Kültür Sanat Edebiyat Şiir

felsefe sizce ne demek, felsefe size neyi çağrıştırıyor?

felsefe terimi Hilal Doğu tarafından tarihinde eklendi

  • Abdullah Ozdemir
    Abdullah Ozdemir

    felsefe, filo sofi, yani bilgi sevgisi, blimsever, demektir.

  • Gökhan Oflazoğlu
    Gökhan Oflazoğlu

    Bir önermeler mantığı içermeden kavramsallaşamaz, önce önermen olur, sonra inşa, dördüncü boyut, bir
    kavramsızlıktır, yani içeriksiz bir iç, var ama, içe sahip değil, halbuki içeriyor, yani bizim anladığımız hakim
    zaman anlayışından farklı biz zamanın istemesek de parçasıyızdır, ama, o boyutta, hiçbirşeyi olmadan var kalabilirsin, yani varlıksız varlık, kendiliği var içeriğine borçlu değil, bir var kalma, ama, varolması şimdinin
    varlık tipolojisine uyması gerekmiyor, şekle tabii, ama, ona da ihtiyacı yok, yani geçişlilik hakim, yani zamanlararası bir zamandışı öge.

  • Muammer Orak
    Muammer Orak

    Felsefenin çürük dişleri, realitenin sarhoş işleri.

  • Antoloji Kullanıcısı
    Antoloji Kullanıcısı

    Ben size başka bir şey söylemek isterim.
    Sevmek kavramı hakkında konuşmak istiyorum.
    Sevmek ne demek, beynimizin kendimizin düşündüklerini, hissettiklerini aktarmak için insanlar arasından seçtiğimiz "kişilere gösterdiğimiz davranış mı? Sonuçta tüm insanların yarısını bile görmeden "birine" bağlanıyor, seviyoruz ama belki de neticede biz, ölmeden önce olabildiği kadar hızlı bir şekilde birine bağlanmak adı altında ona kendimizi ifade edebilmek istiyoruz?

  • Gökhan Oflazoğlu
    Gökhan Oflazoğlu

    Felsefe bir işe yarar mı a - Yarar, senin bir işe yaramayacağın hakkında fikir verir b - Yaramaz, neyin yararı olmuş da onun olacak, c - Her işimize yarayan işe yarıyor mu, o niye yarasın, ayrı yarasın abime.

  • Abdullah Kaya
    Abdullah Kaya

    Gençlik yıllarımda '' ihtiyaçlar sonsuz imkanlar sınırlı'' diye duymuştum. Yıllar geçtikçe öğrendim ki '' ihtiyaçlar sınırlı imkanlar sonsuz..''

    Çok büyüksün Rabbim.

  • Sakura İro
    Sakura İro

    İnsanın karakteri, onun yazgısıdır.

    Herakleitos

  • Dede Korkut
    Dede Korkut

    Bilgelik sevgisi. Eldeki mevcut bilgiler üzerine düşünebilme etkinliğinden çok bilginin kendisi gibi şeyler üzerine soru sorma cesareti..

    Bilgi nedir? kaynağı nedir? Sınırları nelerdir? Doğru bilgiye ulaşmak mümkün mü gibi? ..(epistomoloji)


    Veya varlık üzerine üzerine sorular sorar (ontoloji.)

    İyi,doğru v.s üzerine soru sorar (etik) .

    Gibi alt dalları vardır.

    Faydasız,hatta zararlı bir etkinlik olduğunu düşünenlerde vardır Auguste Comte gibi.

    Ama böyle düşünenlere neden faydasız olduğu sorulduğunda felsefi akıl yürütmelere başlar.

