Kültür Sanat Edebiyat Şiir

yangın sizce ne demek, yangın size neyi çağrıştırıyor?

yangın terimi Cem Nizamoglu tarafından tarihinde eklendi

  • Les Temps Des Gitans
    Les Temps Des Gitans

    Sen bana geç geldin,ben sana erken
    Tutuşsun gün, yansın geceler vaktimiz varken...

  • Aylin Derin
    Aylin Derin

    gösterme yüreğinin yangınını kimselere.....odun atan çok olur

  • Mavi Kalp
    Mavi Kalp

    daha önce de kendimi ölüme yakın hissettiğim anlar olmuştu... ama dumanlar arasında kaldığımda ilk defa diğerlerinden daha farklı bir son duygusu yaşadım, tırmandığım merdivenlerin sonuna gelemeden nefesimin biteceğini sandım...

  • Sen Ve Ben
    Sen Ve Ben

    çok kötü bir olay evim yandıgında çok kötü şeyler yaşadım hiç kimsenin başına böyle gelmesinin istemicegim olay

  • Sıcakvucutkızgınhaçyanlışhükümsoğukmezar
    Sıcakvucutkızgınhaçyanlışhükümsoğukmezar

    hani son günlerde bi reklam var... rap tarszında hazırlanmış.. türkiye sizinle gurur duyuyor.. diyor rapçi.. arka planda sivasta yakılan madımak oteli cayır cayır yanıyor.. gözü dönmüş kanlı sakkallılar bögürüyor..
    .. yangın deyince aklıma gelenler.....

  • Mkemal Atasay
    Mkemal Atasay

    YANICI MADDENİN TUTUŞMA SEVİYESİNE KADAR ISINIP HAVA İLE TEMASI SONUCU YANMA OLAYI GERÇEKLEŞİR, İNSANOĞLUNUN MENFAATLERİNE TERS DÜŞEN VE KONTROLU DIŞINDA GELİŞEN TÜM YANMA OLAYLARINA YANGIN DENİR.

  • Beyza Erdem
    Beyza Erdem

    çoğu zaman kendiliğinden oluşan doğal afet

  • Sel Suyu
    Sel Suyu

    ufak bi kıvılcım yeter,içimin ormanlarında yangınları başlatmaya

  • Bir Kara Karga
    Bir Kara Karga

    ömeri ikiye bölen

    susuz köy yanıyordu
    yangına körükle gideni öldürdü
    aldı baltayı eline
    gitti yangını söndürdü

    ö.a

  • Zeynep Deniz
    Zeynep Deniz

    ateş, düştüğü yeri yakıyor.. yılların birikimi bir anda yerini rüzgarda savrulan küllere bırakıyor..

  • Yasin Genç
    Yasin Genç

    Özellikle evde küçük çocukalr varsa yaşanamsı kaçınılmaz olay.(Gerçi ben eşşek kadarım ne fark etti ki?)
    Neyse en iyi söndürme yöntemi yangın tüpleridir.İçlerinde karbondioksit gazı bulunur.Alev üzerine değil de yanan malzemenin üzerine tutmayı unutmayın.Birde tüp içindeki gaz basınçlı ve yanlış hatırlamıyorsam -70 derece falan.Elinizi koruyun.yoksa bir anda kristalleşmiş ve kırılmış parmaklarınız olabilir...

  • Adsa Dasda
    Adsa Dasda

    yaşamak bu yangın yerinde
    her gün öldüğünü bilerek
    yaşamak insan kalarak...

  • Cem Nizamoglu
    Cem Nizamoglu

    Geçen yıl (2002) 15.9 trilyon lira kül oldu
    Türkiye genelinde geçen yıl yaşanan orman yangınlarda 15.9 trilyon liralık maddi zarar meydana geldi.


    Türkiye genelinde 2002 yılında 1471 orman yangını çıktı. Yangınlarda 8514 hektar orman alanı zarar gördü.3924 hektar normal koru,282 hektar ağaçlandırma sahası,3183 hektar bozuk koru,109 hektar normal baltalık,985 hektar bozuk baltalık ve 31 hektar makilik saha etkilendi.

    Yangınlar sonucunda 325 bin 087 metreküp ve 520 bin 14 ster dikiligövde hacminde ağaç zarar gördü. Tamamen yanan emval miktarı 7558 metreküp ve 2190 ster olurken,165 bin 14 metreküp ve 72 bin 984 ster orman emvali de çeşitli ölçülerde değer kaybına uğradı. Orman emvali konusunda uğranan zarar miktarı ise 3.9 trilyon lira olarak hesaplandı.

    Orman yangınları sonucunda 950 hektar alanda herhangi bir tahribatolamazken,2083 hektar sahanın doğal yöntemlerle,2808 hektar sahanın suni yolla ormanlaştırılması programlandı,2664 hektar alan ise muhafazaya alındı.

