yoğurdun tutması halinde eve Hıdır’ın uğradığına inanılır. Hıdrellez günü kırlara gidildiğinde Hıdrellez azığını çalma adeti yaygındır. bullet Evin pencere ve kapıları kapatılmaz.
Hıdrellez’de yapılmamasına çalışılan işleri ise şöyle sıralayabiliriz:
Hıdrellez günü sabah erkenden kalkmayan kişinin işleri ters gider. Geç kalkmak kusur addedilir. bullet Hıdrellez’de salıncakta sallanmayanın o yıl çeşitli rahatsızlıklarla karşılaşabileceğine inanılır. Salıncakta sallanma bir bakıma ateş üzerinden atlama şeklinde o yıl için sağlık ve sıhhat dileği geleneği ile aynıdır. Hastalıkların, dertlerin sallanma sırasında döküleceğine inanılır. Hıdrellez günü çamaşır yıkanmaz. Yünlü giyecekler güneşe çıkarılır. Hıdrellez günü un elenmez ve ekmek yapılmaz. Yeşil ot, dal veya çimen koparılmaz. Çiçek toplanmaz. Bağ ve bahçelerde çalışılmaz, tarlaya gidilmez. Hıdrellez günü akşama kadar un kabına veya hamur tahtasına el sürülmez. Eve kuru çalı-çırpı götürülmez.
Antalya'da da :))) Güle kırmızı ip bağlama, dilek faslı pek çok yerde aynı olabillir de... Asıl güzel olan..6 Mayıs sabahın erken saatlerinde parkta,teknelerde şenlik havasında kutlanması...
6 Mayıs. Hızır Aleyhisselam ve İlyas Aleyhisselam'ın yeryüzünde bir su kenarında buluştukları gün. O gün Allah'a edilen duaların kabul olunma ihtimalinin yüksek olduğu söylenir.
elimdeki 1996 TDK imla kılavuzuna göre yazılışı HIDRELLEZ.netten tekrar baktım az önce, 96 dan sonra neolduysa değişmiş, HIDIRELLEZ olmuş :) yani ben eklerken masumdum, gelmeyin üstüme,tdk değişkense ben ne yapabilirim :) saçmalık! biz çocukken saçmalık değildi. dörtgözle beklerdik o günü.pikniğe gider,ateşler yakar,ateş üzerinden atlarken dilekler dilerdik.bahar bayramımızdı bizim..2005 de saçmalık olarak nitelendirilen pek çok şey anlamlıydı o günlerde..saçmalık ha..yaa saçmalık..
sezen aksu'nun şarkısıdır..ne amaçla açıldığına bağlı saçmalığı.. şarkı için ise eğer problem yok..ha şarkıda da saçma nitelikte ki kardeşim denirse,gidip sezen'e çatmak lazım..
şöyledir:
bahar oldu aman al kese astım gül dalına adadım yarin adına iki göz oda
dağ yeşil, dallar yeşil uyandılar bayrama her gönül şen bir benim bahtım kara
kokuyor buram buram fulyalar vakit tamam bir bana uğramadı bu bahar bayram
ağlama hıdrellez ağlama be bana acı ektim yerine aşk yeşerecek başka bahara
ne yolu var ne izi tanıdık değil yüzü dileğim Allah'tan aşk sözün özü
sevdiğim yok,eşim yok ağardı bir gün daha ey benim şans yıldızım gülümse bana
Saçma sapan yazılmış. Doğrusu Hıdırellez'dir. Hıdır isminde (kimine göre bir peygamber, kimine göre hızır) birinin Ellez adında biriyle buluşmasıdır. O yüzden Hıdırellez'dir. Hıdrellez diye kim uydurmuşsa saçmalamıştır.
Ateş yakılıp üzerinden atlanan, taşlarla yerlere olması beklenen dilekler çizilen, ağaçlara çaput bağlanan bir gündür. Baharın ortasıdır.
hıdrellezin tarihçesini bugüne kadar hiç merak etmedim ama arşatıracağım
bana göre hıdrellez bizim koşuşturmalardan yıkılan hayallerimizden kaybolan umutlarımızdan bir nevi kurtulmaktır
hıdrellez günü sabah gün dğmadan akar su kenarına gidip dilek dilenir yanı kısaca yeni bahar yeni hayat yeni umutlar beklenir
ama güzel bir bekleyiş ben hep denerim dileğim her zaman olur masum ve samımı bir dilek tır
içten olupta allahtan isteyınce olmayacak şey yoktur
kul sıkışmayınca hızır yetışmezmiş
yeni baharı yeni istek ve umutlarlarla karşılamak
çok güzel bir gün çok güzel bir gece. kesinlikle es geçilmemeli o gün.
