Kültür Sanat Edebiyat Şiir

  • HATAY SAMANDAĞ ÇÖKEK KÖYÜ13.10.2011 - 16:30

    İnsanları cana yakın, konuksever insanlardır.

  • HATAY SAMANDAĞ ÇÖKEK KÖYÜ13.10.2011 - 16:27

    Çökek, çukur da yerde kalmış; kuytu, yaz kış sıcağı bol olan yer anlamındadır.

  • Ali Erkan Kavaklı21.07.2011 - 19:14

    Günümüzün Mevlanası, Konya Ovası kadar engin yürekli; Şems'e ışık tutacak kadar aydınlatıcı hocama selam ve saygılarımla...

  • Ali Erkan Kavaklı10.07.2011 - 17:16

    Ali Erkan Kavaklı bana öncelikle 70'li yılları hatırlatıyor. İnce, zarif, lâtif bir beyefendiyi; yani edebiyat hocamı hatırlatıyor. Yıllar sonra, karşımda aynı özellikleri taşıyan; ünlü bir yazar olarak çıkıyor karşıma... Allah hayırlı uzun hizmet yılları versin. Değerli hocama...

  • HATAY SAMANDAĞ ÖZENGİLİ KÖYÜ25.01.2010 - 16:41

    Atların bololarakyetiştiği yer anlamındadır.

  • HATAY SAMANDAĞ ÖZENGİLİ KÖYÜ25.01.2010 - 16:39

    Atların bololarakyetiştiği yer anlamındadır.

  • HATAY SAMANDAĞ ÖZENGİLİ KÖYÜ25.01.2010 - 16:37

    Özengili benim ve atalarımın köyü. Köyün temeli, iki yüz elli yıl önce dedemin büyük dedesi ve kardeşi tarafından atılmıştır. Köyün kurucuları, büyüklerimizin anlattığına göre Azeri asıllıdır. Azerbaycan’dan Kerkük’e; oradan da Hatay’ın değişik yerleri ve iki yüz elli yıl öncesi de köyün şimdiki yerine gelinmiştir.
    Köye, söylentilere göre; başta Konya olmak üzere, civar köy ve yerleşim alanlarından da gelenler olmuş. Ama, dedemin ve babamın anlattığına göre; köy tek bir aileden oluşmuştur.
    Köye, Özengili adı kuruluş yıllarında verilmemiş. O zaman ki adı Tıraşlı Köyü’dür. Köy kurulduktan çok sonraları bu adı almıştır. Köy, kuruluş aşamasında türk geleneğinden esinlenerek uzun yıllar isimsiz kalmış. Taa kî elli yıl sonrasına kadar. O zamana kadar iki kardeşin köyü veya falanların köyü diye anılırmış. Bu arada köy küçük olduğu için vergi de alınmazmış. Köy, üç beş, bilemedin on haneymiş. (Çocukluk yıllarımda da 28 haneydi. Şu yıl 2010; ben elli beş yaşındayım.)
    Kuruluşundan elli yıl sonra, çevre köylere vergi tahsili için jandarma gelir, vergi tahsilini gerçekleştirdikten sonra; ilçeye dönmek üzere yola çıkarlar. Bizim köyün yakınlarına gelince de; yorulurlar. Bir ağacın altında dinlenirken, “buraya gelmişken eli boş dönmeyelim. Bir tıraş parası olsun alalım,” derler. O andan sonra da köyün adı Tıraşlı Köyü olarak anılmaya başlanmıştır. Halk bunu değiştirmiş. “Taraşı” olarak telaffuz etmeğe başlamıştır.
    1960 ihtilâli sonrası da köyün adı “Özengili” olarak değiştirilmiştir.
    Mehmet Fatih BALTA

    Özengili:Özengisi olan anlamındadır.