Kültür Sanat Edebiyat Şiir

grafoloji sizce ne demek, grafoloji size neyi çağrıştırıyor?

grafoloji terimi Barış Çalışkan tarafından tarihinde eklendi

  • Sinan Serdar Bostancı
    Sinan Serdar Bostancı

    tespit edilmiş 12 -13 çeşit el yazısından kişilik çözmeye yarayan bir disiplin. imza tahlili de söz konusudur. günümüzde adli tıpta da rağbet görmeye başlayan bir alan oldu. fakat el yazısı kullanan pek az insan kaldığından grafologların işi zor görünüyor.

  • Yağmur Bulut
    Yağmur Bulut

    Antik Yunancadaki ^^yazı^^ ve ^^bilim^^ köklerinden türetilmiştir ve ^^yazıbilim^^ anlamına gelir.
    Duygularımız yazıya dönüştüğü anda kağıt üzerinde donup kalır bu noktada el yazımız beynimizin, ruhumuzun ve duygularımızın resmi olur.

    ^^Grafoloji^^ bir insanın el yazısına bakarak, o insanın kişiliği hakkında bilgi veren bir bilim dalıdır. Fal bakmak veya gelecekten haber vermekle bir ilgisi yoktur.

    Şöyle ki, yazı stili, kağıdın nasıl kullanıldığı, yazının eğimi, kelimeler ve harfler arasındaki boşluklar, yazının hangi yöne doğru yazıldığı, harflerin birbiriyle olan bağlantısı, kenarlarda ne kadar boşluk bırakıldığı, kalemin hangi güçle bastırılarak yazıldığı, büyük harflerin yerleştirilmesi, noktaların nasıl yapıldığı, ilk ve son harflerin yazılışı, çizgilerin eğimi, hangi harflerin kullanılmadığı, yuvarlak karakterlerin yazılışı gibi incelemeler, yazı analizi çalışmalarının yalnızca küçük bir bölümüünü oluşturuyor. Yazının tamamını incelemek ise yaklaşık olarak 5 - 6 saatlik bir çalışma gerektiriyor.

    Grafoloji biliminin tarihi 17. yüzyıla kadar uzanıyor.Bu bilim dalı 20. yüzyıldan itibaren savaş dönemlerinde çeşitli ülke gizli servisleri tarafından bilgi edinmek amacıyla kullanılmaya başlanmıştır. Bir çok ülkede kriminal polis laboratuvarlarında, psikolojik hastalıkların tedavisine yardımcı olmak amacıyla ve büyük şirketlere eleman alımında profesyonel anlamda da kullanılmaktadır.

  • Onur Çağlar
    Onur Çağlar

    Sözcük anlamı
    Grafoloji, yazıbilim anlamına gelir. Türkçe'ye Fransızca'dan girmiş bir terimdir. Kaynaklar bu sözcüğün ilk kullanılışı hakkında görüş birliğinde değildir. İlk kez geçtiğimiz yüzyılın ikinci yarısında kullanılmıştır. Antik Yunanca'daki 'yazı' ve 'bilim' köklerinden türetilmiştir.

    Kurucusu
    Grafoloji biliminin modern anlamdaki kurucusu olarak 1872-1956 yılları arasında yaşamış olan Alman psikolog Ludwig Klages gösterilmektedir. Klages grafolojiyi ilk kez psikolojinin bir yöntemi ya da bir dalı olarak görmekten ayrılıp kendi başına bir bilim olarak değerlendirmiş ve uygulamıştır.

    Kısa tarihi
    Romalı tarihçi Suetonius'un bazı ifadelerinden İmparator Augustus'un elyazısını incelediğini ve hakkında fikir yürüttüğünü biliyoruz. Kuşkusuz, bu, yalnızca amatörce değerlendirmelerden oluşuyordu ancak çağı için son derece ileri bir düşünceyi yansıtıyordu.