Adaklar, hayaller,dualar,dilekler...umut edinme adına bir süre daha nefes alınmayı sağlayacak düşler görme zamanlarından biri... ev istiyorsan ev çiz, gül ağacına dileklerini yaz as, denize at hatta, evde dolma yap bereket olsun bi de nar kır kapıda, bereket kapından taşsın.... bir süre daha geçer günler böylece, sen yaşamı, yaşam seni idare eder gidersiniz... Hızır ile ilyasa da selam söyle, geçen sene bana uğramadılar :)
Hıdırellezi tam anlamıyla Edirne (Kırkpınar güreşlerinin yapıldığı alan) Sarayiçi'nde yada yine Edirne'de söğütlükte yaşayabilirsiniz. her yıl çevre illerden özellikle İstanbul'dan onlarca otobüs gelir Hıdırellez etkinlikleri için. Edirne'yi yaşayanlar bilir. Gelip görmenizi tavsiye ederim. O eğlenceyi başka bir ortamda bulamıycanıza garanti verebilirim.
valla çocuklar felan iyi olıyo.........
annemlerin evlilik yıldönümü :)
Hldlrellez müslüman türk örf ve anane´lerimizin bayramlarlmlzln zenglnliginin güzel bir parcasi´dlr.
Eee nasıl anlatılır ki: Hz İlyas(r.a) ile hz. Hızır(r.a) ın yeryüzünde buluşması..Hızır'ın karada,ilyas ’ın denizde hiç umulmayan bir zamanda çıkıp geldiği söylenir.HIDIRELLEZ.aynı zamanda baharın başlangıcı, bereket ve bolluğa adım atış günüdür.
Hıdırellez deyince çocukluğuma ait bir sürü anı canlanıyor gözümde.Ama en güzel hıdırellez kutlamalarının da Ahırkapı da yapıldığını biliyorum. (Edirne deki Kakava şenliklerine benziyor.) Hadi site sakinleri bu hıdırellezi Ahırkapı da kutluyalım.Unutamayıcağınız bir kutlama olsun. :)
küçükken cebimizdeki onca harclığı begenmeyip kapı kapı torbalarla şeker topladığımız gün :)) güzel günlerdii o günler :))
kürdü, lazı, çerkezi, alevisi, sünnisi ile birlikte eğlendiğimiz, çocukluğumuzun en güzel şölenlerinden biriydi :)
yakılan otomobil lastiklerinin üzerinden atlayıp, simsiyah giysilerle eve gidip, anneden fırça yemek de ayrı bi zevkti tabee :))
ne yolu var ne izi
tanıdık değil yüzü
dileğim Allah'tan
aşk sözün özü
sevdiğim yok,eşim yok
ağardı bir gün daha
ey benim şans yıldızım
gülümse bana
hıdırellez bereketin sembolüdür. ogün yemekler yapılır biraraya gelinip şenlikler düzenlenir. gençler çeşitli geleneksel oyunlar oynar.
Hıdırellez hızır ve İlyas isimlerinin birleşimidir. Zaten 5 mayısı 6 mayısa bağlayan gece Hızır ve İlyas bir gül ağacı altında bir bedene bürünmüşler. bu yüzden 5 mayıs akşamı herkes istediği şeyin resmini çizip gül ağacı altına gömer. darda(zor durumda) olanların imdadına yetişen hızır o gece tüm dilekleri alır ve gerçekleşmesine yardım edermiş....
:)) balkona çizilen resim, hızır aleyhiselam, ateşten atlamak, çingeneler, yeniden başlamak, sonra sessizlik...
Hıdrellez, bütün Türk dünyasında bilinen mevsimlik bayramlarımızdan biridir. Ruz-ı Hızır (Hızır günü) olarak adlandırılan hıdrellez günü, Hızır ve İlyas Peygamber’in yeryüzünde buluştukları gün olması nedeniyle kutlanmaktadır. Hızır ve İlyas sözcükleri birleşerek halk ağzında hıdrellez şeklini almıştır. Hıdrellez günü, Gregoryen takvimine göre 6 Mayıs eskiden kullanılan Rumi takvim olarak da bilinen Julyen takvimine göre 23 Nisan günü olmaktadır.
