Yağmur, kokusunu getirdin yine
Götür artık, ziyan etme, ne olur!
Alev aldı sanki yanıyor sine
Ciğerimi büryan etme ne olur!
O koku tek gülle bahar getirir
Hay'dan aldığını Hu'ya götürür
Hayır kapısında şerri bitirir
Harmanımı talan etme ne olur!
Umutla beslenir gözümdeki fer
Hasrete gebedir şakağımda ter
Yağmur, bulutları ağlatma, yeter!
Sırlarımı üryan etme ne olur!
Yağmur, hasret oku değince cana
Toprak kokusunu değişti kana.
Uğruna adanmış koç mu yok sana?
İsmail'i kurban etme ne olur!
Kayıt Tarihi : 21.1.2020 20:23:00
Şiiri Değerlendir
© Bu şiirin her türlü telif hakkı şairin kendisine ve / veya temsilcilerine aittir.
Bu kıssa asla "esatirül evvelin" değildir sayın Kesra bey kardeşim. Bu olay hem Tevratta hem de Kur'anda yer alan vahiyle bildirilmiş tarihi bir olaydır.
Yağmur kokusunu kim getirmiş ve sonra bu kokuyu getiren niye istenmiyor?
Yağmur geldikten sonra yanan sinelerin sönmesi gerekirken niçin hala şairinki yanmaya devam ediyor?
Bahar tek gülle değil bir çok gülle, sümbülle ve daha saymakla bitiremeyeceğimiz kadar çiçek böcek ve güzelliklerle gelir.
"HAYY" Allah'ın hayat veren ismi demektir." HU" da yine onu anlatan bir işaret zamiri olup Türkçesi O demektir. Kokuyu getirense onu geri götürmek için değil muhtaç mahlukatı sevindirmek ve onlara bahar hakkında müjde vermek için getirmiştir. O zaman niye geri götürsün ki? Allah'ı böyle şeylere ne ihtiyacı var? O bir şeye OL! deyince olduran ve ÖL! deyince de öldüren değil mi?
Yağmur bulutlarının görevi emr-i Rabbani mucibince yağmur yağdırmaktır. O hiç kimsenin sırrını bilmez ve bilse de üryan etme gücüne ve de yetkisine sahip değildir. Şair sırlarının ifşa edilmemesini bulutlardan değil her sırra vakıf olan bulutların Rabbinden talep etmeliydi.
Hasret oku cana değince nasıl kana dönüşüyor? O ok manevi bir ok iken toprak kokusunu nasıl kana tahvil edebiliyor,cinayet mi işliyor ki kana dönüşsün?
Koçlar ne yağmura ne onun kokusuna ne de bir başka yaratılmışa kurban edilemezler! Onlar ve sair kurbanlar ancak Allah'a kurban edilirler.
Şairden nazarına verdiğimiz bu mühim konular üzerinde biraz tefekkür etmesini ve bunların makul cevapları varsa bize lütfetmesini yoksa manalar üzerinde biraz tashihat yapmasını istirham eder ve daha manalı ve anlaşılır şiirlere imza atmasını temenni ederim.
Efendim değerli yorumunuz ve eleştirileriniz için çok teşekkür ederim. Sizin yağmura yüklediğiniz anlam ile şairin ve ya şiiri okuyan başka birinin aynı olması mümkün değildir. Ameller niyetlere göredir. Şiiri tarih boyunca ilgi çekici kılan da budur zaten. Yaptığınız eleştirilerdeki hassas konulara tamamen katılıyorum. Fikirlerimiz farklı değil. Sadede bakış açılarımız farklı. Ama yine de insanız Rabbim itikat bozukluğundan korusun bizleri ve bu konuda hataya düşürmekten muhafaza eylesin.
TÜM YORUMLAR (6)