Kültür Sanat Edebiyat Şiir

bilim sizce ne demek, bilim size neyi çağrıştırıyor?

bilim terimi Cem Nizamoglu tarafından tarihinde eklendi

  • Efe Güven
    Efe Güven

    İslam ahlakının insanlığa tuttuğu ışıklardan biri de, bilimsel düşünce oldu.

    İslam öncesinde Araplar ve diğer Ortadoğu toplumları, evrenin ve doğanın nasıl var olduğu ve işlediği gibi sorularla hiç ilgili değildiler. Bu sorular üzerine düşünmeyi, bunların cevaplarını araştırmayı ilk kez Kuran'dan öğrendiler. Allah Kuran'da inananlara, göklerin ve yerin nasıl var olduğunu incelemelerini emretmiştir:

    Onlar, ayakta iken, otururken, yan yatarken Allah'ı zikrederler ve göklerin ve yerin yaratılışı konusunda düşünürler. (Ve derler ki :) 'Rabbimiz, Sen bunu boşuna yaratmadın. Sen pek yücesin, bizi ateşin azabından koru.' (Al-i İmran Suresi, 191)

    Bu bilinç, İslam medeniyetinde büyük bir bilimsel yükseliş başlattı. Dünya tarihinde daha önce örneği görülmemiş bir bilimsel gelişmeydi bu. İslam'ın bilimsel yükselişinin merkezi, İslam imparatorluğunun başkenti olan Bağdat oldu. İslam dünyasının dört bir yanından gelen bilim adamları, düşünürler, araştırmacılar, Bağdat'ın ünlü Hikmet Evi'nde buluşur ve Allah'ın yarattığı evrenin sırlarını çözmek için araştırma ve inceleme yaparlardı.

    Müslüman bilim adamlarının Kuran ahlakına uymaları nedeniyle kazandıkları bu şuur, dünyanın o döneme kadar görülmüş en büyük bilimsel ilerlemesini meydana getirdi. Yine Kuran'da Müslümanlara öğretilen bir hikmet olan açık görüşlülük, Müslümanların diğer medeniyetlerin bilimsel birikimlerini ön yargısız biçimde incelemelerini ve geliştirmelerini sağladı. Müslümanların bilimsel eserleri, bilimsel konularda yapılmış sayısız araştırma, gözlem, deney ve hesapla doluydu.

    Bugün dünyada kullanılan onluk sayı sistemini ve rakamları geliştirenler, Müslüman matematikçilerdi. Cebir ve trigonometri, Müslüman matematikçilerin buluşuydu. Müslüman bilim adamları, astronomik gözlemlere büyük önem verdiler. Çağdaş astronomi, onların yöntemlerine dayanarak kuruldu. Müslüman alimler, Ay'ın Dünya etrafındaki hareketini de hesaplamışlar ve matematiksel formüllerle kağıda dökmüşlerdi. İslam dünyasının çeşitli bölgelerindeki görkemli mimari eserler, bu bilimsel alt yapı sayesinde meydana getirildi.

  • İsmail Çınar
    İsmail Çınar

    şühecilik,araştırma,nasıl soran

  • Betül Biri
    Betül Biri

    Allah'ı bulmanın en güzel yollarından biri...

  • Atakan Kartaltepe
    Atakan Kartaltepe

    İnsanlığın bilim dediği ve de her gün üzerinde çalıştığı keşifler - buluşlar yaptığı şey aslında farkında olmadan, görmeden inananların var bildiği gördüğü halde reddedenlerin yok saydığı Allah'ı araştırmalarıdır...Bir gün son noktaya varırlarsa Allah'la burun buruna geleceklerdir...İnanmayanlar o gün çarnâçar inansalar da artık çoook geç olacaktır...Bilim 'O'dur! ..

  • Nihan Aydın
    Nihan Aydın

    bilimsiz;
    bilmekten uzak
    mutlu bir düşün hayalinde
    bütün uykular
    tuzak!