    Yangınlar sonucunda ağaçlandırılması gereken sahalar için hesaplanan ağaçlandırma ve gençleştirme gideri ise 8 trilyon 818 milyar lira olarak tespit edildi.

    Diğer yandan, sabit organizasyon giderleri dışında sadece yangınların çıkması sebebiyle yapılan mükellef iaşe ve akaryakıt masrafları, kırılan ve kaybolan aletlerin yenileme masraflarının oluşturduğu diğer giderlerin toplamı ise 3 trilyon 104 milyar lira oldu.

    Böylece,2002 yılında orman yangınları sonucunda maruz kalınan toplam maddi zarar,15.9 trilyon lira olarak hesaplandı.

    Geçen yıl en fazla yangın zararı,2634 hektar ile Balıkesir,2072 hektar ile Muğla,450 hektar ile Antalya,421 hektar ile Mersin,309 hektar ile İzmir bölgelerinde görüldü.

    Balıkesir-Kepsut'ta çıkan bir yangında 3573, Marmaris-Çetibeli'de çıkan bir yangında 1775 hektar alan zarar gördü. Bu iki yangın, geçen yıl kaybedilen toplam orman alanının yüzde 62.8'ini oluşturdu.

    (aa)

  • Cem Nizamoglu
    Cem Nizamoglu

    Bir yangın çıktığında, yangını çok küçükken söndürmek oldukça kolaydır, ancak büyüdüğünde itfaiye bile uzun süren çalışmalardan sonra söndürebilmektedir.

    Bizlerin de yangını ilk fark ettiğimizde müdahale edebilmemiz, belki de çok daha büyüyebilecek bir yangını, küçükken söndürebilmemizi sağlayacaktır.

    Ancak ne kadar küçük olursa olsun yangının her an büyüyebileceğini ve yaşamımızı tehlikeye sokabileceğini unutmamamız ve çok tedbirli olmamız gerekir.

    Yangını çok başında daha küçükken, yani odamızın bir köşesine yayılmamış halde fark edersek, yapmamız gerekenler şunlar olacaktır:

    Yangını görür görmez 'YANGIN VAR, YANGIN VAR' diye bağırarak çevremize duyurmalı ve bizi duyduklarından emin oluncaya değin bağırmaya devam etmeliyiz.

    Yangın eğer odamızın bir köşesini sarmış ise derhal itfaiyeye haber vermeliyiz.

    Yangın çok başında ise, yani daha odamızın bir köşesine yayılmamış ise (örneğin çöp kutusu içinde, ocağın üstünde, şofbenin ağzında, sobanın ağzında, vb.) yanan maddeye göre uygun biçimde müdahale edebiliriz.

    Yangın söndürme cihazımız varsa, en doğru müdahale aracı olacaktır, büyüklerimizden söndürme cihazını kullanmayı öğretmesini istemeliyiz.

    Eğer yanan bir katı madde (kumaş, tahta, kağıt, vb.) ise yangını su dökerek söndürebiliriz, ancak eğer yanan kızartma yağı, gaz yağı, benzin, mazot, gibi yanıcı sıvı ise kesinlikle SU KULLANILMAMALIDIR, çünkü su bu sıvıları ve yangını taşıyacak, söndürmek yerine yayılmasına neden olacaktır.


    DUMANDAN KENDİMİZİ KORUYALIM
    Bir yangında insan yaşamı için asıl tehlikeyi oluşturan, alevlerden çok dumandır. Küçük bir duman bile alevlerden çok daha hızlı yayılır, yangın çıkan binadaki heryere ulaşır ve insanları çok çabuk etkiler. Yanma sonucu çıkan zehirli gazlar ve isten oluşan gaz bulutu, insan için zehirleyici olduğundan, gözlerde yanma, boğazda kaşıntı, nefes alma güçlüğü ve başdönmesi yaratır.

    İşte bu nedenlerden dolayı, bir yangın anında kendimizi en başta dumandan korumamız gerekir. Bunun için yapmamız gerekenler şunlar olacaktır:

    Dumanın yayılmasını engellemek için kapılar kapalı tutulmalı, kapı altı ve havalandırma açıklıkları ıslak bez, havlu ile tıkatılmalıdır.

    Duman havadan hafif olduğu için tavanda toplanır, bu nedenle duman olan bir yerde alçaktan sürünerek ve ağzımızı bir bez ile kapatarak ilerlenmelidir, böylece daha kolay nefes alınır.

    Duman görüşü de engellediği için gideceğimiz yönü el yordamıyla, duvarları izleyerek bulmamız daha uygun olur.

