Ve uzaklardan seni düşündüğüm bugünlerde Bakışlarımda akşam karanlığın Kulaklarımda sesin İstanbul Ve uzaklardan Ve uzaklardan seni düşündüğüm bugünlerde Sen şimdi haramilerin elindesin İstanbul...
vedat baba hayati boyunca banka hortumlayanlarin insanlarin hakkini yiyenlerin azili düsmani olmustur,ayrica ne diye durduk yere ceneviz,polonya vs. bunlardan bahsetsin(bkz.altyazi) kafayimi kirdin hemserim.adama ntv de cnn de ne sorulursa oda herzamanki muhalif tavri ile cevap verir,sen kesin hulusiyle karistiriyon vedat baba yada ilac aliyosun.
Vedat Türkali herşeyden önce adam gibi bir adam...Sinema adamı, romancı, oyun yazarı...SENARYO olarak; Dolandırıcılar Şahı (1960) Üç Tekerlekli Bisiklet (1965-1984) Otobüs Yolcuları (1965-1984) Şehirdeki Yabancı (1965) Karanlıkta Uyananlar (1965) Bedrana (1974) Güneşli Bataklık (1977) Kara Çarşaflı Gelin (1977) Kızgın Delikanlı ve Erkek Ali... leri nasıl es geçebiliriz? Ya Bir Gün Tek Başına (1975-1980) Mavi Karanlık (1983-1985) Yeşilçam Dedikleri Türkiye (1986) Güven (2 cilt) Tek Kişilik Ölüm ve Kayıp Romanları....141. Basamak (1971) Bu Ölü Kalkacak (1976) Dallar Yeşil Olmalı (1985) ...lar da cabası..
Kitap kapaklarında yer alan biyografisi: 1919’da Samsun’da doğdu. asıl adı Abdülkadir Pirhasan’dır.Ortaöğrenimini Samsun lisesi’nde yaptı. Yüksek öğrenimini 1942’de istanbul üniversitesi Edebiyat fakültesi Türk dili ve edebiyatı bölümü’nde tamamladı. Maltepe ve Kuleli Askeri Liseleri’nde edebiyat öğretmenliği yaptı. 1951’de siyasal eylemlerde bulunmakla suçlanarak tutuklandı. Askeri mahkeme tarafından dokuz yıl hapis cezasına çarptırıldı. Yedi yıl sonra koşullu olarak serbest bırakıldı. Rıfat Ilgaz’la birlikte Gar Yayınları’nı kurdu. 1965’te senaryosunu yazdığı 'Sokakta Kan Vardı' ile yönetmenliği de denedi. Kurgusu, anlatım tekniği ve gerçekçi yaklaşımıyla çağdaş edebiyatta bir aşama olarak nitelendirilen 'bir gün tek başına’yı 'Mavi karanlik' izledi.'Yeşilçam dedikleri Türkiye' ve 'Tek kişilik ölüm'’le roman uğraşını sürdürdü. Vedat Türkali, 'dallar yeşil olmalı' adlı oyunu ile TRT 1970 oyun ödülü’nü, 'bir gün tek başına' ile milliyet yayınları 1974 roman yarışması’nda birincilik ödülünü ve 1976 Orhan Kemal Roman armağanı’nı kazanmıştır. Dolandırıcılar şahı, Otobüs yolcuları, Üç tekerlekli bisiklet, Şehirdeki yabancı, Karanlıkta uyananlar, Bedrana, Kara çarşaflı gelin’in senaryolarını yazdı. Sokakta kan vardı, Korkusuz aşıklar ve Kopuk filmlerinin ise senaryolarını yazarak yönetmenliğini yaptı. Senaryolarını yazdığı Karanlıkta uyananlar (1965) ve Kara çarşaflı gelin (1977) , Antalya film şenliği’nde en iyi senaryo ödülü’nü almış; yine senaryolarını yazdığı Bedrana ve Güneşli Bataklık filmleri de Carlovy vary Film Şenliği’nde 'Cidalc ve işçi sendikaları' özel ödülü’nü kazanmıştır.Uzun bir aradan sonra 1999'da 2 ciltten oluşan 'Güven'le okurlarıyla buluştu.Güven'i hayatını anlattığı 'Komünist' izledi.
'bütün güzel şeyler yasak... Bu pis dünya...
İyi uyu, huzur içinde.
yeni okumaya başladığım 'yalancı tanıklar kahvesi'nden anladığım kadarıyla dili biraz ağır yazar.
yalnızlığım benim....
türk edebiyatının kült ismi..................
Ve uzaklardan seni düşündüğüm bugünlerde
Bakışlarımda akşam karanlığın
Kulaklarımda sesin İstanbul
Ve uzaklardan
Ve uzaklardan seni düşündüğüm bugünlerde
Sen şimdi haramilerin elindesin İstanbul...
