Düşünce-sanaattır
Sanat-ayrıcalık
Ayrıcalık-aykırılık
Aykırılık-isyan
İsyan da bazen
Çok şerefli ve kutsaldır
..
Müslüman için temiz olan her yer mescid olmuştur
Allah için yönelir Kabe'ye seccade yer yüzü
Allah için ibadet edenin kalbi nur dolmuştur
Sanat-ı İlahîyi her an görür basiret gözü
10.09.2016
..
Hayat; bayat,
Hüner; sanat,
Hedef; güzellik;
Ulaşmak şart,
Başarmak şart
..
Hayat; bayat,
Hüner; sanat,
Hedef; güzellik;
Ulaşmak şart,
Başarmak şart
..
gözlerin sulu boya
ben senden bir sanat eseri beklemiyordum
yüzüne baktım
gözlerin titredi
yine üzerime damladın
:)
..
Hayat bazı insana gelir bayat.
Oysa düşünmeden yaşamak çok rahat.
Ama aynı zamanda en büyük kabahat.
Bu keşmekeşi anlamak en büyük sanat.
Yüreğim alev alev yanıyor heyhat! ..
..
İnşaat işi ustasına
Sanat işi sanatçıya
Pazar işi pazarcıya
İşi bildiği için verilir?
Gönül işi hassastır,
Vermeli halden anlayana.
..
İnsanın temel taşı; maddiyat-maneviyat.
Ancak onlarla uçar, hayatî iki kanat.
Dengeyi sağlamışsa imtihanı kazanır.
Her iki dünyasını ihya eder bu sanat.
*** (25 Eylül 2015)
..
Yerküre âlemini eserlerinle donat,
Gururlanarak de ki; “işte bendeki sanat”.
Hepsini çöpe atar Allah’ın yarattığı
Küçücük sinekteki harikulade kanat.
*** (03 Mart 2017)
..
Kim ki dertle hemhal ise, aramalı dermanı.
Çare üçün tek müracaat, padişahın fermanı,
Hem öyle bir padişah ki, ol der olur kainat,
Olmayanı var ediyor, böyle kutlu bir sanat.
10.02.17
..
DNA İLE
Eğer Gen’de sanat varsa, sen Sâni’ye durma eğil
İlim, ilgi, sevgi… ister, şiir yazmak kolay değil…(*)
20/12/’16
Hanifi KARA
..
En büyük sanat;
Allah'ın yaratma sanatıdır.
Kainat bir kitap ve insan yaşayan düşünen varolan iç sayfalar.
İçinden yansımak ve paylaşılmak duyuşu etkileştirmektir herzaman.
Bir kitabın henüz açılmamış yaprakları gibi
Bir sonra ki sayfadan belkide bir noktadan sonra tamamlanacak olandır insan.
..
hayat telaşı çekiyor bir yandan
bir yandan edebiyat, sanat merakı
hem sanatçı olmak
hemde hayatçı olmak
arasındayız sosyal yaşantımızın!
..
O göz diye bakıyor gözlerime, bana O'nun gözleri hayat
O beden diye bakıyor tenime, bana O'nun teni Rabbimden sanat
Haklısın usta, haddimi aşıyorum bazen, sözlerim cüssesine ağır ama
O kalp diye duyuyor da atışını, bilse, bana O'nun kalbi aşka verdiğim vaat...
S.Güler-4.3.2017
..
07 Eylül 1945 yılında Söke’de doğdu. Beş çocuklu bir çiftçi ailenin, en küçük çocuğudur. İki ağabeyi (biri 1992 yılında öldü) , iki ablası vardır. Evli, beş çocuk babasıdır. Çocuklarından biri kız, dördü erkek evladıdır. On iki yaşında annesini, yirmi yaşında da, askere gitmezden babasını kaybetmiştir. Evini ve hayatını kendi çabasıyla kurmuş, yine kendi çabasıyla bugüne kadar ayakta durmaya çalışmıştır. Küçük bir memur ve tek maaş geliri olmasına rağmen, çocuklarının hepsini okutmuş, iki tanesi üniversite, gerisi de lise mezunudur. İkisini evlendirmiştir. Ortaokul son sınıfta üç ders takıntısı ile askere gitmiş, askerde iken ve geldikten sonra sınavlara devam etmiş önce ortaokulu bitirmiş, 1974-1978 yılları arasında hayat mücadelesi arasında öğrenimine devam edip Akşam Ticaret Lisesini bitirmiş, ilk mezunlarından biridir. 1978-1980 yılları arasında Eskişehir AÖF’ne sınavlar vermiş, devam mecburiyeti nedeniyle memuriyetten ayrılıp devam edememiş, 90’lı yıllarda tekrar sınavlara katılıp, önce iş idaresi, daha sonra da İşletme adını alan Açık öğretim bölümünde iki yıl okumuş, ilk yıldan dört, ikinci yıldan üç ders borçlu olduğu yıl, Üniversite harçları %60 artınca, ekonomik nedenlerle öğrenimine ara vermiştir. Ömrü yeterse, ileride uygun şartlar oluşursa üniversite öğrenimine “Edebiyat Bölümü “ne devam edip, öğrenimini tamamlamayı arzulamaktadır.