  • Lavanta Kokusu
    Lavanta Kokusu

    görgüllüğü temel alan sistematik bilgiler bütünü...dolayısı ile görgül olanla sınırlı olan bilgi havuzu...

  • Gülçin Yilmaz
    Gülçin Yilmaz

    '-ebilir'le biten cümleler...

  • Nerminözdemir
    Nerminözdemir

    bazı arkadaşlar bilimle felsefeyi karıştırıyor anlaşılan.bir de sorsam ki kendileri uygarlaşmış insan örnekleri,ben de gericiyimdir.vay anam vay..

  • Feyza Ayyıldız
    Feyza Ayyıldız

    Bilim Allah(cc) ın insanlara lutfettiği bir güzellik, bilim olmasaydı ne nasıl oldu derken her fert aklını yitirirdi.. Rabbim var oluşu da sebeple olan dünyanın sebebplerini bize lutf edip bizim aklımızı bize bağışlıyor.. Fakat bilimle uğraşan bazı insanlaar bilimi bilemeyip, uğraştıklarını sandıkları bilimi hiçe sayıp Allah'ı reddediyorlar.

  • Hakan Öz
    Hakan Öz

    Aptallar, eski olayları hatırlamayı, bir bilim sayarlar.

  • Deniz Çelik
    Deniz Çelik

    bilim insanlığın kurtuluşudur.tabi anlayana

  • Vedat Kocakaya
    Vedat Kocakaya

    ne bilim işte öle..............................:P

  • Hatice Yavuzdurmaz
    Hatice Yavuzdurmaz

    beni çağırıyor kendileri.. :)

  • Ayca Şen
    Ayca Şen

    derin dondurucuyu icat edenlerin karşısında saygıyla eğiliyorrrrrrr,hakkımı helal ediyorum ;)

  • Miraç Kuzu
    Miraç Kuzu

    bende size soruyom nedir

  • Bülent Çıkıkçı
    Bülent Çıkıkçı

    keşfi ve saygıyı anlatır

  • Sezgin Yeşiltaş
    Sezgin Yeşiltaş

    Bilim olmasaydı, ne benim bu yazımı görebilirdiniz ne de ben sevgilimle evlenmiş olurdum..

  • Ali Şahin
    Ali Şahin

    Atomdan novaya kadar evrenin içerisinde bilinmeyeni belirli yöntem ve teknikler kullanarak sebep sonuç ilişkisi içerisinde açığa çıkarmaktır.

  • Aldous Huxley
    Aldous Huxley

    İnsanın -belki de halkların- hayret duymaya uyanmaları gerekir. Bilim, onları yeniden uyutmanın bir aracıdır.

    Ludwig Wittgenstein
    Yan Değiniler

  • Sezgin Yeşiltaş
    Sezgin Yeşiltaş

    Bilim, İrfan demektir. Yani Hayat Hakikatlerini öğrenme yoludur.

    İşte kardeşlerim! bilim bir denizdir; ardı-arkası gelmez… Bilim sonradan çıkmış değil! Bilmin Hakimiyeti de mevcuttur! Çünkü ‘fizik, matematik, felsefe ’ konuları, Doğada hepsi yazılıdır; mevcuttur. Yaşarken de bunların hepsi vardır.

    Bilim aşırı bir insanlık sevgisine dayanır. Bilimde dinin hurafenin cinin şeytanın tanrının yeri yoktur. İnsan vardır.

  • Gülçin Yilmaz
    Gülçin Yilmaz

    giderek sektörleşen şey...yayınevlerinin elinde.

  • Dünya Aydın
    Dünya Aydın

    bilmeyeyim.

  • Bilhan Erden
    Bilhan Erden

    bilim dediğin nedir ki gülüm, ben seni deneme yanılma yoluyla buldum:p

  • Gülçin Yilmaz
    Gülçin Yilmaz

    budur demez, bu olabilir der...
    şüpheye kapalı beyin ona yaramaz.

  • Nida Bulut
    Nida Bulut

    bilim nedir anlami nedir

  • Zehra Kunt
    Zehra Kunt

    Bilim; Allah'ın kudretini takdir edebilmenin bir yolu

  • Gülçin Yilmaz
    Gülçin Yilmaz

    çifte standart var, din ayrımcılığı var...