Halk arasında kullanılan takvime göre eskiden yıl ikiye ayrılmaktadır: 6 Mayıs’tan 8 Kasım’a kadar olan süre Hızır Günleri adıyla yaz mevsimini, 8 Kasım’dan 6 Mayıs’a kadar olan süre ise Kasım Günleri adıyla kış mevsimini oluşturmaktadır. Bu yüzden 6 Mayıs Günü kış mevsiminin bitip sıcak yaz günlerinin başladığı anlamına gelir ki, bu da kutlanıp bayram yapılacak bir olaydır.
Hızır ve Hıdrellezin kökeni hakkında çeşitli fikirler ortaya atılmıştır. Bunlardan bazıları Hıdrellezin Mezopotamya ile Anadolu kültürlerine ait olduğu; bazıları ise İslamiyet öncesi Orta Asya Türk kültür ve inançlarına ait olduğu yolundadır. Oysaki Hıdrellez Bayramı’nı ve Hızır inancını tek bir kültüre mal etmek olanaksızdır. İlk çağlardan itibaren Mezopotamya, Anadolu, İran, Yunanistan ve hatta bütün Doğu Akdeniz ülkelerinde bahar ya da yazın gelişiyle ilgili bazı tanrılar adına çeşitli tören ve ayinlerin düzenlendiği görülmektedir.
Hızır, yaygın bir inanca göre, hayat suyu (ab-ı hayat) içerek ölmezliğe ulaşmış; zaman zaman özellikle baharda insanlar arasında dolaşarak zor durumda olanlara yardım eden, bolluk-bereket ve sağlık dağıtan, Allah katında ermiş bir ulu ya da peygamberdir. Hızır’ın hüviyeti, yaşadığı yer ve zaman belli değildir. Hızır, baharın, baharla vücut bulan taze hayatın sembolüdür. Hızır inancının yaygın olduğu ülkemizde Hızır’a atfedilen özellikler şunlardır:
1. Hızır, zor durumda kalanların yardımına koşarak insanların dileklerini yerine getirir.
2. Kalbi temiz, iyiliksever insanlara daima yardım eder.
3. Uğradığı yerlere bolluk, bereket, zenginlik sunar.
4. Dertlilere derman, hastalara şifa verir.
5. Bitkilerin yeşermesini, hayvanların üremesini, insanların kuvvetlenmesini sağlar.
6. İnsanların şanslarının açılmasına yardım eder.
7. Uğur ve kısmet sembolüdür.
8. Mucize ve keramet sahibidir.
Hıdrellezle İlgili Diğer İnançlar
Hıdrellez’de tamamen inançtan kaynaklanan, yapılması uygun veya uygun olmayan davranışları belirtmek gerekir
Hıdrellez gece ibadetle geçirilir. Ertesi gün temiz giyimli olarak dolaşmak gerekir. Evde genel temizlik yapılır. Çeşitli yiyecekler hazırlanır. Hıdrellez günü için, yumurta kaynatılır. Ağzı açık bükme, katmer, börek, irmik helvası vb. gibi yemekler hazırlanır.
Hıdrellez sahabı erken kalkmak uğurlu kabul edilir.
Sabahleyin dua edilmesi, dilek ve temennilerde bulunulması, toplu olarak ailece yemek yenilmesi, Kuran kıraatı, sabah namazından önce kabir ziyareti yapılması gereken adetler olarak görülmektedir.
Ellere ve ayaklara kına yakılır. (kadınlar)
Akarsuya, dilekler bir kağıda yazılarak bırakılır. Mesela İzmir ve çevresinde dilek kağıtları Hıdrellez sabahı denize bırakılmaktadır.
Nişanlı çiftler arasında karşılıklı hediyeler gönderilir.
Hıdrellez günü evler ilaçlanmaz. Nasip süpürülür inancı ile bazı bölgeler de evler süpürülmez.
Kuru baklagiller bir torba içinde bahçede ağaçlara asılır. Hıdır Baba’nın kamçısıyla bunlara dokunması ve bereket getirmesi dileği tutulur. Buna benzer biçimde ev, araba, çocuk ziynet eşyası resimleri de yapılarak bahçeye muhtelif yerlere asılır.
bullet Evde kalma tehlikesiyle karşı karşıya genç kızların başları üzerinde Hıdrellez günü yeni kullanılmamış kilit açılır.
Hıdrellez günü, açların doyurulması, dargınların barıştırılması, üzüntülü olanların sevindirilmesine çalışılır.
Hıdrellez’de içki içilmez, kumar oynanmaz.
Yoğurt çalınır. Ancak maya kullanılmaz. Yoğurdun tutması halinde eve Hıdır’ın uğradığına inanılır.
