Durdu Şahin Şiirleri - Şair Durdu Şahin

Durdu Şahin

Durdu ŞAHİN: Selami Yıldırım kimdir? Bize kendinizi tanıtır mısınız?

Selami YILDIRIM: 1959 yılında Sivas ili Kangal ilçesine bağlı Havuz beldesinde doğdum. İlkokulu Havuz’da, ortaokul ve liseyi Sivas’ta okudum. 1980 yılında Konya Selçuk Eğitim Enstitüsü’nden, 1994 yılında Anadolu Üniversitesi’nden mezun oldum. Öğretmenliğe Ağrı’da başladım. 1985 yılından bu yana Bursa bölgesindeyim.10 yıldır idarecilik yapıyorum. Binlerce çocuğumun yanı sıra iki de kızım var. Şairim, edebiyatın diğer alanlarıyla da ilgiliyim.

Durdu ŞAHİN: Sizi şiirlerinizle tanıyoruz. Nasıl yazmaya başladınız? Ne zamandan beri ve nerelerde yazıyorsunuz? Biraz bunlardan söz açar mısınız?

Devamını Oku
Durdu Şahin

Durdu ŞAHİN: Sayın Subaşı, siz şairi çok şiiri az bir topluma dönüştüğümüzün tartışıldığı şu günlerde, “Şiirden Şuura” adıyla bir deneme kitabı çıkardınız. Bu kitabın konularının tamamı da şiirle ilgili? Bu çalışmanız, “Kimlere şair demeliyiz? ” sorusuna cevap aramak için mi?

Muhsin İlyas SUBAŞI: Evet efendim. Aslında ben kimseye yol gösterecek ukalalık içinde değilim. Herkes yolunu kendi bilgi ve gayretiyle bulmalıdır. Biz, sadece bu aranan yol da bazı işaret noktalarına dikkat çekmek istedik. Doğrudur, şiiri çok ama şairi az bir toplumuz. Gerçekte, iyi şairler kolay yetişmiyor. Dikkat edin, belli bir noktaya çıkabilmiş şairin arkasından en az otuz yıl, kırk, hatta elli yıllık bir sabır ve gayret vardır. “Sabır ve Gayret”! ...Bizim genç şairlerimizin şiir vadisine girmek isteyenlerimizin çoğunlukla uzağında kaldıkları iki önemli işaret noktasıdır bunlar. “Sabır”ı burada başına gelenlere katlanmak anlamında düşünmüyoruz. Sabırla şiir dokusuna malzeme aramak anlamında düşünüyoruz. Genç şairlerimiz okumuyor! .. Genç şairlerimiz okuma gayreti, arama araştırma gayreti göstermiyor! .. Bakın, ben, “Şiir’den Şuura”yı yayımlarken hedef okuyucu olarak genç şairlerimiz ya da şair adaylarımızı düşündüm… Ne yazık ki, bunlar bu kitaba ilgi göstermediler. Hani herkes kendisini büyük görür ya, hani bir “erken kifayet duygusu” gibi bin handikabımız var ya. Daha bunu aşamamışız, bunun için, şairimiz bol ama şiirimiz maalesef azdır… Onun için bu kitap okunduğu zaman şair kendi kendine bu soruyu rahatlıkla sorabilir: “Ben gerçekten şair miyim, değil miyim? ” diye…

Durdu ŞAHİN: Peki, bu şair ve şiir enflasyonu bataklığından kurtulmanın bir yolu yok mudur?

Devamını Oku
Durdu Şahin

Yürüdün önüne baka baka,
Sakin ve kendi halinde,
Kendinle kavga ederek.
Yürüdün gözlerinin ucu,
Ayakuçlarına nazar eyleyerek.
Yürüdün ve gittin,

Devamını Oku
Durdu Şahin

Aysın, güneşsin, yağmursun, bulutsun,
Hergün çiçeklenen binbir umutsun.

Yüzünü göster de yüreğim tutsun,
Işığın büyüsün dünyayı tutsun.

Devamını Oku
Durdu Şahin

İlim güzel,
Fikir güzel,
Şükür güzel...
Güzelden anlamayana,
Güzellikten anlamayana,
Tükür güzel!

Devamını Oku
Durdu Şahin

Temizlik imandandır,
Yeşertir gönülleri.
Kötülüğü kurutur,
Gülümsetir gülleri.

Devamını Oku
Durdu Şahin

Ekmeğimi şiirlere bandım,
Gıda bildim şiiri.
Şiirlerle dost şairleri andım,
En etkili seda bildim şiiri.
Yüzleri gülümsetmek maksadıyla,
Şiir şiir güzellikler sundum,

Devamını Oku
Durdu Şahin

Her şeyden önce biz biliyoruz ki, bir şey ne kadar sağlamsa, ne kadar sağlıklı temeller üzerine kurulmuşsa, o kadar uzun ömürlü ve kalıcı olur.

Kökü toprağın derinliklerine kök salmamış ağaçların, nasıl şer rüzgârların tazyiklerine dayanması imkânsızsa, temelinde yeteri kadar harç bulunmayan, çürük zeminler üzerine kurulan binaların çok kısa zaman içerisinde çökmesi ve yıkılması kaçınılmaz sonları ise, tarihsiz milletlerin de düşmanlarının hücumlarına, tazyiklerine, saldırılarına dayanması mümkün olmaz,

Gününü güzel yaşayan ve en güzel bir şekilde değerlendiren, ileriye doğru uzun ve sağlıklı hamleler yapan milletler de, tıpkı sağlam temeller üzerine kurulmuş binalar ve kökleri derinlere kök salmış asırlık çınar ağaçları gibidir. Nasıl bu tip binalar öyle sıradan sarsıntılardan etkilenmezse, nasıl bu tip asırlık çınarlara deli dolu rüzgârların, fırtınaların bir zararı dokunamazsa, tarih çeşmesinden gerektiği kadar suyunu dolmuş ve dersini almış milletlere de hiçbir şer güç ve kuvvet bir kötülük yapamaz.

Devamını Oku
Durdu Şahin

Tarihimiz köklüdür,
Fazileti anlatır.

Her daim hep herkese,
Erdemi hatırlatır.

Devamını Oku
Durdu Şahin

Susmasını bilirsen,
Sana olmaz zararı.
Faydasız konuşursan,
Olmaz elbet yararı.

Devamını Oku