Kültür Sanat Edebiyat Şiir

bürokrasi sizce ne demek, bürokrasi size neyi çağrıştırıyor?

bürokrasi terimi Erhan Aydemir tarafından tarihinde eklendi

  • İmelda Cisil
    İmelda Cisil

    devlet islerinin yurumesini saglayan,hiyerarsik bicimde orgutlenmis kisilerden olusan yapi.

  • Nusret Orhan
    Nusret Orhan

    Her hükümetin azaltacağım dediği ama iktidara gelince iyice azdırdıkları bir canavar.
    Enflasyon canavarı ve trafik canavarından daha teklikelidir,
    çünkü onlar gibi açıktan değil,
    sistemi gizliden kemirirler.

  • Erdem Ülkün
    Erdem Ülkün

    Galişmiş ülkelerde,(Fransa, Almanya,) resmi araç sayısı 20 bini geçmezken ulkemizde bu rakam 90 bin civarındadır.

  • Waldo Sen Neden Burda Değilsin
    Waldo Sen Neden Burda Değilsin

    Bürorrasi bir kabustur.Devlet dairesinde işin olunca farke diyosun bunu.

  • Kemal Can Gedik
    Kemal Can Gedik

    Bürokrasi bir toplumda tabandan yukarıya çıktıkça daralan bir yapı içinde örgütlenmiş olan, kişisel olmayan genel kurallar ve işleyiş ilkelerine göre çalışan sistem ve kurallar grubudur. Amacı resmi olarak idari işlevlerle olsa da uygulamada yorumlamalar nedeniyle bazen resmi olmayan etkilere açık olabilmektedir. Kavram olarak özellikle politika ve sosyoloji alanlarında tartışmalara yol açmıştır. Bunlardan en önemlilerinden biri Max Weber'in öne sürdüğü hiyerarşi ve ideoloji içerikli çalışmadır. Günümüzde yaygın olan bürokratik sistemlere devlet, silahlı kuvvetler, hastaneler, bakanlıklar, okullar ve büyük şirketler verilebilir.

    Bürokrasi yönetsel bir mekanizma olmakla birlikte hiyerarşik emir komuta zincirinin yer aldığı yapılardır. Bu zincirin her halkasında kullanılan otorite, görevin yasal sorumluluk alanıyla ve amirlerin takdir yetkileriyle sınırlıdır.

  • Fatma Işık
    Fatma Işık

    tabandan yukarıya çıktıkça daralan bir yapı içinde örgütlenmiş olan, kişisel olmayan genel kurallar ve işleyiş ilkelerine göre çalışan sistem ve kurallar

  • Gökhan Özkan
    Gökhan Özkan

    devlet işlevlerini yerine getirmesine yardımcı olan araç.

  • Mürsel Özyavuz
    Mürsel Özyavuz

    haytın yanlışlıkları

  • Martin Gore
    Martin Gore

    adi batasica...

  • Sezgin Yeşiltaş
    Sezgin Yeşiltaş

    İnsanların tek düze yaşamında beyinlerinde tıkalı duran kanalların açılmasına sebep; aslında olması gerekenler listesini, idealistlik dürtüsünü uyandıran, yeni düzen, bilinç, iş ahlakı kavramlarını hatırlamasını sağlayan düzenek.

  • Cem Nizamoglu
    Cem Nizamoglu

    Fransızca'da Bureaucratie kelimesinden gelir. Anlamı Kamu Yönetimi'dir.

    İsimden de anlışacağı üzere Büro kelimesinden türer. Basitçe anlatmak gerikirse, büroda çalışan (üst sınıftan) bir insanın, sözde, halkın (emekçilerin) arasına girip (karışıp) sorunlarını inceleyip cözüm üretmeye çalışan kişiye de Bürokrat denir. Bu yönetim şekli daha çok sanayi devriminden sonra kapitalist toplumda iki ana sınıf olan işçiler (alt tabaka) ve patronlar (üst tabaka) arasında, sözde, denge kurması için oluşmuştur. Tabi daha çok günlük işlerimizde 'Demokrasi Kirtasiyeciligi' olarak önümüze çıkıp; gözümün kahverengi ve üstünde kaş olduğu gösteren belgeler gibi gereksiz işlemlere kadar gitmesi de esas bürokrasinin 'Büro Diktatörlüğü' anlamına geldiğini gösterir…

    Tabi bu yönetim iyi kullanılırsa işleri düzenler ve kolaylaştırır, kötü kullanılırsa halkı felç eder… Mesela gümrükten çok sayıda eşyalar geçirmeye çalışanlar bilir, çoğu kez rüşvet kullanılarak yapılır işler... Bir gün bu iş ortaya çıkartılmasıyla, gümrükçülerin kurallara göre iş yapmaya karar vermesi; rüşvetle bile zor olan gümrük işlemlerinin bu sefer büroktik işlemlerle daha çok zor olduğunu anlaşılmasına yol açıp... yine rüşvete dönülmesi hazin bir hikayedir. Ne de olsa ''benim memurum işini bilir'' denilen anlayış var…

    Bürokrasinin ne olduğunu, size, çok çarpıcı bir benzetmeyle anlatayım bir de:
    Pamuk Prenses ve Yedi Cüceleri bilirsiniz. Esasında bu çocuk romanı zamanında saman altından bürokrasi propagandası yapılmak için yazılmıştır. Nasıl mı? Mesela inatçı, pasif, çirkin, yalaka ama üretici, çalışkan gibi karakterleriyle; Yedi Cüceler, işçi sınıfını temsil eder. Bürosundan pardon şatosundan uzaklaştırılıp öldürülmek istenilen saf, temiz, güzel olan ve yedi cücelerin (halkın) arasına karışan Pamuk Prenses'de bürokrasiyi temsil eder. Daha durun, olaylardan haberi olmayan saf kralsa devleti, ve üvey anne olan kötü cadı kraliçe kapitalisti temsil eder. Hatta pamuk prensesi öldürmeye çalışan daha doğrusu kraliçenin pis işlerini yapması için gönderilen ama sonra vazgeçen tetikçi ise, güvenlik güçlerini temsil eder. Zehirli Elma'da rüşvetiiiii (bu kadar olmaz yani :) . Göze masum gözüken bu romandaki hikaye, dekorundan tutun karakterleirinin hepsine kadar tamamen bir bürokrasi propandasır. Yani bürokrasi diye geçmeyin, baya savaşımlarla günümüze kadar gelmiştir.

  • Eray İnman
    Eray İnman

    Hinduların kutsal ineği...