Hıdrellez günü kırlara gidildiğinde Hıdrellez azığını çalma adeti yaygındır.
bullet Evin pencere ve kapıları kapatılmaz.
Hıdrellez’de yapılmamasına çalışılan işleri ise şöyle sıralayabiliriz:
Hıdrellez günü sabah erkenden kalkmayan kişinin işleri ters gider. Geç kalkmak kusur addedilir.
bullet Hıdrellez’de salıncakta sallanmayanın o yıl çeşitli rahatsızlıklarla karşılaşabileceğine inanılır. Salıncakta sallanma bir bakıma ateş üzerinden atlama şeklinde o yıl için sağlık ve sıhhat dileği geleneği ile aynıdır. Hastalıkların, dertlerin sallanma sırasında döküleceğine inanılır.
Hıdrellez günü çamaşır yıkanmaz. Yünlü giyecekler güneşe çıkarılır.
Hıdrellez günü un elenmez ve ekmek yapılmaz.
Yeşil ot, dal veya çimen koparılmaz.
Çiçek toplanmaz.
Bağ ve bahçelerde çalışılmaz, tarlaya gidilmez.
Hıdrellez günü akşama kadar un kabına veya hamur tahtasına el sürülmez.
Eve kuru çalı-çırpı götürülmez.
Antalya'da da :)))
Güle kırmızı ip bağlama, dilek faslı pek çok yerde aynı olabillir de...
Asıl güzel olan..6 Mayıs sabahın erken saatlerinde parkta,teknelerde şenlik havasında kutlanması...
İzmir' de öyle güzel yaşanır ki...
6 Mayıs.
Hızır Aleyhisselam ve İlyas Aleyhisselam'ın yeryüzünde bir su kenarında buluştukları gün.
O gün Allah'a edilen duaların kabul olunma ihtimalinin yüksek olduğu söylenir.
elimdeki 1996 TDK imla kılavuzuna göre yazılışı HIDRELLEZ.netten tekrar baktım az önce, 96 dan sonra neolduysa değişmiş, HIDIRELLEZ olmuş :) yani ben eklerken masumdum, gelmeyin üstüme,tdk değişkense ben ne yapabilirim :)
saçmalık! biz çocukken saçmalık değildi. dörtgözle beklerdik o günü.pikniğe gider,ateşler yakar,ateş üzerinden atlarken dilekler dilerdik.bahar bayramımızdı bizim..2005 de saçmalık olarak nitelendirilen pek çok şey anlamlıydı o günlerde..saçmalık ha..yaa saçmalık..
hıdırellezhıdırellezhıdırellezhıdırellezhıdırellezhıdırellezhıdırellezhıdırellez
hıdırellezhıdırellezhıdırellezhıdırellezhıdırellezhıdırellezhıdırellezhıdırellez
hıdırellezhıdırellezhıdırellezhıdırellezhıdırellezhıdırellezhıdırellezhıdırellez
hıdrellezhıdrellezhıdrellezhıdrellezhıdrellezhıdrellezhıdrellezhıdrellez..diye gider bu..
bakınız hızlı söleyince nası hıdrelleze döndü..
dil kolay döndüğü için böle yoksa ne yani..
sezen aksu'nun şarkısıdır..ne amaçla açıldığına bağlı saçmalığı..
şarkı için ise eğer problem yok..ha şarkıda da saçma nitelikte ki kardeşim denirse,gidip sezen'e çatmak lazım..
şöyledir:
bahar oldu aman
al kese astım gül dalına
adadım yarin adına
iki göz oda
dağ yeşil, dallar yeşil
uyandılar bayrama
her gönül şen
bir benim bahtım kara
kokuyor buram buram
fulyalar vakit tamam
bir bana uğramadı
bu bahar bayram
ağlama hıdrellez
ağlama be bana
acı ektim yerine
aşk yeşerecek
başka bahara
ne yolu var ne izi
tanıdık değil yüzü
dileğim Allah'tan
aşk sözün özü
sevdiğim yok,eşim yok
ağardı bir gün daha
ey benim şans yıldızım
gülümse bana
Saçma sapan yazılmış. Doğrusu Hıdırellez'dir. Hıdır isminde (kimine göre bir peygamber, kimine göre hızır) birinin Ellez adında biriyle buluşmasıdır. O yüzden Hıdırellez'dir. Hıdrellez diye kim uydurmuşsa saçmalamıştır.
Ateş yakılıp üzerinden atlanan, taşlarla yerlere olması beklenen dilekler çizilen, ağaçlara çaput bağlanan bir gündür. Baharın ortasıdır.