  • Sezgin Yeşiltaş
    Sezgin Yeşiltaş

    Geçenlerde The Guardian'da okuduğum bir makaleye göre, son yıllarda nörologlar inancı mercek altına almışlar
    ve inançların nasıl oluştuğu konusunda nörolojik bir model oluşturma yolunda önemli ilerlemeler kaydetmişler.

    Makaleye göre, bilim adamlarının konuya eğilmesinin ardında 11 Eylül'ün ve intihar eylemcilerinin etkileri var. İnsanların 'inanç uğruna' yapmayı göze alabildiği şeyler bilim adamlarını da ürkütmüş, belli ki. Beynin içindeki inanç etkileşimlerini daha iyi anlamak için çalışmalarını yoğunlaştırmışlar.
    (Bu da bir başka açıdan ürkütücü kuşkusuz.)
    Gündelik tartışmalarda söz inanca geldiğinde beyin ile kalp arasında bir ayrım yapılır.
    Bu görüşe göre, inancın merkezi kalptir; insanlar, beyinlerinin kabul etmediği bazı şeyleri kalbe doğru bir sıçrayışla kabul edebilirler. Çünkü
    kalp, en imkânsız görünen şeyleri bile sorgulamadan kabul edebilir...
    Bilim adamları bu 'inancı' hiçbir şekilde kabul etmiyorlar. Kalbin işlevleri arasında zihinsel işlemler yok. Kalbi değiştirilen insanların
    inançları değişmiyor. Çok açık olarak belli ki, inanç da beynin işlevlerinden birisi.
    Peki ama, ne oluyor? Nasıl oluyor da başka her bakımdan aklı başında görünen biri, ne bileyim, ineklerin tanrısal güçleri olduğuna inanabiliyor?
    Nöro-bilim araştırmacılarının bulgularına göre, beyindeki görünümleriyle anılar ve inançlar birbirine çok benziyor. İnançlar da, tıpkı
    anılar gibi, bir olay tarafından harekete geçirilen nöron ağlarından oluşuyor.
    Yani beyinde aynı fişekleyici aynı türden tepkilere yol açıyor.
    Böylece insanların yaptıklarında tutarlılıklar buluyor ve bunları inançlara bağlıyoruz.
    Ayrıca, daha öncesinden de biliyoruz ki, inançlar dokunulmaz değildir, manipüle edilebilir. İnsanlar belirli koşullar halinde, 'beyinleri yıkanarak', birtakım davaların robotları haline getirilebilirler. Kendilerini yoksaymaya hatta yok etmeye ikna edilebilirler.
    Bu noktada baştaki soruya dönüyoruz: Tamam, inançlara sayglıyız ama inanç özgürlüğü sınırsız mıdır? Her inanç saygıya layık mıdır?

    (http://www.radikal.com.tr/haber.php? haberno=158511)