  • Dabbetül-arz-ı Mevud
    Dabbetül-arz-ı Mevud

    ...o 950 küsür üyemi sildim ya! ha varlarmış ha yoklarmış? ...farkettim :))
    Beğen · · Paylaş

    Ayhan Aytaç'ın Notları...düşünüyorsan varsın! düşünmüyorsan ha varsın ha yoksun :)) _ayhan/felsefesi?
    15 dakika önce · Beğen

    Ayhan Aytaç'ın Notları...beni felsefe ile tasavvuf arasında sıla yapan rabbime hamdolsun! sofi ve sofist varmış şimdi anladım.sokrates ile yunusun gerçek bir hakk ve halk kahramanı olduğunu şimdi anladım.şimdi en büyük felsefeci ve tasavvufçu olduğumu anladım.gerçek filozoflara ve tasavvufçulara selam :)) _gerçeğin-aklı-ve-ruhuyum?
    11 dakika önce · Düzenlendi · Beğen

    Ayhan Aytaç'ın Notları...hz.ali dedi:din aklın eksenine girmiyorsa o din din değildir.akılda dini idrak edemiyorsa o da akıl değildir...? hacıbektaş:alimin fikrine dervişin zikrine saygılı olun...? akıl ve gönül ittifakı imam alinin şiarıydı...? aklın ve imanın kardeşliği gibi bütüncül bir güzellik görmedim....? aklın ve ruhun yoldaşlığı gibi bir yoldaşlığa rastlamadım.sokratta yunusda içindeki gerçeğin sesini işittide biri hiçbirşey bilmiyorum dedi diğeri en günahkar benim dedi de gerçeği buldu...?
    6 dakika önce · Düzenlendi · Beğen

    Ayhan Aytaç'ın Notları...şimdi bende sokrat ve yunus gibi bu kez hiç korkmadan.herşeyi göze alarak halkın arasına geri dönüyorum.onların hakikat mayası olmak için.böylece ormanın kralı aslan hem ormana hemde krallığına geri dönmüş olacaktır.varsın o zaman sırtlan sırtlanlığını kurt kurtluğunu yapsında bize musallat olsun patilerim ile hallederim :))
    3 dakika önce · Beğen

  • Zehra Ocak
    Zehra Ocak

    gercekten yasadign andaki firin ve olumlu dusuncendir.

  • Erdem Ülkün
    Erdem Ülkün

    felsefe ne bir bilim ne de bir bilgidir.elde bulunan bilgiler üzerine düsüncedir.

  • Erdem Ülkün
    Erdem Ülkün

    felsefe.bilgelik alıstırması ve öğretisidir.

  • Olay Olay
    Olay Olay

    FELSEFE

    Dişi Aslan Hayvanlar bir gün kim daha çok çocuk doğurabilir diye çekişmeye başlarlar. Hep birlikte dişi aslana gidip danışırlar. 'Sen kaç çocuk doğurabiliyorsun? ' diye sormuşlar aslana. 'Bir.' diye yanıtlar dişli aslan. 'Fakat ben aslan doğururum.' NITELIK, NICELIKTEN ÖNEMLIDIR...

    YENGEÇ ILE ANNESI 'Neden böyle yan yan yürüyorsun yavrum' diye sorar anne yengeç çocuğuna. 'Düzgün yürüsene! ' der. - 'Pekala anne' der çocuk. - 'Sen önümden düzgün yürü, ben seni takip ederim. ' HAREKETLER SÖZLERDEN ÖNDE GELIR?

    ASLAN, KOYUN, KURT VE TILKI Aslanın biri, bir koyunu yanına çağırır ve nefesinin kokup kokmadığını sorar. Evet! ? diye yanıtlar koyun. Aslan bu yanıta kızar ve koyunu oracıkta parçalar. Daha sonra kurda seslenip yanına çağırır, ona da aynı soruyu sorar. Hayır! ? diye yanıtlar kurt korkudan. Ancak o da yağcılık yaptığı için aslanın öfkesinden kurtulamaz. Sıra tilkiye gelmiştir. Aynı soruyu tilkiye de sorar. Tilkinin yanıtı şöyle olur; - Üzgünüm, üşütmüşüm biraz, o yüzden burnum koku almıyor! AKILLI KIŞI TEHLIKELI DURUMLARDA KONUŞMAZ! ! !