    Herhangi bir kapı açılmadan önce kapı ve duvarlar ellenerek sıcak olup olmadığı kontrol edilmelidir, içerde yangın olduğunda kapılar ve duvarlar sıcak olacağından bu odalara girmemeliyiz.

    Duman, öncelikle binaların dikine boşluklarını doldurduğu için, kaçmak için hiçbir zaman asansörü kullanmayınız. Onun yerine acil çıkış kapılarını, merdivenleri varsa yangın için özel olarak yapılmış yangın merdivenlerini kullanınız.

    Yangın anında herhangi bir çıkış bizi güvenli olarak dışarıya ulaştıramayabilir, onun için güvenli çıkışı bulmak için ışıklı çıkış işaretleri izlenmelidir.

    Genelde sakin ve toplu olarak hareket edilmeli, tek sıra halinde, soğukkanlı bir şekilde önden giden kişiye uyulmalıdır.

    YANGINI HABER VERMEK İÇİN 110 NUMARALI TELEFONDAN İTFAİYEYİ ARAYIN
    Bir yangın çıktığında derhal çevredekilere haber verilmeli, yardım istenmelidir. Çünkü yanan küçük bir bez parçası bile olsa kolaylıkla denetimden çıkarak evimize, apartmanımıza ve komşu binalara sıçrayabilir. Yardım için önce çevremizdeki yakınlarımıza ve komşularımıza haber verilmeli ve daha sonra da itfaiye aranmalıdır. İtfaiye günün her saatinde bizlere ulaşmak için hazır beklemektedir.

    İtfaiyeye, telefonla 110 servisini kullanarak haber vermemiz gerekir.110 servisi ücretsiz bir yardım hattı olup, kartlı telefonlarda bile kart olmaksızın aranılabilir.

    İtfaiyeyi aradığımızda sakin olmalı ve görevlinin sorularını anlaşılır bir şekilde yanıtlamalıyız. Çünkü itfaiyenin de, bizim de zamana karşı yarıştığımızı ve yangınla ilgili yapacak işlerimiz olduğunu unutmamalıyız.

    İtfaiyeye vermemiz gereken bilgiler şunlar olacaktır:

    Yangının yeri, tam adresi, adresi belli edecek bilinen bir yer,

    Aradığımız telefon numarası,

    Yangının kaç katlı bir binada olduğu,

    Yangına neyin yol açtığı,

    İçerde kurtarılması gerekli insan olup olmadığı,

    Bizlere düşen, yangın çıkmasına engel olmaktır, ancak evimizde, komşumuzda, okulumuzda, işyerimizde çıkabilecek bir yangında bildirebilmek için bu soruların yanıtlarını her zaman bilmeliyiz. Böylece 110 telefon servisi ile yangını haber verebilir, itfaiyenin hızla gelmesini sağlayabiliriz.

    İtfaiye bizlerin ve toplumumuzun dostudur. Onu gereksiz yere meşgul etmemeli, yollarda kolaylıkla ilerlemeleri için yol vermeli ve yardımcı olmalıyız. Unutmayalım, itfaiyeye hızlı ve doğru bilgi vermek, onu gereksiz yere meşgul etmemek, heryerde yardımcı olmak belki de bir gün bizim, yakınlarımızın veya başkalarının yaşamını kurtaracaktır...

    YANGINDAN KORUNMA
    Kendimizin ve sevdiklerimizin canını ve malını yangına karşı koruyabilmemiz için yangın çıkmasına engel olmalıyız. Bunun için yangına karşı duyarlı olmalı ve şu noktalara dikkat etmeliyiz:

    Elektrik, kibrit, çakmak gibi yangın çıkaracak şeylerle oynamamalıyız, oynayanları uyarmalıyız.

    Yangına yol açabilecek elektrikli eşyaları (ütü, elektrikli soba, vb.) kapatsak bile prizde takılı bırakmamalıyız.

    Sigaranın, çakmağın bir yangın nedeni olduğunu bilerek kullanmaktan kaçınmalı ve kullananları uyarmalıyız.

    Benzin istasyonlarında sigara içenleri uyarmalıyız.

    Benzin, mazot, gazyağı, tüpgaz, doğalgaz gibi yanıcı parlayıcı maddelerin yanına ateşle yaklaşmamalı, yaklaşanları uyarmalıyız.

    Ormanlarda ateş yakmamalıyız.

    Piknik alanlarında belirtilen yerlerde ateş yakmalı, ayrılırken su ve toprak ile tamamıyla söndürmeliyiz.

    Evlerimizde, araçlarımızda, işyerlerimizde yangın söndürücü bulundurmalıyız.

    Çevremizde tutuşabilecek, yanabilecek maddeleri bulundurmamalıyız.

    Aksigorta