  • Hamza Ressam
    Hamza Ressam

    çığrından çıkmış durdurulamaz bir varlık... bilim,bilimin yanlış amaçla kullanıldığı ve kilisenin başlattığı bilim düşmanlığının bu gün biilimin tüm dinlere karşı yürüttüğü lanet bi baş belası olduğu gerçeği...evet şuan belki yazım size ÇOK SAÇMA hatta BİLİM KARŞITI gibi gelebilir ama bu doğruluğu tartışılamayan bi bopyuta sahip öykle değil mi? tıp, elektronik haberleşme,uzay yolculuğu,genettik mühendislik... artık insanlığa anlattığımız mucizeler bunlar.bilimin bize cevap vereceğini kanıtlayan mucizeler bunlar.günahlardan doğuştan arınmışların,yanan çalıların ve ikiye ayrılan denizlerin eski hikayelerine artık inanılmıyor.TANTI nın MODASI GEÇTİ...savaşı bilim kazandı.din artık yenilgiyi kabul ediyor.ama bilimin zaferinin faturası hepimizden çıktı ve bize pahalıya maal oldu.bilim, hastalıkların ve ağır işlerin yükünü hafifletmiş,çevremiz ve rahatımız için yararlı aletler üretmiş olabilir,ama bize gizemsiz bir dünya bıraktı.günbatımlarımızdan artık dalga boyları ve frekanslarla bahsediliyor.evrenin karmaşası matematiksel denklemlere indirgendi.HATTA İNSAN OLMANIN BİLE KIYMETİ UCUZLATILDI.bilim, dünya gezegeni ile onun üstünde yaşayanların, evrensel boyutta önemsiz noktacıklar olduğunu söylüyor.KOZMİK BİR KAZA...BİZİ BİRLEŞTİRMEYİ VAAT EDEN TEKNOLOJİ BİLE BİZİ BİRBİRİMİZDEN AYIRIYOR...vahşet,ihtilaf,ayrıık ve ihanet bombordınmanına tutulduk.ŞÜPHECİLİK FAZİLET OLDU...alaycılık ve kanıt talebi, aydınlanmış düşünce diye kabul ediliyor.bilimin kutsal saydığı herhangi birşey var mı? bilim, doğmamış ceninleri inceleyerek cevaplar bulmaya çalışıyor...hatta bilim kendi DNA mızı yeniden sıraya dizmeye cüret ediyor.ve tek bulabildiği aslında DAHA FAZLA SORU...
    bilim katlanarak gelişiyor.bir virüs gibi kendi kedini besliyor...her keşif yeni keşiflere kapı açıyor...İNSANLIĞIN TEKERLEKTEN ARABAYA GEÇMESİ BİNLERCE YIL ALDI AMA ARABADAN UZAYA GEÇİŞ ARASINDA SADECE ON YILLAR VAR...artık bilimsel gelişmeleri haftalarla ölçüyoruz.KONTROLDEN ÇIKMAK ÜZEREYİZ...aramaızdaki mesafe giderek açılıyor ve dini dışlayan insanlar kendilerini ruhani bir boşluğun çinde buluyor.ANLAM BULMAK İÇİN KENDİMİZİ HARAP EDİYORUZ...ufolar görüyoruz,bağlantılar kuruyoruz,ruh çağırıyoruz,beden dışı deneyimler yaşıyoruz,geçmiş hayatlarımızı sorguluyoruz...tüm bu tuhaf fikirleri bilimsel bi kalıba uyduruyorlar, ama hepsi de düpedüz mantıksızlık...YALNIZ, AZAP ÇEKEN,KENDİ AYDINLANMASININ VE TEKNOLOJİDEN BAĞIMSIZ HERHANGİ BİRŞEY OLABİLİRLİĞİNİ KABUL EDEMEYİŞİNİN ESİRİ OLMUŞ MODERN RUHLARIN ÇARESİZ YAKARIŞLARI...
    bilim bizi kurtaracak diyorsunuz...ben,BİLİM BİZİ MAHVETTİ diyorum.din, galileo döneminden beri bilimin durmak bilmeyen ilerleyişini yavaşlatmaya çalışıyor,bazen yanlşı yöntemlerle ama her zaman iyi niyetle...böyle olmasına rağmen,insan bilimin cazibesine karşı koyamadı.etrafınıza bakın...BİLİM VERDİĞİ SÖZLERİ YERİNE GETİREMEDİ.verimlilik ve kolaylık vaatleri kirlilik ve kaostan başka bişey getirmedibizler yok olma yolunda ilerleyen KOPUK VE ÜMİTSİZ TÜRLERİZ...
    kim bu bilimin tanrısı? insanlarına nasıl kullanacağını açıklayacak ahlaka sahip olmadan güç teklif eden tanrı kim? nasıl bir tanrı çocuğa ateş verip onu uyarmaz? bilim dilinde iyi ya da kötü diye yön göstericiler yok.bilim kitaplarında bize nükleer reaksiyonun nasıl oluşturacağını anlatıyor ama hiçbir bölümde iyi yada kötü olduğunu sormuyor...
    sizin dünyanız o kadar hızlı dönüyor ki, yaotıklarınızın etkilerine bakmak için biran bile olsun dursanız bir başkası önünüze geçerek size toz yutturacak.bu yüzden ilerlemeye devam ediyorsunuz.hayat kurtaracak çalışmalar adına doğmamış bebekleri öldürüyorsunuz din sizi uyarıyor.insanları haberleşme cihazları sayesinde birine yakınlaştırma adına onları birbiriniden koparıyorsunuz din onlara yüzyüze iletişim kurmalarını söylüyorsunuz...hiçbir insani ahlaka kulak asmadan canlı klonlamaya devam ediyorsunuz din bunun zaralarını analatmaya çabalıyor...hayat kurtarma adına kitle imha silahları yapıyorsunuz din bunların kullanılmaması adına oradan oraya koşturuyor...ve tüm bunlar olurken dinin cahil olduğunu iddia ediyorsunuz...ama cahil olan kim? ? ? din size elini uzatıyor.herkese elini uzatıyor.ama siz uzattkıça ondan uzaklaşıyor,onu itiyor ve karalıyosunuz...BANA TANRININ VAR OLDUĞUNA BİR KANIT GÖSTER DİYORSUNUZ! ! ! cennete bakmak için teleskoplarınızı kullanın ve bana TANRININ NASIL OLMADIĞINI SÖYLEYİN DİYORUM...TANRININ NEYE BENZEDİĞİNİ SORUYORSUNUZ. BEN BU SORUNUN NERDEN GELDİĞİNİ SORUYORUMCEVAPLAR AYNI VE TEK BİR CEVAP.

