Bazı şiirler vardır ulusal marşı gibi dildedir, bilinir. '' Yaş 35 yolun yarısı'' gibi şairi belirtmesekte, tırnak içine almasakta yine bilinir. C. Uslu'nun kötüsünüz şiirinin de bilindiğini düşünerek bir nevi ondan esintiyle yazılan bir iki satır yine o şairi ve şiiri göstereceğini düşünerek belirtmedim. Burası antoloji çağrışım bilinir illaki diye . Yanlış anlaşılma olmuş hissine kapıldım nedense.
Anlatım bozukluğu sorularını çözmeyi seviyosanız kesinlikle size ukala gözüyle bakarlar çünkü insanlar konuşurken onların anlatım bozukluğu olan cümlelerini de düzeltmeye çalışırsınız sonra 'hıhhh ukula' şeklinde bi tepki alırsınız =)
efendim, terimi ‘yanlış bir hata yapmaktır’ şeklinde tanımlamak mantık hatası olup, aynı zamanda da terim ile müsemma bir anlatım bozukluğu ve yanlışlık içermektedir.. kısaca mantık ilkesine aykırı bir tanımlama olmasından mütevellit, tanımlayanın tehditine rağmen resmen ikâz ediyorum..
ricâ ediyorum bir bknz: dayak yersem ağlarım, küser giderim:’(
ÖSS belalarından... Cümleyi oku oku, hiç bir bozukluk yok, ama var_mış! .. Var_dır... ÖSS hiç bozuk olmayan bir cümleyi koymadan yapar mı? Hatta şıklar da bozuk olmalı, sonradan düzeltilebilen bir şeydir nasıl olsa? ..
misal: Öğretmen:Niye arkadaşınla konuşup sohbet ediyorsun.(konuşmak ve sohbet etmek aynı şey olmuyor mu hocam?) Öğretmen: Burda anlamsız bir gürültü var. (anlamlı gürültüyü anlatırmısınız hocam?) .....
Ahada bozzuk, Bozuk olan bir şeyi nasıl anlatırsınız? - Aaa bu bozuk, -Haddi canım nerden belli? -Ahada bozuk yauv... -Kardeşiiim nassı bozuk yaani? -Ulan beyefendi,bozuk diyosak bozuk kardeşiim...aha bak boozuk boozuk gordünmü? -Ulan oolum anlatım bozukluumu var sende yaa? nassı bozuk olur bu meret? anlatda bilelim beaa... -Yaa kardeşiim,bozuk olan şey başka nası anlatılır sen anlatda ben anlayayım beaa...
Dilin En Önemli Görevi Onu Kullanan İnsanlar Arasındaki Anlaşmayı Sağlamaktır. Söylenmek İstenen Her Şey; Açık, Yalın Ve Anlaşılır Biçimde Dile Getirilmelidir. İyi Bir Cümlede Kelimeler Yerli Yerinde Kullanılmalı, Gereksiz Kelimelere Yer Verilmemeli, Anlatılmak İstenenin Dışında Bir Anlam Çıkarılmasına Mahal Verilmemelidir. Eğer Konuşmada Ve Yazmada Açıklık, Yalınlık Ve Anlaşılırlık Yoksa Ortada Bir Anlatım Bozukluğu Var Demektir. Günlük Konuşmalarımızda Hâliyle Anlatım Bozuklukları Yapılacaktır. Bunlar Toplumdaki Yerimize Ve Aldığımız Eğitime Bakılarak Hoş Görülür Ya Da Görülmez. Ama Yazılı Anlatımda Bu Bozukluklar Asla Affedilemez. Çünkü Yazı Dili Kültür Dilidir. Kültür, Bu İfade Sayesinde Kalıcılaşır. Eğer Bu İfadede De Bozukluklara Yer Verilirse İnsanlar Arasında Hem Anlaşma Eksikliği Ortaya Çıkar Hem De Farklı Anlaşma Yolları Bulunur: “...dermişim”, “...falan”, “...yok Böyle Bir Şey”, “kolum İptal Oldu” Vb. Konuyla İlgili Olarak Feyza Hepçilingirler’in Türkçe “off” Ve Dedim: “ah” Adlı Kitaplarını Tavsiye Ederim. Şimdi En Çok Karşılaştığımız Anlatım Bozukluklarını Başlıklar Hâlinde Ve Örneklerle Görelim:
Hem devrik cümleler yaz sen, hem kelimeleri boz hem de gözlerinde bozulma başlasın. Olacak iş değil. Tanrıları lanet okuyan cahillerin lanetini kendine çevirsin. Enerjisi kendini yaksın.
