Ramazan Topoğlu Şiirleri - Şair Ramazan ...

Ramazan Topoğlu

Ihlamur Kokusu Duyurusu
(Şiir değil Duyurudur)

Ankara’da Bakanlıklar’da,
eski Orman Bakanlığı yanında,
Akay Yokuşu’nun başındaki iki adet anıt Ihlamur ağacı

Devamını Oku
Ramazan Topoğlu

Sevgili Aynur,

İki telefon konuşması arasından aylar da geçse yalnızca bir virgül duraksatması kadar geliyor bana. İkinci ötüşünün başında, birincisinin sonundaki aynı notayla ötmeye devam eden adını bilmediğim bahar kuşlarını çağrıştırıyor telefon söyleşilerimizin kaldığı yerden sürüp gitmesi. Hiç bir gün geçmemiş duygusuna kapılmamın anlık yaşama sevincimi artırdığını söyleyebilirim.

Hadi sen de sevin Aynur'cuğum, varlığınla başka şehirdeki dostunu nasıl da mutlu ediyorsun. Şu andan itibaren kendine verdiğin değer ibresini yukarı çekebilirsin. İşaret parmağına kondurduğum bu hak, çiçeklerden daha makbul bir minik armağanım olsun sana. Hakkında söyleyeceklerimi kadın dostum oluşunun sansürlemesi ilkellik olur. Bu gerekçeyle şunu da anlatmak istiyorum. (Şimdi bir alt paragrafa geçerken çehrene düşen gülümsemeyi görüyor gibiyim.)

Devamını Oku
Ramazan Topoğlu

Mezopotamya’nın bahçe kızı:

Babil taraçalarından,
Tribün tezahüratına muhtaç değildi,
Mumyalanmış kösnüllüğümün açılış töreni.

Devamını Oku
Ramazan Topoğlu

Bu şiir sitesinde, 17 Şubat 2007 Cumartesi günü Şiir Bölümü’nün üst köşesinde kırmızı harflerle “15.157 şair, 237.160 şiir” bulunduğu yazmaktaydı. Elektronik bir şiir şehri görünümünde oldukça varlıklı ve verimli bir edebiyat arenası sayılır burası. Bir şiir sitesi olarak kurulmuş binlerce kişi üye olmuş; öyküler, denemeler ve her türlü yazı yer alabiliyor. Üyeler arasındaki bağlantı kurma ve diyalog biçimi de kendilerine bırakılmış. O yüzden şairler birbirleriyle didiştiklerinde, kıskanma ve benzeri duygularla kavga ettiklerinde suç sitenin değil üyelerindir.

Burası bir edebiyat ovasıdır, kimi ürünler cılızdır, kimi gür. Kimi derde şifa kabilinden organiktir, kiminin güpresi yapay, kiminin doğaldır. Saksıda büyüyenler de bulunmaktadır. Bazıları ustalaşmıştır, iyi şairdir, şiirleri benimsenmiştir, sevilir sayılır, sempatiktir. Bazılarının şiirleri ün salmıştır, bir yer edinmiştir, ağır şairdir, çabalayan öteki şairlere yahut kendi şiirlerinin dışındakilere pek tenezzül etmezler. Topraktan dışarı yeni başını çıkarmış buğdaylar gibi yepyepi ve tertemizdir yeni doğmakta olanlar. En önemlisi tümünün ovada birlikte olup paylaşımda bulunmalarıdır. Rengarenk bir şiir diyarıdır burası. Cılız ürünlerin toprağı ustalar tarafından çapalanmalı, sulanmalı ayrık otları yolunmalı, beslenip geliştirilmelidir. Gümrahî görünenler kıskançlık duygularından ayıklanmalı; tartışıp olgunlaşmada karşılıklı katkı sağlamalı, birbirlerinden beslenmelidir. Sanıyorum rahatsız edici tanılar değildir bunlar.

Kıskançlık, fesatlık, küfürbazlık dışında bu şiir şehri ya da ovası diyelim, göreceli (rölatif) bir kavram olan düzeyi ne olursa olsun her türlü şiir ve yazılarda, yorumlarda az da olsa, çok da olsa mutlaka bir gönül damlasının pırıltısı olduğunu kabul etmemiz gerekmektedir.

Devamını Oku