Mavi Karanlık
ben 'mavi karanlık'kitabını lisedeyken okumuştum ve çok etkilenmiştim,hala kitabı ve kahramanları çok iyi hatırlıyorum...özel bir yazar..
vedat baba hayati boyunca banka hortumlayanlarin insanlarin hakkini yiyenlerin azili düsmani olmustur,ayrica ne diye durduk yere ceneviz,polonya vs. bunlardan bahsetsin(bkz.altyazi) kafayimi kirdin hemserim.adama ntv de cnn de ne sorulursa oda herzamanki muhalif tavri ile cevap verir,sen kesin hulusiyle karistiriyon vedat baba yada ilac aliyosun.
çok güzel bir insan,onun kitapları okuyan herkese gercek türkiye tarihini öğretti.sayende ufkumuz acıldı vedat baba cok yasa......
Yazı tekniğini çok seviyorum. Romanda geçen olaylara bütün karakterlerinin gözünden bakması beni çok etkiliyor
Kenan, Turgut, Halil....
Halil'i öldürtmeseydin olmaz mıydı be adam? !
Türkiye'nin en iyi romancısıdır. Güven adlı romanı bir başyapıttır.
Vedat Türkali herşeyden önce adam gibi bir adam...Sinema adamı, romancı, oyun yazarı...SENARYO olarak;
Dolandırıcılar Şahı (1960)
Üç Tekerlekli Bisiklet (1965-1984)
Otobüs Yolcuları (1965-1984)
Şehirdeki Yabancı (1965)
Karanlıkta Uyananlar (1965)
Bedrana (1974)
Güneşli Bataklık (1977)
Kara Çarşaflı Gelin (1977)
Kızgın Delikanlı ve Erkek Ali... leri nasıl es geçebiliriz? Ya Bir Gün Tek Başına (1975-1980)
Mavi Karanlık (1983-1985)
Yeşilçam Dedikleri Türkiye (1986)
Güven (2 cilt)
Tek Kişilik Ölüm ve Kayıp Romanları....141. Basamak (1971)
Bu Ölü Kalkacak (1976)
Dallar Yeşil Olmalı (1985) ...lar da cabası..
Kitap kapaklarında yer alan biyografisi:
1919’da Samsun’da doğdu. asıl adı Abdülkadir Pirhasan’dır.Ortaöğrenimini Samsun lisesi’nde yaptı. Yüksek öğrenimini 1942’de istanbul üniversitesi Edebiyat fakültesi Türk dili ve edebiyatı bölümü’nde tamamladı. Maltepe ve Kuleli Askeri Liseleri’nde edebiyat öğretmenliği yaptı. 1951’de siyasal eylemlerde bulunmakla suçlanarak tutuklandı. Askeri mahkeme tarafından dokuz yıl hapis cezasına çarptırıldı. Yedi yıl sonra koşullu olarak serbest bırakıldı. Rıfat Ilgaz’la birlikte Gar Yayınları’nı kurdu.
1965’te senaryosunu yazdığı 'Sokakta Kan Vardı' ile yönetmenliği de denedi. Kurgusu, anlatım tekniği ve gerçekçi yaklaşımıyla çağdaş edebiyatta bir aşama olarak nitelendirilen 'bir gün tek başına’yı 'Mavi karanlik' izledi.'Yeşilçam dedikleri Türkiye' ve 'Tek kişilik ölüm'’le roman uğraşını sürdürdü. Vedat Türkali, 'dallar yeşil olmalı' adlı oyunu ile TRT 1970 oyun ödülü’nü, 'bir gün tek başına' ile milliyet yayınları 1974 roman yarışması’nda birincilik ödülünü ve 1976 Orhan Kemal Roman armağanı’nı kazanmıştır. Dolandırıcılar şahı, Otobüs yolcuları, Üç tekerlekli bisiklet, Şehirdeki yabancı, Karanlıkta uyananlar, Bedrana, Kara çarşaflı gelin’in senaryolarını yazdı. Sokakta kan vardı, Korkusuz aşıklar ve Kopuk filmlerinin ise senaryolarını yazarak yönetmenliğini yaptı. Senaryolarını yazdığı Karanlıkta uyananlar (1965) ve Kara çarşaflı gelin (1977) , Antalya film şenliği’nde en iyi senaryo ödülü’nü almış; yine senaryolarını yazdığı Bedrana ve Güneşli Bataklık filmleri de Carlovy vary Film Şenliği’nde 'Cidalc ve işçi sendikaları' özel ödülü’nü kazanmıştır.Uzun bir aradan sonra 1999'da 2 ciltten oluşan 'Güven'le okurlarıyla buluştu.Güven'i hayatını anlattığı 'Komünist' izledi.