    BİLİM DE TANRIYI GÖRMÜYOR MUSUNUZ? ? ?
    NASIL OLDU DA ONU ATLADINIZ? ? ?

    yerçekimindeki yada atomun ağırlığındaki en ufak bir değişikliğin,evreni gökcisimleriyle dolu bir deniz yerine,içinde hayat olmayan bir sise çevireceğini iddia ettiğiniz halde, nasıl oluyorda bu işin içinde onun elininin olduğunu anlamıyorsunuz? milyarlarca kağıt arasından doğru kartı çektiğimize inanmak gerçektende o kadar kolay mı? bizden daha büyük bir güç yerine, matematiksel imkansızlıklara inanacak kadar inancımızı tükettik mi?
    tanrıya ister inanın ister inanmayın...ama buna inanmalısınız.bizden daha büyük bir gücün varlığına olan güvenimizi kaybettiğimiz anda sorumluluk duygumuzu yitiririz.inanç...tüm inançlar...anlayamadığımız birşey olduğunu nasihat eder,sorumlu lduğumuz birşeyin...inanç sayesinde birbirimize kendim,ze ve daha büyük bir gerçekliğe karşı sorumluluk duyarız.din yara aldı ama insan yara aldığı için.bugün bir uçurumun eşiğinde oturuyoruz...hiçbirimiz duyarsız kalamayız.bu kötülüğü ister şeytan,ister yozlaşma,ister ahlaksızlık olarak nitelendirin...bu büç yaşıyor ve hergün biraz daha büyüyor.bunu görmezden gelemeyiz.bu kuvvet,güçlü olduğu halde yenilmze değil.iyilik yaşamaya devam edebilir...KALPLERİNİZİ DİNLEYİN...VE HEP BİRLİKTE YANLIŞA SÜRÜKLENEN BİLİ KARŞISINDA GÜCÜNÜN YİTİREN DİN İÇİN DUA EDELİM...BÜTÜN DİNLER İÇİN...çünkü bilim insanlığı büyük bir çıkmaza sürüklüyor ve kendiside bunu biliyor ama çaresizce oda çıkan çarkın altında mecalsiz sürükleniyor...

  • Gülçin Yilmaz
    Gülçin Yilmaz

    popülerleştirmeye ve halk yararına çalışır hale getirmeye çalışacağım şeydir bilim. popülariteyi ve uyuşuk halkı sevmesem de...