    KAZLAR VE TURNALAR Kazlar ve turnalar bir gün aynı tarlada yiyecek ararlarken birden yanlarına yaklaşmaya çalışan avcıyı fark ederler. Turnalar daha çevik ve hafif oldukları için hemen uçarlar. Oysa kazlar ağır hareket ettikleri için avcıdan kurtulamazlar. YAKALANANLAR HER ZAMAN SUÇLU OLANLAR DEĞILDIR?


    HASTA GEYIK Yaşlı bir geyik hasta düşer ve daha rahat otlayabilmek için güzel otlarla dolu bir çalılıkta yaşamaya başlar. Her hayvanla iyi geçindiği için pek çok hayvan sık sık geyiğin ziyaretine gelir. Zamanla her gelen hayvan bu güzel otlardan tatmaya başlayınca kısa süre sonra tüm otlar biter. Geyik hastalıktan kurtulur ama yiyecek hiçbir şeyi kalmadığı için bir süre sonra açlıktan ölür. SIZCE?


    FARELERIN TOPLANTISI Bir gün fareler bir araya gelirler ve başlarına musallat olan bir kediden kurtulma planları yaparlar. Pek çok fikir öne sürülür. Hiçbiri kabul görmez. En sonunda genç bir fare kedinin boynuna bir çan asmayı önerir. Böylece kedi kendilerine yaklaşırken farkına varacak ve kaçabileceklerdir. Bu öneri fareler tarafından alkışlarla onaylanır. Bu arada bir köşede sessizce onları dinlemekte olan yaşlı bir fare ayağa kalkar ve bu önerinin çok zekice olduğunu, başarılı olacağından hiç kuşkusu olmadığını belirtir. Fakat, der, Kafamı bir soru kurcalıyor. Aramızdan kim kedinin boynuna çan asacak? ? ?


    IYI BIR PLAN YAPMAK AYRI, O PLANI GERÇEKLEŞTIRMEK AYRIDIR.

    * * Insanlar FELSEFE yi Çocukken MASAL dan, Sonra KiTAP lardan, ihtiyarlarlayınca da Arkalarında Kalan YAŞAM larından Öğrenebilirler...

  • Erdem Ülkün
    Erdem Ülkün

    felsefe ne bir bilim ne de bir bilgidir.elde bulunan bilgiler üzerine bir düsüncedir.

  • Kördüm Gördüm
    Kördüm Gördüm

    düşünmenin ta kendisi

    düşünüyormuş gibi yapmaksa tefelsüf derler namı diğer felsefe yapmak
    caz yapılması yeğdir,zira hiç çekilmez

  • Osman Aslan
    Osman Aslan

    Her işin başıdır...

  • Erdem Ülkün
    Erdem Ülkün

    Anı yakalamak söz konusu bile değildir.Bir anda,nasıl sınavlarına,ya da tatile hazırlanabilir,sözünü tutabilir,bir arkadaşlık ya da bir sevgi oluşturabilirsin? Şimdiki zamanı yaşamak mı? By çok basit bir şekilde,hakikatı yaşamaktır.Zaten şimdiden cennetteyiz:Sonsuzluk şimdidir.

  • Erdem Ülkün
    Erdem Ülkün

    Felsefe,'ben kimim'neyim? sorusuna verilen yanıttır.Zihinsel kimliktir.Felsefi bilginin dünyayı dolaşması planlanmamış bir olaydır.Bazen bir mekanda birikir bekler ve onu görenler tarafından keşfedilir,yorumlanır ve nitelik değiştirir.Fikirler de öyledir. ve aslolan bir tek şey vardır,o da uyumdur.Büyük paylaşımdır.

