Kültür Sanat Edebiyat Şiir

ANKARA NALLIHAN ULUHAN KÖYÜ sizce ne demek, ANKARA NALLIHAN ULUHAN KÖYÜ size neyi çağrıştırıyor?

ANKARA NALLIHAN ULUHAN KÖYÜ terimi tarafından tarihinde eklendi

  • Teoman Gündüz
    Teoman Gündüz

    Burhan Ayhan'dan önceki muhtar 2 dönem Alaaddin Yılmaz(Halen Sağ Bolu'da ikamet etmektedir.) Ondan önceki muhtar ise Hamdi Yıldızhan'dır. (merhum)

    Altyapısı iyidir. Ana yol ve köyiçi asfalt, yer yer taş döşelidir. İçme suyu sorunu yoktur. Köyde; Avea, Turkcell, Vodafone şebekeleri ile mobil telefon görüşmeleri yapılabilmektedir.

    Uluhan Başkent Ankara'ya yaklaşık 200 km'dir. Ankara'ya ulaşım kolaydır. Pazartesi ve Cuma günleri Göynük-Ankara arasındaki otobüs seferi ile seyahat edilebilmektedir. Bağlı yol gayet iyidir. Bağlı ilçe Nallıhan'a ise hergün Göynük- Nallıhan Minibüs servisi vardır.

  • Teoman Gündüz
    Teoman Gündüz

    İyi günler.

    Uluhan Köyü ile ilgi sitede yazılanlarda eksiklik bulunmaktadır. 1980 yılında köyün adı Uluhan olmuştur. Daha önce ki adı Köstebek'dir. Köstebek ismi ile ilgili de birkaç rivayet vardır. Uluhan adı ise; köyde tarihi bir han ve hamam olmasından gelmektedir.

    Köyde Sağlık Ocağı, Karayoları Bakımevi, Orman Genel Müdürlüğüne ait Fidanlık Üretim Merkezi (Aynı zamanda 1200 rakımlı ve ormanlık piknik alanı) bulunmaktadır.

    15-20 yıl öncesine kadar ise; İlk ve Orta Okul, Tarım Kredi Kooperatifi, İlçe Tarım Teknisyenliği daha öncesinde ise Jandarma Karakolu da bulunmakta idi. Ancak büyük şehirlere göç köyü etkilemiş, 110 olan yaklaşık hane sayısının yanında nüfus hızla azalarak yaşlılaşmıştır. Şu anki nüfus yaklaşık 100 civarıdır.

    Geçim kaynağı ise Modern Tesislerde Tavuk yetiştiriciliğidir.

    Ayrıca köyde yaşayan nüfus, yaşlı olduğundan hepsi emeklidir.

    Köyün Tarihi de bellidir. Evliya Çelebi 1648 yılında köyümüzden geçerken izlenimlerini seyahatnamesinde 'Sultan Ahmed Han zamanında Celaliler bir kervan bozup iki binden fazla insanı kılıçtan geçirdikleri için, buraya Nazif Paşa merhum kale gibi büyük bir han yaptırarak köy halkını yerleştirmiş ve zamanla köy büyümüştür. Camii, hanı, imareti, hamamı, ve küçük çarşısı vardır. Üzüm turşusu çok beğenilir. Amma hanının Anadolu ülkesinde benzeri yoktur, meğerki Şam yakınındaki Kadife ve Sağ hanı ola… İçli dışlı birkaç haremli, iki bin at alır ahırı ve ayrıca develiği olan, beyaz sahra gibi bir meydanlı, mavi kurşunla örtülü mamur bir handır' diyerek kaleme almıştır.

    Saygılarımla.