Bazı şiirler vardır ulusal marşı gibi dildedir, bilinir. '' Yaş 35 yolun yarısı'' gibi şairi belirtmesekte, tırnak içine almasakta yine bilinir.
C. Uslu'nun kötüsünüz şiirinin de bilindiğini düşünerek bir nevi ondan esintiyle yazılan bir iki satır yine o şairi ve şiiri göstereceğini düşünerek belirtmedim.
Burası antoloji çağrışım bilinir illaki diye .
Yanlış anlaşılma olmuş hissine kapıldım nedense.
hiç yemeğin dibini yakmamış gibi, tuzunu fazla kaçırmamış gibi, işe geç kalmamış gibi kötüsünüz.
doğruluk ve mükemmellik abideleri!
anlatım bozukluğu çözmeyi sevdiğim bir konu.dikkat ve uğraş isteyen bir alan...
Anlatım bozukluğu sorularını çözmeyi seviyosanız kesinlikle size ukala gözüyle bakarlar çünkü insanlar konuşurken onların anlatım bozukluğu olan cümlelerini de düzeltmeye çalışırsınız sonra 'hıhhh ukula' şeklinde bi tepki alırsınız =)
öss dışında, benim gerçekten eğlendiğim bi durum, özellikle soru olarak çıkmışsa ve bunu aramak bulmak çok keyifli =)
'Bahçeye ektiğin erik fidanı kurumuş.'
Fidan ekilmez, dikilir.
...
efendim, terimi ‘yanlış bir hata yapmaktır’ şeklinde tanımlamak mantık hatası olup, aynı zamanda da terim ile müsemma bir anlatım bozukluğu ve yanlışlık içermektedir.. kısaca mantık ilkesine aykırı bir tanımlama olmasından mütevellit, tanımlayanın tehditine rağmen resmen ikâz ediyorum..
ricâ ediyorum bir bknz: dayak yersem ağlarım, küser giderim:’(
ÖSS belalarından... Cümleyi oku oku, hiç bir bozukluk yok, ama var_mış! .. Var_dır...
ÖSS hiç bozuk olmayan bir cümleyi koymadan yapar mı? Hatta şıklar da bozuk olmalı, sonradan düzeltilebilen bir şeydir nasıl olsa? ..
hiç sevmem...
misal: Öğretmen:Niye arkadaşınla konuşup sohbet ediyorsun.(konuşmak ve sohbet etmek aynı şey olmuyor mu hocam?)
Öğretmen: Burda anlamsız bir gürültü var.
(anlamlı gürültüyü anlatırmısınız hocam?)
.....
Ahada bozzuk,
Bozuk olan bir şeyi nasıl anlatırsınız?
- Aaa bu bozuk,
-Haddi canım nerden belli?
-Ahada bozuk yauv...
-Kardeşiiim nassı bozuk yaani?
-Ulan beyefendi,bozuk diyosak bozuk kardeşiim...aha bak boozuk boozuk gordünmü?
-Ulan oolum anlatım bozukluumu var sende yaa? nassı bozuk olur bu meret? anlatda bilelim beaa...
-Yaa kardeşiim,bozuk olan şey başka nası anlatılır sen anlatda ben anlayayım beaa...