  • Ali Karakuş
    Ali Karakuş

    Felsefe; Kuşkuyu tatmaktır. Hayatta yalnız kalabilmek ve acı ile dolu olan kaybedişin yalnızlığında düşünebilmektir.

  • Erdem Ülkün
    Erdem Ülkün

    Felsefe yapmak demek,cevap bulmak ve onları bulduktan sonra dinlenmeye çekişilmek demek değildir.Felsefe yapmak demek,önemli soruları tekrar tekrar sormak demektir.

  • Erdem Ülkün
    Erdem Ülkün

    İnsan aklının Göksel'e karşı çıkışı.

  • Emin Yıldırım
    Emin Yıldırım

    Felsefe: aklın bir konuyu kabullenmeyip gösterdiği reaksiyondur.(muhalefet gibi)
    Herkeze ayrı ayrı şeriat verilmiştir.A.İnsanların şeriatları gereği, her doğuşu kabullenmeleri olmayacaktır. herkez kendi anlayışına göre felsefelidir.Tasavvuf bilgisi olmayan insanlarda, bu fiilin sahibinin kim olduğunu, bilemeyip, (olurmu öyle şey) deyip karşılık verir. Nasıl olur desen
    kendinin şeriat anlayışı ile anlatmayaçalışır. Ellbetteki hem doğrudur. hemde yanl.

    şeriat
    tarikat
    hakikat
    marifet
    bu ilimlere sahip olmadan, Felsefe yapmak, doğru bir anlayış değildir. Bu ilmlerle dolmadan felsefe yapmamalıdır. sevgilerle emin Yıldırım

  • Erdem Ülkün
    Erdem Ülkün

    Ağaç,taş ve dağ gibi varlıkların gelişimi doğasaldır.Ama insanı geliştiren tarihtir.Onun için bir toplum olarak geçmiş,bugün ve geleceği birbirinden kesin çizgilerle ayırmamamız gerekiyor.

  • Erdem Ülkün
    Erdem Ülkün

    Merhamet Hıristiyanlar için ne ise,akıl da filozoflar için odur.merhamet Hıristiyanın eylemini belirler,akıl ise filozofun.Klasik burjuva felsefesi kendini akıl kavramıyla özdeşleştirir.Onun için akıl ve felsefe aynı şeylerdir.
    Diderot

  • Osman Aslan
    Osman Aslan

    Özgürlüğe giden yol felsefeden geçer..

  • Erdem Ülkün
    Erdem Ülkün

    Felsefe yapma MEE ol! Ki, güdülesin...

  • Uygarr Can
    Uygarr Can

    felsefe yolda olmaktır

  • Erdem Ülkün
    Erdem Ülkün

    Felsefe yapmadan akıl yürütülebilir'fen bilimlerinde olduğu gibi' felsefe yapmadan yaşanılabilir 'budalalık ve tutku içinde yaşamak' Ama.
    ,felsefe yapmaksızın yaşamı düşünmek,düşüncesini yaşamak olmaz.

  • Erdem Ülkün
    Erdem Ülkün

    Felsefe,insan aklının her türlü dogmaya karşı verdiği bir tepkidir.
    1980 Askeri Darbesinden sonra,felsefe derslerinin okullarda yasaklanması,insanları
    düşünen,araştıran,sorgulayan,okuyan bireyler yerine,elleri balçık gibi itiatlı,futbol maçlarıyla uyuşturulmuş,popüler kültür bağlamında Recep İvedik'leştirilmiş bir toplum mühendisliğini uygulanarak özellikle de bu ükenin gençliği apolitikleştirilip kendi halkının sorunlarından uzaklaştırılmıştır.Çok yazık edilmiştir.

  • Erdem Ülkün
    Erdem Ülkün

    1980'de,felsefe dersi malum nedenlerden dolayı yasaklandı.Ancak insan mee olmayı hiç bir zaman kabullenmemelidir.Neden sorusunu her daim ve yaşadığı sürece hep sormak mecburyetindedir,mee olmamak insan olmak için.