efradını cami, ağyarını mâni sizce ne demek, efradını cami, ağyarını mâni size neyi çağrıştırıyor?
efradını cami, ağyarını mâni terimi Fatma Sena Gündüz tarafından tarihinde eklendi
efradını cami, ağyarını mâni terimi Fatma Sena Gündüz tarafından tarihinde eklendi
Bu tasavvufi bir terim ve deyimdir. ağyaar : gayrı demektir : (başka). , efraad benzeri demektir!, Aynı zamanda benimsenilerek birşeyi bir kimse bu bendendir demesi onu kendi efradına benzeterek kendi efradından saymasıyla kabullenmesi demektir!, mani demek : engel demektir karşı çıkmak alı koymak, cami toplayan demek bir araya getiren. Ağyağrına mani demek : kendi isteyinden başka (gayrı) yönlere gitmeye çalışan kullarını Allah celleceleelühü ahirette cennetten, dünyada da nefislerinin her türlü kötü arzuları sebebi ile elde etmek istedikleri huzur ve güvenden onları men eden mahrum edendir.!
Efraadı ise kendi yolunda peygamberleri nin yolundan gitmeye çalışan kullarıdır ki onları toplar!, dünyada ve ahirette ulaşmak istedikleri yere Allah bizzat ben götürür koyarım onları diyor . !
Allah birdir hiçbir çeye benzemez. !
Tektir! : ortak kabul etmez. !
Hoş ve güzeldir çirkin işi beyenmez. !
Onsuz hiçbirşey olmaz herşey ona muhtaçtır. !
Yanlız ondan istenir ona tapılır. !
Allah yoktur diyenlere hayretle şaşılır. !
Onun verdiği cezaalarki rahmetle nazlanır. !
Ondan başka ilah yoktur bunu bilmeyen aldanır. !
O ne güzel vekildirki bakanlara görenlere yaranır.!
Her kuluna merhamet eden ahirette Yanlız müminlere.!
İşte budur gerçek ilim görmek isteyenlere!.
Devamı çoktur lakin bilenlere.! .
Çok teşekkürler Ahmet bey Elinize sağlık...
Ahmet Uslu çok güzel açıklamışsınız tek seferde anlayıverdim. Teşekkürler.
Kimi yerlerde 'efradını cami, ağyarını mani', kimi yerlerde ise 'ağyarını mani, efradını cami' diye söylenir.
EFRADINI CAMİ: Cami kelimesi cemaatten gelir, toplamak demek. Yani onda olan özelliklerin hepsini toplamak demek.
AĞYARINI MANİ: Mani, dışarıda bırakmak anlamında kullanılmış. onda olmayan özellikleri dışarıda bırakmak demek.
Kısacası ne bir eksik ne de bir fazla demektir. Meseleyi tam olarak anlatmak demektir. Onda olan tüm özellikleri toplayıp onda olmayan tüm özellikleri dışarıda bırakmaktır. İnşallah efradını câmi ağyarını mani bir açıklama yapabilmişimdir.
Hiç kararım yok benim ya fazla ya eksik
Bu deyimin doğrusu 'Ağyarini mâni, efradını câmi' şeklinde ifade edilir. Bilimsel konuları ya da herhangi bir konuyu tarif ederken ya da açıklarken bu deyim kullanılır.
Bu deyim ti'ye alınacak bir deyim olmayıp yüzyıllardır kullanılmaktadır. Tanımlar 'Ağyarini mâni, efradını câmi' olması gerekir (H. Z. Ülken, Türkiyede Çağdaş Düşünce Tarihi,S.121) .
Anlamı, tarifin tarif edilen hususa ait bütün nitelikleri toplaması, ondan farklı olan nitelikleri dışta bırakması, bulundurmaması demektir. Latince karşılığı 'Omni et solis definitum'dur. Hiç bir batılı bu ifadeyi görünce ti'ye almaz, ne denmek istendiğini anlamaya çalışır, ve tanımlarını öyle yapar.
Medeniyet binlerce yılda yapılan çalışmaların birikiminden oluşmuş bir değerler bütünüdür.
Bizde okur-yazarlar veya bazı aydınlar medeniyeti kendi ömürleri ile sınırlı göüp geçmişte geliştirilen bilimsel ve felsefi düşünceleri araştırma öğrenme zahmetine katlanmazlar.
kolaycılığı tecih edenler, bu ve benzeri deyimleri görünce kafa yorup, terlemek yerine ti'ye alırlar.
Sevgiler, Saygılar
Hasan Çoban
[email protected]
Fazlasıda yok eksiğide.
hönkk desem.
Tarif'in tarifi...
failatün failatün failün...
şimdi efendim bu kelime şu maksad ile kullanılmakta idi, diye bi söz alayım evvela. Efendim, 'efrad', 'mani', 'camii', hepsi bir arada yalnız 'ağyar' niye kullanılmış bunu anlayamamakla birlikte bu konuda ciddi endişeler taşıyorum. belirteyim.
Ne işi var 'ağyar' gibi harikulade bir kelimenin böyle bir cümle içinde. bir diğer husus, bu kelimelerin fen bilgisi kitaplarında ohm amper gibi kelimelerle birlikte telafuz edildiği iddaaları midemi bulandırdı. yapmayın efendim. yazık günah bu nesile.
neydi EFRADINI CAMİ, AĞYARINI MÂNİ... vallaaa bu şey demek nasıl izah etsem, şimdi ne derler ona hımmm... şey bu şimdi vardır ya hanii neydi onun ismi dur bi................ valla hatırlayamadım:Pp
evvela bana bu kalbiniz kadar temiz sayfayı ayırdığınız için tşk ediyorum :))) bu sözü kim çıkardıysa ve benim fen kitabıma kim koyduysa :))))
dürter inşallah... :)
ne eksik ne de fazlası olan anlamında kullanılıyor.
kıskançlık aşka mani olmaz, körükler demektir bu:Pp
bunun ismetle ne ilgisi var