Bilmem anlatabildim mi? =0 ^
'O yüzden dolayı ' dedi Cemil İpekçi bile geçen gün yaa..... öfff
bir çok ülke...........çok sayıda ülke
bir çok insan..........çok sayıda insan // insanların çoğu
soru:
yukarıdaki 'bir çok'....mantıklı bir tamlama mı? ? ? ..doğrusu ne? ? ?
bknz..'bir çok' tamlamasını çok sık kullanan yazarın sorusu :)
çok seviyorum sana, telefon edecek misin beni?
kağşıki dağda biğ tığtıl
yiyoğ yapyaklayı kıtıy kıtıy
pis tıytıy
hain tıytıy
niye yiyosun yapyaklayı
kıtıy kıtıy
çııy çıtıy
Sana seviyorum..
ÖSSde en çok çıkan türkçe konusu
öss denemelerinde bolca soru olarak karşınıza gelir :)))
anlatmak istenenlerin karşı tarafca net ve tam olarak anlaşınlmasına engel olan ifadeler
Rastladığım en büyük anlatım bozukluğu silsilesi Anne Marie Schimmel'in 'Tasavvuf'un Boyutları' adlı kitabında idi...
Dilin En Önemli Görevi Onu Kullanan İnsanlar Arasındaki Anlaşmayı Sağlamaktır. Söylenmek İstenen Her Şey; Açık, Yalın Ve Anlaşılır Biçimde Dile Getirilmelidir. İyi Bir Cümlede Kelimeler Yerli Yerinde Kullanılmalı, Gereksiz Kelimelere Yer Verilmemeli, Anlatılmak İstenenin Dışında Bir Anlam Çıkarılmasına Mahal Verilmemelidir. Eğer Konuşmada Ve Yazmada Açıklık, Yalınlık Ve Anlaşılırlık Yoksa Ortada Bir Anlatım Bozukluğu Var Demektir. Günlük Konuşmalarımızda Hâliyle Anlatım Bozuklukları Yapılacaktır. Bunlar Toplumdaki Yerimize Ve Aldığımız Eğitime Bakılarak Hoş Görülür Ya Da Görülmez. Ama Yazılı Anlatımda Bu Bozukluklar Asla Affedilemez. Çünkü Yazı Dili Kültür Dilidir. Kültür, Bu İfade Sayesinde Kalıcılaşır. Eğer Bu İfadede De Bozukluklara Yer Verilirse İnsanlar Arasında Hem Anlaşma Eksikliği Ortaya Çıkar Hem De Farklı Anlaşma Yolları Bulunur: “...dermişim”, “...falan”, “...yok Böyle Bir Şey”, “kolum İptal Oldu” Vb.
Konuyla İlgili Olarak Feyza Hepçilingirler’in Türkçe “off” Ve Dedim: “ah” Adlı Kitaplarını Tavsiye Ederim.
Şimdi En Çok Karşılaştığımız Anlatım Bozukluklarını Başlıklar Hâlinde Ve Örneklerle Görelim:
bence herkes herzaman beceremeyebilir..olası bi hal anlatımda,yazıya gelince; yuhh! ! ! yazma kardeşim:PpPp
cahillerin birbiriyle anlaşma tarzı. bir çeşit jardon
Hem devrik cümleler yaz sen, hem kelimeleri boz hem de gözlerinde bozulma başlasın. Olacak iş değil. Tanrıları lanet okuyan cahillerin lanetini kendine çevirsin. Enerjisi kendini yaksın.
DANIŞMA
gelde adama bişey danış yazmış cama danışma diye ;))
anlatım bozukluğu yaparak da anlaşabiliyorsak niçin anlatım bozukluğu olsun ki...?
yetkili servislerde tamiri mümkün olmayan bozukluk......................:P
GAP profjesi...hey allam :)
Siz onu o sizi tanıyor.
Tuğrul Türkeş kendisini tanıtmış bu şekilde.Allah fırsat vermesin size.
Önce yazmasını öğrenin sonra ülkeyi yönetmek için talip olursunuz.
Bizim buralarda çeşmenin üzerinde
'İçme suyu' yazıyordu.
Anlamadım valla içcez mi yoksa içmiycez mi? :))