Suat TUTAK; 1960 yılından buyana Edebiyatın Roman, şiir, Öykü, makale, anı, vb. dallarında çalışmalarını sürdürmekte, çeşitli gazete ve dergilerde yazılarını yayınlamaktadır. Söke’de var olan tüm kültür-sanat çalışmalarında yer almaya çalışmış, bazen de lokomotif görevleri üstlenmiştir. Söke Ekspres gazetesi’nin yaşamasında (Muharrem Bora’dan sonra) , Yeni Söke Gazetesi’nin ilk kurulduğu yıllarda, Beşparmak Dergisi’nin ilk yıllarında, 1968 yıllarında Söke’de ilk amatör tiyatro kuruluşunda çok emekleri ve katkıları vardır. Ayrıca; Aydın Gazeteciler Derneği Söke şubesinin dernek olarak oluşmasında emeği olanlardan biridir ve İlk yönetim kurulu başkanıdır. Söke Şairler ve Yazarlar Derneği’nin ve SARIZEYBEK dergisinin kurucu üyelerindendir. Derginin şuan dernek adına sahibi ve sorumlu yazı işleri müdürüdür. “Sevgi Bahçesi (Şiir-1980) , Canımsın Türkiye’m (Şiir-1998) adında iki yayınlanmış kitabı ile bilgisayarda hazırlanıp ciltlenerek, basıma hazırlanan Roman,öykü, şiir kitapları (beş adet) vardır. Şiir Divanının birinci cildi de bitmiş, basıma hazır beklemektedir. Ekonomik darboğaz nedeniyle basılamamıştır.
..
TAMAM MI?
Bu işi kolay sanma, halka sevilmek sanat
Sen vatana sahip çık, tüm hainlere inat...
29/08/’16
Hanifi KARA
..
ŞİİR OLABİLMESİ İÇİN
Ayak, durak her tür sanat; redif, kâfiye gerekli
Yoksa şiir, şiir olmaz; var olmakla şiir şekli…
21/12/’16
Hanifi KARA
..
HOCAM MUSTAFA MİYASOĞLU
1946-2013. Şair, yazar. Yeni Sanat dergisini çıkardı. İyi bir romancı. Kaybolmuş Günler, Güzel Ölüm önemli romanlarından. Edebiyat geleneği denemelerini topladığı eseri. Devran şiir kitabını yayınladı. Biyografi türünde Necip Fazıl ve Asaf Halet Çelebi isimli eserleri var.
Bu kitabi bilgiler yanında tanıdığım Miyasoğlu’ile geçen günlerimizi ve dugularımı sizlerle paylaşmak isterim:
Mustafa Miyasoğlu vefat etti dün. TV haberlerinden öğrendim gece saat: 02.00’lerde. Sonra bir arkadaşım aradı. Yarın Fatih Camiinde kılınacak namazı diyordu. Ben de birçok arkadaşımı aradım onun öğrencisi. Birçoğuna ulaşamadım. Sonra Hocam Ali Nar’ı aradım. O da bir iki saat gecikmeyle döndü bana. Yeni uyumuştum sahurdan sonra sabah namazını beklemiştim de telefon sesine uyandım. Ali Nar’dı. Konuştuk başın sağ olsun dedim o da başımız sağ olsun dedi.
Onu nasıl tanıdım. 1972 yıllarıydı. İzmit İmam Hatip Lisesinde okuyorduk. Okulun ilk öğrencileri ve tek son sınıfıydı. Miyasoğlu’nun tabiriyle başarıya adanmış 35 kişiydik. Ali Nar Meslek dersi hocamızdı ama edebiyat dersine de giriyordu. Geniş kültür ve engin bilgisiyle bizi aydınlatıyor farklı bir öğretmen profili çiziyordu. Birkaç ay geçmedi ki edebiyat derslerine yeni atanan bir öğretmenin geleceği duyurdu. İşi ehline devrediyoruz dedi. Gelen öğretmenin Necip Fazıl’ın Büyük Doğu ekoluna bağlı olduğunu, O’nun derslerinin bize çok yararlı olacağını vurguluyordu.
Ertesi gün saçları oldukça gür genç bir öğretmen derse girdi. Sınıfın çoğu Urfa gezisine gitmiş, birkaç arkadaş kalmıştık. İlk ders bize M. Akif’i işlemiş Akif’in milliyetçi değil, ümmetçi olduğunu söylemişti. Şaşırmıştık. İlk kez böyle bir bilgiyle karşılaşıyorduk hem de o güne kadar hep karşıt söylemli edebiyat öğretmeni yerine bizden bir edebiyat öğretmeni ile karşılaşıyorduk.
..
5
İnsan doğumundan itibaren fiziksel olarak büyüyerek ve değişerek vardır. Fiziksel değişimimiz biyolojik gelişimimizin bir parçasıdır. Ancak duygusal dünyamız aile, toplum, kültür, eğitim gibi etkenler yanında başarılarımızla, hatalarımızla v.s., özetle yaşadıklarımızla biçimlenir.
Zihnimiz biz fark etmesek bile yaşadığımız ve/veya tanık olduğumuz olaylar kayıt eder. Bu kayıtlar ise bizlerin gelecekteki davranış ve duygusal refleksleri üzerine etki eder; bunları biçimlendirip yönlendirir.
Özetle olumlu ya da olumsuz bütün tecrübeler bireylerin duygusal yapılarını etkiler ve onların biçimlenmesinde roller üstlenir.
..
Yemyeşildi bulutlar ve maviydi ormanlar
Gri toprağın üzerinde beyaz aslanlar,
Beyazın üzerinde bir siyahlık.
Yemyeşildi yılanlar ve solucanlar.
Gri gözlerinin içerisinde kaybolmuştu sanat
Ve müzik gözbebeklerinde gömülüydü
..