RİZE ŞİİRLERİ

RİZE ŞİİRLERİ

Akın Akça

BİLEŞENLER:
A.
a. Çata Patt! Gönlümüz (Güney) Doğu'la! ! ! Çatay yolda
b. Kulp, Akçasır (ve, Türk insanı)
B. Tillo’da bir robot kövü (ve Jung, manastırda)
--

..

Devamını Oku
Şevki Kayaturan

ATIŞMA - BİR ÖLÜR BİN DİRİLİRİZ

Bu vatanın bir taşına
Bir ölür bin diriliriz
Vuruşarak tek başına
Bir ölür bin diriliriz. Şevki KAYATURAN

..

Devamını Oku
Ali Rıza Malkoç

Yüzde ellibir kazandı
Kalan kısmı, çöpe gitti
Asgari ücret maaşı
Doğalgaza, tüpe gitti
Ali Rıza Malkoç
/
Sen çalıştın, o kazandı
..

Devamını Oku
Adnan Durmaz

12-OSMANLI SERAMONİSİ

İletişime dair yazılmış kitaplarda,şu an aklıma Doğan Cüceloğlu geliyor,daha çok ikili ilişkilerde kasdedilen ile söylenen arasındaki farkın iletişim sorunlarının temel nedeni olarak gösterilir.Bu yazıda bizim ele almaya çalıştığımız ise,işte bu mesajda mevcut sistemin ve egemen ideolojinin rolü üzerineydi.
Birbirini anlamamanın,daha doğrusu yanlış anlamanın çarpıklığı tiyatro eserlerine çok fazla sayıda konu olmuştur.Bu konuda geriye giderek bakarsak,göreceğimiz ilk akla gelen örnek Hacivat ve Karagöz’dür.
KARAGÖZ.ANLAYIŞI kıt cahil halktan biri; Hacivat okumuş şehir adamıdır.Basit bir aramayla internetten karşıma çıkan şu bilgiler onların kişiliğini anlatıyor.
Karagöz: Oyuna adını veren esas tiptir. Tahsil görmemiş bir halk adamıdır, sokak dili ile konuşur. Hacıvat’la birlikte oyunun iki temel kişisinden biridir. Cahil cesareti diyebileceğimiz bir cesarete ve gözüpekliğe sahiptir. Bu yüzden tekin olmayan kişilerle başı sık sık derde girer. Sürekli Hacıvat’ın yardımını görür. Okumamış ama zeki ve hazırcevaptır. Öğrenim görmüş kimselerin yabancı sözcük ve dil kuralları ile alay eder. Devamlı olarak anladıklarını anlamaz görünür, kelimelere ters anlamlar yükler. Böylece toplum içindeki iki ayrı zümrenin dillerinin çatışması ortaya serilir. Hacıvat’la söylediklerini yanlış anlıyormuş gibi eğlenir. Sözlerine farklı ifadeler yükler. Genelde işsizdir, boş gezer. Hacıvat’ın bulduğu işlerde çalışır. Yerinde duramayan, herşeye burnunu sokan meraklı bir tiptir. Bunun sonucu başı dertten kurtulmaz. Herşeye burnunu sokan Karagöz sokağa inmediği zaman pencereden kafasını uzatır veya evin içinden seslenerek işe karışır. Özü sözü bir, düşüncesini söylemekten çekinmeyen patavatsız bir kişi olduğu için kendini hep zor durumların içinde bulur. Yine de işin içinden sıyrılmasını bilir. Değişik oyunlarda değişik kıyafetler içinde görülebilir. Kadın Karagöz, Gelin Karagöz, Eşek Karagöz, Çarpılmış Karagöz, Çıplak Karagöz, Süpürgeli Karagöz, Bekçi Karagöz, Çingene Karagöz, Sandalcı Karagöz, Tulumlu Karagöz, Davullu Karagöz gibi çeşitleri vardır. Oyun içinde rol gereği kıyafet değiştirse de, oyun sonuna daima kırmızının hâkim olduğu bilindik görüntüsü ile çıkar.
Hacıvat: Hacı İvaz, Hacı Ayvaz veya Bursalı Hacı Ivaz adları ile de anılır. Medrese eğitimi görmüş, Arapça ve Farsça kelimelerle, tamlamalarla konuşan, her konuda bilgi sahibi olan biridir. Karagöz’le sürekli bir didişme içindedir. Ders verir tavrı, bilgiçliğe döner. Bazen bu çok bilmiş tavırları başlarını derde sokar. Yine de çeşitli badireler onun sayesinde atlatılır. Kıyafetine yeşil renk hâkimdir. Karagöz gibi değişik tasvirleri vardır. Kadın Hacıvat, Keçi Hacıvat, Çıplak Hacıvat, Kâhya Hacıvat, Sandalcı Hacıvat. Aynı şekilde oyun içinde kıyafeti değisse bile oyun sonunda klasik yeşilin hakim olduğu kıyafeti ile görünür. (http://www.karagozevi.com/? d=tiplemeler.html)
..

Devamını Oku
Süleyman Baştürk

İman sarmış gönülleri,
Yanar bizim insanımız,
Şehitleri ölüleri,
Anar bizim insanımız.....Mikdat Bal

SEVGİ MECLİSİNE VARAN,
ORADA MUTLULUK BULAN,
..

Devamını Oku
Şeb Efruz

yüz hatlarında tehlikeli bir seyahat
ölüm ile dinlenelim ya kötü ya rahat
aşk; ya hak yada baht.
aşk, hiç durmadan yaşamak.

ilk adımım gönlüm adanada,
döndüm dolaştım kalbime aşk katamadan,
..

Devamını Oku
Muhammet Pınaloğlu

ÖZLEM ŞİİRLERİ 2000

Muhammet PINALOĞLU

Şiir Dizisi
Gurbetteki hayat 1998
Özlem şiirleri 2000
..

Devamını Oku